• START
 • OM MIG
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Hästarna

  Tidigare hade jag gått upp tidigt och ridit, alternativt ridit sent - bara för att hinna. Men denna påsk tänkte jag inte stressa utan eftersom vi har mycket planer denna helg så tänkte jag att jag med gott samvete skulle låta hästarna få ta det lugnt om det inte skulle finnas tid för ridning. Men så fanns det en lucka och eftersom vädret var toppen så blev det ridning av båda idag - även om det inte var de bästa förutsättningarna eftersom jag hade rätt mycket tidspress.
   
  Pärla: galoppintervaller, hon blev jättesvettig och kämpade på bra, men jag har svårt att stå bra och hålla om henne. Hon behöver få upp flåset bättre och även magen(!), haha. Så vi kämpar vidare. Förhoppningsvis kan jag låta henne rulla på i intervaller ett par gånger i veckan och snart vill jag även börja hoppa!
   
  Aleccis: dressyr på ängen. Egentligen hade jag inte tid att rida men vi pusslade lite och eftesom jag skulle bli fotad så stressade jag hellre än att strunta i det. Jag är lite "skadad" sen jag red in och utbildade hingsten och har därför börjar vara väldigt noggrann med att berätta vad jag gör och varför (samt alla tusen miljoner fel jag gör). Så när jag då pratade hela tiden så var jag inte 100% fokuserad och tyvärr glömde jag att rida med benen idag så bilderna blev inte så bra. Men med tanke på att det var lite bråttom och sådär, så var ändå Aleccis fin och trevlig. Hon är i vanliga fall känslig på stämning osv (inte för att jag stressade med/på henne, men ändå). Det blev mer som en halvdan uppvärmning; skritt, trav, galopp samt förvänd galopp i båda varven - that's it. (Och nog för att jag brukar ha kass sits, men idag var det fan katastrof! Helt sjuk dålig var den... Störanade.)
   

  Dagens mest ocharmiga bild

  När jag har tid ska jag kika på bilderna med Aleccis (och lägga upp en del) men när jag smykollade lite innan så såg jag att det fanns en del som också kan platsa under denna kategori. Dock är detta dagens mest ocharmiga bild hittills! Fluffpärl!  Dagens planer

  o Galoppintervaller med tjock Pärlahäst.
  o Kort(?) dressyrpass med Storhäst + bli fotad
  o Stressa som fan och va klar för påskmat om mindre än tre timmar.

  Måtte min tidsplanering hålla nu då!

  Ogillar

  Jag skriver ofta om saker jag ogillar (känns det som i alla fall). Här kommer lite till:
   
  LILA SALLAD.
  Vad hände med den gamla, hederliga fina(!) isbergssalladen? Lila sallad ser osmakligt ut, den smakar inte som isbergssallad och jag stör mig på att de ofta förstör maträtter och mackor (frallor/baguetter osv) med denna fula sallad. Varför ändra på ett vinnande koncept (dvs grön, fräsch isbergssallad!)? Nej, gå tillbaka till isbergssallad igen.
   
   
  UPPDATERINGAR.
  Ni vet, när apparna ska uppdateras, telefonen ska uppdateras, (tv-)boxen ska uppdateras, datorn ska uppdateras och allt ska fan uppdateras! Det stör mig. Jag kryssar alltid bort uppdateringar. Hatar dem. Gissa hur roliga mina appar blir när man inte har uppdateras på länge? (Och gissa hur glad min sambo blir när jag inte uppdaterar grejerna, men ändå klagar på att de inte fungerar som de ska...) Nej, gör en permanent app, telefon, dator osv och skit i de där störande uppdateringarna.
   
   
  ELEKTRISKT HÅR / STÖTAR.
  Egentligen har jag ingen ren lösning på detta. Men det förtjänar lätt en plats på denna ogillar-lista!
   
  SALTBILEN.
  "De är lika störande som saltbilen." Saltbilen, saltbilen, saltbilen. Finns det något positivt med dessa?! Jag skickar ut min bil på vägrenen vid möte - vill INTE ha det klabbet på min bil. De blir så salta som det är ändå. Kör någon framför/kommer man ifatt en saltbil så ska jag om helst DIREKT. Inte en meter mer än jag måste, kommer jag ligga bakom - men måste jag är det behörigt jävla avstånd. Nej, fy och blä. Bort med saltbilar och bort med saltet på vägarna!
   
   
  AVDELNING B'S "SMEKNAMN".
  Unghästavdelningen. Det är ingen jävla unghästavdelning. Ja, det är en avdelning där unghästar startas men inte BARA. Det är inte förjudet att starta avd B med en vuxen häst. Det är faktiskt inget ovanligt att ryttare väljer - för hästens skull - att starta avd B för att minska press osv. Nej, kalla det avdelning B - för det är precis vad det är!

  Lite fakta

  21 dagar.
  Det är så lång tid det tar att göra/fästa/vänja sig vid en ny rutin. För alla däggdjur gäller det samma. Det är ingen rutin förrän det har gått minst tre veckor.
   
