• START
 • OM MIG
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Kissekatter

  Vi har väl alla tröttnat på/hinner inte att göra katterna tama, och då blir de vilda (mer eller mindre. Iaf så de flyr om man närmar sig dem och vad jag vet oklappbara, vet dock att någon/några tycker det är okej i lagården). Här är två av katterna som bor på gården och som gillar att sova på min smutsiga-schabrak-hög, framförallt vid regniga tider.
   
  Den översta här är Abtronic - tror jag, höhö, nej men är väl rätt säker på det. Hon var tam som yngre och när hon har ungar går det att klappa lite på henne om man kommer intill försiktigt. Tuff teckning har hon iaf :)
   
   
  Han under här vet i fan vem det är. Om han ens har något namn? Jo men det har han nog. Alla kattungar döps (minst en gång, haha) men det är väl knappt någon som minns namnen, alternativt minns vem som är vem, sen när de blir större. Vi har och har haft mängder med röda hankatter genom åren men en sak är säker och det är att samtliga härstammar från "stamfadern" Dingo. Mysigare katt går inte att hitta! Här är alltså en avkomma, x antal generationer senare. Äsch, inte så mycket kanske, men ändå. Det gula är 100% säkert från Dingo. Tyvärr så kommer jag inte nära nog för att ta tillräckligt skarpa bilder. (Syns ju även hur tveksam han är till mitt besök, och sen sprang han vidare.)
   
   
   
  Det var en liten presentation av katterna som befann sig inom stallavstånd sist kameran var med till gården. Ibland saknar jag faktiskt att kunna plocka upp en katt och byta lite gos, men de dagarna är väl troligtvis förbi.

  Lagret påfyllt

  Brände nästan sexhundra spänn i början av veckan på dessa tre produkter... Rena rama rånet, kan tyckas. Men vad gör man inte för hästarna! Duschar dem dagligen i Ultra Shield och då går det åt vill jag lova. Ska även börja smörja deras juver och mellan frambenen med Skillingarydssalvan och så har de återigen börjat äta multivitamin i sirapsform. Provade nyss pelletsformen, men innan dess hade jag denna mer trögflytande. Vet inte egentligen om jag märker någon skillnad på produkterna (mer än att sirapen är dyrare), men magkänslan jag fick var att denna passar bättre till mina hästar. Dessutom tycker de den smakar gott.
   
   

  Hästarna idag

  Red med min goa vän Marielle idag. Jag måste bara säga hur otroligt mycket jag tycker om att rida med sällskap numera, haha. Speciellt med dem som kan skola hästarna åt mig, höhöhöhööö. ;) (Med tanke på att Marielle numera är hästlös så kanske jag kan boka henne ibland..? :D)
   
  Lät henne iaf ta Glada Bruna och så tog jag min Älsklingsgul. Med tanke på mitt ofokus (påhittat is my thing, om det nu är påhittat? Skitsamma) och svårt att komma till vettig ridning så gick ändå Pärlis okej. Lite stark dock, och framtung till och från men tycker ändå det var över förväntan. Vi red iaf i skogen och uppför "himlabacken", sen i byn. Var ute i 1 h 20 minuter. Behöver jag ens nämna att vädret var PERFA?! Så jävla gött! Perfekt varmt utan att va jobbigt. Åååååh, är man kär i det eller vad?!
   
  Vad gäller de andra båda så var Aleccis ungefär lika glad i hågen som hon brukar vara, men ibland lyssnade hon faktiskt på Marielle, haha! Nejdå, tycker de båda passar bra ihop, så det är kul att se dem tillsammans. Min tanke är att de även ska få prova att hoppa framöver - men hon tyckte det lockade mer med dressyr ;)
   
  Glada Bruna tidigare i april, fotad av Theresia Sandahl.

  Sommarlov för hästarna

  Mina hästar ska faktiskt få lite lov i sommar. Det händer väldigt, väldigt sällan (helst aldrig) men nu känner jag att det gör oss allihop gott.
   
  Aleccis går nu 4/6: hoppträning, 6/6: P&J, 9/6: lokal debut, (troligtvis) 18/6 och 25/6: hoppträning och ev tävling sista helgen (dag inte planerad = ingen propp tillgänglig). Därefter sadlar jag av henne och ger henne två veckors helt fritt är tanken. Hon kommer alltså få gå rätt hårt i hela juni och då passar det bra med vila samtidigt som jag ska jobba.
   
   
  Pärla kommer starta P&Jn 6/6 och därefter vankas det troligtvis hoppträning 11/6 då Aleccis inte ska gå den. Sen blir det trolgitvis en P&J till lite längre in i månaden och därefter är det ganska oplanerat med grejer. Dock ska hon hållas igång som vanligt (gärna så hårt som möjligt, men så ska ju kroppen hålla också). Sen när Aleccis har vilat klart sina båda veckor så ska Pärla få en vecka helt ledigt. Även hennes kropp kan behöva ta igen sig lite.
   
  Genom att göra på detta sätt så kommer jag endast ha en häst att rida i tre av de fyra veckorna jag jobbar och det kommer kännas skönt och rätt slappt. Lite lagom sådär i sommarvärmen (eller regnet, höhööhööööö buhu, *gråter* haha, nejdå, här beställer vi SOL!). Sen kommer de ridas igång igen och förhoppningsvis har jag råd att släpa med mig Aleccis ut på någon tävling i augusti med.
   

  Saknar faktiskt "min" fina lilla dressyr-B-ponny

  Cronas Adde 657 - russhingst född 09 (bästa 3, resp 4-årshingst bland russen -12 och -13).
  Ingen som har ett russto som har tänkt betäcka och där Adde kompletterar bra? Tänk lite på saken ;)
   
   
   
   
   

  Aleccis P&J Sävsjö - fler bilder #4

  Alla är fotade av www.lindblad.blogg.se :)
   
   
   
   
   
   

  Det går lite på räls

  Det märks att jag är stammis på många bloggar. Jag (och säkert andra? Inte vet jag, haha) "vet" redan vad det kommer stå, samt vissa skriver ju ordagrant samma sak i veckor, haha. Fantasi, vad är det? ;) Nejdå, så illa är det inte och jag klagar inte heller eftersom jag har valt att följa dem och deras hästar.
   
  Exempel på vad som står:
   
  "Idag ska jag..." (precis vad även jag har råkat ta efter, dock så är inte mitt så spännande och blir, precis som jag skrev tidigare, lite likadant dag efter dag).
   
  Sen har vi det klassiska avslutet av varje inlägg "vi får helt enkelt se/det lär vi helt enkelt märka". Jag gissar att det är ett smidigt och inbjudande avslut och att det är därför den formuleringen ofta får hänga med.
   
  En annan tjej brukar skriva om det här "idag blev det ingen ridning pga *bortförklaring*". Bortförklaring var kanske att ta i, haha. Är ju inte mitt liv och precis som hos mig så skrivs inte allting ut. Istället borde jag ha kallat det "*anledning*" istället, men på just de olika formuleringarna är det lätt att misstolka det som bortförklaringar.
   
   
  Haha, kanske bara är jag som "letar" samband, men poängen var inte att klaga eller störa mig på det ena eller det andra. Utan det var egentligen att man märker hur olika människor är, hur de lägger fram sina dagar/sina pass och hur de sedan väljer att formulera sig samt vilka ord de föredrar att använda. Jag har garanterat också sådana personliga favoritord(?) som jag använder omedvetet. Lite smått komiskt ändå.
   
  Lillkillen! Tänk, att den där lilla åkte jag runt på två gånger i veckan, haha.
  Men är man arbetshäst(ponny) så är man! :)

  Planering

  Denna vecka har jag nog fått med det mesta.
   
  Måndag: längre ritt i alla gångarter, men ganska lugnt.
  Tisdag: Pärla dressyr, Aleccis hoppning.
  Onsdag: Pärla galopp, Aleccis ut och "rulla".
  Idag: ridning med sällskap, lär bli lugnt igen då vi kommer babbla en massa ;)
  Fredag: Pärla hoppning, Aleccis lydnad över små upphöjda pinnar (30-40 cm) = om vädret tillåter.
   
  Sen har jag inte tänkt så mycket på helgen. Men någon dag ska Aleccis gå dressyr, och Pärla ska nog få gå lugnare efter hoppningen. Annars är det väl ungefär vad jag kan erbjuda hästarna vad gäller motion. Finns ständigt något att arbeta på och lika ofta har jag svårt att vara på lämplig plats. Därför tar allting så mycket längre tid än det gör om man har tillgång till "ridplats". Men vi är vana vid att ha det såhär, så det är ändå sällan jag grämer mig över det. Dessutom har hästarna bästa möjliga livsstil och det prioriterar jag högt!
   

  Mina fina!

  Motivationen tröt (som vanligt) när jag vilade röven på en stol sådär mellan skol- och hästtiden. Men efter att ha slukat diverse i skafferiet (typ) och rastat mobilen en timme så tog jag mig i kragen och åkte ut till djuren.
   
  På Pärlahästs schema hade jag planerat galopp - så vi drog ut och galopperade. Var ute i 1h 15 minuter och hon gjorde det bra. Dock fick jag inte riktigt fram henne i önskat tempo (var kanske inte så jättebestämd heller), men vi tog det på tantens villkor och rullade något lugnare, dock hela tiden i galopp och inga protester eller så utan hon gör det hon ska, precis som vanligt.
   
  Tog därefter ut den Glada Bruna på en sväng. Tanken var att rulla på lite trevligt efter gårdagens hoppträning och då kom jag på att Birgerssonrundan var länge sedan. Så den tog vi. Vad som är extra bra är att då fick vi även in lite asfaltsskritt vilket alltid är bra att få en lagom dos av. Hästen var pigg (som vanligt) och det "råkade" visst bli en tur med galoppombytesträning. Skogsvägen slingrar sig lite och med Mellonie bytte vi alltid galopp så fort vägen svängde lite. Aleccis var hyfsat med på noterna (det var hon som bjöd in till de första bytena) och de flesta gångerna var både rena och till och med vid rätt tidpunkt! Men ibland så bytte hon själv. Alltså det var rätt, men tidigare än jag hade tänkt, dvs på eget initiativ. Då lät jag henne fortsätta rulla på och struntade i det. Hela tanken med att träna på galoppombytena är ju att göra dem "stressfria" och därför ser jag ingen anledning att avbryta henne när hon gör just ett stressfritt byte även om det inte var jag som bad henne just då. Vi var ute i 1h 10 min.
   
  Tidigare ikväll efter dagens motion. (Buhu på kvalitédödar'n...)

  Fränt!

  Dessa båda bilder, de är lite roliga faktiskt. Det är "samma" bild, fast tagen ur olika vinklar. Dock skiljer det en kort, kort stund mellan dem, men ändå. Kul tycker jag! :)
   
   

  Aleccis P&J Sävsjö - fler bilder #3

  Alla är fotade av www.lindblad.blogg.se :)
   
   
   
   
   
   

  Punktform av dagens onsdag

  o Skola
  Bland annat landsvägskörning dagen till ära.

  o Hästarna
  Båda ska ridas, blir nog "som vanligt" - ut i skogen och/eller byn och rulla på.

  o Hushållet
  Måste komma ifatt med massa hushållssysslor som har hamnat på efterkälken under dessa dagar.
   
  Det blir en ganska vanlig onsdag med andra ord; inget spännande inplanerat direkt. Men det är rätt skönt med. Ska försöka vara ganska effektiv under dagen så mycket blir gjort. Är så skönt när man är klar och har lite tid över till att bara ta det lugnt.
   
  Skulle verkligen både vilja ha, men faktiskt så behöver jag en sommarridjacka... Men å andra sidan blir väl den bara hängande och samlar damm i så fall, med tanke på vårt "sommarväder". Fyfan, för pissväder alltså! Ena dagen rider jag med tjocktröja och höst/vinterjacka och andra dagen i t-shirt. Eller rättare sagt; ena veckan rider man i varma kläder och nästa DAG i t-shirt. Det är ungefär så vädergudarna har beslutat om vårt väder. Blää. Om det skulle bli en jacka så är jag nog sugen på något brunt. Det är fint.
   

  Hoppträning - Aleccis

  Tog med min Glada Bruna på årets första hoppträning idag. Det var en bana med tio språng där vi hela tiden skulle tänka på, och ha med oss, yttersidan. Det passade perfekt just eftersom jag tappade yttersidan i 90-rundan i torsdags. Så det var precis vad vi behöver träna på!
   
  Hade lite mycket att tänka på så höll på att glömma banan första gången vi red hela, men det löste sig ändå även om både vägarna och ridningen inte var något bra alls. I början tyckte jag det var svårt att hela tiden tänka på yttersidan och få med henne runt samtidigt som hon då försöker dra på samt byta galopp och så sitsen, sitsen, sitsen hela tiden. Men sista rundan tycker jag gick bra. Det kändes bra och vi hade redan bättre rytm, vägar och även min sits hann bli lite bättre på den korta stunden.
   
  Har inte så mycket att tillägga. Men jag måste tänka på min sits mer. Jag har ingen balans över hindren utan håller i mig i tyglarna (vilket jag inte har märkt) så nu framöver är det mantag som gäller och massa eftergift. (Inte massa som i mycket, men en massa som i någonting till skillnad mot nu, som är typ inget).
   
  Lasse tyckte även det har hänt en hel del sedan sist och nu börjar det bli häst av henne. Även om jag vet det så är det kul att höra, men visst har det tagit tid!
   
   
  Jag visste att det inte var fullt batteri i kameran, men att det var så dåligt med ström som det var visste jag inte. Så de filmsnuttarna är inte lönt att slänga upp utan istället ska jag försöka komma ihåg dagens lektion ;)
   
  Pigg häst och sned ryttare.

  Tant Gul <3

  Red dressyr i sommarvärmen med Pärlahäst och hon var så himla fiiiin! Som vanligt lyckas jag inte ha kvar henne i form i övergångar och avbrott men utöver det var hon jättetrevlig idag. Kom ner ordentligt i sadeln och tycker jag red bra. Hade återigen svårt att få bra rytm i höger galopp (vänster går som på räls), men det blev helt klart bättre efterhand. Något jag har problem med är att bli kvar i handen och när jag blir det så blir Pärla framtung. Det blev hon ett tag idag också, men jag kände ju det och blev medveten om det så det kom vi ifrån sedan. Red i byn och vi var ute i 50 minuter.
   

  Aleccis P&J Sävsjö - fler bilder #2

  Alla är fotade av www.lindblad.blogg.se :)
   
   
   
   
   
   

  Pärla - tävlingar

  Tanken är att starta ett par starter med Pärla igen för att se vart vi ligger. Hon var så himla fin sist (JLFFs SM-kval och när vi hoppade häromdagen.) Så tanken är att "checka av" och då alltså göra det när det ändå är P&J i hemmaklubben nästa vecka. Hoppas bara på fint väder! :)
   
   
   
   

  Höjdhopp och höjdhopp

  "Ju mindre fart du förlorar - ju högre kommer du hoppa. Ju snabbare du kan springa, landa och hinna med att hoppa - ju högre kan du hoppa" - citat av Stefan Holm, höjdhoppare.
   
  Jag fann en film på FB, delad av någon random grupp. Det var en kort snutt av en film från när Stean Holm tränar. Han hoppar en ENORM "kombination" med många räcken efter varandra, på låt säga hals-höjd för honom. I slutet sa han det jag skrev där uppe.
   
  Genast kom jag att tänka på vår sport och våra hästar. Nej, de hoppar inte på fart och antagligen är det vad de gör när de hoppar höjdhopp, men ändå. Någon likhet vill jag ändå hitta. Man kan inte hoppa högt utan fart. Man kan inte vinna genom att "vara kvar i luften" för länge.
   
  Haha, typiskt mig att alltid dra paralleller till ridsporten ;)
   

  Aleccis P&J Sävsjö - fler bilder #1

  Alla är fotade av www.lindblad.blogg.se :)
   
   
   
   
   
   
   

  Hoppa sen

  Min dag börjar i skolbänken, alternativt i lastbilen. Just idag var det inte spikat från början, men det blir antingen eller. Därefter ska jag, i rääääserfart, rida Pärlahäst. Hon får gå en kort sväng antagligen i byn eller något men det sitter nog fint efter gårdagens lite längre tur. Därefter slänger jag in Aleccis (inte ordagrant) i kärran och tuffar mot hoppträning. FUN!
   
  Är så jävla glad att det äntligen kommer (förhoppningsvis) rulla på med träningar nu. HAPPYFACE FFS! Precis vad vi behöver och just nu är nog en rätt bra tid för hjälp. Då den mängdträning och "hitta-knappar"-tiden är svår för någon annan att stå på marken och hjälpa till med. Men nu när det börjar gå framåt så är det verkligen perfekt att få professionell hjälp och så kommer vi (förhoppningsvis) utvecklas. :)
   
  En av mina nya favvobilder (och jag har fler - älskar bilder!)

  Lång sväng

  Det blev en längre runda idag och den tog väldigt mycket längre tid än vanligt. Det gick alltså väldigt lugnt till, även att vi red i alla gångarter och ändå försökte rida på där det gick. Vi red över Appelhester och Kettilsås, och totalt tog det 1 h 45 min (!). Aleccis var till och med torr - överallt - efteråt och det trots att hon fick ett stressanfall för vi missförstod varandra lite. Så bara det tyder ju på hur lugnt det faktiskt var och att det var mer i jogg-tempo när vi väl hade någon annan gångart än skritt. Var iaf trevligt och väldigt skönt för mig att bara behöva rida en häst då jag var både hungrig och trött = inte världens bästa humör (eller tålamod).
   
