• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Detta med utrustning

  Det är just nu framför allt två olika varianter av utrustningsanvändande som jag inte alls är förtjust i. Utrustning i all ära, men i vissa fall borde man som "jag-vill-min-häst-det-allra-bästa" verkligen fundera igenom om vad det egentligen är för signaler man ger till hästen.
   
   
  Två exempel:
   
  1. Hästen går med huvudet högt mest hela tiden. Den utbildade tränaren säger: korta martingalen så den drar ner huvudet på hästen. - Alltså VA?! Hästar är mottrycksdjur. Drar det ner i munnen mest hela tiden kommer hästen med största sannolikhet arbeta mot detta tryck och försöka dar upp huvudet ännu mer. Den redan stora underhalsen kommer bättras på ännu mer.
   
  Detta blir jag väldigt ledsen av att se/höra och ja, det är givetvis sant. En tränare som ger det "tipset" skulle jag dessvärre inte tycka var tillräckligt kompetent att träna för. Det är regel nummer ett att hästar är mottrycksdjur och då finns det inte en möjlighet att det skulle vara en lösning på ett problem att korta martingalen. Som ett brev på posten vill hästen i fråga inte heller hoppa. Jag förstår den hästen.
   
  2. "Hästen går inte i form", säger ryttaren. Det handlar inte bara om utrustning, nej, men när man sedan inte ens får in en nagel innanför nosgrimman eftersom den är åtdragen för kung och fosterland - jag förstår den hästen. Det gick dessutom knappt att leda, inte att göra halt. Hästen var inte tillfreds. Lossade ett hål, hästen gjorde det man bad om.
   
  Hur enkelt skulle det vara att arbeta i trevlig, avslappnad form med sjuhelsikes spänningar i form av ett hårt åtdraget band runt hela nosen. Jag förstår verkligen den stackars hästen.
   
  Och allt vi alla djurmänniskor vill är att ge våra djur det allra bästa. Men det bästa är kanske inte att slänga på massa utrustning, det är inte heller att ta bort all utrustning. Genom att tänka igen vad man använder men framför allt hur man använder den kan man ändra en hel del. Think about it.


  Kommentarer
  Emma

  Spänner inte ens sadelgjorden hårt haha, Nicke är min bästis och jag hoppas han vill vara min ;)

  Svar: Då är vi två! Nu känner ju inte jag Nicke, så kan inte påstå att han är min bästis, haha, men samma här! Därför jag ramlade av Pärla förra sommaren, haha. Sadeln snurrade runt ;) Men hellre det än att elakt dra för allt man är värd...
  vinna.blogg.se

  2014-04-04 @ 20:42:14 | URL: http://xoffbeat.blogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.