• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Att vara rättvis

  Något jag tycker är oerhört viktigt är att alltid ge hästen en rättvis chans. Vad skulle till exempel hända om man skrittar på långar tyglar, sitter i en ställning mer lik en hösäck och halvsover samtidigt som man från en sekund till en annan ger hästen galoppskänkel. Troligtvis börjar hästen inte galoppera, alternativt att den sprätter iväg i ren förvåning.
   
  För att få det resultat man väntar sig krävs att man ger djuret en ärlig och rättvis chans. Just detta är jag bekant med men inte nödvändigtvis mitt exempel, då det var extremt då min syster fick träna på detta och det var svårt att förklara hur känslan ska vara. Rätt energi. Som ryttare måste man vara framme i tanken och ha hästen med sig.
   
   
  Att hoppa ett hinder handlar också om att vara rättvis. Det är jag inte alltid när det gäller Pärla och omhoppningar, haha, men alla vet vi vart vår gräns går. Och om inte, så är det något man lär sig med tiden. Att vara orättvis behöver inte innebära att man presenterar uppgiften som olösbar, det är bara det att den kanske blir lite svårare än vad den hade kunnat vara. I mitt fall försöker jag alltid göra så att hon kan hoppa, även om man ibland missbedömmer hinderplacering, tempo, vägen, avståndet  - you name it.
   
  Att vara rättvis handlar inte bara om att ge djuren rätt så bra förutsättningar vi kan. Det handlar även om allt annat vi har omkring oss. Vi måste vara rättvisa när vi ber varandra om något. En sak man skulle minnas en dag, kanske man inte minns en annan. Det handlar om tillfälligheten, men även humör och hur tankspridd man är samt vad som har hänt mer samma dag. Jag tror det är viktigt att komma ihåg det när man även har hand om barn. Man man inte be om samma sak två dagar där barnet har helt olika förutsättningar; trött mentalt eller ledsen, alternativt hoppfull inför något som ska ske längre fram.
   
  Anledningen att jag egentligen kom att tänka på det här handlar varken om djur eller barn. Det är egentligen inte ens levande, men även här måste vi vara rättivisa. Det jag pratar om är bilkörning. Man kan inte tro, och köra som, att en vanlig personbil, kanske i form av en familjeräser, ska ha samma acceleration som en sportbil. Man kan inte heller tro, och köra som, att en stor, stark arbetsmaskin ska ha samma vändradie som en mindre bakhjulsdriven bil. Man kan inte tro att en liten småbil ska ha samma vridmoment som en jänkare. Bara några exempel. Man kan inte tro, och köra som, att en familjebil ska ta sig igenom samma terräng som man tidigare har kört med en 4x4 Jeep, just saying ;)
   
  När man kommer med vissa sådana argument - då säger jag som Pärla;


  Kommentarer
  Ebba

  Bra skrivet! :)

  2013-03-09 @ 10:28:44 | URL: http://northons.blogg.se/


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.