  1 hästkraft.
  Lyft 75 kg, 1m upp i luften, 1 gång i sekunden. Den effekten man då får fram är likvärdig med en hästkraft.
   

  Lördag på Bilsport Performance & Custom Motor Show 2013 - Elmia, Jönköping

  Det är där vi kommer vara hela dagen - från morgon (eller njae, förmiddagen) till kväll (natt). Jag har aldrig tidigare varit inne men i år ska vi gå in. Det kommer vara en stoooor psykisk påfrestning då det är mycket kvinligt naket där inne och jag blir så jävla förbannad på att de inte kan ha kläder på sig..! Dessutom har de kräken inte på bilarna att göra (kladdar på dem och flörtar ner dem). Som tur är har jag ett mentalt stöd med mig i form av min bästiiis Ams och det är jag oerhört tacksam för!
   
  Bloggen har laddats upp med några inlägg så det ska vara lite rullians medan jag går runt och kollar på volvobilar. :)
   
  Det ska bli kul att se alla ombygda fordon och många lägger ner helt ofattbart mycket pengar, kunskap och energi på sina bilar. Nej, nu ska jag sluta pladdra. Men man kan nog jämföra det med SHIS/GHS, fast inte riktigt. Men de riktigt inbitna fordonsnördarna ser det ungefär som samma sak eller de längtar iaf till det lika mycket. (Fast jag skulle nog föredra GHS om jag kunde välja men detta ska också bli intressant.)
   
   Nu vet ni vart jag kommer befinna mig och som ni förstår kommer hästarna få en vilodag idag. Skönt för dem (och för mina sitben som inte är van vid en så bred och hård sadel som den har utsatts för de senaste dagarna)!
   
   

  Hästarna

  Nu är alla ridna och klara för dagen. Skönt! Idag tog det emot lite då jag var väldigt trött och vädrer inte visade sin nästa sida. Men när jag väl kom ut så rullade det på. Häst1 är dessutom som en helt annan häst och det känns ruggit bra!
   
  Pärla och jag red ner mot byn, upp i skogen, skrittade uppför "Himlabacken", travade och galopperade bort till vändplanen och red samma väg tillbaka. Hon var fin, men jag önskar lite mer intresse framåt från hennes sida. (Jag har JÄTTESVÅRT för att hålla om henne i breda sadlar... Kan spela in i varför jag inte riktigt får fram henne tillräckligt.)
   
   
  Aleccis var lite bråkig idag. Hon dummade sig för stenar(!) flera gånger och det är den rundan vi har ridit allra, allra mest = stenarna har hon sett regelbundet i typ åtta månaders tid. Hon vände och hade sig, precis så som hon gjorde förrut men lite värre vilket var lite störande då hon inte gör så längre! Eftersom hon dessutom var värre så blev jag lite provocerad av det och krävde verkligen arbete av henne sedan. Bestämt och hon slapp inte undan någonting! Även om hon var lite spänd så var hon ändå riktigt fin (svårt att förklara) och var arbetsvillig. Även om det inte var det gladaste passet vi har haft så var det ändå nyttigt och jag är nöjd för jag fick igenom något = henne.
  Det blev ett ganska kort men väldigt effektivt pass och jag var helt slut i både ben och mage efteråt. Trevlig känsla, ändå. :)

  Two done, one to go!
  Visst ser hon sugen ut? ;) Äsch, det gör hon snart när hon kommer igång.

  Känt mig duktig

  Ikväll har jag fått känna mig lite duktig. Båda baklysena är bytta (även om det blev från trasig, till trasig på höger sida) och allt lyser och blinkar som det ska (&%$#@ backlysen!).

  Jag är trött, och det blir inte uppstigning kl 07 som jag hade tänkt utan istället blir det nog närmre 10-tiden. Alla ska ridas igen så jag kan ha gott samvete på lördagen när ingen kommer hinna ridas. Så min dag (större delen av den iaf) är bokad i stallet och det känns trevligt - speciellt då alla hästarna går bra nu (A har dock varit bättre, men det vore synd att klaga).

  Slänger väl upp några mobilinlägg under dagen sedan så det inte är helt dött.

  Skepp o'hoj, kamrater!


  (y)

  "För min bil är så jävla bra, blablabla."
  Bara för det fick jag äta upp det lika snabbt, hähä. Jag lyckades slå sönder min bil innan. (y) MVG på den, va! Det är glapp i en lampa bak och som ni alla vet så "lagar" man (det är en rikskänd lösning) glappande lampor genom att slå på lyktan. Det fungerar alltid... Förutom idag. Jag hade sönder lyktan istället. Så nu ska jag ta min lilla räserbil och köra ner den till där min sambo byter koppling på sin, för gör jag det inte nu så blir det aldrig av. Tur jag har kvar mina halvhela classicbaklysen.
   