  Därefter slog jag nog personligt rekord i att handla långsamt och väldigt förvirrande. Snurrade runt som jag vet inte vad där inne, och hjärnan fungerade inte riktigt (vilket iofs inte var så konstigt utan mat sedan tolv).
   
  Nu är jag iaf hemma och ska ta tag i disken tänkte jag (can't wait!). SEN blir det en kort, kort stunds datortid. (Buhu, hinner inte stilla mitt beroende idag :( höhö).
   

  Pärlahästen i Lammhult, typ 2011(?)
   

  Coming up

  Nu ska jag ut och rida (efter ett litet mellanmål med godis - bra matvanor varehär...), men därefter så ska jag sätta mig och förbereda maaaassa bilder - tar dock inte alla på en gång. Men det är ett 60-tal som ska upp i omgångar. Alla från P&Jn i torsdags. :)
   
  Fotograferad av Emelie Lindblad som bloggar på: www.lindblad.blogg.se

  Veckoplaner

  Idag rids båda hästarna; jag rider Aleccis och medryttaren rider Pärla.
  Tisdag: hoppträning med Aleccis, och jag hoppas hinna rida Pärla innan den.
  Onsdag: inget speciellt planerat - rider båda som vanligt.
  Torsdag: rider med en kompis.
  Fredag: inget speciellt planert - rider båda som vanligt.
   
  Så veckan är inte jättevanlig utan det är lite andra saker planerade - kul! Veckans höjdpunkt måste nog vara hoppträningen imorgon. :)
   

  Aleccis P&J 23/5 Sävsjö - bilder

  Dessa är alla fotade av Wilma Petersson (utan aktuell blogg för tillfället).
  Enormt tack för bilderna! :D
   
  90 cm
   
   
   
   
   
  1 m
   
   
   
   
   
  10 bilder - 20 spetsade öron! Alltså kolla in hennes blick och uttryck. Snacka om att hon tycker det är roligt! Stackars henne som inte har fått vara ute och hoppa/tävla på skitlänge, haha. Men nu är vi på gång! :)

  Dagens hästeri

  Det var uppehåll och torrt i luften/marken så jag valde att hoppa med Pärla idag. De första travstegen hon tog var väldigt slöa och det var som hon sprang och sov... Sen höll hon på att snubbla över en sten och då kände jag att det var dags att väcka henne. Efter att krävt lite action så var hon riktigt fin! Ordentligt framme och faktiskt till och med pigg! När vi väl började hoppa (hoppade "linjen" i skogen), så var hon jättehärlig! Lyssnade fint framåt, gick även att ta tillbaka om det behövdes och hon hoppade allt helt utan att blinka. Höjde upp lite till men vi fick inte tillräcklig höjd i sprången idag, så efter några försök så lät jag det vara på mer bekväm nivå igen. Är ganska säker på att det ör lite hopp-styrka som fattas. Hon har ju trots allt inte hoppat särkilt mycket varken i vintras eller ens nu i vår. Inte regelbudet iaf, och det fattas lite styrka för att lyfta de extra kilona några centimeter högre. Är ändå jättenöjd med henne idag! Hon var fin och precis så jag vill ha henne, fast då önskar jag såklart lite mer styrka. Tanken är nu att försöka hoppa regelbundet och även hoppa en del studs för att försöka sträka upp henne lite mer. Vi var ute i 1 timme och 5 min.
   
  Aleccis red jag runt i byn och skogen - försökte få henne att rulla på lite bekvämt men hon var inte riktigt som jag önskade. Lite tittig och även spänd i omgångar. Till och från var hon väldigt fin, men det höll inte i sig så länge, tyvärr. Ett pass som var "ett i mängden" och som jag inte ens kommer minnas om några dagar. Jag kom tyvärr inte heller in i någon bra ridning idag, så njae, inget värt att minnas, men ändå inget egentligen dåligt pass. Vi båda var ute i 1 timme.
   
  Gammal bild.

  Hästfolk i sitt berömda nötskal

  Ska man skratta eller gråta?! Samtliga exempel nedanför är tagna från olika hästforum och liknande. Man blir inte klok på vad som är fel på denna ras! (Alla exempel är lite omskrivna för enkelhetens skull.)
   
  "Är det någon som vet något bett som inte är starkt, men där hästen inte vill hänga sig i handen?
  - Gör mycket halter, rygga, träna på lydnad, rid för tränare."
   
  "Min häst är halt, men bara på böjt spår i ena varvet och inte i skritt, någon som har erfarenhet av något liknande?
  - Ring en veterinär!"
   
  "Min häst har blivit sjuk/skadad och eftersom den inte är försäkrad så är snart notan uppe på 10000 på ett halvt dygn. Det blir nog värt det i slutändan - bli bra nu!
  - FÖRSÄKRA GENAST DINA DJUR!!!!!!!!!"
   
  "*Lägger upp en fin bild*
  - Är det inte fel på hästen? För tjock, ovårdad, för långa hovar - eller det klassiska; den skulle vara fin med klippt man."
   
  "Allmänt känt att hästen är svårfödd - ber om "hjälp" för att få tips och råd.
   - *Skitsnack om att hästen är mager*."
   
  "Har någon något förslag på ett täcke som passar min häst som är av en "svårtäckad" ras pga kroppsbyggnad?
  - Varför har du täcke på hästen?"
   
   
  Alltså, KOMIGENFÖRFAN!
   
  Vet ni vad? När jag gick fordonsprogrammet så menade ständigt lärarna på att - kort och gott: "utbildning i all ära, men det som fakiskt betyder något är ERFARENHET! Har ni något problem som ni inte reder ut så fråga kollegorna. Erfarenhet är jätteviktigt."
   
  Då undrar jag - VARFÖR gäller det inte i djurvärlden?! Här är det fnys, och gärna ett kokt stryk om det hade varit inom lagom avstånd, vid minsta lilla undran och okunskap. Jag menar, hur ska man kunna lära sig något om man får fingrarna avsmällda vid minsta undran?
   
   
  Okej - då tar vi det svart på vitt:
   
  I översta exemplet står det inte "Hej jag håller på att lära mig rida -  vad ska jag göra för att få en trevlig häst?" utan det var tips på BETT då de hade ett mindre "problem" som personen i fråga undrade om det fanns något bett som matchade deras, troligtvis tillfälliga, svaghet.
   
  Vad gäller tvåan: GIVETVIS har man antagligen ringt veterinären men under tiden (är det ändå inte akut så kan det ju ta någon dag - som de flesta begriper) så kan man väl få höra runt om andras erfarenheter?! Bara för att man skriver något på ett forum/liknande så betyder ju inte det att man gör det ISTÄLLET för att ringa veterinären...
   
  Så kommer vi till denna förbannade försäkringsfråga; är inte det var och ens egen ensak?! Jag vet många ryttare på högre nivå med stor kunskap som har ganska många hästar vilka i sin tur inte är försäkrade. FRIVILLIGT. Oförsäkrad är inte en definition på "sämre skött" eller "sämre ansvar" eller för den delen "tvingas gå sjuk/skadad hela livet".
   
  Att bilder säger mer än tusen ord det vet vi - och ja, jag tycker man har rätt att fråga om man ser något (på en liten sketen ögonblicksbild, men visst; hellre än gång för mycket än för lite) som ser "skumt" ut och som ägaren faktiskt kan ha missat. Men i vissa vinklar kan faktiskt kroppsbygnad och hovar som exempel se "värre" ut än vad det i själv verket är. Lägger man medvetet upp en bild så kan jag inte tänka mig att man vanvårdar djuret i fråga...
   
  Den sista är så absurb så jag vet inte vart jag ska börja. Eller jo, kanske såhär: ALLA vi äckliga besserwissrar till hästmänniskor (ja, och här står även jag och vevar), vi som jämt och ständigt är bäst på allt, och vet allt och har lösningar på precis allt. Vi borde VETA att en häst kan gå ner i vikt av mycket; bland annat miljöbyte/längre resa (ex import), vårkänslor och efter dräktighet bland annat. Finns även sjukdomsfall och skador som exempel. Detta VET vi just för att vi jämt vet bäst och kan allt. Men när vi ser en tunn häst (exempelvis) så kommer genast skitsnacket. Behöver jag säga mer?!
   
  Sen har vi den senaste. Täcke eller inte täcke. Ja, återigen - vi som är så otroligt duktiga på att veta VARFÖR vi gör som vi gör eller inte gör på ett vist sätt. Det finns garanterat en anledning till varför just den hästen har täcke och om jag ska vara ärlig så kan svarandet i detta fall ge blanka fan i anledningen. Har denna dessutom inget svar på en ren, helt och hållet ej missuppfattningsbar, fråga så skit i att yttra dig? (Ja, man får fråga och undra - hur ska man som sagt annars lära sig. Men i maj är det inte för att man vill lära sig något - det är tre hånande ord som är invirade på ett lite, lite "snällare" sätt - dessa lyder: DU GÖR FEL. Och då säger jag: shut it.
   
   
  Nu tycker jag att vi tillsammans, när vi läser en fråga/ett påstående/ser en bild eller något annat - kolla en gång till, och en gång till. Står det verkligen hjälp med ridningen, eller "tycker ni jag ska ringa veterinären eller inte?", eller står det något helt annat, eller är det inte ens en efterlysning om andras åsikter?
  Så svarar vi på det personen i fråga faktiskt undrar över. Simple as that.

  Stulen bild!

   
  Gillar denna bild så mycket så jag var tvungen att stjäla den och lägga upp den här :] Elak är jag! Det är för övrigt rätt sällan man ser dessa såhär. Eller det beror ju på hur man ser på det - Aleccis är ALLTID skitig, så henne ser man rätt ofta sådär, haha! Men just den där posen och lite vänligare sidan av Aleccis mot Pärlahäst. Mys<3

  Bästa djuren! :')

  Red dressyr med Pärlahäst. Började med byn och avslutade lite på LP. Hon blev så himla mjuk och fin i slutet - mums! Red till och med igenom LB:1an en gång. Det är det enda programmet jag 1. kan utantill och 2. kan rida utan att dö av uttråkning när man är halvvägs. ;) I ett hörn var hon mindre medgörlig men annars var hon fin! Riktigt fin i traven till och med, men i galoppen hade jag svårt att hitta någon bra rytm. Men det enda jag egentligen kan klaga på är att hon ville gå i en väl låg form men jag lät henne göra det. Hon behöll den ändå hyfsat i övergångarna och avbrotten. Älskade hästen! Vi var ute i 1 timme och 5 min.  Min plan med Aleccis var enkel; mycket ridning med sits och lite hand. Red därför med jättelånga tyglar som glappade mest hela tiden. Red även med stora, mjuka och försiktiga tygeltag för att få henne mjuk och följsam. Var noga med att komma ner i sadeln och även Aleccis blev himla fin idag. Red med så himla lite hand = precis som det ska vara och även när hon blev taggad och kompromerade en massa power så var det bara att sitta och ha kvar henne på rumpan, fortfarande med minimalt i handen. Rullade runt lite på LP i slutet med henne med och vad ska man säga? Vilka hästar jag har! :) Var ute i exakt en timme.  Tävlingsschabrak

   
  Jag äger inte många särskilt dyra schabrak, men de jag tävlar i är jag såklart mer rädd om än de andra.
   
  Något som sliter något äckligt mycket på schabrak är att tvätta dem. De blir aldrig som de var i nyskick. Därför försöker jag tvätta tävlingsschabraken så sällan som möjligt och det är också en anledning att jag i stort sett aldrig använder dem hemma till vardags. Ju mer man använder dem, desto oftare behöver de tvättas.
   
  Men visst skulle det svårt att producera schabrak som alltid skulle vara i nyskick och som inte blev slitna; varken vid användning eller tvätt. Troligtvis är det helt och hållet omöjligt, i alla fall 2013. Detsamma gäller kläder - kläder blir aldrig som de var när de var nya efter att man har tvättat dem. Tråkigt, tycker jag. Men man har inte direkt något val - bara att tvätt och vara glad.

  Visste du att..?

  Jag tycker generellt att män sjunger bättre än kvinnor. Dock inte ALLA män - inte de klena rösterna som är som "vem som helst" - det måste vara karaktär och... lagom av allt.
   
  Här nedan följer fyra män med riktig PANGröst!
   
  Sångaren i Volbeat (här låten We, vilken var den första jag hörde med dem. Blev favvo direkt!)
   
  Egentligen är inte Nickelback något jag lyssnar på dagligen direkt, men helt okej "radiomusik" och så är det så att även denna sångare har sådan röst som är så härlig att lyssna på. Valde låten How you remind me som exempel. Gillar dock texten!
   
  Därefter kommer (inte för att de är i någon direkt ordning, men ändå) den enda Idol-artisten som faktiskt har varit riktigt BRA och som går att lyssna på - jag snackar givetvis om Jay Smith.

  Sist ut är min "one and only"-favvoartist; NOMY. Den rösten alltså. Shit, får gåshud och skulle kunna sitta och böla när han tar i för fyfan vad underbart det är att lyssna på! Svårt att bara välja EN låt som ett exempel men valde By the edge of god denna gång. Precis allt han har gjort är bra - och det är sällan det är så om någon artist.

  Hästkrafter

  Min lördag kommer vara annorlunda mot hur mina lördagar brukar vara. Vi ska åka på driftträning (var visst inte tävling denna gång och visst är det bättre att börja med en träning istället för att gå rätt ut i första bästa tävling?!) och det är min gubbe som ska köra. Själv kommer jag ha kameran i högsta hugg!
   
  Jag vet inte hur länge det kommer hålla på eller när vi är hemma igen, men tanken är att rida båda hästarna efteråt.
   
   
   

  Gårdagens debut på 1 m

  Ganska nöjd med tanke på förutsättningarna som jag tidigare nämnt, men det krävs en hel del mer
  lydnad och mer ridbar häst nu när vi både höjt tempot och när det även börjar bli riktiga hinder.
  Bara att träna vidare! Resultat: 0 fel.
   

  Gårdagens 90 cm's runda

  Här är den! Den mindre vackra rundan som jag dessutom inte är särskilt nöjd med. Resultat: 8 fel.
   

  Gott samvete

  Pust.
   
  Fyra och en halv timme sov jag inatt - och jag behöver sova minst det dubbla! Det plus heldags arbete där precis allt är nytt har nu gjort mig väldigt trött. Jag svängde förbi mina älsklingar nyss och gav dem mat och vatten, och så godis och några pussar förstås. Det kändes väldigt, väldigt bra att därefter lämna över dem till hagen igen. Idag har jag gott samvete när de vilar = skönt! Ska nu bara ta det lugnt och vänta på att gubben kommer hem. Saknar honom nu efter att det har gått snart två dyng utan att vi har träffats något vidare... :/
   
  Slänger upp filmerna på gårdagens rundor under kvällen.
   
  Mellonie!
   
   

  Fler bilder Aleccis - P&J Bråtåkra 18/5

  Checka in min galenpanna! Och missa inte hennes min på första bilden, hahaha! Vilket otrevligt tygeltag jag tog såg jag nu. Men hon hängde ju på svängen och lever gör hon också, så det var kanske inte hela världen.
   
  Fotona är tagna av www.theresiasandahl.blogg.se - precis som de tidigare publicerade. :)
   
   
   
   

  Work!

  God morgon!
  Idag jobbar jag från morgon till kväll (aja, eftermiddag då, men det känns som kväll!). Heldag = lär vara rätt trött efteråt. Har inte planerat hur/var/när eller OM ens hästarna går idag. *Latmasken har talat*
   
  Det jag kan erbjuda er är att kolla på tävlingsfilmerna från igår som finns på min videofy. Lägger upp dem här senare men i skrivande stund har jag bara några få minuter på mig innan blogg.se ska göra underhåll på systemet så jag kan inte fixa det för tillfället.
   
  Vet ni vad?! Världens finaste ponnyekipage levererade återigen två stadigt felfria rundor igår! Dessutom debut även för dem. *STOLT*
   
   
   
  Hur fina är de inte? :')

  Resultat - Pay & Jump, Sävsjö

  Sol var beställt - sol fick vi! Bara det var ju värt att fira, haha!
   
  Jag ville hinna se mina vänner starta och lät det tyvärr bli på bekostnad av vår framhoppningstid. De levererade iaf och vi traskade in på framhoppningen. Hon rörde sig ju framåt, men tyckte ändå inte hon var riktigt framme ändå, eller hur man nu ska förklara. Lät henne rulla på lite och sen hoppade vi.
   
