• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Klipp

  Det finns hur många olika varianter som helst på mönster och klippningar man kan välja att ha på sin häst. Jag klipper mina hästar likadant som de har blivit klippta i alla år, oavsett hästar jag har haft (med två undantag);
   
  De klipps över hela kroppen, men aldrig att jag skulle klippa benen eller huvudet - det finns inte i min värld. Dessutom sparar jag en rektangel på ryggen. Dessa undantag jag nämnde tidigare var en gång efter vila där Mellonie klipptes i en halvklippning (hals, bog, under magen), och det gjorde även Aleccis den första klippningen jag gjorde på henne men sedan klippte jag resten vid andra klippningen.
   
  Varför jag klipper dem? Jag har ältat detta tidigare, men har något att tillägga.
  Först och främst för att det behövs. De ska ridas och hållas igång och givetvis krävs det därför att jag avlägsnar pälsen. De torkar ändå och blablabla. Ja men kolla sedan in hästhållningen. De släpps ut direkt i hagen efter ridning, oavsett om klockan är 21 eller 08, oavsett om det är efter en tävling eller en promenad eller något mittemellan. Jag släpper inte ut en häst i dyngsur vinterpäls i hagen direkt efter ridning och jag stänger definitivt inte in den (dem) i några timmar för att de ska torka. Nej, det ger mer negativt än positivt.
   
  Förutom svett är det även stor skillnad i skötsel och nej, jag är ingen typisk "ponnytjej" som står i tre timmar per sida av hästen och borstar med hundra olika borstar. Givetvis borstar jag dem, men det där larvet med att stå och andas dam i flera timmar - nej tack. En klippt häst är en lättskött häst (en normal häst alltså, inte de lortgrisar som de bruna jag har ägt).
   
  Men det finns en anledning till. Mina hästar sätter alltid sommarpäls jättetidigt. När jag åker på de första tävlingarna för året har jag en häst med halvfärdig sommarpäls, medan många medtävlande fortfarande ser nyklippta ut och inte ens har börjat fälla. Och fälla ja, det är här poängen kommer. Det är ett fasligt fällande i slutet av vintern och det är så mycket lättare för dem att fälla och sätta sommarpäls med fd klippt kropp.
   
  Men jag har sett många fruktansvärda klippningar i mina dar. Då syftar jag inte på själva klippningen vad gäller handhavande av maskinen, utan "mönstret". Jag såg nyligen en häst de hade klippt en variant av spårklippning på, men lagt till en egen variant - skitfult och den bakre delen gjorde inte ens någon nytta. Då är det väl lika bra att ha kvar pälsen där, anser jag. Eller det här med att klippa HALVA benen? Förstår mig inte på det. Det blir ett mellanläge mellan vinterpälsen på benen och täcket. Typ som att kompromissa där man har valt att istället för att göra så det blir rätt på ett sätt - har man istället gjort fel på båda olika sätten. Hm, osmart idé.
   
  Det var just denna klippning med halva benen som jag reagerade på och gjorde ett nytt sådant här klipp-inlägg. Antingen eller är det som gäller. Kompromissa kan man göra ibland, men inte vad gäller klippning. Samma med att klippa halva huvudet. Inte särskilt vackert eller så snällt klippt kan jag tycka, men det är ju bara jag det...
   
  Och återigen nej, de klipps inte för att vara snygga - utan av praktiska skäl. Eftersom de går på lösdrift och rids ut (dessutom i skogen så mycket som möjligt när tillfället tillåter) så finns det igen som helst anledning att klippa benen och även de hade stått på fängelsestall där de är inne halva dygnet och skulle ridas i en liten bur varje dag så nej, det är verkligen onödigt att ge sig på benen på hästen - även om den så är mer stilla än en staty. Finns igen som helst anledning att klippa en hästs ben. Förutom den jävla prestigen som jämt ska ta över det sunda förnuftet vad gäller all hästhållning nu för tiden, i alla fall på "moderna" anläggningar. Tvi!
   
  Google.


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.