• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Resultat lokal hopptävling Tranås RK med Aleccis

  Det började bra med fint väder och årets sista utetävling! Men det var väl ungefär bara det på hela dagen som var bra. Nej, så illa var det inte. Tranås var en trivsam anläggning och funktionärerna var så hjälpsamma och så trevliga. Massa pluspoäng på det!
   
  Jag startade ändå ganska tidigt i fösta klassen och efter bangång hade jag lite att uträtta innan jag kom upp på hästen och detta tillsammans med många strykningar gjorde att jag ändå kom sent till framhoppningen. Så surt att det aldrig klaffar!
   
  Väl där var Aleccis ganska konstig... Jag började i alla fall med att göra dagens första miss; ställde mig i lätt sits och lät henne rulla i galopp runt framhoppningen. Gjorde det i båda varven med byte över krysset för att väva in det. Skulle därefter hoppa räcket och för tillfället var det lågt och det var inga problem. Men när det sedan höjdes till normalhöjd så ville hon inte hoppa det? Hon bröt ut och jag vet inte alls varför. Kom på det sedan igen och kom då över. Oxern sög hon på och klippte utan några som helst konstigheter. Bara full fart och hoppade, varje gång (tog den tre gånger då vi kom sämre på den andra gången).
   
  Jag hade vara tre ekipage på mig och det blev lite småstressigt. Dessutom kom jag aldrig ner i sadeln och fick tillbaka henne så hon tog för sig framåt och som en tredje grej av detta hade hon brytit ut och därför "vågade" jag inte riktigt ta i henne. Det gick alltså i 300 km/h runt hela banan sen...
   
   
  100 cm bed A:0/A:0 avd A
  Samtidigt som jag fick startsignal så märkte jag att jag hade glömt att spänna gjorde helt, så var tvungen att ta ett hål till samtidigt som min tid (45 sekunderna) började rulla. Som om det inte var tillräckligt dålig stämning pga stressen. Så jag var långt ifrån en bra stämning för att starta Aleccis. Satte fart och styrde mot första. Kom fel och hon rev. Skönt, tyckte jag för då räckte det med att "bara" ta sig igenom grunden. Det gick fort och kändes hemskt. Hon bestämde och jag lät henne gör det. Men vi klarade oss med 4 fel.
   
  Ställde in henne i transporten, och nästa klass startade jag bland de sista så då hann jag rida genom henne mer innan. Hon var fin efter framridningen. In på framhoppningen med bra känsla! När jag gick banan så tänkte jag faktiskt satsa i omhoppningen. Bara för att se hur hon skulle svara på det. Men tillbaka till framhoppningen igen. Där började det bra och fint med krysset. Tog det någon gång och styrde därefter mot räcket. Aleccis bröt ut och slank bredvid. Gjorde om; samma sak. Började bli sur nu och provade igen. Samma sak! Bad dem lägga ner ena bommen halvt = hon hoppade. La upp den = hon ville inte. Struntade i det för oxern var inga problem. Den klippte hon precis som så som hon annars brukar göra.
   
  Jag brukar känna/veta/märka/förstå varför hon bryter ut när hon gör det. Förr var det alltid för att jag släppte utsidan med skänkeln, men nu gjorde jag rätt, la henne rätt och serverade hindret bra för henne. Men det hjälpte inte. I Bratteborg gjorde hon ju så med oxern en gång med då märkte jag att hon var skeptiskt mot en man i reflexjacka, nu var det inget som störde. Eftersom vi var näst sist var vi nästan ensamma på framhoppningen. Nej, det kändes inte bra. En gång höll jag dessutom på att kana av när vi inte var överens om vilket håll vi skulle efteråt och jag tappade ena stigbygeln samtidigt som hon drog iväg och därefter började studsa fram och ja, det tog en stund innan vi spelade i samma liga igen.
   
  105 cm bed A:0/A:0 avd A
  Förutsättningarna var ändå lite bättre till denna klass. Var. Eftersom vi har börjat få problem mot första hindret så försökte jag rida noggrannare mot det och ja, avståndet blev betydligt bättre än innan och jag kände redan mot det att äntligen kommer vi över första bra. Men ändå lyckades hon peta ner bommen på det. Typ fick inte tillräckligt med höjd i språnget och det var verkligen ett så yttepyttesnudd, men föll som sagt. Sen gick det rysligt fort och jag gjorde allt i min makt för att styra, för det var allt jag kunde. Försökte bromsa till henne efter femman för där i hörnet släppte underlaget och det är inte mysigt att gå omkull. Men hon fick fäste igen och kutade vidare. Rev sjuan av bara farten (går ju inte att reglera och försöka komma rätt på hindren när hon blir sådan), och sen höll vi på att glida utanför mot sista men jag svängde för allt vad jag var värd. Usch, vidrig runda. 8 fel.
   
  Det är ju precis så här det inte ska gå till! Vi hade snabbast tid i grundomgången i båda starterna och jämför det med när vi fick tidsfel men red en av våra bästa rundor. Bara det säger ju en hel del. Skärpning! Det ligger rätt bra i tid med att inomhustävlingarna börjar nu så väggarna hjälper till att bromsa upp lite.
   
   
  Jag är inte det minsta nöjd med denna tävling. Riktigt uruselt jobbat från min sida. Men det läggs ändå på rutinkontot. Aleccis tyckte väl att det var dags att dra ner mig på jorden igen efter många bättre rundor nu den sista tiden. Känslan var riktigt bra när vi åkte hemifrån, men då krävs det ju att man rider också och inte bara åker häst. Tilläggas kan att Aleccis var mycket glad och nöjd med sig själv när hon gick ut från banan.
   
  Jag bestämde mig samma dag för att det blir en P&J inomhus sista helgen i månaden för att känna på henne inför regionaldebuten i november, annars skulle jag ha tagit med mig Pärla. Jag föredrar ju helt klart att ha kontroll än att det ska bli såhär, och då är det bättre att jag tar med henne och tränar vidare.
   
   
  Dessa printar säger en hel del av känslan från tävlingen:


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.