  90 cm: Galopperade längs staketet en stund, bytte varv, gjorde ett byte, galopperade lite och gjorde halt. Gick igenom banan i huvudet igen och började. Någonstans var vi inte riktigt till freds... Rundan blev den sämsta någonsin av våra starter hittils. Det räcker inte ens med att benämna den som okontrollerat kaos. Det ser dock inte riktigt så illa ut som det kändes. Haha, usch, det var ingen trevlig runda! Inför linjen oxer-räcke som var hinder 4 och 5 så tappade jag utsidan och det gick inte att rädda. Aleccis flög iväg i ett luftsprång och sa klart och tydligt nej. Jag tappade stigbygeln (en av typ tre gånger? Tappa stigbygeln = letar efter stigbygeln = kommer åt Aleccis = något jag försöker att undvika för det blir inget bra. Hon flyger iväg eller blir stressad), jag tappade iaf stigbygeln och när jag fick tag i den så skulle vi göra om - göra rätt, men så blev det inte, så vi åkte runt på en volt till och sen gick det. Dock blev det inte så himla bra kommunikation där inne så det gick väldigt fort och vi kom alldeles för nära samtidigt som hon givetvis, med de förutsättningarna, inte hann lyfta riktigt från marken. Det blev ett riktigt ordentligt nedslag, nästan som en halvkrasch ungefär. Kände inför sjätte hindret att mina nävar var högt, högt upp men kände just då att jag ger fan i dem för att ändra handpositionen skulle garanterat bli värre än det var. Så vi fortsatte. Kom visserligen över resten av hindre, och dessutom i rätt ordning. Så totalt "bara" 8 fel ändå, trots en rätt... vidrig känsla. Haha, fyfan, det vet verkligen ingen bra runda nej.
   
  Tog några språng innan nästa start och försökte vänta in hindren då. Första gången på oxern blev perfekt! Andra blev för långt ifrån och släppa iväg/längdhopp, tredje gången blev för nära = inte tillräckligt med höjd i språnget och rev. Båda gångerna på räcket gick bra.
   
  Debut 1m: Här fokuserade jag mig mer på ridningen och att vänta in hindren. Det gick rätt bra faktsikt. Tock dock tag i henne ordentligt efter tvåan och ryggade litegrann. Fortsatte och det gick bra. Kändes även bra faktiskt. Kom till svängen som ställde till det innan; red noggrant och det blev bra. Försökte fånga henne mellan hindren (linje) och det gick tillräckligt bra. Kom väl lite nära räcket, men inte värre än att det gick. Sexan kändes bra, sjuan blev hon lite pigg till och åttan tog vi väl av bara farten. Är nöjd med sista rundan! Bättre ridning (eller jao, ridning överhuvudtaget jämfört med första klassen!), väntade in hindren och fick tillbaka Aleccis iaf litegrann. Skönt att avsluta dagen vettigt, och med en felfri runda, dessutom!
   
   
  Printar ur 1m (väntar på bilder :D)
   
   

  Sist ut

  Yes, jag och Aleccis är sist ut på hela dagen idag. Hoppas solen fortfarande är uppe då ;)
   
  Inte för att bilden har något med texten att göra, men ändå. Fin hääääääst!
   
  Här är delar ur startlistan och det är jättekul att "vi" startar så nära varandra. Det kommer bli så kul imorgon :)
  (och vi har beställt sol, men hur det blir med den saken kan man aldrig veta...)
   
  Jag kommer alltså även få träffa min förra lilla ponny igen! Lycka! :) Betyder så himla mycket att vi har sådan nära kontakt och dessutom att vi numera träffas regelbundet. Är verkligen hur glad som helst över att hon hamnade just där hon hamnade - bättre kunde det inte bli! Bästa människorna som finns!
   
  Bilder från förra månadens P&J.
   
   
  Så himla fina är de tillsammans! :')

  Fin i blått

   
  Visst klär hon i blått? "Hittade" denna print när jag letade passande bild till ett tidigare inlägg. Fin häst!

  Mina båda tjejer

  Översta bilden visar min "mogna" Pärla som inte tycker att Aleccis fartfyllda idé verkar så inbjudande. På dessa år har det verkligen blivit annorlunda i hagen; avsett hästkompis så var det oftast Pärla som drog upp tempot i hagen, numera nöjer hon sig med att titta på. Ibland kan det bli fart på henne (oftast när det bjuds på mat), men för det mesta tar hon det lite lugnare.
   
   
  Bilden här nedan är tagen när de går i "gången", nerifrån stallet upp till hagen. En gul, kompakt lite lägre rumpa (med viss övervikt), och en brun lite mer "sportig" rumpa. Stor och liten :)
   

  Skritt, skritt

  Bara halva kvar. Jobba Pääärl!


  Fler hagbilder Aleccis

  Inte världens roligaste poser men ändå, haha, men hon har rätt skön betar-stil ibland. :)
   
   
   
   
  Härlig brun färg tillsammans med bläs och fyra strumpor - det är rätt fint faktiskt :)
   

  Sista lediga dagen

  Läste tretton sidor av den "mindre viktiga" delen av läxan igår, och har sexton sidor kvar. Hyfsat smidigt faktiskt :) Utöver det så är detta min sista hemstudiedag och på fredag är det jobb och sen är det "vanlig helg" - sen drar det igång igen. Ångest, hahaha. Nejdå, men det är så himla härligt att få bestämma dygnen själv!
   
  Min dag kommer börja med ridning av Pärlahästen - vädret får bestämma vad vi gör. Därefter ska jag dega, slöa, chilla och ta det lugnt - allt på samma gång, höhö. Ska väl även försöka slå ihop något ätbart här någonstans också. Och ska väl även passa på att dra några varv med trasa och läderbalsam över tränset, sadeln och hoppgjorden.
   
  Under eftermiddagen ska jag sedan packa in min Glada Bruna och så rullar vi tre mil västerut till Sävsjö, där vi ska träna på att lyfta på tassarna. Min tanke är att kunna försöka oss på galoppombyten i själva starten/starterna om det behövs, men går det inte så tänker jag inte "sparka vidare" och chansa, trycka eller stressa iväg henne utan då bryter vi av till trav och gör på det gamla hederliga viset. Jag tänkte även försöka kapa någon sväng i 90-klassen för att känna på, och träna lite, på det. Men bara om det finns något bra och tillräckligt inbjudande tillfälle.
   
  Hemma igen lär jag inte vara förrän det börjar skymma. 
  Mycket trevlig dag alltså, det är iaf vad jag tänker göra det till  :)
   
   
  Hähähä, helt normal häst alltså :P

  Mina finingar idag

  Galoppintervaller med Tante Gul - kändes som vi hade ett något lägre tempo än vad vi haft innan, men det var ju ett tag sedan vi "galoppintervall:ade" nu så lät henne mest rulla på i hennes självvalda tempo. Underhöll den dock så att hon höll ut hela sträckan x6. Kondisen är det inget fel på - det är andra delar som sviker! Masserade in kylgel på bakbenen efteråt.
   
  På tal om bakbenen; I juni förra året fick hon ju den där skadan, vb. Hon behandlades, vilade och sattes därefter igång; mycket vid hand men även ridning. När hon var igång red vi en oplanerad längre tur med sällskap på ca 2h 30 min som blev längre pga möte av diverse grejer (därav oplanerad), och därefter reds skadan upp, vilket var under hösten någongång. Hon vilade igen och i vintras sattes hon igång igen. Denna gång i ännu mer "slowmotion" och hon gick i halvfart i stort sett hela vintern och början av våren. Bakbenet hade en galla och var synligt lite större än det andra. Med tiden kom det även fram mindre galla på andra bakbenet (vilket det tydligen brukar bli?) och jag har haft koll på dem och kännt på det osv. Men när det började kännas finare så har jag inte tänkt på mycket på det och igår när jag kände igen så var det fd skadade benet HELT ÅTERSTÄLLT. Inte galligt över huvud taget. Hur sjukt? Hon är ändå 23 liksom och det tar ju längre tid att läka när de blir äldre. Andra benet kändes det lite, lite smågalligt på men knappt något alls egentligen. Bara lite mer än på vb. Skönt. :)
   
  Skadad Pärl i somras/höstas :( Men nu verkar det som sagt helt återställt!
   
  Aleccis gick i skogen och byn; dagen till ära tempoväxlingar och övergångar. Hon var fin i början men sen skulle vi gå förbi en grön robotgräsklippare - som vi har gått förbi måååånga gånger förut. Men just idag var den döläskig! Så efter en del tjafs där vid så var hon gaaaalen. Haha, det är krut i den hästen alltså! Så det blir ju rätt spännande hur det går imorgon. Vi gjorde även några galoppombyten (lägger in det vid varje pass nu för att träna, men inte så intensivt) och för det mesta försöker hon byta. Det blev lite fel en gång, men annars bytt hon. Nackdelen blir att hon byter när man plockar tillbaka henne ibland, vilket inte är meningen alltid, men vafan, mig gör det inget än så länge. Bara göra om - göra rätt :)
   
  Aleccis i höstas.

  Det är skillnad på bloggare och bloggare, och läsare och läsare

  Det här blir inte lätt att formulera, men jag ger det ett försök...
   
  I sjuan började jag blogga. Det började med att min vän gjorde det och jag hakade på. Samma blogg har jag fortfarande kvar och använder ibland, men det är oregelbundet. Måååånga hundra inlägg är raderade och tanken är att snart radera de flesta gamla igen. Med tiden ändras man och då vill man kolla igenom och "möblera om" lite, kan jag tycka. Jag snackar om www.nogg.se/jagheterjessica
   
  Jag minns inte exakt när jag började "hästblogga", men den största anledningen var att ha alla tävlingsresultat med information om känsla med mera och gärna biler och filmer, samlat på ett och samma ställe. Det gick i vågor, kan man säga, det där med att blogga.
   
  Nu försöker jag ändå hålla det på en bra nivå och jag tycker det är kul. Inte varje dag, men det är kul att blicka tillbaka och det är även kul att ha allt sparat. Jag är en sådan som sparar på typ allt, (förutom pengar); trasig utrustning, utrustning som inte passar, gamla förpackningar och gärna hundra olika kopior av de flesta bilder så de verkligen, verkligen finns kvar - det är bara exempel. Men jag tror blint på att jag någongång vill ha saker och ting dokumenterat och därför driver jag denna blogg dagligen. En annan anledning är för att jag inte har någon som "bollplank" att diskutera och analysera med efter tävlingar och då är det bra att skriva här, precis som en egen liten analysdagbok.
   
  Jessica Wilhelmsson 15 år, Pärla 16 år, september 2006 - där började vi vår gemensamma resa.
   
  En tjej som satsar helhjärtat på ridningen och även driver min favoritblogg nämnde någonting för ett ganska bra tag sedan. Jag minns inte ordagarnt hur hon formulerade sig men det handlade om att bloggen känns "pinsam" i vissa samanhang. Som sagt, inte ordagrant men det var något i den stilen. Jag håller med om det! Det är inte bekvämt att sitta och prata om bloggen. Jag säger hellre att jag "vill skriva/skriver" istället för att säga "blogga/bloggar". ("Vad gör du?" "Jag... skriver".) Det är inte bekvämt och känns ganska... "smutsigt"/inte riktigt okej på något sätt?
   
  Vet ni vad jag tror det beror på?
  När jag var yngre och för det mesta skrev om mina hästar så läste jag även ganska mycket lokala bloggar. För det mesta handlade det nog om att "ha koll", nyfikenhet och vet vad som hände/hänga med i svängarna vad gäller det ekipaget eller den hästen. Det var väldigt, väldigt hemlighetsfullt(?) att man följde en blogg och att lägga en avslöjande kommentar var väldigt opassande. Det var som sagt en liten hemlighet. Hur det nu kan vara hemligt att läsa vad någon frivilligt delar med sig över internet?! Helt sjukt, egentligen. Men det satt i, och sitter nog i ibland.
   
  Numera har jag passerat det stadiet. Många av de bloggarna minns jag knappt, minns bara att de som drev dem för det mesta var i samma krets som jag höll till i och även tävlade; kunde gälla både skola och hobby. Men de enda bloggarna som jag läser nu är helt och håller baserade på att jag tycker OM dem jag följer. Inget missunnande, inget "snokande". Dem jag har valt att följa är sådana som är duktiga på det de gör och som jag ser upp till på ett eller annat sätt. De jobbar och står i, kämpar i vått och torrt och kör sitt eget race!
   
  Nu kan jag bara hoppas att detsamma gäller dem som har valt att följa mig. Att vi har passerat den omogna stalkingen och att vi numera ser varandra som jämlikar. Nu menar jag inte att alla ser upp till mig eller något liknande, det är bara min anledning till att följa andras arbete, men jag menar att det kanske är med en mer öppen attityd och ett trevligare intryck än vad det kanske var från början.
   
  Det var inte kul att skriva om motgångar, eller medgångar för den delen, inför de nio första (men oerhört trogna) läsarna jag hade för några år sedan. Aldrig fick man någon kommentar, och inte heller någon som vågade nämna att de läste. Det komiska är att man ändå känner den lätt otrevliga stämningen och att man TYVÄRR även är 90% säker på vilka de är - allihop.
   
  Men det är fortfarande en konstig känsla när någon säger: "jag läser din blogg". Via en kommentar är det lättare, men live blir det liksom... *ehm, hur ska man reagera? Är det bra eller dåligt?* Haha, nej men det är ju fortfarande väldigt nytt att någon står för det liksom. Såklart är det kul att det äntligen börjar lätta upp lite, att vi har passerat det "hemliga", men oj, vad obehagligt det kan vara på ett sätt.
   
  Även om jag skriver vad jag vill, och framförallt hur jag vill (allt kommer givetvis inte ut), så känns det förvånande att någon faktiskt har läst det och vet om det när man väl träffas. Precis som med facebook, på sätt och vis.
   
  Avslutningsvis vill jag nog bara tillägga att TACK för att ni finns där ändå. Ni blir som mina bollplank och det blir lite roligare att dokumentera hästeriet. Dessutom är stämningen helt annorlunda numera och det känns ännu bättre! Kul att det ändå har utvecklat sig på detta vis, även om det har tagit några år.
   
  Ni har fått vara med mig från B-ponnytiden (om än om det var väldigt oregelbundet), vidare mot Pärlas och mina första mil, vidare med ett tiotal olika lånehästar, vidare till köp av min allra första egna ponny; full att okunskap men med en helt perfekt insida! Därefter tog det några år innan det "hände något" drastiskt i hästväg och nyligen sålde jag min fina ponny och köpte mig en storhäst istället. Det har ändå hänt en del sedan jag började med detta. :)
   
  Mirja, min första låneponny, WM -99, bild från april 2006

  Pärla NTRK

  Två bilder från vår mindre lyckade tävlingsdag i Norrahammar-Taberg för några veckor sedan.
   
   

  Avklätt inlägg

  Jag brukar sällan vända mig till er - men det gör jag ikväll. Jag har funderat på en grej ett tag och igår tänkte jag att det var dags att skriva lite (tidsinställt tills ikväll). Jag vill bara släng upp en liten "varning" - kanske är det för tidigt och kanske är det olämpligt? Men jag provar. Känns som det är dags att lätta lite på gränserna. Skulle bara säga det. (Även om jag egentligen skarpt ogillar sådanahär; "detta kommer senare"-utfyllnadsinlägg.)
   

  Hagbilder Aleccis

  Samma sak här då; dessa togs som synes när det var bättre väder och är inte dagsfärska. Det är inte direkt svårt att ta bild när hon rullar för det gör hon väldigt ofta. Men däremot att få alla ben sparka är desto svårare då jag inte har "kommit in i det" riktigt. Men gillar tredje bilden mycket! Livsnjutarhäst ;)
   
   
   
   
   

  Nu är det inte långt kvar - DAMN vad taggad jag äääär!

  Shit, är sjukt hur taggad jag är tills imorgon! Nu har vi ändå gjort sex stycken starter tillsammans, jag och min bruna väldigt glada häst, på mindre än en månad - och ändå har jag nog inte varit mer taggad än jag är nu; start nummer åtta blir ändå en bekräftelse på att vi har börjat lyckas tillsammans! För mig är 1m en "magisk gräns". Det börjar bli hinder; men framförallt är vi då på en sådan nivå att vi faktiskt platsar på lokala startlistor, då 90 och 1m för det mesta är vad de erbjuder som lägsta höjd på lokal tävling för stora hästar. Att börja tävla på riktigt är något jag inte har fått göra sedan 2009 - så ni borde innerst inne förstå litegrann min saknad och varför det känns så himla roligt. Det gör det inte heller sämre med tanke på vart vi började, ojojoj.
   
  Jag har aldrig tvivlat på hästen, inte heller har jag någonsin ångrat mig - men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte har varit osäker på OSS och framförallt på om JAG har tillräckligt med kunskap och mod för att ta henne dit. 110 (målhöjden för i år) kändes väldigt högt och väldigt, väldigt långt borta oerhärt länge; till och med så sent som i februari-mars. Det är helt galet att vi nu har lyckats göra sådana framsteg! Tänk, vad lätt och fort det går när väl poletten ramlar ner; samma häst, men med en helt annan ryttare som för ett år sedan, dock i samma kläder.
   
  Känslan är... god. Väldigt, väldigt välsmaklig faktiskt.
   
  Minns det som igår - juli 2012.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Hoppa det kan hon iaf! :)

  Hagbilder Pärla

  Det syns att de inte är dagsfärska då det har varit grått och tråkigt de senaste dagarna. Så dessa bilder är nog någon vecka gamla ungefär. Bild ett och två är så himla "typsika" - där står jag med kameran i högsta hugg och ska ta lite kort på Pärla. Vad händer? Jo, det kommer in en stor brun suddig näsa mitt i bilden. Haha!
   
   
   
   
  Vänligare uppsyn är svår att hitta! :')
   
  Titta vad hon fäller! Varje dag set det ut såhär... Att hon aldrig kan behålla pälsen istället?! Aja, egentligen borde man ju vara glad att hon är "hel och frisk", och inte har fått några tråkiga pälssjukdomar eller liknande nu när hon börjar bli lite äldre.
   