  Som om inte det vore allt så la mitt vänsta xenon av tidigare... KUL att köra enögt... -.-' Ser så jävla illa ut och vi (jaja, "prata för dig själv" - JAG) stör oss typ alltid och säger "Och hur svårt ska det vara att byta en lampjävel då?!" så fort vi ser en äldre bil som är enögda.
   
  Så nu lyser det bara höger fram och vänster bak... Oerhört vackert måste jag påstå. Inte alls. Och som om inte det räcker så är passagerarhandtaget halvsönder med. Såattääh, ni kan ju lista ut vad jag ska roa mig med några timmar nu. Inte för att det ska behöva ta några timmar... Men ändå! Skiten sitter väl som ett helvete med och är rostig som en opel... (Det lockar såååhääääär mycket, märks det? Haha!)  Han blir iaf snygg sen, min fyrhjulade herre. :]
   
   
  Original över - classic under

  Hästeri, hästerá

  Bra dag! Häst1 har gjort sådana framsteg nu! Mognat, litar på sig själv och är stabil - nöjd! Och vi är snart inne på sista veckan tillsammans.
   
  Pärla var nästa häst ut och jag tänkte att hon skulle gå lite lugnare efter gårdagens galoppintervaller. Vi kom ner mot byn sen blev vi ståendes, haha. Stod och tjötade med Amy med dotter och hund länge, men sen rörde vi oss vidare. Vi kom väl knappt 200 meter kanske innan vi blev ståendes igen. Denna gång mötte jag min mor i bil och så skulle vi tjöta igen allt sedan sist, ungefär. Sen red vi vidare och kom hela vägen hem.
   
  Aleccis var finare än sist men hon var väldigt på idag. Vi körde lite större tempoväxlingar i galopp och sen "lärde" hon sig ju det, haha, och tänkte länga på eget intiativ. Så då blev det lite kaninskutt när hon inte fick det. Nej, men hon var lite mer på jorden idag (älgarna börjar förhoppningsvis dra sig ur skallen). Vi gjorde något galoppombyte med och det behöver vi verkligen träna mer på.
   

  Planerat vidare på tävlingsterminen

  Tidigare idag satt jag och planerade lite mer tävlingar som jag hoppas kunna åka på med Pärla. Som ni vet så "jagar" jag LB:er då vi kvalar i dem till Fjord-SM. Men vad har då hänt 2013?! Jo, mååånga klubbar väljer att ha dubbla LC:er alternativt LC+5 som högsta lokala klass. Störande som fan, rent ut sagt. Flera förslag går därmed helbort och jag måste försöka åka på alla som erbjuds och som ligger hyfsat vettigt för att vara lönt att åka till. Sju stycken LB:er (varav en storhäst 0.90 cm) finns det i dagsläget att åka på (så länge inga tävlingar ställs in eller ändras) innan vi ska vara färdigkvalade för i år, och vi beräknar åka på de flesta. Två dagar är det dubbla LB:er, annars är det LC/LC+5 och LB som gäller. Jag föredrar att åka när det är dubbla LB:er då det inte ger oss något att åka och hoppa LC. Men jag vill inte åka för att bara hoppa en LB heller, utan tar gärna en klass innan och då är det LC som gäller. Vi har två felfria starter kvar innan vi är kvalade till SM år 2013.
   
  Om vi åker på alla återstår att se, men jag hoppas det. Det beror givetvis på ekonomi, hur Pärla känns, om vi har andra planer, om vi är färdigkvalade osv - ni vet hur det är. De som är någorlunda inbokade just nu är:
   
  v. 15 | 14 april | lokal LB (avd B) + 0.90 cm (Storhäst) | Bratteborgs RS - knappt 8,5 mil resväg.
  v. 16 | 20 april | lokal LC + LB (avd B) | Norrahammar-Tabergs RK - knappt 8,5 mil resväg.
  v. 18 | 5 maj | klubb, JLFFs SM-kval | 80 cm CR + 0.90 cm A1:a - ca 4 mil resväg.
  v. 20 | 18 maj | lok/reg LC+5 + LB (avd B) | Tranås RK - ca 8 mil resväg.
  v. 21 | 25 maj | lokal LC + LB (avd B) | Boxholms RK - ca 10 mil resväg.
  v. 23 | 6 juni | regional LB + LB (avd B) | Vaggeryd-Skillingaryd RK - drygt 7,5 mil resväg.
  v. 25 | 21 juni | regional LB (avd B) | Vetlandaortens RF, midsommartävlingarna - knappt 0.5 mil resväg.
   
   

  The legacy of Hickstead

   
  Finner inga ord. Denna fantastiska häst har lämnat sådana avtryck efter sig. Han var min, och många andras, favorithäst av topphästarna. I år kommer det ut en film om honom och den ska jag absolut inte missa!

  Goda jobbchanser?

