• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Det där med vilodagar

  Jag brukar vilja ge Aleccis en vilodag i veckan när hon går träning och tävling varje vecka för att kroppen ska hinna återhämta sig. Det sliter ju så mycket på dem, och vilodagar är verkligen viktigt ur just den synvinkeln. Men går hon bara "vanligt" så tycker jag det är överskattat med vilodagar för då går hon inte så hårt att kroppen måste ha den där återhämtningen, i alla fall inte så ofta som en gång i veckan.
   
  Under september månad tävlade vi varje söndag, samtidigt som det var ledigt från hoppträningarna då tränaren bland annat var utomlands (men jag hoppade henne ändå "själv" för att jobba på saker som vi behövde träna på). Då fick hon vila månaden, dagen efter tävlingen. Men det fungerar inte när det är hoppträning på tisdagarna som det är när träningarna rullar som vanligt, som till exempel denna vecka. Skulle hon vila idag så känns det inte som den bästa uppladdningen inför träningen imorgon, utan jag vill givetvis att hon ska ridas.
   
  Men denna helg var lite annorlunda då det var tävling på lördagen istället (vilket jag föredrar om jag får välja), och då hade hon i teorin kunnat vila igår, söndag, för att sedan ridas idag och hopptränats imorgon. Men se det går inte! Jag kan ju inte låta henne vila en dag då jag är ledig, när jag istället har skola under veckan och då föredrar att låta en eller båda vila för att spara arbete när det ändå är så pressat med tiden. Det är vad jag menar när jag ibland pratar om att man kanske vill göra på ett sätt för att det ska vara så optimalt som möjligt, men så måste det även fungera i vardagen. Ett exempel på något sådant är att om jag fick bestämma skulle båda hästarna gå två pass om dagen, men det är helt omöjligt med tanke på resten av vardagen.
   
  Med tanke på detta så har jag nu en "sparad" vilodag till Aleccis som jag kan "ta ut" när det är mycket någon av dagarna efter skolan, eller om jag bara är väldigt trött - perfekt!
   
  Pärla har nu gått hela förra veckan och jag har inte tänkt tanken att låta henne vila än, utan även där har jag en vilodag att "ta ut" om det behövs. Annars går hon inte hårdare (dvs hoppar inte två gånger i veckan, inte ens en gång i veckan) än att hon kan gå en vecka till och vara utan vilodag helt och hållet tills någon annan gång när det av någon anledning "behövs".
   
  Men det är lite såhär jag tänker gällande vilodagar. Ingen hoppning i veckan = ingen vilodag behövs, en gång hoppning = fortfarande inget måste med vilodag, däremot två dagars hoppning (oavsett höjd/mängd) = en vilodag för återhämtning av kroppen och framför allt det som vi sliter mest på när vi hoppar med dem.
   
   


  Kommentarer
  Emma

  Jätteolika för mig med, när och hur det blir vila. Jag brukar ge en vilodag två dagar innan tävling eller en-två efter, inte båda. Sen betyder oftast vilodag för mig att man skrittar ut kravlöst eller skrittar och joggar i ridhuset, kravlöst.
  "Riktiga" vilodagar där han står helt brukar jag försöka undvika så gott det går och ge honom 2-5 dagar helt utan ridning eller ansträngning just för kroppens skull :) det blir någon gång/månad högst

  Svar: Intressant! :) Man märker ju vad som fungerar bäst. ^^ Jag måste nog erkänna att ja visst, vilodag för hästens kropps skull men mest för min egen :O Haha, lägger du vilodagen så som du sa med tanke på dina jobbtider/annat mer vardagligt eller är det beroende på hur Nicke känns? :P
  Mycket kommentarer, mycket svar - men det är ju skitkul! :D
  vinna.blogg.se

  2013-10-14 @ 20:24:04 | URL: http://xoffbeat.blogg.se/


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.