• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Svar på tal, kan man säga

  Kommenterade på ponnysanning för ett tag sedan om att jag tyckte att dressyr på världselit-nivå ser brutalt ut. Både betten och vad de sysslar med - hemskt! Fick då en följdkommentar på bloggen som löd:

  "Det där bettet är ju minst lika starkt som ett Kandar, så om du inte tycker om kandar så förstår jag inte varför du har betslat upp din häst själv"

   Bilden har inget direkt samband med texten, men inte fan ser dressyr på denna nivå trevlig och harmonisk ut?!

  Sååå, jag tänkte bjuda på ett svar på tal för en gångs skull:

  Först och främst vill jag tacka för komplimangen! Men tyvärr är du nog helt ensam om att tycka att jag platsar bland världseliten i dressyr. Ja, alltså världseliten i dressyr. Dressyr som i lydnad, världseliten som i kunnigt folk - borde inte dessa kunna rida hästarna i en form som gör att hästarna håller istället för att bryta ner dem? Borde dem inte vara så lydiga att de borde gå på tränsbett? Borde inte dressyr på den nivån se BRA ut och vara hälsosamt? Just nu gör/är det inte det. Vad de pysslar med på dressyrbanan (eller ännu värre - utanför den) är bara att brutalt köra över hästen främst mentalt men även fysiskt. Nej, den dressyren borde inte betala sig.

  Vad gäller min egen häst och ridning så är jag glad att du gjorde dina grova efterforskningar så du vet hur det ligger till. Hästar och ridning handlar om säkerhet och kontroll. Det är i alla fall en del man måste ha med oavsett vad man vill och vart man börjar med varje projekt. För ja, hon är ett projekt. Och jag är dummare än jag borde de gångerna jag provar att rida henne på tränsbett för jag har inte den kontrollen som behövs, och det är inte så säkert det borde. Det är en sak att äventyra min säkerhet - men hästens. Det är ett stort ansvar att ge dem det bästa; däribland motion, och vad som är det bästa skiljer sig beroende på förutsättningar. Mina förutsättningar suger och hon är en häst som spelar i en annan liga jämfört med mig. Samtidigt så är det en ekonomisk grej att kunna köpa en häst som passar. Ibland får man ta det som erbjuds helt enkelt och därifrån göra det bästa av situationen.

  Så ja, gummipelham är ett skarpt bett. Dock ETT bett till skillnad mot brutalt kandar. Dessutom så föredrar jag att kunna rida min häst på ett mjukt och trevligt sätt och där hon trivs, går bra och med mål att arbeta genom kroppen på ett sunt sätt - istället för att nästan bråka med en stel, spänd, tittig häst som bara stretar emot.

  Lydnad ja, det är inget man tränar upp på en dag. Det är något vi jobbar med dagligen. Målet är aldrig något hemskt kandar eller vidrig GP-dressyr, men hon ska minsann kunna tävlas på tränsbett innan jag är nöjd!  Kommentarer
  elin

  Jag undrar bara en sak: Du har ju ridit och tävlat Pärla på vanligt tredelat, eller? Varför tar du helt plötsligt på henne ett pelhambett? Vad jag ser så går Pärla BRA, på vanligt bett, men du betslar upp henne? Varför?
  Vill inte verka nedlåtande, bara en undran. Jag vet ju inte heller om du kommer fortsätta rida henne på det bettet, men som sagt bara undrar :)

  Svar: Tack för frågan! Jag svarade som ett inlägg då det dels blev väldigt långt men även för att du inte skickade med någon mail/bloggadress eller annat där jag kunde nå dig.
  Direktlänk: http://vinna.blogg.se/2013/september/svar-pa-fragafundering.html
  vinna.blogg.se

  2013-09-03 @ 14:16:09
  Sofia Eriksson

  Helt rätteligen ska man kunna reagera på hur det ser ut på den nivån helt och hållet oavsett vilken nivå man själv befinner sig på.

  Mycket som försiggår inför domarna på stora mästerskap får det att vända sig i magen på mig och jag blir lika glad varje gång någon vågar ifrågasätta förfarandet i världseliten.

  Svar: Ja, jag blir ledsen av att så många inte "ser" det som jag tycker är brutalt utan de kan tycka det är vackert, att "ekipaget dansar fram" och det värsta av allt; att det ser HARMONISKT ut. Vart då, undrar jag?! Det är viktigare att kränka hästarna än att rida dem glada och hållbara. Synd att det har gått så långt.
  vinna.blogg.se

  2013-09-04 @ 15:19:08 | URL: http://moflosfesterrw119.blogspot.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.