  Det här blir ett kul inlägg

  Torsdag idag = INGA PLANER! (Förutom att rida hästarna - tre styck.) Så spännande var det ja. Och min sambo ska krama betonggolvet hela natten sen, för efter han har slutat (kl 22) så ska de renovera byta ut lite prylar, laga och greja så bilen pallar med en vända till Elmia på lördag.  Det är ju inte frivilligt heller, utan snabbt måste det gå. Fyfan, och framhjulsdrivet med! Allt är värre, sämre och jobbigare med framhjulsdrivet! Skönt att jag slipper :] (Så går det när man ska hålla på att trimma och ha sig - skiten håller inte! Kolla in min istället; han rullar stabilt med sina 115,6 hk (y) höhöhö - sen att de inte är så "många" längre pga åldern, är en annan femma.)
   
  Någon som har 40 papp att skänka? Då skulle jag bli glad ägare till snyggheten nedanför. 945 FTT i rätt färg. Fan, att man inte bara kunde vara riiik (fast då hade jag nog inte köpt mig en 945a, haha, men ändå!). Och så är ju *förlåt älskade bil* sugmotor rätt tråkigt, framförallt när man har bråttom! Eller när man har åkt i Emils bilar... Då känns det som att det är fel på min bil - han är så jäkla slö! Men egentlign klagar jag inte. Den bilen har varit den bästa (och fulaste) jag någonsin haft. Är så nöjd med den så vill egentligen inte sälja den även den dagen jag har råd att köpa något "bättre".
   
   
   
  Jag och dessa fyrkantiga bilar! Men de är ju så fina <3 Älskar formen, haha.

  Nöjd med hästeriet

  Första hästen ut briljerade lite extra idag - kul!
   
  Andra hästen ut var Pärla och med henne blev det galoppintervaller. Hon svarade bra framåt och "konstigt nog" blev det mer tryck i henne ju längre vi höll på. Fin häst!
   
  Tredje och sista hästen ut för idag var Aleccis och hon skulle få ett jogg-pass, tänkte jag. Men det tyckte inte älgarna i hennes skalle. Usch, nu är hon sådär spänd igen! Hon var även tittig idag men i slutet var vi bättre kompisar även om det inte var enligt skolboken. Skönt ändå att sluta på skapligt humör. Vi provade oss på några galoppombyten. Hon blir jättestressad av sånt men idag bromsade jag ner henne så hon nästan var tvungen att bryta av/göra halt men bad henne då byta och fyra gånger bytte vi - alla gånger gjorde hon rätt men första gången var hon finast. Vi måste träna myyycket mer på byten. Varför göra en så stor grej av det, hästen?
   
   
  Sadeln kom idag btw!
   

  Var det minsta hästen de hittade, eller? Sött ekipage!

  HAHAHA!

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Jag skrattar sällan, men detta var kul! Hahaha :D

  Onödigt pladder (som en plottrig kom-ihåg-/inköpslista)

  Onsdag innebär "programmet"-dag. Yeas, om en timme sitter jag där och surfar på fånen, höhö. För det är typ det vi pysslar med. Nej, men de sa att de hade bokat folk varje vecka till sommaren så någon lär väl komma förbi och tjöta en stund. Hoppas det går fort... För därefter ska jag till apoteket och hämta ut min eksemsalva! Woho, ÄNTLIGEN, som jag har längtat! Även de där tjejpillren man måste ta för att inte massproducera ungar och de är ju sååå billiga alltså. Men det känns som det är ganska högt prioriterat, för jag vill inte ha några ungar än på ett btra tag! Dessutom hade jag nog kört ihjäl dem i samma veva som jag kör ihjäl mig... Odödlig, japp. Äsch, man måste ju använda det man har! Jag tänker fan inte betala massa svindyr skatt och försäkring utan att använda bilen till det allra yttersta. Förresten älskar jag min bil. Han är förjävla bra!
   
  Men den senaste tiden har jag verkligen haft överdrivet mycket utgifter! Dessutom blir det ännu mer när utbildningen drar igång då man (såklart) står för alla böcker och sådant själv, samt kläder. Och mina andra arbetsbyxor är tydligen inte godkända då de inte har reflexer på sig så därför blir det även klädkostnader. Smidigt (y) Tur man är riiik :D:D Annars hade det här aldrig fungerat! (Nej, men bara det kommer igång så ska det nog skärpa till sig.)
   
  Att jag alltid ska ramla in på penga-snack? Did it again. Skit samma. Någon som vill ha lite örongodis? Lyssna på det här då! (Det allra, allra bästa börjar typ 06:20 och är bara en kort skvätt vilket är synd, men allt är bra.)
   
   
   
  Hästarna ska ridas med, allihop. Vad, när och hur det blir - det märker vi. Men jag hoppas på solsken iaf! :)

  C(/CE)-körkortsstart om en vecka!

  Ingen sadel i sikte... Det var värst vad mycket väntan det har blivit på sistone!
   
  Läkarbesöket (fylla i läkarintyget) tog typ 2 minuter. Skojar INTE. Det tog längre tid att väga mig och kolla längden än vad det tog att kryssa "NEJ", "NEJ", "NEJ", "NEJ", "NEJ"; osv... Och tjoff, så vad de pengarna borta! (Snacka om bra timlön för den läkaren, hähä.)
   
