• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Hästfolk i sitt berömda nötskal

  Ska man skratta eller gråta?! Samtliga exempel nedanför är tagna från olika hästforum och liknande. Man blir inte klok på vad som är fel på denna ras! (Alla exempel är lite omskrivna för enkelhetens skull.)
   
  "Är det någon som vet något bett som inte är starkt, men där hästen inte vill hänga sig i handen?
  - Gör mycket halter, rygga, träna på lydnad, rid för tränare."
   
  "Min häst är halt, men bara på böjt spår i ena varvet och inte i skritt, någon som har erfarenhet av något liknande?
  - Ring en veterinär!"
   
  "Min häst har blivit sjuk/skadad och eftersom den inte är försäkrad så är snart notan uppe på 10000 på ett halvt dygn. Det blir nog värt det i slutändan - bli bra nu!
  - FÖRSÄKRA GENAST DINA DJUR!!!!!!!!!"
   
  "*Lägger upp en fin bild*
  - Är det inte fel på hästen? För tjock, ovårdad, för långa hovar - eller det klassiska; den skulle vara fin med klippt man."
   
  "Allmänt känt att hästen är svårfödd - ber om "hjälp" för att få tips och råd.
   - *Skitsnack om att hästen är mager*."
   
  "Har någon något förslag på ett täcke som passar min häst som är av en "svårtäckad" ras pga kroppsbyggnad?
  - Varför har du täcke på hästen?"
   
   
  Alltså, KOMIGENFÖRFAN!
   
  Vet ni vad? När jag gick fordonsprogrammet så menade ständigt lärarna på att - kort och gott: "utbildning i all ära, men det som fakiskt betyder något är ERFARENHET! Har ni något problem som ni inte reder ut så fråga kollegorna. Erfarenhet är jätteviktigt."
   
  Då undrar jag - VARFÖR gäller det inte i djurvärlden?! Här är det fnys, och gärna ett kokt stryk om det hade varit inom lagom avstånd, vid minsta lilla undran och okunskap. Jag menar, hur ska man kunna lära sig något om man får fingrarna avsmällda vid minsta undran?
   
   
  Okej - då tar vi det svart på vitt:
   
  I översta exemplet står det inte "Hej jag håller på att lära mig rida -  vad ska jag göra för att få en trevlig häst?" utan det var tips på BETT då de hade ett mindre "problem" som personen i fråga undrade om det fanns något bett som matchade deras, troligtvis tillfälliga, svaghet.
   
  Vad gäller tvåan: GIVETVIS har man antagligen ringt veterinären men under tiden (är det ändå inte akut så kan det ju ta någon dag - som de flesta begriper) så kan man väl få höra runt om andras erfarenheter?! Bara för att man skriver något på ett forum/liknande så betyder ju inte det att man gör det ISTÄLLET för att ringa veterinären...
   
  Så kommer vi till denna förbannade försäkringsfråga; är inte det var och ens egen ensak?! Jag vet många ryttare på högre nivå med stor kunskap som har ganska många hästar vilka i sin tur inte är försäkrade. FRIVILLIGT. Oförsäkrad är inte en definition på "sämre skött" eller "sämre ansvar" eller för den delen "tvingas gå sjuk/skadad hela livet".
   
  Att bilder säger mer än tusen ord det vet vi - och ja, jag tycker man har rätt att fråga om man ser något (på en liten sketen ögonblicksbild, men visst; hellre än gång för mycket än för lite) som ser "skumt" ut och som ägaren faktiskt kan ha missat. Men i vissa vinklar kan faktiskt kroppsbygnad och hovar som exempel se "värre" ut än vad det i själv verket är. Lägger man medvetet upp en bild så kan jag inte tänka mig att man vanvårdar djuret i fråga...
   
  Den sista är så absurb så jag vet inte vart jag ska börja. Eller jo, kanske såhär: ALLA vi äckliga besserwissrar till hästmänniskor (ja, och här står även jag och vevar), vi som jämt och ständigt är bäst på allt, och vet allt och har lösningar på precis allt. Vi borde VETA att en häst kan gå ner i vikt av mycket; bland annat miljöbyte/längre resa (ex import), vårkänslor och efter dräktighet bland annat. Finns även sjukdomsfall och skador som exempel. Detta VET vi just för att vi jämt vet bäst och kan allt. Men när vi ser en tunn häst (exempelvis) så kommer genast skitsnacket. Behöver jag säga mer?!
   
  Sen har vi den senaste. Täcke eller inte täcke. Ja, återigen - vi som är så otroligt duktiga på att veta VARFÖR vi gör som vi gör eller inte gör på ett vist sätt. Det finns garanterat en anledning till varför just den hästen har täcke och om jag ska vara ärlig så kan svarandet i detta fall ge blanka fan i anledningen. Har denna dessutom inget svar på en ren, helt och hållet ej missuppfattningsbar, fråga så skit i att yttra dig? (Ja, man får fråga och undra - hur ska man som sagt annars lära sig. Men i maj är det inte för att man vill lära sig något - det är tre hånande ord som är invirade på ett lite, lite "snällare" sätt - dessa lyder: DU GÖR FEL. Och då säger jag: shut it.
   
   
  Nu tycker jag att vi tillsammans, när vi läser en fråga/ett påstående/ser en bild eller något annat - kolla en gång till, och en gång till. Står det verkligen hjälp med ridningen, eller "tycker ni jag ska ringa veterinären eller inte?", eller står det något helt annat, eller är det inte ens en efterlysning om andras åsikter?
  Så svarar vi på det personen i fråga faktiskt undrar över. Simple as that.


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.