   

  Veckoslut-planer, med mera

  Från och med torsdag kommer det vara rullians fram till söndag.
   
  Torsdag är det som sagt träningstävling (som jag har tjatat om varje dag sedan i lördags, höhö).
   
  På fredag ska jag faktiskt jobba. Har ju fått sommarjobb nu och för att komma in i det lite och lära mig hur det fungerar så ska jag gå bredvid. Första gången blir nu på fredag. Karlarna ska till Jönköping och därefter till Mantorp för att kolla på drifting (lite orättvist kan jag tycka).
   
   
  Lördagen kommer spenderas på tävling, men nu är det inte mjuka fina hästkrafter vi talar om utan mer brutala sådana. Min gubbe ska nämligen tävla i driftning, och det blir första gången. Kul!
   
  Vad jag vet i nuläget så kommer söndagen blir rätt lugn där det inte är något inplanerat just nu.
   
  Sedan blir nästa vecka normal igen vad gäller skola och hästar. Ingen inplanerad tävling, men troligen en hoppträning.
   

  Nöjd med djuren!

  Pärla fick inte alls hoppa idag. Det var väldigt blött och eftersom det är gräs och grus blandat där jag hoppar i skogen så tänkte jag att jag struntar i det för känns väldigt onödigt om det var halt. Men eftersom det som sagt regnade så fick det bli barbacka igen. Hon är så fin barbacka! Red i skogen, ett varv i bn och så samma väg tillbaka genom skogen igen. Var ute i en timme.
   
   
  Aleccis red jag igenom idag, precis som planerat. Vi höll oss mycket på en ganska stor volt, började med traven. Lät henne även rulla på i serpentiner, men fortsatte sedan med volten. Gjorde även ett par mindre volter i den stora volten. Ökade och minskade traven lite, men jag hände inte riktigt med i ökninen(?). Haha, vet inte vad jag höll på med men jag råkade komma i bakvikt när hon ökade på. Var mer medveten om det sedan och då gick det bättre. Övergick till galopp, fortfarande på volten. Började låta henne rulla på och kände även på, preis som i traven, några mindre volter i stora volten och det gick bra. Hon galopperade genom kroppen i mindre språng, dock "tappade" jag utsidan ibland och då blev volten inte helt rund. Ändå böjd med henne sålångt. Övergick till tempoväxlingar i galopp på volten och även väva in mindre volter. Då taggade hon till mer och istället för att galoppera igenom kroppen i de små volterna så var hon mer på rumpan och vände runt på ett mer "vändbart" sätt, eller hur man ska säga. Önskvärt i framtida omhoppningar iaf! Det blev så "automatiskt" och båda sätten att vända på tycker jag är önskvärda, men i olika sammanhang så jag lät henne göra på så sätt. Avslutade med att trava lite på volten och därefter göra några serpentiner igen. Skrittade därefter hemåt.
   
  Galoppombyten har vi också tränat lite smått på idag. Fyra gånger bad jag henne om byten, varav tre av dessa var rena och en av dem bytte hon bara fram men jag lät henne rulla på och försökte tänka på vart jag "var" någonstans i sadeln. Efter några språng bytte hon även bak och vi kunde fortsätta. Alla gånger blev hon lite "till sig" men höll sig ändå i skinnet och det som sagt bara att fortsätta med det vi höll på med. En gång när vi var på väg hem och glaopperade så bad jag henne byta på rakt spår, och hon bytte! Blev såklart vråltaggad men bytte rent - FRAMSTEG!
   
  Denna "genomridningen" höll inte i sig mer än tio minuter-en kvart, för sen var hon lika på igenom som om att hon inte har blivit riden de senaste månaderna, haha. Kul häst är det iaf :):) Vi var ute i en timme och en kvart ungefär.
   
  Imorgon blir det lydnad i form av tempoväxlingar och övergånger i skogen/byn och sedan är det träningstävlingsdags i övermorgon! Pärlahäst kommer få galoppera imorgon och så blir det väl något (ev hoppning?) på torsdagen. Blir nog bra :)
   

  Man lär sig

  Jag har lärt mig något/blivit medveten om minst någonting vid varje träningstävling och det tänkte jag dela med mig av nu.
   
  25/4, 50/70 cm, Sävsjö: får lågt tempo.
   
  Våra allra första starter tillsammans och jag undrade verkligen hur det skulle gå. Skulle jag ha någon kontroll över huvud taget eller skulle vi vara tillbaka på ruta ett igen och det skulle bli som på provridningen? Det visade sig att det gick bra. Till och med över förväntan. När jag sedan kollade på filmerna såg jag att där det kändes som det började gå väldigt fort, gjorde det inte det utan däremot såg jag att om vi ska upp på mer höjd måste tempot höjas.
   
  9/5, 80/90 cm, Aneby: för höga händer.
   
  När jag höjde tempot så åkte mina händer upp. Det var nog en direkt konsekvens av att jag inte kom ner i sadeln och att jag tyckte mig ha spända axlar. Detta är i alla fall något jag ska ta med mig och tänka på framöver; kom ner i sadeln, kom tillbaka, använd magen och därmed få låga, mjuka händer.
   
  18/5, 80/90cm, Bråtåkra: måste rida med kortare tyglar
   
  När hon är lugn och fin så rider jag ofta med för långa tyglar, även här. När hon då blev piggare och vi började hoppa så blev tyglarna alldeles för långa och det ledde till en mindre kontrollerad runda. Skärpning på tygellängden!
   
   
  Gemensamt för alla starter är dock att jag inte får glömma mina ben. Jag har lätt för att släppa skänklarna och inte håller om henne tillräckligt och det måste det bli bättring på! När jag inte håller om henne så kommer jag inte heller ner i sadeln vilket i sin tur gör att jag inte får tillbaka henne särskilt mjukt och fint.

  Cool bild

  En bild jag tog häromkvällen när vi var ute och körde lite. Tycker den blev riktigt häftig faktiskt!

  Duktig!

  Frågan är nu om jag ska fortsätta vara duktig och läsa lite i min bästavän "Tungboken" eller om jag ska skita i det. Det är ju en dag imorgon (senare idag) också. Vad gäller den dagen så är tanken att hoppa lite med Pärla. Yes, jag ändrade min plan, då jag blev sugen på att lufta fossingarna på Pärlahäst. Därefter ska Aleccis ridas igenom lite mer ordentligt. Så därför lockar det med sömn just nu! Hoppas komma upp i skaplig tid imorgon så ridningen blir gjord under dagtid, så eftermiddagen är fri sedan. Blir nog bra. :)
   
  Brukar ju försöka filma när jag hoppar, men det kommer jag nog inte ge mig på imorgon. Det ska vara dåligt väder och då kan det ju faktiskt kvitta. Finns inte heller särskilt mycket att se, haha. Men tänker lägga upp filmer från LD;n vi vann i april någongång och även 90 cm P&J-starten. Men än så länge lyser dem med sin frånvaro.
   
  Älsklingshästen <3
   

  Hästarna

  Red tillsammans med medryttaren idag. Vi red i byn på de nysladdade vägarna (mjukt och trevligt för hästarna!) och i skogen. Rullade mest på men gjorde lite tempoväxlingar i slutet. Aleccis var ganska pigg och en gång lät jag henne gå på lite eftersom vi låg en bit bakom. Hon frystade och hade sig lite, men kom tillbaka hyfsat okomplicerat efteråt. Vi kan fakiskt göra några få galoppombyten också då det blir fel och jag vill rätta till. Det är inte alltid hon byter och ibland när hon byter så vägrar hon behålla den nya galoppen och istället byter hon tillbaka till den första igen. (Det vet jag är för att jag inte har min balans rätt och det blir lite dubbla kommandon ett tag - måste ha bättre sits i bytena!). Ridningen tog en timme.
   

  Tävlingsplanering Aleccis

  Jag har så gott som spikat hela tävlingskalendern fram till sensommaren. Det har varit, och är fortfarande, ganska intensivt med mycket starter nu men det blir desto färre i juni och ingen alls i juli. Yes, tävlingsuppehåll helt och hållet under juli månad är tanken. Sedan laddar vi om och börjar komma ut i augusti igen.
   
  Såhär ser det ut just nu:
  23/5 - kvällspay&jump, Sävsjö RK
   
  Två veckors fritt, därefter tätt igen;
  6/6 - pay & jump, Vetlanda RF
  9/6 - lokal debut, Aneby RK
  Ev en till start i mitten/slutet av juni, men det avvaktar jag med än så länge.
   
  I augusti hoppas jag att vi kan åka till Eksjö, Lenhovda och Nässjö - kommer dock inte ihåg om det var i den ordningen, eller ens om alla de var i augusti. Tanken är att hoppa 110 då och de är också vårt 2013 års mål; stadiga rundor i 110. Det känns helt och håller rimligt och vi är inte långt borta nu utan nu jobbar vi verkligen mot det och ser det komma närmare och närmare för varje träningstävling. Vilket är SÅÅÅ KUUUUL! :D
   
  Tänk, min lilla projekthäst - nu är vi på rullning! :')

  Måndag - yeah!

  Finns inget bättre än en måndagmorgon med sovmorgon. Man kan få det, om man gör det man ska lite tidigare än man behöver. Jag gjorde alla uppgifter igår och det känns så underbart skönt! Bästa känslan! Så gissa hur fantastiskt jag mådde efter Pärlas motion och uppgifterna igår?! Klockan var halv två och alla måste var klara, trots att jag inte gick upp så himla tidigt (09). Älskar verkligen att ha gjort alla måsten (även hästarna ingår i den kategorin, dock ett frivilligt måste). Skönt med en hyfsat fri vecka trots hemstudierna. Blir att läsa ett kapitel i boken också, men det är en rätt mild del som är kvar. Feel free! (eller så gott som iaf.)
   
  Dagen för min del är ändå ganska lugn. Ska rida med medryttartjejen vilket gör att hästeriet blir rätt slappt då jag bara har en häst att rida idag också. Sen ska jag anstränga mig asjättemegaskitmycket så jag blir frisk! That's it, ungefär.
   
  Igår anmälde jag mig och Aleccis till 1m-debuten. Känslan just nu är att det inte kommer bli någon direkt skillnad. Hon är så okomplicerad på så sätt, den hästen. Höjden är verkligen ingenting att oroa sig för. Hon bär det självförtroende jag har saknat under alla dessa år! Men som sagt, hon är verkligen riktigt, riktigt trevlig från topp till tå. Förresten så fick jag en spekulant på henne i lördags! Haha, nu var det inte riktigt så som det låter, men man kan ju hoppas att hennes pensionärsliv är fixat. ;) Skulle vara skönt då jag redan oroar mig för hennes ålder. Rätt sjukt, med tanke på att Pärla är 23 år "ung", medan Aleccis är 13 år "gammal". Det är något som blev lite fel där ja, kan tyckas. Men lite börjar jag redan oroa mig för hennes ålder. Åren går (tyvärr) väldigt fort.
   

  Och så dansade gubbarna

  Gubbarna dansade på isen, hoppade och grät lite, i sina glittriga hjälmar... Alltså, nej, inte ett dugg imponerad är jag. Inte ett "grattis" tänker jag slänga ur mig och inte ens en uppmuntrande tanke tänker jag skicka. Don't fucking care. Det är inte för att jag är bitter, avundsjuk eller inte unnar dem framgång - tvärtom, kul för dem. Men jag bryr mig inte mer för det. Det rör mig inte i ryggen om de hade åkt ur direkt, eller som nu, vann hela skiten. Detsamma gällde ESC och egentligen det mesta. Tråkig, det är vad jag är.
   
  Bättre att lägga energi på något man bryr sig om; till exempel sin underbara sambo. Han fick en lång kärleksförklaring (eller vad det nu blev) på fb innan. Ja, det är för att jag älskar honom. Men ja, det var också för att han faktiskt har nämnt att han minsann aldrig får vara med när jag skriver något där; det är bara häst, häst och ännu mer häst. Och visst är det det! Så nu kände jag för att tala om för världen igen hur bra han är den där killen, eller numera kanske han är en man? Bra mycket viktigare än en ishockeyfinal.
   
  Gör detsamma, vettja! Skicka en trevlig hälsning till någon som betyder mycket istället för det där torra grattis-et som ändå bara blir ett i mängden. En trevlig hälsning blir aldrig bara ett i mängden..
   
   
  Min älskade kille, pojkvän, sambo och våra framtida ungars far. Fyfan för den dagen, haha! Våra ungar kommer bli ett rent helvete; kriminella as (säkert) som troligtvis kommer få dyra hobbyer! Kostsamt, oh så kostsamt. De kommer iaf bli "odödliga"; med tanke på hur "odödliga" vi båda föräldrar är så! ;) Tror vi skjuter på det några år till. Här är i alla fall en som inte är redo än!

  Youtube är farligt...

  ... Börjar man kolla på klipp så är man fast. Just nu har Magnus Betnér gått varm. Även om det mesta redan är sett så är det ändå undehållande att kolla. Sen var det någon som skrev i en kommentar på ett av klippen att han kanske inte är en komiker i just den benämningen. Han säger vad han tycker utan att linda in det, och det är väl just det som är intressant och underhållande. Håller många gånger med!
   

  Pärlis idag

  När jag öppnade ytterdörren bara värkte det ner. Kul, tyckte jag, sjuk som man är. Men det slutade medan jag åkte ut till hästarna. Väl där så klarade vi oss nästan ifrån allt regn, det kom bara en skvätt när vi skrittade av. Sedan började det regna mycket igen lagom till hon skulle ut igen.
   
  Vi red dressyr i byn och hon var faktiskt himla fin! Försökte bara ha henne i en hyfsad form och ha kvar henne där även i övergånar och avbrott. Hon är väldigt fin i munnen och har sin vanliga, trevliga inställning. Hon tyckte det var extra kul att länga lite i några uppförsbackar. Finhäst<3
   

  Utvärdering ridbyxor från Star Rider

   
  Star Rider, mörkblå med ljusa sömmar och logga samt dragkedjor i krom (tre stycken).
  Pris 600 kr. Jag bär storlek 36.
   
  Produktbild
   
  Jag vill börja med att säga att detta är nog de dyraste ridbyxorna jag äger, men för det är de inte dyrare än att man faktiskt kan använda dem dagligen (vilket jag inte har gjort än). Tycker att 600 kr är överkomligt, så länge de nu håller skapligt vill säga!
   
  Som jag sa från början så är de för stora för mig, men de är inte större än att jag kan använda dem. Jag har bara ridit med dem en gång men är abolsut nöjd än så länge. Under själva ridningen var ridbyxorna det sista jag tänkte på vilket innebär att de inte var i vägen, inte var obekväma eller på annat sätt störde mig.
   
  Dragkedjorna är tyvärr av sämre kvalitet och det märks! De är sådana som lätt fastnar och korvar sig samt är rätt "vassa" i tänderna. Lite minus där.
   
  Vädret var riktigt varmt med strålande sol när jag använde dem. Det var varmt med dem men jag upplevde inte att de blev så hemskt svettiga. Klart de blev svettiga, men eftersom mina hängde rätt slappt så blev det inte så illa och jag tror inte heller det syntes (svettfläckar på insidan av låren och rumpan) hur varma de var - plus på det!
   
  De är höga i midjan och jag HATAR det överlag, men tror inte det finns ridbyxor som inte är det. Men min mage ÄLSKAR att de satt mjukt och snällt mot magen och jag hade de knäppta exakt hela tiden = ovanligt!
   
  Nu vet jag inte hur de skulle sitta varken runt benen/rumpan eller i midjan när de är i rätt storlek och om det blir svettigare då och om de sitter åt i magen mer (troligen gör de det). Men såhär tycker jag de har fungerat jättebra!
   
  Sköna, snygga, funktionen fyller dem, jag kan andas, svettas och åka bil med dem (haha) och är nöjd med dem! Hur de är i kvalitén och hur de blir efter några tvättar kan jag inte uttala mig om än så det gör jag inte heller.
   
  Ger dem inte full pott på grund av dragkedjorna och eftersom jag inte har fått någon uppfattning av kvalitén i övrigt. Sedan vill jag heller inte överrösa dem med pluspoäng då jag troligtvis inte har använt mig av rätt storlek än, kan ju finnas mer att påpeka då; både positivt och negtivt.
   
   
  Jag ger dem betyg 4/5 och ja, jag kan tänka mig att investera i ett till par så småningom.
   

  De kommande dagarna

  I förrgår vaknade jag med jätteont i halsen. Var (är) törstig konstant och det sved av att svälja och prata, men i övrigt var jag inte sjuk alltså var inte trött/hängig eller allmänt orkeslös som man brukar bli. Men igårkväll blev det värre, och värre och det blev till och med så illa att jag valde att åka hem när de fortsatte vara ute och köra (och DÅ är det illa!). Väl hemma la jag mig i soffan med en filt framför ESC, men slocknade omedelbums. Vaknade till några gånger men missade i stort sett allt. Har ingen aning om vem som vann eller någonting. (Fick höra sen att det var Danmark), inte för att jag bryr mig men det visar ju på hur tydligt kroppen sa ifrån och krävde vila.
   
  Idag är jag också dålig. Ska åka förbi och köpa Alvedon efter att jag har ridit, och så blir det nog rätt lugnt för min del idag. Får se hur mycket jag orkar. Tanken är iaf att börja med hemstudieuppgifterna under dagen.
   