  Nu är i alla fall allt fixat; alla papper är ifyllda och ivägskickade till olika destinationer och jag hoppas allt blir som det ska och det SNABBT! Shit, måste verkligen bli snabba ryck för att allt ska finnas i min hand till om en vecka. Spännande, spännande.
   
  Om en vecka ja, det är då jag börjar min utbildning. Vad jag ska bli? Lastbilschaufför! Sen kan jag dessutom köra hästlastbil sen och dessutom får man BE på köpet. Blir klar lagom till jul, så det blir en stunds pluggande och pendlande.
   

  Fina hästar!

  Aleccis var ofokuserad. Jag får inte ur de där älgarna ur skallen på henne?! Vi började med att träna halter och så fort vi stod still så "letade" hon efter dem. I traven var hon också ofokuserad och när hon inte gav mig önskad det-jag-bad-om så tyckte jag det var dags att kräva lite så då var jag på henne lite mer och då lossnade det bra faktiskt. Vi red på en liten rektangel; både på "spåret" och två volter. Förvänd (på den lilla rutan - hon klarade faktiskt det!), rätt galopp ställd inåt. I traven ställde jag även utåt och hon var mjuk och fin. Över lag fin, men jag gillar inte de där älgtankarna hon sparar på... Jag gillar inte heller att hon går mot hand i halter och avbrott. Har provat det mesta nu känns det som, men blir ändå inte klok på vad jag ska göra för att hon inte ska göra det..? Blir till att googla helt enkelt. Förresten så fick hon va naken idag! :]
   
  Pärla och jag red barbacka i byn. Även hon naken och dagen till ära hade vi det rosa träset (rosa detaljer) och D-ringbettet med kopparrullar. Hon var så jädra fin!! Traven var kalas flera gånger och jag lyckades även hitta tillbaka till den efter skritt eller galopp eller något annat som störde den formen. Ibland så såg/hörde hon andra saker som hon då la fokus på (tillåter henne pga åldern, vet ju inte exakt hur väl hon ser/hör så för säkerhetsskull får hon titta/lyssna lite mer) och blev du "som vanligt", men annars var hon som sagt skitfin! Älsklingshästen :')
   
  Bild från idag, när vi skrittade av. Hon fick skritta av utan att bära runt på mig idag (så jag kunde fota henne, höhö, men fick typ ingen bra bild för solen var för skarp eller så tittade hon på rådjuret åt fel håll).
   

  Storhäst

  Tänk att det är min alldeles egna lilla häst :')

   
  Blandade provridningsprintar:
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Det har hänt en hel del sedan den där onsdagen, 25 juli 2012,
  men mycket mer ska hinna hända innan vi är klara med varandra!

  Barmark-planer

  Pärla:
  hoppa studs och andra kombinationer av småhinder
  mer galopp; både i tempo och längd
   
   
  Aleccis:
  galoppjobb; förvänd, samlad men även högre tempo (=jobba på ridbarheten)
  hoppa studs, använda bommar före och efter hinder, kombinationer mm - MYCKET hoppning; fast lite/lågt och ofta.
   
   
  Såg nu att det var väldigt lika för dem, i alla fall i ord. Även om båda ska galopperas och hoppas är det helt olika saker de behöver träna på/träna upp. Det är inte heller så konstigt att de ska galopperas och hoppas då det är hopphästar (höhö) men ändå. Pärla ska bli explosiv och vi måste få upp lite mer styrka i kroppen efter höstens vila och vinterns halvfart samt arbeta upp magmusklerna i hennes tjockishängmage ;) Därav studsen och hinderkombiantioner. Aleccis måste däremot kunna hålla sig lugn även om vi köttar upp tempot lite. Nu försöker hon sväva iväg då och då. Hon kan hålla ett lite högre tempo och fortfarande vara påverkbar och lugn i skallen men nästa steg alltså i lite högre tempo än det (när man närmar sig tävlingstempo) så rinner det över för henne. Det är inte heller någon nyhet att vi måste nöta massa hoppning så att det inte längre blir någon big deal. Även mycket hinder på raken tror jag skulle göra susen. På så sätt måste hon med och tänka och kan inte rusa iväg. Bommar före och efter hinder vill jag använda för att hon ska sluta kasta sig framåt över hindren. Hon måste hoppa mer - lugnt och metodiskt.
   
  Ingen av hästarna är vidare ung eller utvecklingsbar rent fysiskt men man kan ta det man har och försöka göra det bästa av situationen. Vad gäller Aleccis måste hon framför allt lugna ner sig och därefter kan man plocka fram det hon redan har i kroppen. Lirka, dra, tvinga eller locka - det märker vi.
   
