• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Förbjudna åsikter

  Såhär får man egentligen inte säga, skriva, tycka eller tänka. Men jag kan inte låta bli!
   
  På hingstpremieringen var det endast tre russhingstar som valde att göra sitt bruksprov som ett ridprov. Annars kan man välja körning och min teori är att russen är ganska små (B-ponnymått) och då kan det vara svårt att hitta ryttare som dels uppfyller maxlängd- samt maxvikt-måtten men även vara tillgänglig samt ha tillräckligt bra kunskaper för att klara av att rida in, utbilda samt visa en 4-5 årig hingst.
   
  Jag säger inte att man måste vara äldre än 20, eller att jag var bäst där eller något annat fult och ogrundat. Det finns ingen gräns på när du är tillräckligt duktig på att göra något och dessutom beror på det hästens psyke m m. Vad jag menar är att det finns flera saker att ta hänsyn till och därför kan det vara svårt att göra ett ridprov. Alternativet är att göra ett körprov och det kan vara en bättre lösning då man kan vara nästan hur stor som helst, och kan göra allt själv om man vill så länge man har medhjälpare i vissa situationer.
   
  Jag vägde mig senast igår (med kläder, på undersökningen = ingen hemmavåg) och vägde då 53 (52.9) kg. När jag fick erbjudande att rida in och utbilda Adde så sa ägaren att uppfödaren hade lagt en ca viktgräns (att utgå ifrån för att ha ett hum) på 60 kg. SEXTIO KILO! Ni förstår att det är mycket för små B-ponnyer och även med vinterkläder har jag flera kg tillgodo.
   
  Nu menar såklart inte någon att dessa hästar ska ridas dagligen av en 60 kilo tung (i dessa sammanhang) vuxen människa, men för att någon ens ska kunna utbilda dem tillräckligt för att kunna göra ett godkänt ridprov krävs det en lite extra tilltagen viktgräns.
   
  Om vi nu ska lämna detta och gå vidare på längden istället så har i alla fall inte jag fått någon maxlängd-information. Men jag, som anser mig vara för stor helt och hållet eller i alla fall i största laget, tycker att jag är för lång. Jag är drygt 160 cm, kanske 162-163 någonting. Då skiljer det alltså ganska precis 40 cm på Addes mankhöjd och min längd.
   
  När man nu är så stor på en liten ponny så krävs det att man rider så att den arbetar korrekt. Det kan man inte begära efter tre gångers uppsutten "åka runt och vänja sig"-ridning men så fort hästen går för egen maskin så är det skitviktigt att börja introducera rätt form om hästen inte redan börjat söka sig dit av sig själv.
   
   
  Jag klarade knappt av att kolla på ett av ekipagen när de skulle göra sitt ridprov. Det var en liten, tanig ponny som sjönk ihop när en tjej stor som domarena(!) satte sig på den och sen sprang den runt med huvudet i vädret och bara i ena galoppen, dvs fel i ena varvet. När tjejen satt av så blev ponnyn normalhög igen.
   
  Adde är ganska grov och har en del massa och jag tycker att JAG är i största laget. Denna ponny var som sagt mindre, tanigare och hade en mycket större (både tyngre och längre) ryttare än mig. OCH som om inte det räckte så fanns det ingen balans, form eller ens något trevlighet i hela deras "uppvisning". Jag blev riktigt ledsen av att se det. Har man ingen passande ryttare så borde man inte skynda och stöka över det med "det man har" utan istället antingen vänta ett år (de får välja om de vill göra bruksprovet vid 4 eller 5 års ålder) eller välja körningen istället.
   
  Inget illa ment till varken ryttare, ägare eller ponny - men det såg verkligen inte snällt ut mot ponnyn.
   
  Bjuder på bilden, hahaha. *Håller aldrig käften på foton*
   
  Från negativt till positivt!
   
  Efter att ha sett ponnyerna så såg jag att vi nog var ett ganska trevligt ekipage ändå. Jag har ju av naturlig anledning aldrig sett oss från sidan (förutom någon enstaka bild) och när jag såg filmen så bär han ändå upp mig rätt bra. Skönt att veta att jag inte behövde känna mig elakt mot honom!
   
  Visst ser det inte riktigt så illa ut som det annars låter att det skulle göra (liksom, 21 år gammal och rida b-ponny)?
   
   
   
   
   


  Kommentarer
  Hanna

  Jag tycker inte det är förbjudna åsikter jag tycker att det är sunda tankar.

  2013-03-22 @ 21:41:34 | URL: http://hannakjonsson.blogg.se
  Tyra

  Hej tycker du att en tjej på 42 kg och är 156 cm (väldigt nätt & smal) ksn rida en b-ponny på 6 år (växer fortfarande) på 118 cm? Kul att veta 😂

  Svar: Det låter som du blir i längsta laget, men viktmässigt ser jag inte det som mycket. :)
  vinna.blogg.se

  2015-07-17 @ 20:12:03


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.