  Jag kan inget annat säga än att hemstudiedagarna kom väldigt, väldigt lägligt! Skönt att kunna vara hemma utan att man missar något och man kan försöka bli frisk i lugn och ro, men det bästa av allt; sova som man själv vill och inte måste gå upp tidigt! Nu gäller det bara att bli frisk innan torsdag.
   
  På torsdag ska jag iväg med Aleccis igen. Vi ska starta kvällspay&jumpen i Sävsjö och där är tanken att gå upp på metern, som jag nämnt tidigare. Ser inga som helst problem med det, så länge jag hinner bli någorlunda frisk alltså.
   
  Dagarna innan dess ser ut lite såhär.
  Idag: Pärla - skogen. Aleccis - vila.
  Måndag: Pärla rids av medryttaren tillsammans med mig och Aleccis. Blir väl någon runda någonstans.
  Tisdag: Pärla - rida, inte planerat vart/hur. Aleccis - rida igenom mer ordentligt!
  Onsdag: Pärla- mycket galopp, Aleccis -  rulla på i galopp med tempoväxlingar i skogen.
  Torsdag: Pärla - skogen, Aleccis - träningstävling.
   
  Det var lite om läget just nu. Som ni ser är det inte särskilt mycket till planering men ändå något jag tänkte gå efter. För Pärlas del är det rätt enformigt, men inte bryr hon sig om det. Det är mest jag som kan tycka det är tråkigt att bara rida på samma ställen hela tiden.
   
  Nu ska jag alldeles strax åka ut och rida min lilla gula hjärtvärmare. Det blir väldigt skönt för mig att bara rida henne idag, och då tar det inte heller någon direkt tid utan det rullar på. Skönt när man inte orkar 100%.
   

  Bytt ut lite småpill

  Har suttit av en stund och pillat med bloggen. Bytt färg, bakgrund, header och menybild. Körde på brun touch. Brunt är en färg man alltid kan räkna med då det är en väldigt snygg färg och den är lika snygg oavsett nyans! Resultatet blev sisådär, och det är hundra småsaker jag slarvade med som jag inte orkar ändra. Är ju ändå bara tillfälligt då jag har lite andra planer för bloggen senare. :)
   

  Bilder från idag (och ingen är gladare än jag!

  Vet ni vad? Det finns en tjej i Vetlanda som är helt sinnessjukt grym med sin kamera! Det spelar ingen roll hur urusla fotoförhållanden det är - hon fixar det ändå! Idag befann hon sig i Bråtåkra och jag och Aleccis fastnade på tre bilder! Så himla kul att ha :D
   
  Denna tjej heter Theresia Sandahl, och ni finner henne på denna adress; http://theresiasandahl.blogg.se/ men även på instagram ( theresiasandahl ). Check her out, vettja! :)
   
   
   
   
  Visst är hon rätt fin min lilla bruna häst?! :D

  Resultat - Pay & Jump, Bråtåkra

  Strålande sol, en bit över 20 grader, varma vindar och väldigt, väldigt svettigt är vad vi har haft idag. Stackars Aleccis var väldigt svettig redan när jag lastade ur henne. (Det blir ju inte heller bättre av att hon står och sparkar och har sig inne i transporten innan hon får komma ut direkt.)
   
  Som ni såg så var jag inte särksild taggad och det tog ett tag innan jag "kom igång". Tyvärr så blir ofta klubbtävlingar väldigt utdragna vad gäller tiden så trots att jag väntade länge innan jag började skritta fram så blev det ändå en ganska lång väntetid. Men så fort vi fick komma in på framridning/-hoppningen så började det rulla på lite iaf.
   
  Hon kändes helt okej, men tyvärr inte särskilt genomriden. Rumpan är lite här och där och jag är inte tillräckligt bestämd med benen när jag svänger henne, men annars har jag inget direkt att klaga på. Pigg och framåt, hoppar allt hon kommer i hennes väg och visst blev hon ännu piggare efter några språng, men det är ändå enorm skillnad från tidigare.
   
  Vi startade två gånger. Hoppade 80 och 90 cm idag också. Eftersom det var inomhus så ville jag inte höja upp mer, men annars är tanken att ta 1m nästa gång.
   
  Första starten: Första, andra och kanske till och med tredje (minns inte jätteväl) gick väl ändå någorlunda okej och trots långa tyglar så väntade hon lite. Sen gick det fortare och fortare kan man säga och jag "hann" inte korta tyglarna så jag har ingen annan än mig själv att skylla. Hon satte en stabil nolla även om det börjar gå fort, så en felfri runda där alltså.
   
  Hon började visa sina lite hetare tendenser på framhoppningen till andra starten. Hon blev väldigt pigg och började göra lite skutt och sådär. Hindren på framhoppningen kom vi knappt åt då de "paxade" alla tre tyvärr och sänkte ner dem till unghästarna. Men de sprången vi tog (inte på 90, men det kvittar ju) blev... inte kanske 10-poängare direkt, haha. Släppte henne lite och så blev det sådär långa språng och efter hindren går det ganska mycket fortare än planerat.
   
  Andra starten: Den var bättre överlag! Kortade tyglarna och hade en jämnare rytm och tempo, dock så gick det inte så lugnt men mer kontrollerat. Ettan var inget konstigt, höll ut lite väl till tvåan så lång väg där. Jag hade egentligen tänkt att kapa lite svängar (inte överdriva) bara för att känna på hur hon skulle svara på det. Det var vad jag gjorde till trean. Gick innanför och hon var så himla fin där och svarade direkt och följde med mig genom hela svängen. Kom riktigt bra till trean och vi följde kortsidan till linjen (oxer - oxer) på långsidan. Där hade hon dragit på en del i första klassen och jag fick inte tillbaka henne så nu var jag tydligare och blev nästan förvånad när hon kom tillbaka bättre än förväntat. Hoppade femman bra och vände runt på sexan som stod på diagonalen. Därefter var det en bruten linje ner mot sjuan, sista hindret och precis som innan så tappade jag henne lite där (var otydlig och halvt "glömde bort" och tog inte tillbaka henne) och hon drog på. Det som ändå är "bra" när hon tar dessa egna initiativ är att hon fullföljer dem! Trots att jag inte ger henne varken stöd eller talar om vart vi ska så tar hon saken i egna hovar och fixar det själv. Sen är ju inte det alltid det man strävar efter då det är jag som ska be henne om saker, men så länge hon ändå kör på hela vägen så tycker jag det är mer okej än om hon skulle ta för sig men sedan kanske fega ur eller något liknande. Vi kom lite långt ifrån, och ganska fort, men hon tog av stort och hoppade längdhopp istället. Även här en felfri runda och den här sista rundan tyckte jag var bättre än den första.
   
   
  Inga bilder eller filmer tyvärr vilket är lite tråkigt. Bara efteråt och hemma.
   
   
   

  Hästeriet

  Red Pärla barbacka i skogen igår och hon var himla trevlig faktiskt. Rullde på en del i trav och galopp, och i galoppen lät jag henne gå i ett bekvämt tempo; inte för lugnt så det blir jobbigt men mer lugnt än högre tempo. Hon var fin i munnen och trots värmen och solen så var hon hyfsat framåt. Vi var ute i en dryg timme.
   
  Red därefter Aleccis, dock med sadel och vi red ungefär likadant. Rullde på i skogen och med henne var det väl mestadels galopp. Försökte gå tillbaka henne lite inför tävlingen, och tyckte hon svarade helt okej bra. Vi var dock inte ute längre än 50 minuter, men tyckte det räckte så.
   
  Sötpärl!

  Träningstävlingsdags

  Strålande sol, glad häst och jag... är oroväckande otaggad. Det är inte ofta! Hoppas någon trevlig känsla infinner sig när det blir dags. Inte för att det är jätteviktigt att vara taggad på klubbnivå, men ändå. Planerna för idag är att rida ihop henne någorlunda få det är inomhus(!) idag, och då måste vi ner i tempo för att hinna med. Sen hur det blir i praktiken är en annan sak... Undertill är hur vi kommer gå klädda, dock skippar jag nog huvan.  Blev sent igår

  Tog äntligen tag i kommentarerna igårkväll. Jag är verkligen sämst på det - riktigt, riktigt vrålsämst, men nu är det det på rull! Vill ju svara på alla och då tar det tid - tid som jag inte alltid planerar/tar mig när jag sätter mig här. Har betat av knappt hälften och hoppas kunna ta resten snart. :)
   
   
   
  Igår var vi ute och körde lastbil på landsväg för första gången och woho var kul det är! :D Kan lätt vänja mig vid det, haha! Jag har lite megaroliga nyheter (för mig) också och det är att vi har hemstudier nästa vecka = lycka! Har fått några häften att beta av men bara jag tar tag i det ser jag det inte som något problem, eller ens jobbigt faktiskt. Blir skönt att kunna planera dagarna lite annorlunda nu ett tag framöver.
   
  Hästarna åkte jag ut till efter skolan. Någon typ av markträning eller så tänkte jag mig igår. Började med Pärla - tömkörning i hagen; på volt, över cavaletti på böjt spår, sen gjorde vi lite serpentiner mellan några stubbar jag placerade ut. Det gick riktigt bra större delen - men alla som har följt med från början vet att denna tant kan ha invändningar och framförallt när man är i hagen/närheten av stallet. När vi hade skrittat och travat mellan serpentinstubbarna några gånger så tyckte hon det räckte, så hon drog iväg i ren Pärlaanda i galopp, med ett bocksprång, ner genom gången till stallet. Med släpande tömmar såklart... Suck. Hämtade henne och fortsatte. Men det tog inte lång tid förrän hon gorde repris och drog iväg igen. Den hästen alltså! Känns som om någon glömde uppfostra henne de första 15 åren i hennes liv, hahaha! Hämtade henne igen och var inte direkt asmunter på henne kanske. Dessutom så VET hon ju att det är oönskat men ändå ska hon hålla på ibland. Var lite tuffare mot henne sen och då var hon from som ett lamm (eller något). Hon kräver lite "hårdhandskar" ibland, men är man arbetshäst så är man! Är ändå nöjd med henne, hon gjorde det hon skulle riktigt bra och det var kul att göra något annat. Hon är ju dessutom så himla fin med (minus några kilon, yes).
   
   
  Därefter tänkte jag göra samma sak med Aleccis. Men jag märkte ganska snart att det inte var någon idé att syssla med det just idag. Hon pinnade på så så långt var det inget fel, men hon verkar inte riktigt förstå och vill bara ha mig på en sida, så därför gjorde jag om det till longering istället. Jag longerade henne därefter på volt och över cavalettin på böjt spår. Därefter släppte jag henne lös för att se henne trava (var tanken) men hon visade mest på en ökad galopp i blandad "mjukhet". Som sagt, ändå kul att göra något annat och dessutom var vädret perfekt!
   
  Nu idag blir det ridning igen. Pärla barbacka igen - blir ju lättare att känna alla rörelser så och dessutom rider jag henne mycket bättre utan sadel så det känns som en bra idé. Aleccis rids med sadel (höhö), och vi ska väl mest rulla runt och sedan vara redo för lördagens planer :)
   

  NEW IN - ridbyxor

  Yes, nu har de kommit. (Tur det inte tog hundra år...) Jag har beställt ett par ridbyxor ur Tyra Sjöstedts "Star Rider". Har än så länge provat dem lite, men inte så seriöst utan det var mest för att cecka storleken - som för övrigt var fel. Inte så fel att det inte går att använda dem. Men de sitter inte bra. TO BIG. (Eller som gubben sa: "Då kan du växa i dem!" - HA HA HA -.-' Skulle inte tro det du. Jag hoppas jag har vuxit klart!) De kommer i alla fall användas för jag är i behov av ridbyxor. Tyget verkar förresten vara helskönt! Sen är det alltid bra med fickor och framförallt när de har dragkedja. Om de fungerar bra i ridningen så finns det en liten, liten chans för att det blir något mer par men i en storlek mindre! En annan grej jag inte är så förtjust i är att de ljusa sömmarna bara var litegrann där fram/mitten. Jag hoppades på att det även följde med "runt" och var där bak, men nepp. Aja, huvudsaken är ju att de passar såpass att jag kan använda dem :)
   
   
   
   
   
  På dessa syns det hur pösiga de är och ni som har sett dem på Tyra med flera vet att de inte ska sitta så, haha.
   
   
  Blir i vilket fall spännande att se hur de fungerar när de väl ska fungera; nämligen i sadeln. (Och något mer positivt är att de är oskodda/tygskodda = me like. Hade de varit skodda hade jag iofs aldrig beställt några från början. ^^)

  Tänkvärt - en mental liten påminnelseklocka

  "Har du någon gång ångrat ett sunt val?"
   
  Tänk på det en stund.
   
  Ja, men har du någonsin ångrat dig efter en promenad/jogg- eller löprunda? Eller efter ett pass på gymmet, efter ett ridpass eller efter att ha avstått från något lockande men onyttigt? Har du ångrat dig efter en sund måltid?
   
  Mitt svar är nej. Aldrig, till och med.
   
  Men vet ni vad jag ångrar, men ändå gör om gång efter gång? Äter onyttigt; inte bara skräpmat utan godis, chips, prinsessbakelse till frukost osv. Men även när jag inte orkar motionera mer än ridningen, inte rider (oplanerad vilodag), inte går till gymmet även om jag ibland är sugen eller inte orkar skära sallad eller ens orkar laga mat. DET är något jag aldrig lär mig. Och jag har lärt mig att jag inte är ensam.
   
   
  Tänk på det, igen. För min skull. Lär dig att stå emot - och lär sedan mig samma sak.

  Här är jag

  Dummade mig med kameran igår. Hatar egentligen att ta kort på mig/vara med på bild, men det är så tråkigt att inte ha några när man blir äldre. Alltså ha bilder regelbundet från livstiden så man kommer ihåg den smala tiden (höhö). Tog lite kort och tänkte att något kan jag ju dela med mig av.
   
  Även om jag tycker att jag aldrig blir bra på bild så är ju inte jag mer puckad än att jag förstår att det inte beror på kameran! Det blir inte bättre, eller ens annorlunda, än såhär. Så... Här är jag. Snart 22 år gammal, men ser ut som 16.
   
  Minns ni hur jag såg/ser ut utan glasögon? Typ såhär:
   
   
  Nu ser det nästan ut som att "något fattas" - men jag föredrar ändå att slippa dem; mina glasklara världskapare.
   
  Sen med glasögon (rid/stall/"oömma" varianten):
   
  (HEEY FJORTIS. hejjaghatarminmunochbaramåstebortförklaraankkäften.) Snygg hjälmfrisyr btw!
   
  Sen hamnade även min buskar och min hemgjorda (haha därav felheten) piercing på bild:
   
  Ja, det är sant. Jag ger blanka fan i mina ögonbryn och har aldrig i hela mitt liv ens plockat ett minsta strå. No way, kommer aldrig att hända! Det är jobbigt och det gör ont. Vad som är bra med dessa buskar är att de skyddar mina gröna ögon från allt svett de annars skulle utsättas för - bra va? *borde röra på fläsket mer och oftare*

  Häst och häst

  HAHA, att jag "lurade" Aleccis igår! Riktigt lurigt av mig, eller något. Nej men man måste tänka annorlunda om man inte får med djuret på sin sida - ingen nyhet.
   
   
  Aleccis reds bara i skogen igår, i stort sett. Jag hade bara en enda tanke med detta passet; dags att introducera bäcken och ta sig igenom den. Jag har provat att rida henne mot/över mindre bäckar (i diken) och en vattenpöl och hon föredrar helt klart att... vara torr om fötterna. Igenom vattenpölen gick hon efter att jag var lite tydligare. Över vattenfyllda diket hoppde hon varenda gång och det var inga små språng direkt, haha. Söt är hon!
   
  Denna bäck är bredare, säkert 2-3 meter och när det är lite blötare ute (typ vår och höst) så är den ännu både bredare och djupare. Så idag var det rätt milt med andra ord, men ändå såpass att hon inte fick några idéer om att hoppa. Vi skrittade ner. Hon stod still, vände eller på annat sätt tyckte att min idé var mindre bra och ifrågasatte den kan man säga. Efter några minuter provade jag att trava mot den för att se om det skulle bli någon skillnad, men se så trög var hon inte utan det tog stopp ändå, haha. När det inte heller fungerade så övergick jag till övertalning igen men det gav inte någon annan effekt än tidigare, kanske något steg men inte mer än så.
   
  Då vände jag henne bara om och så backade vi; ett steg i taget. Hon backar lätt så det var inget konstigt. Hon blev dock rätt förvånad när vi rätt som det var hade plaskat ner i bäcken och stod där. Då frustade hon och tittade sig omkring. Givetvis fick hon beröm hela tiden. När hon hade stått där en stund gick vi igenom på andra sidan, så gick vi ner igen och igenom. Så gjorde vi några gånger, sen travade vi igenom och efter det så tog vi galopp. Eller tanken var galopp men precis vid bäckkanten så bröt hon av till trav. Sen tog vi galopp ett par gånger till och galopperade igenom. Att det kan vara så kul att springa i vatten! Haha, man blir som en liten unge och vill rida igenom igen och igen och igen. ;)
   
  Sen red vi vidare och nu räknar jag med att det är lugnt med vattnet iaf på den platsen nästa gång. Alternativt kanske hon till och med blir lite taggad eftersom vi både travade och galopperade igenom. Så min tanke med detta pass gav önskat resultat!
   
   
  Pärla gick ett kortispass med framskrittning, ytterst lite trav och galopp (hann inte ens börja andas häftigt, än mindre flåsa), och avskrittning. Det tog en halvtimme ungefär, så väldigt, väldigt lugnt för hennes del. Men det beror på att jag har någon halvtaskig magkänsla vad gäller henne. Hon visar inget men ändå är det något i min mage som paranoit letar fel.
   
  Under dagen idag blir det någon form av markträning, troligtvis tömkörning, av båda. Hoppas vädret är torrt så vi kan hålla till i hagen...

  "Dubbelmoral" - bra eller dåligt?

  Jag är en mittimellansyster; har en större syster, en yngre syster och en yngre bror. Mellanbarn. När vi i gymnasiet pluggade inför nationella i svenska något år så fick vi läsa några texter för att ha lite kött på benen när det sedan var dags för uppsatsskrivandet.
   
  Jag fastnade för en text/artikel om syskon; hur man blir eller oftast inte blir och vilka egenskaper man får respektive inte får beroende på vart i syskonskaran man är född, men även om man inte har vuxit upp med några syskon. Jag brukar förresten gissa vart i syskonskaran vissa är födda just för att det märks (oftast) så väl i hur man är. Av tre tjejer i årskursen under mig i gymnasiet så gissade jag exempelvis rätt på två och var nära den tredje. Sådant tycker jag är jättetufft!
   
  Tyvärr minns jag inte alla egenskaper som var kännetecknande för alla syskon, men det genomgående (och väldigt, väldigt vanliga) var bland annat;
  Äldsta syskon: ansvarstagande och omtänksam
  Yngsta syskon: bortskämda och vågar ta chanser/risker
  Ensambarn: vill vara äldre än de är/"lillgamla"

  Vad som var vanligt för mellanbarn var att de dels kan "komma i kläm", är vana/bra på att klara sig själva men framförallt att de har lätt för att sätta sig in i andras situationer. Det sista är vad jag syftar på idag i detta inlägg.
   
  Jag och mina syskon (halvdan print, hade inget annat) när vi sjöng för vår farfar för ett och ett halvt år sedan. Vi står i "den berömda föddasordningen" som är väldigt bekant och som vi ibland hamnar i utan att märka det. (Hahahaha, kolla vad liten jag är!)
   
   
  Jag ser mig själv som "Qween of Dubbelmoral" ibland eftersom jag har rätt svårt att hålla mig till en och samma åsikt. Även om jag tycker en sak, så har jag så lätt för att se "åsikten" från andras håll och då kan jag hålla med, och ut blir det... ja men typ dubbelmoral.
   
  För att dra ett dåligt exempel (kommer inte på något annat just nu) kan vi ta detta; dragbilar - jag håller benfast vid att det är bäst att dra med bakhjulsdrivet. De har en annan drivlina vilket gör dem starkare (beror såklart även på newtonmeter (vridmoment) och hästkrafter bland annat) och när man har de drivande hjulen "i mitten"; fram - inte drivande, bak - drivande, släpet - inte drivande, så får man ett stabilt ekipage med tanke på de förutsättningarna man har.
   
  Men sen kan någon säga att den tycker att det är bättre att dra med framhjulsdrivet och kanske lägger in vettiga argument. Då kan jag, även att jag fortfarande föredrar bakhjulsdriven dragbil, förstå deras argument och bli mer öppen för det förslaget, kan man säga. Givetvis kan väl de flesta "förstå", men jag går liksom in djupare, eller hur man ska säga.
   
  Sen i nästa tur kanske någon ramlar in på det ämnet och så börjar man prata. Då kan jag ta det framhjulsdrivna "partiet" bara för att skapa lite debatt och för att det är kul, även om jag i själva verket själv står på andra sidan i den frågan.
   
  Nu var det ett dåligt exempel eftersom jag inte tycker att framhjulsdrivet är något att ha vad gäller att dra med (sen kan man ju tänka lite logiskt; varför kommer det sig att nästan ALLA lastbilar är bakhjulsdrivna; exakt, inte så svårt att räkna ut det. Men ja, det finns framhjulsdrivna också, men de är rätt sällsynta. Vad jag vet finns det nog bara inom försvaret.) Nu lämnar vi den delen.
   
  Jag kommer inte på något exempel där jag faktiskt har blivit "omvänd". Men poängen var att jag kan byta åsikt just för att jag har så lätt att se hur andra har det, och se in i andras situationer. Sen vill man ju inte alltid kanske se hur vissa har det, eller för den delen tänker på att kolla ifrån hans/hennes sida. Men när man går in på detaljer har jag väldigt lätt för att förstå hur andra har det, förstå varför de vill/inte vill, tycker/inte tycker osv.
   
  Det är en bra egenskap - men det negativa med den är att man tror att alla är sådana och har lätt för det, men så är absolut inte fallet! Jag lever själv tillsammans med en "lillgammal" (den varianten alltså) och där har jag nu förstått att alla inte kan se in i andras situationer på det sättet jag gör. Dessutom utan någon vidare ansträningning. Det är helt enkelt bara lätt flr mig att sätta mig in i den personens situation och då märker man att man nog visst (som den personen) kan tycka annorlunda - även om jag fortfarande kanske tycker att mitt sätt är det "riktiga".
   

  Visste ni att...

  ... jag är fruktansvärt LAT?
   
  Det stämmer. Det finns ingen latare än mig. Det är därför det är så bra att jag har hästarna; då är jag "så illa tvungen" att hålla igång och vara aktiv. Jag älskar dem, sköter dem och rider dem för deras skull - inte min. Det finns ingen bättre känsla än att stänga stalldörren och känna att man har gjort dagens sysslor; matat, vattnat, fixat, donat och motionerat hästarna. Jag föredrar att rida det första jag gör på morgonen (efter frukost osv) för då har man hela resten av dagen kvar till annat. Men jag vill inte göra annat på bekostnad av hästarna och att de inte skulle "hinnas med" för då får jag väldigt dåligt samvete. Det viktigaste är att de får det de förtjänar och det näst viktigaste är att jag har tid över till annat ;)
   

  Blandat

  Nu har jag gjort massa saker samtidigt; kollat på American Pie, chattat på fb, kollat fb, läst om antifeminism, halvläst en blogg, kollat igenom en film från en släktgrej och samtidigt skrivit ett inlägg tills imorgon. Frågan är ju sen hur bra språk och korrekt svenska det blev då jag tappade fokus inte bara en, två eller tre gånger. Men skitsamma. Tycker inte det har varit så mycket text här på ett tag så ville skriva ihop lite för omväxlings skull. Kommer upp på eftermiddagen imorgon.
   
  Som ni såg så var jag ute och red i kvällssolen innan. Med min fantastiska fyrbenta hälft: myyyyys! När jag kom in till lägenheten igen så lyxade vi till det med vaniljostkaka med jordgubbssylt och grädde. Så var det det där med vardagslyx! :)
   
  När det ramlar in lite stålar på mitt konto nästa gång så planerar jag framförallt en grej som jag måste investera i. Måste, måste, måste! En sådan här (eller liknande):
   
   
   
  Yes, en ny stereo. Min är kass. "Råkade" ha sönder skivspelaren när den bråkade för sjuttiofemte gången och inte spottade ut skiva. Så jag slet ut den med hjälp av en nyckel. Resultat? Ospelbar skiva och ospelbar stereo - bra där! Det fungerar iofs att använda radion men bara för att man inte kan spela skivor så vill man ju inget hellre än lyssna på musik. Det lutar åt denna, iaf en JVC med USB (så man slipper skivor). Anledningen till märket är för att jag har en dosa (fjärrkontroll) till den. Man orkar ju liksom inte sträcka sig enda fram till stereon för att trycka på knapparna och byta låt, höja, sänka osv. Fjärrkontroll till bilsteroen is the shit!
   
  Nu är det två dagar kvar på utbildningen för denna vecka och... oh shit! Kom just på en grej jag har glömt att fixa. Skit också. Måste verkligen ta tag i det under morgondagen. Inte bra, inte bra.
   
  Aleccis i kvällssolen för ett tag sedan.
   
  Hon har fått vila idag, skönt för henne. Idag fick hästarna sin, förhoppningsvs, sista rundbal för säsongen. Ikväll ska det bli kallt men de får ändå gå utan täcken då de som sagt har massa mat att värma sig med. Tror ändå det ska vara uppehåll så de borde vara lugnt. Hoppas jag är piggare imorgon så jag kan rida dem båda två som jag har planerat.
   
  Klockan har dragit iväg och jag har redan svårt som det är att komma upp så nu hör jag att kudden min tar i från tårna och vrålar på mig. Bäst att lyda. God kväll där ute!

  Kvällstur med arbetshästen

  Skrittar av min älsklingaste (fint påhittat ord) häst nu. Barbacka har vi tagit oss runt i skogen och byn, det är lite av vår standard, men sviker fantasin är det helt okej att rulla på här trots att det knappt har ändrat sig något på över sex år.Idag blev det lite mer tempo än igår (alla gångarter idag) och även något mer krav. Tyckte hon kändes bra, dock börjar jag störa mig lite på hennes korta, sprattlande gång. Men det är ju så dags att försöka göra något åt det nu... Haha, så var det det där med att lära gamla hundar att sitta! Jag har inte lagt märke till det alternativt inte stört mig på det tidigare men nu har jag börjat vänja mig vid Aleccis och det är enorm skillnad på ungefär allt vad gäller de båda. Dagens tur tog en timme.Bild från hagen när kag skulle ta med dem ner för dagens mat och ridning. Snygg häst!

  Gult och gult, eller gult och brandgult?

  Eller kanske rosa, förresten? Jag tycker hon klär i både gult, orange och rosa men det kanske är för att en skönhet klär i allt? (Utom rött, hon passar absolut inte i rött!)
   
   
   

  Aleccis barbacka, F-bilder (fail, ful och fjant)

   
  Vad jag är seriös känner jag, hahaha. Men detta är helt klart en fulbild!
   
   
  Här kan man ju undra vad jag sysslar med. Jo, jag ber om en galoppfattning. "En i vänster galopp, tack." Men med min vikt ber jag om höger - vilket leder till att hon börjar ta höger, men i luften ska hon vara snäll och rätta till och byter till vänster innan bakbenen har lämnat marken. (Det är alltså ingen stegring och inget som jag varken gör med flit ett uppmuntrar/berömmer. Bara gör om, gör rätt istället!)
  Snäll häst, men väldigt, väldigt otydlig och elak ryttare... En failbild!
   
   
  Här fick jag en impuls att göra "plankan" eller "planka hästen" eller vad det nu heter. Såattääääh, så är det med det. Det klassas säkerligen som fjanterier bland dressyrtanterna (eller egentligen nog bland alla hästtanter, höhö). Bara för att min häst är en snäll häst.

  Lastbilskörning och körkortsplugg

  Det är precis vad jag ska roa mig med under (skol)dagen idag. Därefter blir det ridning, men jag har inte planerat var, när eller hur, än. Tar det väl lite som det kommer, antar jag. Pärla ska iaf rulla på rakt spår och Aleccis går lugnt även denna dag. Blir nog bra. Men det blir nog inte så mycket roligare än så, haha. Egentligen är det ju rätt enformigt att ha häst men det blir väl de flesta livsstilar efter ett tag? Ska även laga mat, och så kommer jag säkert åka runt och må illa i gubbens bil under kvällen. En ganska vanlig tisdag med andra ord!
   
  Förresten så har jag nu "permanentbokat" hoppträning nu - för första gången i mitt liv, ungefär! Det känns SÅÅÅÅHÄÄÄÄR bra och fantastiskt roligt! Tänk om vi också kan få lite hjälp och utvecklas nu. Som jag har längtat! Men vi får se lite till. Än är ingenting hugget i sten utan det är lite oklarheter med mina polare på CSN som först måste bli "klarheter" och så ska ju såklart alla inblandade vara hela och rena. (Bara för att jag har anmält oss till träningar så kommer hon säkert bli halt eller något. Som vanligt blir jag paranoid och letar fel.) Nej då, nu ska jag inte vara sådan. Kööööööttaaaaa!
   

  Skrittmys

  Idag hade jag och min (Pärlas) medryttare en ganska lugn tur i skogen och byn. I stort sett bara skritt, men lite trav. Det behövs faktiskt ibland, bara åka häst.
   
  Aleccis kände väl på sig denna "tråkiga" motionsformen så hon drog en repa på en av min fars nysådda åkrar. BRA DÄR, hästen... -.-' Stackars ("stackars") Pärla höll på att dö där ett tag ;) Aleccis försvann och lilla jätteranglåga tanten skrek som att hon skulle styckas. Tur hon inte är en hund för då hade hon väl haft liggsår på ryggen efter all underkastelse! Hade Pärla varit en människa skulle jag tala om för henne att inte ta någon skit. Det har jag iaf sagt till henne under alla dessa år, men hon mesar med och låter sig snällt bitas/sparkas på och fösas undan.
   
  Det blev ändå ganska odramatiskt (även om det kanske inte lät så!) och vi kunde sen skritta iväg utan fler "incidenter". Det är ju även tur man har blivit äldre och mognare så man inte brusar upp när de tar sina tripper på tu man hand ibland.
   
  Eller jo, en sak till hände. Aleccis kliade sig mot stallbyggnaden = falu rödfärg. Hon såg ut att ha blivit halvt fördärvad efter det. Jag gillar definitivt inte falu rödfärg! Även Pärla brukar "sminka" sig så någon gång ibland.
   
  Här är en bild jag stal från Ida, medryttaren. Tyckte den var så fin så kunde inte låta bli. 
  Kolla, vad söta de är!  :)

  Att kombinera två intressen

  Det är inte alltid det lättaste. Hästarna går alltid först, men ibland vill man gärna dela på sig och befinna sig på två ställen. Dels ute på vägarna men samtidigt i stallet. Jag ogillar när de är ute utan mig - jag vill ju också vara med!
   
  Min kille har ju precis köpt sig en lekbil och den används flitigt kan jag säga. Jag är riktigt, riktigt sugen på att hitta något vettigt jag också, men tyvärr så är det väldigt sällan man finner sådana klipp som han just gjorde. Det som finns ute är rent skräp för det tredubbla av vad han gav. "Men du har ju en!", heter det då. Nej, det har jag inte. Han duger inte att leka med (enhjular bara hela tiden, blä på det!) och så är jag för rädd om honom. Han är min lilla bruksis, och alltså MÅSTE han fungera. Hur ska jag annars ta mig till skolan, tävlingar, stallet osv? Nej, han får stå där han står. Jag vill ha en till! Men det lär väl inte bli något met det. Inte förrän jag har jobb, iaf.
   
  Det tar ganska många timmar i stallet. Nu är det sommartid och visst, då går det att kapa ner den en del från vintertiden, men att stressa med hästarna kommer inte att hända. Det är verkligen bara, bara i nödfall och då snackar vi inte stress som i stämning och energi, utan då är det komprimera tiden, vara väldigt effektiv och i så fall ta en kortare runda - med bibehållen känsla.
   
  Jag försöker alltid rida så tidigt som möjligt, men det är onödigt att överdriva. Lite sömn vill man också gärna unna sig. Det är så skönt att vara klar i stallet och sedan kunna vara ute utan att behöva bekymra sig. Så har jag gjort idag, och de senaste dagarna. Först stallet och hästarna, och därefter lek och bus däckrök, varvstopp och en jävla massa illamående (jag mår illa jättelätt).
   
  2008
  Min kille vill gå "all in" i sin hobby; bilarna, medan jag vill gå "all in" i min hobby; hästarna, men också en 70-80% i den andra biten; bilarna. Och då är det svårt att få det att gå ihop. Det suger i bustarmen när jag vet att de är ute och leker. Men jag skulle inte följa med på bekostnad av hästarna. "Följa med", ja. Det är så det får bli. Jag har ju inget att köra och då får jag nöja mig med passagerarsätet.
   
  Helgerna är nog det som krockar allra mest. När jag vill på tävling, men även följa med på bilgrejer. Som nu till helgen. Min gubbe har till och med tänkt att vara med och köra i en av grejerna och jag vet inte vad jag ska ta mig till. Vill verkligen vara på båda ställena samtidigt...

  Bildbomd igen, Aleccis - barbackaridning för ett tag sedan

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Aleccis igår

  Joggade Aleccis igår på en äng i skritt, trav och galopp. Hon var fin, men jag kommer bara skritta henne idag. Vi rullade på men gjorde även lite serpentiner, gick upp/ner och travade även upp för en liten brant slänt. Det var rätt härligt att rida där i grönskan, i strålande sol och med en pigg, glad häst under sig. Känslan!
   
   
   

  Mina och Mellonies sista rundor

  Mellonie, min förra ponny som jag sålde i somras strax efter jag köpte Aleccis, hade ingen bra galopp. Själva hoppen var det inget större fel på, men galoppen var väldigt kort och jag gjorde tyvärr inget åt det förrän sista halvåret ungefär då jag helt plötsligt kom till en annan ridning som fick henne att ta ut sprången mer och galoppera genom kroppen. Detta ledde i sin tur till att det var lättare för henne att hoppa och då fanns det inte alls den tvekan i henne som kunde uppkomma ibland (som berodde till stor del på mig).
   