  Nu är jag riktigt taggad på att kunna köra på ordentligt och arbeta mot planerna. Det blir kul att se hur lång tid det tar innan det blir resultat. Lite bättre styrka hos Pärlis, lite mer lugn i Aleccis. Det blir bra, det här! :)

  Göra av med pengar

  Vet ni vad det kostar att få ett läkarintyg?! (Jusstefan, måste hinna förbi glasögonaffären med... Papper, papper, papper!) Alltså, jag har pappren hemma, faktiskt till och med bredvid mig just nu. Det är frågor på två papper; fram och baksidan, där man gör ett kryss - antingen i ruta "JA" eller "NEJ".
   
  För att träffa en läkare som kryssar i "NEJ"-rutorna och skriver sin signatur så måste jag betala 850 kr(!). Haha, tur jag inte har bättre saker att lägga de pengara på... -.-' Detta ska jag i alla fall göra mitt på dagen och därefter blir det rideliridning. Hoppas sadeln hinner komma under dagen!
   
  Jag nämnde sist att Aleccis nästa pass ska bli dressyr. Men det blir kanske inte så. Det beror nämligen på om jag får sällskap idag eller inte; får jag sällskap rider vi ut, får jag inte det så blir det dressyr. Blir det ingen dressyr idag så bli det det imorgon.
   
  Nu är jag i alla fall i full gång med att tvätta! Det är inte så himla roande, men betydligt trevligare när det är klart sedan. Skön känsla med tom tvättkorg. (:
   

  SÅHÄR SER DET UT, bakom stängda dörrar...

  "Det är valfritt att delta på rastävlingar, så som Fjord SM och NM. Vill man ha lång man finns det ju andra raser."
   
  VILL MAN HA LÅNG MAN FINNS DET ANDRA RASER - japp, så låter det. Ärligt talat finner jag inga ord. Jag må vara uppkäftig, stöddig, katig, kaxig, på och vafan som helst. Men att gå på hästen för att jag valde att låta manen växa ut... Där går tamejfan gränsen!
   
  Vet ni att när jag fick hem proppen för kval-tävlingen andra gången jag var med på JLFFs tävling så hade de lagt in en ny punkt/regel: "Alla fjordingar ska ha klippt man". Det var efter att jag och Pärla hade varit med. Dessutom gick det bra för oss den gången, men det kanske inte har någon betydelse.
   
  Hur kränkt och ledsen jag blev? Behöver jag ens säga att jag grät, grät och grät. PÅ GRUND AV EN JÄVLA MANJÄVEL. Är det diskret att lägga upp en ny regel om att JAG inte får ha LÅNG MAN på MIN häst om jag vill delta på deras tävlingar. Behöver jag nämna att inte en käft sa något på plats?
   
  Jag har flätat upp den och haft mig för att göra det bästa av situationen men det är så sjukt fult att nu har jag givit fan i det. Men inget illa ment mot min lokalförening. Nu har de ändrat så att det står "bör" och jag lovar, att vi ska aldrig mer sätta vår gemensamma fot i fjordsammanhang när Pärla inte vill mer. Nu pratar vi inte 10 år - uppfattat? Det kan vara sista året nu, det kan vara något år till. Men det får fan folk acceptera. Sen lovar jag att de slipper se oss och de slipper rata oss för den där förbannade manen.
   
  Jag är glad att jag är medlem i JLFF för även om de skrev och gjorde som de gjorde så är de iaf människor. Puss och kram till dem för det!
   
   
   
  Det kommer inte bli några fler tårar över manen pga några tjuriga, inlåsta robotar till människor som inte kan ge oss en ärlig chans och se att det finns olika varianter och alternativ. Inga fler. Skulle det bli krig så lovar jag helt och fullt att jag ska kriga mig blodig om det så behövs. Men det ska det inte bli. Vi ska bli accepterade ändå. Screw verkligheten.
   
   

  Världens bästa Pärla

  Jag och Pärla var ute och red i 1 h 35 minuter idag, vilket var lite mer än vanligt kan man säga. Det blev nästan samma runda som med Aleccis igår, fast andra varianter på två ställen. Hon bjöd på bra och var lika härlig som hon alltid är :)
   

  Bakom kulisserna

  För ett år sedan red jag dagligen runt på mina båda ponnyhästar. Mellonie, mina fina lilla bruna D-ponny som är världens mest fantastiska ponny på alla sätt och vis. En kanonbra barnponny, kul trickponny, och en medelmåttig tävlingsponny. Med henne försökte jag göra allt, eller i alla fall det mesta, och allt man presenterade för henne fixade hon. När hon hade blivit riden i 2-3 månader så red vi mitt i stan bland bilar, folk och allt man kan stöta på. HUR fantastiskt psyke har inte den ponnyn?!
   
   
   
  Jag köpte henne 2008 - hela tiden med sikte på senare försäljning. Men dagarna gick, veckorna gick, månaderna gick och åren gick. Visst fanns det en känsla av att jag inte ville göra mig av med henne, men längst in visste jag det hela tiden för det var mitt eget val. Anledningen att åren gick var för att vi är väldigt självlärda och då tar utvecklingen mycket, mycket längre tid. Under tiden hon skulle utbildas, skulle även jag utbildas. Vi tog oss ändå till LB+ hoppning, hyfsad dressyr (hemma) och hon kördes in under en av vintrarna. Så ja, en bit kom vi och det där med att köra in henne hade jag inte planerat förrän då när det gjordes i stort sett; mest som en kul grej.
   
