• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Ny trend i hästmunnen

  De dagar jag var på ponny-SM:et (vilket var minst lite alla dagar utom en eller två tror jag), så la jag märke till detta med bett. Det är en ständigt aktuell fråga och precis som alla andra som inte har med ekipaget att göra så har inte jag heller med bettval eller annan utrustning att göra. Men jag la märke till en grej, nästan som att en ny trend har kommit i ponnyvärlden.
   
  Jag måste säga att jag blev förvånad. Det var generellt otroligt många hissbett i ponnyernas munnar. Främst pessoa. Massor av pessoabett. Med tanke på den "utbildning" som sker över internet där information (ibland felaktig, ibland rätt - men folk försöker hjälpa varandra att avstå från detta bett) sprids, så blev jag förvånad. Jag såg även gagbett. Jag tycker inte att de ser så mycket bättre ut, men det jag gillar i det läget är att ryttaren och dess team vet att det är just hissbett de är ute efter och då har de valt gag istället för pessoa. En vanlig missuppfattning är att pessoabettet är ett hävstångsbett vilket är helt felaktigt - det är ett hissbett, alltså precis som gag. Fast pessoa ger dubbla signaler. Huruvida gag gör det eller inte är jag inte rätt person att yttra mig om men jag kan tänka mig att det inte gör det då du endast har en "ren" hiss-effekt (jämfört med de ringar under bettringen man kan fästa tyglarna i, i ett pessoabett). Men som sagt, inget jag kan styrka.
   
  Jag såg även en del hävstångsbett (typ pelham och kimblewick) och även vanliga tränsbett. Det är trevligt att se dessa pigga, laddade ponnyer ridas runt på tränsbett! Om man kunde önska, så skulle nog även alla ryttare vilja kunna rida på dessa bett. Och vad gäller hävstångsbett så vet jag själv hur det är att inte ha kontroll med tränsbett och då förespråkar jag personligen att prova hävstång före hissbettsalternativen. Men visstfasen är hästarna olika. Allt passar inte alla.
   
   Gag:
   
   
   
  Pessoa:
   


  Kommentarer
  Emma

  På gags hoppas jag det vanligaste är två tyglar!? Gillar gag i det fallet eftersom det då kan fungera som ett helt vanligt tränsbett om inte ryttaren "behöver" hisseffekten.

  Svar: Dessvärre inte... En tygel var vad jag såg. Är inte ens säker på om man "får" rida med två tyglar på ponny öht? Kanske anses för komplicerat? Äsch, jag vet inte, men på pelham får man iaf inte tävla ponny med två tyglar. :)
  vinna.blogg.se

  2014-08-15 @ 20:35:00 | URL: http://xoffbeat.blogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.