  Den rundan här under är lätt våra SNYGGASTE rundor, om man bara kollar på hur det ser ut. I och med att det är så lågt så behöver inte jag sitta och stressa, veva med händerna och driva som en idiot. Hon rullar på och det ser rätt trevligt ut faktiskt. Detta är vår första tävling efter ett uppehåll på sju månader pga hovböld och hålvägg som tog ett tag att hitta/växa ut. Men vad ska jag säga - jo, alltså de snyggaste rundorna vi fick till. Ingen annan gång såg det såhär fint ut.
   
   
  Denna runda här under är vår LB+5 debut. Jag tyckte det var högt och vi var egentligen inte redo för att höja mer. Men jag gav det ett försök och jag var så nöjd efteråt! Jag totalmissade hur de skulle göra i denna klassen (tre olika "klasser" i samma klass) så det blev alldeles för kort tid på framridning och framhoppning, men det löste sig bra ändå! Hon ställde upp fint och missarna har helt klart med rutin att göra. (Självförtroende och avstånd, bland annat.) Jag räknade inte med en felfri runda, men jag ville komma runt - vilket vi gjorde, på för mig helt godkänt resultat.
   
   
  Detta är en av våra allra sista starter tillsammans. Det är den näst sista som kändes bra och jag minns det som en bra tävling. Jag hade även med mig Pärla och de båda ropade på varandra hejdlöst, men ändå gick det helt okej bra. Hon var (är) bra fin den ponnyn! :')
   
   
  Egentligen är jag bra dum när jag sitter och tittar tillbaka på det här... Jag får saknadstoppar ibland och nu är helt klart en sådan. Min fina, fina ponny. Henne gick det verkligen att göra allt med! Det är många som säger så om sina hästar men här var det inte någon överdrift. Den ponnyn alltså. Åh, jag hoppas i min hemlighet kunna köpa tillbaka henne när hon har "gjort sitt" eller vad man ska kalla det. :)
   

  Pärlis

   
   
  Att nu fick jag minsann se det själv också. Det är en väldigt, väldigt snygg häst med på sidan där ja. Um, um, mums på den! Lyckost den som äger den hästen och får rida den varje dag och pyssla med, pussa på, lukta på osv. Man blir rätt avis alltså ;)
   

  Pärla syns

  Min älskade Pärlahäst fick pryda sidan på blogg.se och var med på "synas" eller vad det nu heter! Hade inte en aning, och har inte ens fått se det med egna ögon. Men så fick jag se en print på det och var såklart tvungen att spara det och lägga upp det. Kul!
   

  Bildbomd Aleccis - barbackaridning för ett tag sedan

   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Musiktips - för den okänslige

  Jag vet inte hur det är för andra. Men det känns som de flesta går igenom "Björn Rosenström-tiden" i livet. Jag har väl inte kommit ur det än, och började väl lyssna på hans visor och låter innan jag var tio år tror jag. Men det går i vågor - precis som det mesta i livet. Just nu går hans nyaste (från förra året) låtar på repeat lite överallt där vi befinne oss. Jag tänkte slänga upp mina fyra (just nu) favoriter av dem. Men som sagt, de är inte jätterumsrena så jag får väl slänga ut en liten "varning" om det först ;)
   
  1.  Vad tänkte jag med
  (är väl inget stenhårt fan av texten, men den är jävla skön - IIIIIGEN.)
   
  (Hahaha, får alltid "iiigen" i huvudet efteråt.)
   
  2. Jävla skit
   
   
  3. 100 spänn
   
   
  4. Förfest på min altan
   
   
   
  Bäst just nu, som man brukar säga.

  Martingal

  När jag provred Aleccis för snart tio månader sedan så är det ju ingen hemlighet direkt att det inte gick så bra, hahaha. Aleccis kutade runt med mig och jag hade inte någon kontroll alls. Det gick fort och vi låg ner i kurvorna. Men ändå valde jag att försöka styra mot några hinder och ja, vi kom ju över i alla fall. Aleccis hoppade på fart och det kändes som hon hoppade längdhopp istället för höjdhopp ;)
   
  När jag sedan fick hem henne några dagar senare så använde jag mig av diverse "nödbromsar" eftersom jag inte har någon ridbana och OM det nu var så att hon mot förmodan skulle dra på så ville jag kunna få stopp på henne i styrka just av säkerhetsskäl. Men tack och lov så behövdes det aldrig användas och successivt plockade jag bort onödig utrustning.
   
  Jag red henne med gummipelham (gör fortfarande oftast det, byter med tredelat) och med martingal. Martingalen hängde med och den hade jag inte en tanke på att plocka bort, framförallt inte i hoppningen.
   
   
   
   
   Men i slutet av vintern började hon få skav av förbygeldelen och då plockade jag bort martingalen helt och hållet. Jag red henne utan, men tog på den de få gångerna jag hoppade med henne (blev inte mycket i vinter). Men nu i våras när jag skulle "börja" hoppa henne igen, så glömde jag att ta på den. Det var alltså inte med mening. Redan efter första gången kändes det så bra så att jag anmälde oss till vår första pay & jump. Men jag vågade inte lita helt på det jag hade upplevt ändå. Jag hoppade henne igen, även denna gång utan martingal och nu vet jag att den ska jag inte använda mer!
   
   
  Jag kände aldrig att martingalen hämmade henne, utan den största skillnaden är nog mina händer. Med martingalen var de höga, utan var de låga. Men tyvärr så "glömde jag bort" det nu sist. Vi tränar på att hålla ett högre tempo och då åkte tyvärr mina händer upp. Det måste jag träna på. Men det är helt klart en mer tillfreds häst jag sitter på och jag är väldigt glad att jag glömde martingalen den där dagen när vi skulle hoppa för någon månad sedan.
   
   
  Här över är senaste starten med alldeles för höga händer och en omjuk och inte särskilt följsam sits. Men ändå - vilken skillnad! :) Nu taggar vi dessutom lokal debut!

  Bränt mig på sadelgjorden

  Jag har faktiskt stora problem... Båda mina knäveck, på insidan (mot sadeln), är uppbrända med avskavt skinn som har blivit sår. Det gör ärligt talat SKITONT och jag vet inte vad jag ska göra åt det. Givetvis kan jag inte sitta och hålla om med benen på samma sätt och det i sin tur är inte så bra när Aleccis vill ha mycket ben. Jag kan inte sitta bra/bekvämt och det är ännu svårare att koncentrera sig på det som är viktigt = inte brännsåren.
   
  Det som är problemet är alltså där sadelgjorden "knäpps" i stropparna; andra respektive tredje hålet på varsin sida. Det blir knölar under kåporna och dessa är svåra att komma ifrån. Sadelgjorden är 130 cm, och visst, då kan jag ju prova en kortare eller längre för att flytta på "knölarna" - men jag har ingen längre och de som är kortare är 1.05 respektive 110 och jag kan inte i min vildaste fantasti tro att någon av dem räcker, tyvärr.
   

  Hästeriet

  Igår red jag Pärla återigen lite hårdare och idag ska jag därför låta henne vila och återhämta sig lite. Nu har vi tyvärr kommit ur gängorna lite vad gäller galoppintervallerna och istället siktat mer på ren dressyrridning. Jag satte ett mål att starta en klubbdressyr till hösten, men som det känns nu (i hennes kropp) så är det inte säkert att jag rider henne mot det målet. Jag vill såklart fortsätta rida igenom hennes kropp, men för att starta en dressyrtävling och vara respektabla känns som ett stort steg och för att komma dit krävs det en hel del och det är det steget som jag inte är säker på att hennes kropp vill ta. Vi får se hur det blir, det kan ju ändras både åt ena eller andra hållet tills dess!
   
  Aleccis gick lite på en ojämn volt i skogen igår. Vill få igenom vänstersidan, men det är inte så lätt när man samtidigt måste se upp för stenar, ojämnheter osv. Men det gick bra med tanke på omständigheterna. Därefter rullade vi på "regndroppen" lite. Sen var hon dyblöt av svett och därför tog vi resten ganska lugnt med lite galopp men främst trav. Hon är riktigt, riktigt pigg nu, haha.
   
   
  Vad gäller Aleccis så är tanken att låta henne jogga runt där det är lite mjukare idag - om jag hittar någonstans att vara. Det är ju mitt i vårbruket nu och därför är, och kommer det vara, lite brist på ängar där det är okej att rida. Får väl ta en flytgödslad som är någorlunda rak så länge vädret håller sig torrt och soligt. Det är fruktansvärt hårt på grusvägarna nu. Som asfalt, eller något. Inte dirket så snällt att rida där dagligen.
   
  Jag är verkligen jättetaggad på vår lokaldebut nu alltså! Det "tråkiga" är att det är fyra veckor kvar. (Fyra låååånga veckor.) Sen är det även två pay & jumper inbokade innan. Varav den ena krockar med en bilgrej som jag hade tänkt åka på och jag vet inte hur jag ska göra riktigt..?
   
  Idag kommer jag äntligen har tid för min kära dator igen och därför tänkte jag försöka ladda upp bloggen med diverse inlägg. Hoppas bara hjärnan och fingrarna kan sammarbeta och få ur sig något vettigt :)
   

  Tja världen!

  Igår kom det lite saker i vägen så därför var jag så illa tvungen att lägga bloggandet på hyllan. Men jag fick över 40 nya kommentarer och över 200 fler besök än vanligt - och jag har ingen aning om vart de kommer ifrån?! Haha, trevligt iaf :)
   
  Gårdagen började med lite tvättning sen stötsov jag lite i omgångar och vaknade sista gången av att gubben pratade i telefon och nämnde något med "gammal volvo" och då piggnade jag till, haha. Några minuter senare satt vi i bilen och idiotkörde till Gnosjö för att hämta en bil (för andra gången denna vår). Var hemma runt tre och åkte då direkt till älsklingsdjuren för att rida.
   
  Red igenom Pärlahäst ganska ordentligt, hon svarade bra efter ett tag och rullade på riktigt trevlig galopp. Men shit vad det krävs ridning på henne alltså! Rip mina ben, mage, kropp, hjärna och hela kroppen.
  Red därefter igenom Aleccis och vi gjorde massa tempoväxlingar. Sen red vi på en "regndroppe"; en oval plätt med en snäv sväng och en lite mjukare båge. Ökade några steg där det blev rakt, för att sedan sitta upp och träna på att svänga dels snävt men även lite mjukare. Gjorde det i båda varven och hon var faktiskt mer ridbar än jag trodde, för hon var riktigt pigg och framåt. Detta med tempoväxlingar och svängar har jag i stort sett bara en baktanke med: LYDNAD. Vi måste träna på den biten!
   
  Sen hamnade vi i min gubbes nya gamla bil och blandade buskörning med trevligt umgänge. Runt 01-tiden åkte vi ut till hästarna (första natten utan täcken igår!) för att känna på dem lite och kolla läget. De verkade nöjda, så då kunde jag ha gott samvete hela natten :)
   

  Film - Aleccis, debut 90 cm  HAHAHA, hennes min på "thumbnail:en"!

  Resultat - Pay & Jump Aneby

  Kom dit i ganska lagom tid, vill ju inte ha henne ståendes för länge i kärran då hon börjar göra dumheter då. Men en halvtimme någonting hade vi tillgodo. Gick och betalade osv, men sen blev det kolsvart och det fullkomligt vräkte ner; mer, mer och ännu mer. Inte nog med det så började det hagla och sen kom det ett par åskknallar. Det höll väl på i en tio minuter, en kvart. Sen var det bråttom! Ville ju inte ta ut henne när det värkte ner så avvaktade lite och därför blev det väldigt knappt om tid. Hann inte mer än skritta till framhoppningen innan de ropade in mig, så blev det lite kvick igångjoggning och därefter hoppa lite.
   
  Aleccis har någon idé vilken gör att hon stannar på första hindret på framhoppningen. Det gjorde hon idag, och även förra gången då vi var i Sävsjö. Men sen var det bara att köra på och hoppa några språng. Hon var lika motig i vänstersidan, framförallt i munnen men jag fann ingen anledning att bråka utan lät henne vara så.
   
  Vi hoppade 80 och 90 cm, debut i båda höjderna för vår del.
   
  80 cm; i första rundan kändes det inte riktigt "av och på" på det sättet, men det var ändå rätt tyckigt. Hon hade inget annat i skallen än att hoppa och jag släppte tyvärr iväg henne mer eller mindre varje gång. Över fjärde hindret tappar jag innerstigbygeln och då börjar det gå duktigt fort mot och över femte hindret, men det gick ju ändå :P Fick tag i stigbygeln efteråt och kunde rida vidare. Felfritt!
   
  90 cm; i andra starten ville jag rida med mer ben, men det blev inte riktigt så. Efter två hinder ställde jag mig upp lite och lät henne rulla på. Denna runda blev däremot väldigt "av och på" - på över hindren, och av emellan. Jag släppte iväg henne lite mycket och det kändes som det var en halvdan autopilot som satt där uppe på henne. Felfritt!
   
   
   
  Man märker väldigt tydligt att det just är mellan hindren vi behöver träna. Svänga, och hoppa hinder efter varandra. Banträning helt enkelt. Jag har inte möjlighet till det och då är det svårt att träna. Men själva hindren går ju bra iaf, haha. Hon är väldigt rädd om sig, Aleccis, och nu när vi har fått förtroende för varandra så är hon väldigt ärlig. Bra egenskaper, helt klart!
   
  Jag är ganska missnöjd med min sists idag. Red på ett spänt sätt; jag var inte spänd som i nervös, utan mer spänd som i inte särskilt varken följsam eller mjuk. Men med Aleccis kan jag inte vara annat än nöjd! :)
   
  Bra dag, trots halvdant väder. Det var uppehåll i stort sett hela tiden jag hade Aleccis ute, men så började det regna och helt plötsligt var alla hästar inne i transporterna på nolltid, haha. Nej, fy för regnväder!
   
   
  Typ som på den printen kände jag mig idag; lutade mig framåt och ingen tyngd i sadeln. Ingen optimal sits eller ridning idag, men det bästa av allt är att hon pallar det! Förr var det väldigt viktigt att allt stämde; balans, väg, avstånd, galopp osv, men nu kunde hon ta egna initiativ trots sämre prestation från min sida. OM jag är glad över den hästen! :)
   
  Kunde haffa mor min i morse så hon svängde förbi och då var jag inte sen att be om film, dock blev det bara i 90 cm. Kommer upp senare!

  Dagen i "fastmotion" - eller som det brukar bli: uppsats

  Har varit en hyfsat produktiv dag idag. Började med fyra timmars tvättning, och därefter finmat i skogen på en av de finaste restaurangerna vi har här i krokarna (vad jag vet iaf). Sen blev det stallet i sju timmar: ridning av Aleccis, ridning av Pärlahäst och hovslagaren.
   
  Aleccis var skitpigg. Hon har växlat upp duktigt nu och ja, det blir ju spännande imorgon, haha! Tänkte bara jogga henne lite med gramanen, men hon var spänd och något tittig. Tog ett tag innan det blev bättre. Vänstergaloppen var katastrof - minsta lilla jag skulle få tillbaka henne så studsade hon och började stressa = tyckte väl jag förberedde för galoppombyte, vilket jag inte gjorde. Så där var det lite olika meningar. Höger galopp var mycket bättre. Hon stod emot i vänstersidan och fick väl inte riktigt igenom den helt (blir så frustrerad när det inte finns någonstans att rida!). Dörnade runt på en volt med utuselt underlag på ett ställe i skogen och förutom att det sög så kändes det iaf lite bättre efter några varv i galopp åt båda håll. Därefter travade vi av lääääänge och sen skrittade av. Utgångsläget inför imorgon är sådär måste jag säga, haha. Men det blir ju spännande, som sagt. Se hur hon beter sig i denna stämning och om jag kommer ha kontroll (:
   
  Pärla reds med sällskap av Amy med häst. Det blev mycket skritt och därför hade jag gramanen där med just för att kunna få ihop henne. Hon var lite småstark men inte som i ren styrka utan mer att hon hamnade lite i handen. Men vad nyttigt det var att rida med gramenen på henne! Blir garanterat några fler gånger. Det gjorde att jag kom till en mycket bättre "dressyrridning" där jag red fram henne på ett annat sätt. Det gick bra att rida men den andra hästen är grön och behöver lite stöd, så därav att det blev lugnt och fint. Trevligt var det iaf att få komma ut och tjöta lite :P
   

  Hovslagaren kom förbi och bytte ut dojorna på alla fossingarna. Ett, två och tre fossingar var felfria av Aleccis. Men sen fann vi en förklaring till hennes bulliga och mycket "längre" höger bakhov, än den andra bak. Där inne fanns en gammal STOR fd hovböld. Den gick längs hela ena "kanten". Förklarar ju ett och annat - kanske till och med vänster framhältan tidigare. Skönt iaf att det kommer fram nu och att det inte är något som hon har ont av längre.
   
  Sen är det en liten "tråkig" nyhet också. Hahaha, var ju skitsugen på en häst, men inte "på riktigt" då jag inte ska ha fler. Men OM jag skulle det så skulle jag ha hämtat den direkt. En import, sto, kul färg, ja ni minns nog. Men eftersom den har varit ute till överpris så är den fortfarande inte såld och nu har försäljningsstallet tröttnat på det. Så nu reas "min" häst ut på ett forum på facebook. Hahaha, skit också! Tänkte ju att hon kunde vara där på försäljningsstallet tills jag hade hostat upp lite stålar och sedan lagt ett VETTIGT bud - men så blev det ju inte nu då...
   