  Pärla känner ni till vid det här laget; min trotjänare, min fotölj (hahaha), min gula kärlek, min glädjespridare, min livslust och min fyrbenta livskamrat men även min tävlingskompis. Allt i ett, kan man säga. Hon är den som ska finnas i mitt liv tills döden skiljer oss åt. Ingen försäljning planerad som jag hoppas ni förstår. Aldrig, never ever.
   
   
  Men när åren går och man har tävlat fler år som överårig i avd B än vad man gjorde i avd A så kan jag inte mer än erkänna att man blir mer sugen på att få vara med "på riktigt" igen - men samtidigt vande jag mig vid avd B. När min mor trodde jag åkte runt och jagade rosetter(!!! ja, ni fattar hur stort intresset för min hobby/livsstil är där jag "kommer ifrån") så fick jag väl ett uppvak. Jag blev van. Den rätta historien var att min mor klagade på mig - det är dyrt att tävla och där åker jag runt med mina hästar runt 10 respektive 20 år och hoppar avd B bland alla barnen. Det störde inte mig; jag försökte gång på gång förklara VARFÖR och det var därför att Pärla kvalar på minst lokal nivå och för att kämpa vidare med Mellonie mot en senare försäljning...
   
  Sen såg jag en intressant häst och frågade min mor en enkel fråga; "om du nu tycker att jag borde ta steget upp på storhäst, får jag låna mellanskillnaden tills Mellonie är såld?" Halva summan hade jag kontant och jag sa att jag hade hittat en häst som "dög" och som fanns inom min prisklass där jag hade råd på ett eller annat sätt. Hon ställde upp.
   
   
  Därefter blev det snabba ryck; provridning, besiktning, köp av Aleccis, annonsering av Mellonie, provridning av henne, besiktning och försäljning. På två och en halv vecka blev två hästar tre och sedan åter två igen. Varav en av dem var hon "vilande" då hon sträckte sig någon gång i ihopsläppet och blev halt. Spekulanter hörde av sig både via telefon och mail. Det vanligaste var att de letade (tävlings)ponny till en dotter, det ovanligaste var en kvinnlig pensionär som sökte körponny att även rida men där kom vi fram till att Mellonie nog var för liten. Med tanke på de olika typer av intressenter tyder återigen på vilken allsidig ponny hon är!
   
  Men inget av detta var egentligen planerat att skriva. Vad jag tänkte skriva var att NU, idag, ett halvår efter hästuppdateringen och ett år efter att allt bara var "som vanligt", så sitter jag nu här med min storhäst. Jag tog steget - helt själv, helt utan krav och jag lyckades genomföra den plan jag satte upp för fem år sedan. Mellonie var hela tiden en investering för att jag någon dag skulle kunna köpa mig en storhäst.
   
  Men det är ingen annan än jag själv som satte upp det "målet", eller som hade de planerna. För mina föräldrar skulle det kvitta oavsett om jag hade haft kvar henne i hagen resten av livet eller om jag skulle ha... egentligen vilken eller vilka hästar som helst. Därför känns det bra att jag verkligen höll planen och genomförde den. Men känslomässigt var det oerhört tufft. Som ett svek. Men nu mår jag bra för jag har den där storhästen. Äntligen!
   

  Pärla på tur

  Hihi Pärla tyckte att den smala träbron var lite skum ;) Men sen gick hon snällt över, lugnt och stadigt. Nu blir det skritt på asfalt i några kilometer och hon håller ett bra tempo helt självmant. Öronen pekar framåt och hon kollar in omgivningen lite. Det var länge sedan vi red här sist.

  Synd det är en valack...

  Denna skönhet fann jag nyligen. Kolla in honom! Jag tycker han har mycket av det jag vill ha i en häst; kort i kroppen med trevlig resning, utstrålning, vackert uttryck till exempel. Sen gör den där breda fina bläsen det inte värre direkt. Så söt! Men som sagt, hade jag varit intresserad på riktigt, haft råd, letat häst osv, osv - ni vet hur det är! - så hade jag ändå inte kollat på honom. Av just den anledningen; valack. (;
   
  För den som däremot är intresserad av en hoppvalack; insutten, lite åkt på, född 2009, och som har en budget på knappt 40.000 kr är det bara att slå till! Han blir fasen snyggare och snyggare ju mer man kollar på honom. Annonsen finns HÄR alternativt, om länken inte fungerar, så hittar ni honom här istället: http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=688315
   
   

  Skepp o'hoj!

