• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Avstånd och galoppsprång

  På pay & jumpen i söndags så stegade jag avstånden (mjuk båge vänster) 2-3 och 6-7 (bruten linje åt vänster). På 2-3:an fick jag fram ca 26 meter, och vi red på 6 ganska lugna galoppsprång däremellan. På 6-7:an fick jag fram (ca) 21 meter och vi red på fyra språng, ganska mycket framåt.
   
  Jag tycker det låter lite ologiskt, men så har jag ju inte särskilt mycket erfarenhet heller vad gäller stega och rida på rätt antal galoppsprång. Jag bestämde mig inte för att rida på ett visst antal språng, utan jag red på känsla men ville ändå stega för att det var nytt med inomhushoppning, och jag var noga med att räkna för att helt enkelt lära mig. Men då kände jag bara efter för att se hur det blev nu första gången.
   
  Jag tänkte att jag kanske har dålig koll, så jag googlade fram den ena avståndstabellen efter den andra av nyfikenhet. Tänkte att jag nog bara hade väldigt dålig koll eftersom det blev som det blev. Men de sa (såklart) nästan samma sak, eller i alla fall väldigt lika mått:
   
  Tabell från hippson

  Antingen har jag stegat jättefel när jag fick fram 26 meter, eller så höll jag utkanten på bågen. Hyfsat normala 6 galoppsprång brukar vara på 24-24,5 meter som synes. Så stegade jag fel, och det i själva verket var kortare, så stämmer sprången. Det jag menar är att vi kan ju knappast ha tagit bort ett galoppsprång i den lugna galoppen och med en så pass liten häst (och ingen enorm galopp) som Aleccis faktiskt är.
   
  Om den brutna linjen var på ca 21 meter, och vi red på fyra galoppsprång, så tog vi - svart på vitt - bort ett språng där. Det låter mer logiskt med tanke på att hon låg på och jag lät henne gå. Däremot känns det inte som att fem skulle få plats där, i alla fall skulle jag nog inte hinna få in det. Visst, hon var tvungen att ta av ganska stort på oxern, men ändå.
   
  Jag gillar att stega och jämföra diverse galoppsprång; hur olika ekipage väljer att göra, och hur olika hästar får olika antal språng beroende på galopp och tempo t ex, för det är så intressant! Och dessutom ganska nytt för mig. Men ska man upp i höjd så gäller det att rida efter metrarna och det ska minsanna vara så exakt som möjligt, och då är det bara en sak som gäller: att lära sig!
   
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.