• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Resultat: Hingstpremiering, Grevagården 16/3-13

  Sumering av tiderna:
  02.56 vaknade jag (det var då Emil kom hem efter att ha varit chaufför) och eftersom jag ändå skulle upp en halvtimme senare så höll jag mig vaken. Strax efter kl 04 var jag ute hos hingsten och omkring kl 05 började vi åka. Drygt två timmar senare var vi framme och sen rullade dagen på med alla prov och visningar; vet-check: 08.20, visning: 09.40, ridprov: 11.40 och "final" med kritik: ca 18-tiden. Vi hade några timmars dödtid mitt på dagen och eftermiddagen som vi tillbringade genom att äta på en pizzeria, ta en tupplur i bilen samt titta på en liten uppvisning i ridhuset. Kl 19 började vi åka hemåt och strax efter 21 var vi hemma. 22.20 var jag inne i lägenheten, efter att ha varit ute hos mina hästar och skött om dem. Därefter var vi ute och åkte på/omkring stan och klockan 02.15 fick jag äntligen sova! Lång dag.
   
  Hos veterinären:
  Han var hyfsat lugn och stabil. Det är en sansad kille som inte stressar upp sig i onödan men det var mycket hingstar och liv och rörelse samt mycket läten så lite tittade han omkring och så, men vi stod och sa att det var skönt att ha en lugn häst jämfört med många andra som inte hade det. (Tyvärr var det mycket liv bredvid honom i boxen så lite uppe i varv blev han, framför allt i början när han var i boxen.)
   
  Veterinären var nöjd med honom och berömde honom mycket. Uppfödaren kom även fram och klappade om honom. Hon sa att han hade vilopuls sist han var där inne (förra året) och han utstrårlade ungefär samma även denna dag.
   
  Hos domarna:
  Här var han inte riktigt sig själv. Han blev lite uppjagad, ville inte stå still, kunde tjuvbita (fast inte "ont" utan mer nypa tag i saker). Han var dock framåt och lyssnade bra när jag bad honom trava och så där. Han blev lite störd av att speakern pratade hela tiden under tiden vi var inne (orelevanta saker som inte berörde oss, så vi tyckte det var lite onödigt men det kan inte vi styra, såklart). Jag skämtade när vi kom ut och undrade vart de hade gjort av Adde, haha. Då han var lite väl på tårna, som sagt.
   
   
   
   
  I ridhuset, framridning:
  Jag försökte rida fram litegrann men tiden var emot oss och i det ridhuset vi var i så ville han inte riktigt röra sig längs med läktaren. Han var inte riktigt framme heller och jag ville egentligen ha hunnit rida igenom honom något mer och lossat honom, men det hann vi inte. Det blev bara några varvs uppvärmning i stort sett.
   
  Bilderna är ifrån när vi var på väg från stallet till de olika ridhusen.
   
   
   
   
   
  Självförtroendet och humöret är på topp!
   
  I ridhuset, framför domarna, ridprov:
  Vi blev nog lite väl heta på gröten vilket gjorde att han inte var helt lugn och hade därför lite svårt att stå till i uppsittningen (pga stämningen), och han tog även ett steg framåt strax innan jag satt av. I halten stod han still, men precis innan hon tänkte be oss skritta igen så tog han ett steg framåt. Så detta var tyvärr något jag inte var helt nöjd med. Resten var så gott som klockrent! Han drog lite utåt, men annars finns det inget att klaga på. Han sprang på och det var rätt galopp båda gångerna, inga bocktendenser och ja, vad ska man säga? Med själva ridningen är jag nöjd.
   
  (Eftersom det inte är min häst tänker jag inte lägga upp film, så därför tog jag istället några printer från ridprovet.)
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Framför domarna - kritik:
  Det var 12 stycken russhingstar födda 2009, dvs fyra år gamla. De började tala om, i katalognummerordning, vilka som gick till final, resten fick kritiken direkt. Vi gick till final!
   
  När vi gick in igen så började de bakifrån med att placera hingstarna (7 st) samt läsa kritiken. Vi fick stå kvar. Hingst efter hingst ropades upp. När det var tre kvar så började det allt bli lite spännande. Två kvar... Och gissa vad?! Vi fick stå kvar till sist och fick kliva fram som FÖRTAPLACERADE! Bästa 4åriga russhingsten blev alltså Cronas Adde (precis som förra året)!
   
  Det var svårt att höra vad speakern sa då det var lite smågrötigt ljud. Men jag uppfattade lite siffror i alla fall.
   
  Dagens resultat/betyg:
  Veterinär: UA, väl hanterad.
  Mått: Mkh: 123 cm, skena: 17 cm.
  Exteriör: 9-9-7-8-8 = 41p.
  Bruksprov: 7-8-7-8 = 30p.
   
  Jag har i efterhand kollat upp vad vi fick för betyg på vilken del i ridningen och mycket riktigt så var sjuorna vid uppsittning/avsittning och halter, och åttorna på själva ridningen (igångställning) och bedömningspunkten temperament, samarbetsvilja och lydnad. Så det tycker jag var rättvist bedömt då det även var så det kändes och upplevdes från min sida.
   
   
   
   
   
  Det var svårt att få en trött hingst att för det första stå still men även stå still med öppen sida samt se glad ut (haha) sådär efter en påfrestande dag. För övrigt förtjänar han en guldstjärna för lastning och körning! Han var verkligen helt och hållet okoplicerad, och det uppskattas!


  Kommentarer
  Noomie Sundell

  Vad roligt! Ser ju jättefint ut. :D

  2013-03-18 @ 15:58:43 | URL: http://lexx.blogg.se
  Emelie

  Tjena! Var gärna med och tävla om en gästbloggning hos mig! Reglerna är enkla och alla har lika stor chans att vinna! Direktlänk: http://lindblad.blogg.se/2013/march/vinn-en-gastbloggning.html
  Ha det bra och lycka till!

  2013-03-18 @ 16:28:06 | URL: http://lindblad.blogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.