  Jag är ganska dålig på att komma ihåg saker som inte är så roliga, till exempel tvätta (dvs boka tvättid - kan glömma det över en vecka även att det både behövs och egentligen planeras). Det är inte alltid jättekul att ringa vissa samtal heller och det är vad jag måste komma ihåg att göra idag. Det ena gäller en mänsklig "veterinärbesiktning" som måste göras innan utbildningen börjar medan det andra gäller något helt annat. Utöver det ska jag rida två hästar (Aleccis vilar) och sen ska jag försöka passa på att njuta som fan över att vara "fri" en sista vecka. Jag har haft det lite väldigt skönt nu ett tag, men från och med nästa vecka blir det ändring på det!
   

  Sugen!

  Så sugen på att tävla! Just för stunden är det Aleccis som lockar, men vi har långt kvar dit. Om snön bara kunde ge med sig och töa bort så skulle allt bli lättare; bättre ridning på ängar, hoppaträna; dels hemma i skogen men även kunna åka iväg för mer seriös hoppning.
   
  När man ser och läser om alla som tävlar var och varannan helg så suger det ordentligt i tävlingstarmen, eller i alla fall i träningstarmen. Men vår tid kommer, tids nog. (:
   
   
   
   
   
   
   
   

  Giraffhästen

  Idag var Storhäst väldigt spänd, något stressad och hon stod emot som tusan. Varför? För att vi red samma runda som när vi blev jagade av älgarna. Jag behövde vara på henne en del och det var inget bättre pass, men inget skitdåligt heller. Imorgon har hon en planerad vilodag och därefter ska vi försöka oss på ett dressyrpass. Måtte underlaget palla. (Vad man blir begränsad utan snösulor! -.-')
   
  Av nyfikenhet startade jag appen Runtastic som jag använde ganska flitigt förut och detta är dagens runda i siffror. (Jag visste inte hur man printade skärmen först, därav foton på fånens skärm. Sen försvann det jag ville ha printat när jag väl tog reda på hur man gjorde och ja, därav lite olika varianter, haha.)
   
   
   
   
  Sammanfattning: drygt 1,1 mil, knappt 1 h 25 min, 640 kalorier och grönt är då skritt, medan gult och rött är trav och galopp - inte exakt sådär i färgerna med gångarterna då vi tempoväxlar lite och sådär, men ett litet hum. Vi hade mycket galopp och ganska mycket samlad men som sagt en del tempoväxlingar och sådär. Det jag personligen tycker är allra roligast att se är rundan på kartan och även hur långt det är. Det är svårt att gissa så därför är det skitkul och intressant att mäta.

  Söndagsplaner

  Vi ska tuffa iväg till Åseda tidigt och när vi kommer hem igen ska jag ägna mig åt hästarna i några timmar. Det låter alltid som att jag inte gör något annat än att "ta det lugnt", men det är bara något jag skriver när inget är planerat. I fredags till exempel så blev det dumheter för nästan hela slanten på kvällen.
   
  Klockan 18.16 låg jag i soffan och då kom min sambo på att vi skulle åka till Biltema. Biltema skulle stänga klockan 19.00 och vi hade två olika val att välja mellan: Värnamo eller Jönköping. Det är nästan lika långt till båda men i regel åker vi till Jönköping. Vi funderade en kort stund på om vi skulle åka eller inte. Skulle vi hinna?! OM vi skulle hinna var vi tvungna att åka DIREKT, annars var det inte lönt. Även om vi skyndade så tog det ändå några minuter innan vi satt i bilen, som tack och lov var tankad och klar. I bilen övervägde vi en sista gång och jag tyckte det var bättre att dra till Värnamo för även om det är många fartkameror till Sävsjö så vet vi ändå vart dem är och jag trodde det skulle var mindre trafik på den vägen.
   
  (Min sambos kompis som var hemma sa "men det hinner ni ju", och min sambo svarar "...men vi måste ju ta hennes bil", varav han säger " ahaaa...". HAHA, vafan, det är väl inget fel på min bil eller effekten i honom. Bara för att jag kör sugis. (Det är bara mindre som kan krångla på så sätt, hähä.))
   
  Sen var det idiotkörning från första kilometern till sista. Vi hade bra flyt med trafiken faktiskt, oftast var det raksträcka när vi kom ifatt eller också svände de av. Det var nog bara 3-4 gånger det inte blev flygande. Fartkamerorna provocerade vi, men ingen blinkade. Vi hann iaf, och kom dit två minuter i sju och hann köpa det som skulle köpas.
   
  Men det var inte bara acceleration och fart vi maxade, utan även bromsarna. Nu har bilen verkligen fått visa vad han går för (igen). För på hemvägen, när det såklart inte gick lika fort, men för att ändå flyta på så gick det en bra bit över begränsningen ändå. Sen rätt som det var så kom det upp ett rådjur på vägen och jag som verkligen gör allt i min makt för att inte köra på det stod givetvis på bromsen. Som tur var så vände inte rådjuret utan fortsatte framåt och då kunde jag väja åt vänster. Däcken skrek, och det var ganska nära men som tur var så klarade det sig helskinnat (fysiskt) och innehållet i min bil blev ommöblerat men annars så. