• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Svårförtad

  Jag är väldigt, väldigt, VÄLDIGT svårflörtad vad gäller andras djur.
   
  En hund ska veta vem som är ledaren och inte ifrågasätta det, hunden ska även gå fot utan problem och att skälla är inte okej - nolltolerans. Detta är några grejer jag tycker är otroligt viktiga och jag blir ofta ledsen av att se hundar som inte är tillräckligt uppfostrade.
   
  "Tällräckligt" här innebär inte MINA krav som jag skulle ha på min hund (dvs de tidigare nämnda). Alla har givetvis sina egna åsikter och varje hund är en individ. Men vissa saker är grundläggande.
   
  Hunden är den som får "sota" för en mindre bra uppfostran. Man ser ofta hundar som är ute och går med matte/husse genom att de drar i kopplet och ibland hoppar fram framför folk/fordon. De är ledaren.
   
   
  Detta är inget klagoinlägg, utan det jag vill HISSA är de hundar som verkar så himla trevliga och... ja, men uppfostrade. Vi var ute och gick igår, jag och min sambo, och i skogen ("skogen") mötte vi en kille med en svart mellanstor hund. Hunden var lös och rörde sig kanske runt fem meter framför honom. När han såg oss gav han en nästan osynlig "hjälp" om vi nu ska kalla det det, till hunden och genast höll hunden perfekt fot-position. Efter att vi möttes och lite till, så lät han hunden röra sig fritt igen. Sådant tycker jag är så fint!
   
  En annan sak är att många som har hundar av mindre modell nästan verkar tro att "dem inte behöver uppfostras för lyder de inte är det bara att lyfta upp dem", eller något för det är ofta, väldigt ofta, man ser framför allt mindre hundar, bete sig ganska... opassande?
   
  Därför vill jag även här tala om hur vackert det är och hur glad jag blir när man ser småhundar gå fint i hängande koppel. Det är lite som ett mästerverk och det är så vackert att se! (Hundens beteende vid promenader är det jag, som publik, ser - jag vet såklart inte hur hunden är i övrigt och det är inte heller något jag har med att göra.)


  Kommentarer
  Lovisa

  Jag har en hund, i den mindre modellen (35mkh för att vara exakt) och de har tagit tre år för oss att hon ska gå fot, fokus på oss osv.
  De är ett rent helvete när de är unghundar och när du sett hundar dra fram ägarna (typ) så kan de vara för att man kan inte träna hundarna hela tiden, så de måste få pauser så de får vila (eller som hundarna gör, drar)..

  Självklart kan de vara så att ägarna inte bryr sig men jag tycker inte att man ska sucka och skaka på huvudet när de kommer för de är inte roligt.

  Vilket lång ful kommentar hahahah.
  Jag är bara 13 så please.. Kalla mig inte lillgammal, får bara ryck när de är hundprat heheh..

  Svar: Jag vet att de kan vara tuffa, har själv erfarenhet av det. Men detta var som sagt en "hiss" till alla som har kommit så långt att hundarna är väluppfostrade osv :)
  vinna.blogg.se

  2013-03-05 @ 17:02:36
  bom

  Jag förstår vad du menar och jag håller med dig. Man får dock ha i baktning att precis som du säger är alla hundar/djur olika och man får som ägare också sätta kraven därefter. De flesta hundar klara av de mesta, de är dock de flesta ägare som inte gör det. Men ofta så har man som ägare "krav" på sin hund när det blir en situation - men alldeles för få tränar i förebyggande syfte vilket ju är A - O med allt (även med ridning såklart) ... Och Diverse olika distrations moment för hunden är också olika svårighetsgrader. Jag menar går jag i skogen med min hund, och han gå lös och vi skulle möta någon skulle han komma till mig direkt bara jag viftade med handen - därför att han är för feg utan koppel. Har jag däremot koppel på honom och vi möter en annan hund så kan han vilja hälsa "något vi övar på" - men man måste ändå förstå att för hunden så är det kanske de allra mest roliga och intressanta som finns att tex hälsa på en annan hund (dock ej tillåtet såklart) men om man ska lyckas med sin träning måste man förstå sin hund... Just för att kunna lyckas så att hunden inte vill hälsa, utan att det blir "roligare" att vara "lydig"... Men de är ändå intressant de du skriver... Jag ville dock inflika de där då de ltä lite i din text som att man ska "dominera" eller vara "ledare" för sin hund, vilket man ska... Men många missuppfattar de där och "fyar" sina hundar, eller drar tillbaka i kopplet när hunden drar... inget sånt fungerar, och det är inte att vara en ledare :) Att vara en ledare är man ju mer lyhörd och eggagerad och possitiv man själv är. Skvallerträning är någor jag rekomenderar till hundägare... (possitv förknippelse) de är väldigt framgångsrikt.. :)

  Svar: Det är precis sådana här kommentarer som är så kul/intressanta och som jag totalgillar! Klara och tydliga, posivita (precis som till hunden, haha) men ändå där man får fram sitt "budskap".
  Håller även med dig helt och hållet. Men i mitt inlägg drog jag en kortare version och ja, jag ser nu i efterhand att det blev väldigt dominant riktat. "Orkade" inte riktigt gå in mer på djupet och hade väl en liten uns av irritation i mig också ;) Men generellt tycker jag att det är mååånga där ute som inte borde ha hund (eller borde, och borde - men de borde ha mer "kött på benen" innan de skaffade sin hund. Eller för den delen, häst, eller barn...). :)
  vinna.blogg.se

  2013-05-10 @ 13:37:50 | URL: http://bom.blogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.