• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • "Dubbelmoral" - bra eller dåligt?

  Jag är en mittimellansyster; har en större syster, en yngre syster och en yngre bror. Mellanbarn. När vi i gymnasiet pluggade inför nationella i svenska något år så fick vi läsa några texter för att ha lite kött på benen när det sedan var dags för uppsatsskrivandet.
   
  Jag fastnade för en text/artikel om syskon; hur man blir eller oftast inte blir och vilka egenskaper man får respektive inte får beroende på vart i syskonskaran man är född, men även om man inte har vuxit upp med några syskon. Jag brukar förresten gissa vart i syskonskaran vissa är födda just för att det märks (oftast) så väl i hur man är. Av tre tjejer i årskursen under mig i gymnasiet så gissade jag exempelvis rätt på två och var nära den tredje. Sådant tycker jag är jättetufft!
   
  Tyvärr minns jag inte alla egenskaper som var kännetecknande för alla syskon, men det genomgående (och väldigt, väldigt vanliga) var bland annat;
  Äldsta syskon: ansvarstagande och omtänksam
  Yngsta syskon: bortskämda och vågar ta chanser/risker
  Ensambarn: vill vara äldre än de är/"lillgamla"

  Vad som var vanligt för mellanbarn var att de dels kan "komma i kläm", är vana/bra på att klara sig själva men framförallt att de har lätt för att sätta sig in i andras situationer. Det sista är vad jag syftar på idag i detta inlägg.
   
  Jag och mina syskon (halvdan print, hade inget annat) när vi sjöng för vår farfar för ett och ett halvt år sedan. Vi står i "den berömda föddasordningen" som är väldigt bekant och som vi ibland hamnar i utan att märka det. (Hahahaha, kolla vad liten jag är!)
   
   
  Jag ser mig själv som "Qween of Dubbelmoral" ibland eftersom jag har rätt svårt att hålla mig till en och samma åsikt. Även om jag tycker en sak, så har jag så lätt för att se "åsikten" från andras håll och då kan jag hålla med, och ut blir det... ja men typ dubbelmoral.
   
  För att dra ett dåligt exempel (kommer inte på något annat just nu) kan vi ta detta; dragbilar - jag håller benfast vid att det är bäst att dra med bakhjulsdrivet. De har en annan drivlina vilket gör dem starkare (beror såklart även på newtonmeter (vridmoment) och hästkrafter bland annat) och när man har de drivande hjulen "i mitten"; fram - inte drivande, bak - drivande, släpet - inte drivande, så får man ett stabilt ekipage med tanke på de förutsättningarna man har.
   
  Men sen kan någon säga att den tycker att det är bättre att dra med framhjulsdrivet och kanske lägger in vettiga argument. Då kan jag, även att jag fortfarande föredrar bakhjulsdriven dragbil, förstå deras argument och bli mer öppen för det förslaget, kan man säga. Givetvis kan väl de flesta "förstå", men jag går liksom in djupare, eller hur man ska säga.
   
  Sen i nästa tur kanske någon ramlar in på det ämnet och så börjar man prata. Då kan jag ta det framhjulsdrivna "partiet" bara för att skapa lite debatt och för att det är kul, även om jag i själva verket själv står på andra sidan i den frågan.
   
  Nu var det ett dåligt exempel eftersom jag inte tycker att framhjulsdrivet är något att ha vad gäller att dra med (sen kan man ju tänka lite logiskt; varför kommer det sig att nästan ALLA lastbilar är bakhjulsdrivna; exakt, inte så svårt att räkna ut det. Men ja, det finns framhjulsdrivna också, men de är rätt sällsynta. Vad jag vet finns det nog bara inom försvaret.) Nu lämnar vi den delen.
   
  Jag kommer inte på något exempel där jag faktiskt har blivit "omvänd". Men poängen var att jag kan byta åsikt just för att jag har så lätt att se hur andra har det, och se in i andras situationer. Sen vill man ju inte alltid kanske se hur vissa har det, eller för den delen tänker på att kolla ifrån hans/hennes sida. Men när man går in på detaljer har jag väldigt lätt för att förstå hur andra har det, förstå varför de vill/inte vill, tycker/inte tycker osv.
   
  Det är en bra egenskap - men det negativa med den är att man tror att alla är sådana och har lätt för det, men så är absolut inte fallet! Jag lever själv tillsammans med en "lillgammal" (den varianten alltså) och där har jag nu förstått att alla inte kan se in i andras situationer på det sättet jag gör. Dessutom utan någon vidare ansträningning. Det är helt enkelt bara lätt flr mig att sätta mig in i den personens situation och då märker man att man nog visst (som den personen) kan tycka annorlunda - även om jag fortfarande kanske tycker att mitt sätt är det "riktiga".
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.