  Imorgon väntar min och Aleccis andra "tävling" tillsammans. Men tyvärr åker jag helt själv då ingen vill hänga med. (Varför fick inte jag hästintresserade föräldrar/syskon/kompisar/pojkvän för?! Orättvist, men nyttigt att klara sig själv. ^^) Så det blir inte en enda filmsnutt eller bild. Tråkigt för mig. Vill ju dokumentera, ju!
   

  Film - Aleccis hoppar i skogen

  Idag - Aleccis + hinder = sant

  Detta är vad jag och Aleccis har roat oss med idag:
   
   
   
  Hon ser verkligen ut som en ponny. Kolla bara!
   
   
   
   
   
   
  Hoppade i skogen och hon var pigg och framåt som vanligt. Är nöjd med henne och det högsta vi hoppade idag (mätte med tumstock för att inte gissa vilt) var 115 cm - det högsta hittils för vår del. Jag hoppas kunna blanda låga hinder med lite högre för att framförallt jag, men vi båda tillsammans, behöver rutin. Målet är att komma ut och starta lokalt i sommar och då gäller det att sikta framåt! :) Film laddas och dyker upp så småningom!

  Det går upp och det går ner

  Motivationen till bloggen alltså. Jag är äckligt trött på utséendet och funderar på hur bästa möjliga sätt är för att göra något åt det. We'll see.
   
  Något mer jag skarpt ogillar är CSN. Slippsnissarna sitter där på sina snurrstolar och gör inget vidare bra jobb överhuvudtaget. Blir till att överklaga och vara jobbig. Men annars kan jag inte överleva hösten+vintern. Surt!
   
  Något bra däremot var vår 1,5 timmes ridtur. Jag red Aleccis som var pigg och framåt men helt okej trevlig att rida. Lite stark i början, men det märks verkligen att jag hittat några av alla knappar och spakar. För även om hon drar på så är det bara att sitta tillbaka (även i lättsits) och hon ligger kvar. Trevlig känsla! Det fungerade även bra för granntjejen med Pärlahäst. Det blir mycket snack när vi är ute; varför/varför inte göra si och så i vilka situationer osv. Sådant gillar jag! Tala om och dela med mig. Är det något jag iaf kan så är det den biten :)
   
  Min kropp är väldigt stel och sliten just nu. Det blev så efter att jag red Pärla 1h 25 min, 1h 20 min, därefter en kortis på 40 min, tävlade och Aleccis gick dessa dagar longering 20 min, därefter tufft 1 h 20 min, 1 h 25 min, 1 h 10 min. Så har hästarna gått de senaste dagarna och det har ändå varit ganska tuffa och krävande pass. Så min kropp... ja, den skulle jag gärna byta ut mot en yngre om jag hade kunnat! Har jobbiga problem med framförallt hälsenan och knät, båda vänster sida. Men sen kommer överansträngning i ryggmuskulatur osv med. Känner mig som 90+ när jag rör mig. Yeah, HEJ FRAMTID. (y)
   
  Aleccis har de senaste dagarna varit totalt GALEN! Igår fick hon vila för jag tävlade med Pärla, men de båda dagarna innan dess var hon egsih3tn2p3htw - ungeför så. Tokig, galen och nästintill ett exploderande monster. Hade knappt kontroll på henne alltså. Helt insane var det. Men det var inte helt oprovocerat, utan vi skulle träna på galoppombyten och hon pallar seriöst inte det... Men jag tror jag har en aning om varför. Min aning handlar om att hon nog inte har stenkoll på "höger" och "vänster", utan det är mer balansen som hägrar. Så när de har gjort galoppombyten har de tydligt bytt med balansen, vilket har gjort att hon har bytt men samtidigt har de lagt till ben vilket har gjort att hon rusar framåt. För att hon ska lära sig något behövs beröm och om det nu har gått till såhär så har berömmet hamnat på känslan och stämningen = hon förknippar bytena med att rusa i stress, MEN hon byter ungefär 8/10 gånger. För oss gäller bara en sak: fortsätta träna, men kanske inte så intensivt.
   

  Aleccis igår

  När jag skulle fota Pärla igår så skulle såklart Aleccis vara närgången och vara med, med, med. Överallt, hela tiden - vilket är bra! Men INTE när man har kameran i högsta hugg. :P
   
   

  Skitat ner nya kavajen

  Igår lyxade jag till det med att använda min nya kavaj. När jag var inne på Hööks häromveckan så fanns det bara en enda svart och några alldeles för stora eller för små (barnstorlekar) i blått så även om jag först var tveksam om den inte var på gränsen till liten, så slog jag till med den svarta. Ville ha en svart så blått var inte ens aktuellt, även om det hade funnits i rätt storlek.
   
  Det är en väldigt mjuk och skön kavaj och trots prislappen både sitter den bra och man känner sig helt okej fin i den. Det uppskattar jag för jag har haft lite kris på "kavaj-fronten" och tävlat i tröja det senaste... snart, året? Aja, det var iaf på tiden och tyvärr har jag inga bilder på hästen, men väl hemma i spegeln haha. Det får duga!
   
  Den är helt klart värd pengarna och om någon behöver en ny kavaj men inte vill lägga ut fyrsiffrigt belopp på en så kan jag lätt rekommendera denna! Bra skit för en billig peng, så att säga!
   
  Hööks, 599 kr.

  Min måndag

  Måndag innebär ridning med granntjejen! (y) Slappt och skönt för mig som bara behöver åka på en häst idag, haha. Innan dess har jag faktiskt två viktiga grejer att roa mig med och den ena är utbildningen (heldag teori, mums... för john blund!) och det andra är en sommarjobbsintervju. Två ord: BRA DAG!
   
  Dessutom jobbar gubben i kväll så jag har trivsam datortid framför mig under kvällen och det, mina vänner, det gillar mitt beroende. :]
   
  Bjuder på två bilder på mina bästaväns dotter som utnyttjade farten maximalt häromdagen. Det ska läras i tid! (Och ja, låtsas att bildkvaliten är bättre - för det är den utanför blogg.se)
   

  Gult och grönt blir... smutsigt!

  Efter tävlingen spolade jag av mitt hjärtegull. Hon firade detta med gräsfläckar!
   
   
   
   
   
   
   
  Och så gick det till när min häst blev grön. (y)

  JLFFs hopp- och dressyrdag med uttag till Fjord-SM

  Idag har jag och en av mina hästar varit i Nässjö på Jönköpings Läns årliga hopp- och dressyrdag. Som ni vet hade jag från början tänkt att ta med Pärla (såklart) men sen tog jag med Aleccis på vår första pay & jump och planerade därför in att ta med henne och hoppa clear round, 70 och 80 cm. När det väl började dra ihop sig började jag vela fram och tillbaka. Jag anmälde Aleccis sista anmälningsdagen, men eftersom Pärla kändes så fin sist vi hoppade i skogen så var jag inte helt "övertalad". Vem skulle jag ta med mig?! Eftersom det "bara" är en klubbtävling, och en snäll sådan där Pärla alltid har gått bra, men även fjordtävling, kändes det "dumt" att ta med Aleccis. Men om Pärla inte vill mer? - Ole, dole, doff..!
   
   
  Jag valde till slut att ta med mig Pärla. Och det ångrar jag inte!
   
   
  Idag fick jag tillbaka min "gamla" Pärla - den jag inte har haft de senaste tävlingarna. Hon var sig själv, glad, framåt och betydligt bättre självförtroende än tidigare i vår. Vi gick ner ordentligt i höjd för att hon skulle få känna att det var lätt och satte en stadig nolla i 70 cm. Därefter laddade vi om inför nästa start; 90 cm, SM-kval klassen. Eftersom vi var ensamma att starta var det ännu viktigare att prestera och visa att vi förtjänar förstaplatsen - vilket vi gjorde!
   
  Det blev en miss mot första hindret så hon fick hoppa väldigt mycket rätt upp och kunde inte hoppa så långt så hon landar på bakbommen och jag tror den faller. Men bryr mig inte om det utan vi kör vidare. Tycker större delen av rundan flöt på bra, förutom lite galoppombytesavsaktningar emellanåt. Vi kom runt resten av banan och det kändes bra. När vi då går i mål och jag tittar på första hindret ser jag att det inte alls har fallit av hållaren utan att hållaren på ena sidan har kanat ner litegrann. Så även om det inte var en perfekt runda så var det en väldigt trevlig känsla vi hade medan vi hoppade. Vi vann klassen (no shit, sherlock?! höhö), men oavsett vad så är det viktigaste för mig att jag har min gamla häst tillbaka! :')
   
   
  Kan inte vara mer än nöjd med dagen. Dessutom gick det bra att lasta (hon tjurade sist), och både vädret och människorna på plats var på strålande humör. Detta är ridsporten när den är som allra bäst!
   
  Några bilder från dagen. Först är när Pärla står och är söt - redo för sin tur!
   
  Varför ha en läderfärg, när man kan ha två?! ;) Pärla fick gå klädd som den vinnaren hon är - blå och gul!
   
  Stör mig på att det ser ut som att jag har sadlat henne bakom öronen... Vi invigde iaf det nya gula scapaschabraket. Det var lika snyggt på hästen som det var i påsen! :)
   
  Lagom tjock i sina bästa år var det va? Snygg häst iaf, och nästan full sommarskrud!
   
   
  100% matchning idag då!

  Väntar på kläder

  Jag har beställt två klädesplagg - ett hästigt och ett mindre hästigt (den sistnämnda kommer inte få komma i närheten av stallet!) Men finns det något tråkigare än att vänta?! Det har blivit mycket väntande på sistone nu ;) Mycket nytt i utrustningsväg men nu alltså även i klädväg. Iiiiihhh! Visar såklart när det har anlänt och har provats. Någon som har en aning om vad iaf det förstnämna kan vara för något? :)
   

  Miolegend's Kennel - Collie, långhår

   
   
   
   
  Visst är de fina! Hanen (de två sista bilderna), tillsammans med ägaren (min svärmor) åker nu i helgen till Danmark på internationell utställning. Jag önskar dem stort lycka till! :)

  Hagen

   

  Aleccis longering

  Nu när vi har massa kul inplanerat så blir jag lätt lite paranoid och börjar oroa mig för att saker och ting inte ska gå vägen, utan att det ska uppkomma saker som gör att det vi planerat inte går att genomföra. Till exempel så la jag märke till att Aleccis vilade ena bak tre gånger; två på kvällen och en gång på morgonen. Genast ringer varningsklockan att det kan vara något fel. KAN va, behöver inte vara. Därför kände jag att det satt bra med longering igår. Dessutom som en liten mild form av motion efter hoppningen. Men den här gången behöver jag inte oroa mig. Ingenting tyder på att det är något fel. Skönt! Men man vill ju gärna vara på en säkra sidan. :) Jag passade ändå på att ta några kort medan jag ändå kunde. Fint ljus var det, dock var det rätt sent så sen blev det för mörkt.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Hon fick gå lös hem till stallet. Då passade hon på att stjäla några grässtrån (vilket ingen av mina hästar får göra när de "arbetar"/har grimma eller träns, men framförallt inte om de har bett i munnen. Men hon har inte lärt sig det än) och eftersom det ligger flytgödsel (torkat) utspritt över ängen så fick hon väl i sig lite av den smaken. Jag tror inte riktigt det smakade så som hon hade tänkt sig ;)
   
   

  Ledig 8 dagar av kommande 10

   
  Ja, för så är det! Körde lastbild igår. Blev pissed som fan, faktiskt. Nej men ärligt talat så är jag inte alls särskilt dålig på den där manövreringen. Det går bra att vända i "gathörn"/90 graders, konkörning framåt/bakåt, sidoförflyttning (varför kan de inte skänkelvikning?), fickparkering och ja, det är väl sådant vi har sysslat med. Har säkert glömt något. Men iaf, man kan alltid bli bättre men mitt utgångsläge är att jag inte är dålig. Det går bra och tjejerna vill inte köra med mig för de känner sig så dåliga då. (Men för mig är det viktigt att vara bra, och när man dessutom är intresserad av något så har man många gånger lättare för det.) Men så har vi en grej som kallas bryggargården. En smal jävla cirkel/oval med bara ett par meter extra och där ska vi sicksackvända.
   
  Jag lyckades inte komma rätt in och därför blev precis allting skit där inne. Enligt mig. Det blev inte rätt. Blev tamejfan skitsur. Det är väl ingen som har bett om att bli hyllad direkt, men att bli totalhånad är fan inget jag accepterar. Bara för att jag brukar ha koll på skiten, men inte lyckades med det där... Vägrade iaf göra det med publik mer (och tänker bete mig som en jävla bitterfitta mot besserwisserasen), men tog lastbilen och gjorde det själv sen. Nötte ett par gånger och sen jävlar satt det! Gjorde det dessutom utan problem med färre vändningar än vad man "skulle klara". Så screw them. Gjorde även några extra fickparkeringar när jag ändå höll till där och det var ledigt. Nej, så igår var jag väl inte överlycklig kanske. Sist en "kompis" hånade att jag jobbade på McDonalds (när denna själv var arbetslös dessutom), så kan jag ju tala om att det inte längre finns någon kompisrelation där längre.
   
   
  Men nu är det så att det är ny dag; det är fredag, det är sol och jag är friiiii! Dagen ska jag slå ihjäl genom att galoppera med Pärlisen och sen ska nog jag och Aleccis träna på galoppombyten tror jag. Det är hög tid för att träna på det. De måste sitta och det ska vara helt stressfritt - så vi har en del att jobba med.
   
  Därefte ska jag roa mig med att börja mocka hagen. Den kommer aldrig i världshistorien hinna bli klar (fyfan vad mycket skit det är!!), men jag kan inte hålla på att skjuta på det hur mycket som helst längre. Nu är det torrt och varmt så bättre utgångsläge kan jag inte få. Det kommer bli oerhört roligt, det känner jag på mig ;)
  (Men för att skjuta på det ytterligare lite till *ähähäh* så laddar jag bloggen med lite tidsinställt först.)
   

  Kört fast

  Åååh... Jag har kört fast fullständigt. Vet inte hur jag ska göra till helgen. Vilken häst jag ska ta med mig. Kan inte bestämma mig. Sen så har det kanske "hänt" något som gör att det inte är ett klockrent val. Velar, velar, velar. Får väl gå och "ole-dole-doff:a" i hagen sen ;)
   
  Idag blir det ridning av Tante Gul och Storhäst får sprigna i ring. Men jag drar mig lite för att åka ut då det är så fint väder och när jag är klar åker täckena på. Dem vill jag ha på så sent som möjligt, men samtidigt vill jag inte åka ut expre bara för att slänga på täckena typ någon timme senare efter att jag är klar. Så... jag drar nog lite till på det innan det är dags för dagens motion.
   
  ÄLSKA VÄDRET! :D
   

  Bilder Pärla 2

   
   
   
  Hey good looking! Varmare och tryggare blick går inte att hitta.  Älskade, kära, bästa häst :')

  Bilder Aleccis 4

   
   
   
   
   
   

  Aleccis Van De Nachtegaele

  Idag har vi varit rasister, Aleccis och jag. Man är ju tydligen det om man gillar gult och blått ;) Skämt å sido, men vi provade lite prylar idag och visst klär hon i det?! Allt utom tränset och stigbyglarna är begagnat. På benen hade hon sina dyra Veredusskydd (man måste ju slita på dem när solen tittar fram!).
   
  Åååh... Förstår verkligen vad alla fotoentusiaster till bloggare menar med blogg.se.
  Det totalmördar verkigen bildkvalitén :(

  Hoppat idag

   
  Satte upp tre hinder som fick bli en linje med ca 17-18m och en kombination med ett galoppsprång mellan på ca 7m. Pärla gick på 5-6 språng på "linjen" och tog 2 "bekväma" språng i kombinationen. Aleccis gick på 3 eller 5 (tror aldrig vi tog fyra, tre på "tillbakavägen" = högre tempo, fem på "ditvägen" = lugnare tempo), och 1 språng i kombinationen. Det var egentligen byggt till Aleccis, medan Pärla löser de flesta avstånd och det gick ju bra idag också.
   
  Pärla bjöd på bra och hoppade väl. Var inte i en "bom" (pinne), förutom det lilla första en gång när jag var väldigt otydlig och visade det jättesent. Det var för övrigt första gången vi hoppade det, så det hade jag kunnat göra mycket, mycket bättre. Hon kan det här och det finns väl inget direkt att varken klaga på ett träna på när det inte blir särksilt mycket mer tävlingar för hennes del.
   
   
   
   
  Aleccis var som vanligt framåt att rida och medan vi red fram och värmde upp (på några ängar längre bort) så kunde jag inte låta bli att jämföra med hur det var innan om man jämför med nu. Skillnaden är enorm! Vi ökade, minskade och hade oss. Svängde både större och snävare. Det känns bra!
  Hon hoppade väldigt fint idag och själva hoppningen känns rätt lätt, men för det så blir det inte alltid rätt eller prefekt. Men vissa språng var verkligen jättefina. Jag gjorde tyvärr en grov nybörjarmiss med kameran och glömde ställa in fokuset så det blev skitsuddigt. Jättejättesynd!
   
   
   
  Första hindret är omkring 70, kanske lite mer. Jag höjde upp lite till idag (är inte så lätt att höja med ostadiga stubbar direkt...) men vi hoppade som högst knappa metern (bilderna), och det andra räcket låg på dryga metern, så ca 95 resp 1.05 kanske.

  Bilder Pärla 1

   
   
   
   

  Bilder Aleccis 3

   
   
   
   

  RSS 2.0