• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Det är skillnad på bloggare och bloggare, och läsare och läsare

  Det här blir inte lätt att formulera, men jag ger det ett försök...
   
  I sjuan började jag blogga. Det började med att min vän gjorde det och jag hakade på. Samma blogg har jag fortfarande kvar och använder ibland, men det är oregelbundet. Måååånga hundra inlägg är raderade och tanken är att snart radera de flesta gamla igen. Med tiden ändras man och då vill man kolla igenom och "möblera om" lite, kan jag tycka. Jag snackar om www.nogg.se/jagheterjessica
   
  Jag minns inte exakt när jag började "hästblogga", men den största anledningen var att ha alla tävlingsresultat med information om känsla med mera och gärna biler och filmer, samlat på ett och samma ställe. Det gick i vågor, kan man säga, det där med att blogga.
   
  Nu försöker jag ändå hålla det på en bra nivå och jag tycker det är kul. Inte varje dag, men det är kul att blicka tillbaka och det är även kul att ha allt sparat. Jag är en sådan som sparar på typ allt, (förutom pengar); trasig utrustning, utrustning som inte passar, gamla förpackningar och gärna hundra olika kopior av de flesta bilder så de verkligen, verkligen finns kvar - det är bara exempel. Men jag tror blint på att jag någongång vill ha saker och ting dokumenterat och därför driver jag denna blogg dagligen. En annan anledning är för att jag inte har någon som "bollplank" att diskutera och analysera med efter tävlingar och då är det bra att skriva här, precis som en egen liten analysdagbok.
   
  Jessica Wilhelmsson 15 år, Pärla 16 år, september 2006 - där började vi vår gemensamma resa.
   
  En tjej som satsar helhjärtat på ridningen och även driver min favoritblogg nämnde någonting för ett ganska bra tag sedan. Jag minns inte ordagarnt hur hon formulerade sig men det handlade om att bloggen känns "pinsam" i vissa samanhang. Som sagt, inte ordagrant men det var något i den stilen. Jag håller med om det! Det är inte bekvämt att sitta och prata om bloggen. Jag säger hellre att jag "vill skriva/skriver" istället för att säga "blogga/bloggar". ("Vad gör du?" "Jag... skriver".) Det är inte bekvämt och känns ganska... "smutsigt"/inte riktigt okej på något sätt?
   
  Vet ni vad jag tror det beror på?
  När jag var yngre och för det mesta skrev om mina hästar så läste jag även ganska mycket lokala bloggar. För det mesta handlade det nog om att "ha koll", nyfikenhet och vet vad som hände/hänga med i svängarna vad gäller det ekipaget eller den hästen. Det var väldigt, väldigt hemlighetsfullt(?) att man följde en blogg och att lägga en avslöjande kommentar var väldigt opassande. Det var som sagt en liten hemlighet. Hur det nu kan vara hemligt att läsa vad någon frivilligt delar med sig över internet?! Helt sjukt, egentligen. Men det satt i, och sitter nog i ibland.
   
  Numera har jag passerat det stadiet. Många av de bloggarna minns jag knappt, minns bara att de som drev dem för det mesta var i samma krets som jag höll till i och även tävlade; kunde gälla både skola och hobby. Men de enda bloggarna som jag läser nu är helt och håller baserade på att jag tycker OM dem jag följer. Inget missunnande, inget "snokande". Dem jag har valt att följa är sådana som är duktiga på det de gör och som jag ser upp till på ett eller annat sätt. De jobbar och står i, kämpar i vått och torrt och kör sitt eget race!
   
  Nu kan jag bara hoppas att detsamma gäller dem som har valt att följa mig. Att vi har passerat den omogna stalkingen och att vi numera ser varandra som jämlikar. Nu menar jag inte att alla ser upp till mig eller något liknande, det är bara min anledning till att följa andras arbete, men jag menar att det kanske är med en mer öppen attityd och ett trevligare intryck än vad det kanske var från början.
   
  Det var inte kul att skriva om motgångar, eller medgångar för den delen, inför de nio första (men oerhört trogna) läsarna jag hade för några år sedan. Aldrig fick man någon kommentar, och inte heller någon som vågade nämna att de läste. Det komiska är att man ändå känner den lätt otrevliga stämningen och att man TYVÄRR även är 90% säker på vilka de är - allihop.
   
  Men det är fortfarande en konstig känsla när någon säger: "jag läser din blogg". Via en kommentar är det lättare, men live blir det liksom... *ehm, hur ska man reagera? Är det bra eller dåligt?* Haha, nej men det är ju fortfarande väldigt nytt att någon står för det liksom. Såklart är det kul att det äntligen börjar lätta upp lite, att vi har passerat det "hemliga", men oj, vad obehagligt det kan vara på ett sätt.
   
  Även om jag skriver vad jag vill, och framförallt hur jag vill (allt kommer givetvis inte ut), så känns det förvånande att någon faktiskt har läst det och vet om det när man väl träffas. Precis som med facebook, på sätt och vis.
   
  Avslutningsvis vill jag nog bara tillägga att TACK för att ni finns där ändå. Ni blir som mina bollplank och det blir lite roligare att dokumentera hästeriet. Dessutom är stämningen helt annorlunda numera och det känns ännu bättre! Kul att det ändå har utvecklat sig på detta vis, även om det har tagit några år.
   
  Ni har fått vara med mig från B-ponnytiden (om än om det var väldigt oregelbundet), vidare mot Pärlas och mina första mil, vidare med ett tiotal olika lånehästar, vidare till köp av min allra första egna ponny; full att okunskap men med en helt perfekt insida! Därefter tog det några år innan det "hände något" drastiskt i hästväg och nyligen sålde jag min fina ponny och köpte mig en storhäst istället. Det har ändå hänt en del sedan jag började med detta. :)
   
  Mirja, min första låneponny, WM -99, bild från april 2006


  Kommentarer
  lina

  så fina bilder:)

  2013-05-22 @ 22:22:31 | URL: http://linah.devote.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.