• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Benskydd - när och varför?

  Utrustningsfrågan tycker jag aldrig riktigt blir oaktuell, antingen får man lära sig nytt och ändrar sig därför eller också kör man på som man alltid gjort och som man en gång tidigare lärt sig. Utöver detta kommer det emellanåt in ny utrustning på marknaden; vissa saker får man upp ögonen för, och andra inte. Men nu tänkte jag skriva ett inlägg om benskydd, vanliga hederliga plastsenskydd och strykkappor.
   
  När använder jag benskydd?
  Som ni vet har jag dels gamla Pärla, med rejäla ben, mycket päls och brett mellan benen. Dels har jag Aleccis, som är en betydligt "klenare" modell på häst, och som då och då trampar sig med någon brodd vintertid men annars har hon koll på fötterna. Ingen av dessa direkt stryker benen mot varandra. Min förra ponny Mellonie däremot, hon gjorde något som kallas för "nystar". Exteriört sett har hon lite utstickande armbågar som gör att vinkeln på benen - vilken det inte är fel på, utan rörelsen blir annorlunda - vilket gör att hon behöver benskydd för att helt enkelt skydda benen från de vassa, hårda metallskorna hon har på hovarna. Så länge hon var barfota var det ingen fara, men skorna gör att benen tar mer stryk. Mellonie reds med skydd och boots varje dag.
   
  Mina hästar, Pärla och Aleccis, går bara med benskydd när de hoppar. Ibland när de går tuffare pass i sämre terräng, och ibland när man ska göra mycket kringelikrokar på någon plätt någonstans och risken finns att benen vispar runt lite överallt. Men överlag så använder jag bara benskydd när jag hoppar, och i stort sett aldrig till vardags.
   
  Varför använder jag benskydd?
  Vi har då uteslutit strykningar, men just vid hoppning riskerar man att med bakhovarna sparka till baksidan av frambenen, och i värsta fall mer eller mindre "sparka av" den ytliga böjsenan. Det är min största anledning till varför jag använder de skydd jag gör och när jag gör det.
   
  1. Ytliga böjsenan, 2. Gaffelbandet. 3. Djupa böjsenan. 4. Ytliga tåsträckaren.
   
   
  De benskydd jag använder är framför allt vanliga plastsenskydd, av den här varianten:
   
   
   
   
  Till vardags aldrig så kallade "teknikskydd", men Pärlas tävlingsskydd är just av den varianten:
   
   
  Nu är jag inte ute efter någon form av "teknikförbättring", utan det är för syns skull. De är snygga tycker jag. Däremot bör man inte rida med dem till vardags men detta för att "teknikeffekten" kan avta, vilket jag i min tur som sagt ändå inte är ute efter. För min del är det mest av principiella skäl jag inte brukar använda tävlingsutrustningen till vardags.

  Det finns givetvis mängder av andra benskydd och jag har mjukare "dressyrskydd"(?), men har inte använt dem särskilt flitigt. Absolut vanligast hos mig är denna, klassiska variant. Den fungerar alltid och passar till det mesta när man vill skydda hästens ben.


  Kommentarer
  josefina

  Jag hade Tolgas teknikskydd på Putte i början när han knep bak och vilken skillnad det blev men ack så arg han blev så vi hoppade typ 3 språng sen fick vi helt enkelt avbryta då han hatade dom och mig just för stunden .
  Har jag sagt att han har humör ? ! :P

  2014-04-17 @ 12:21:40 | URL: http://jnordlund.blogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.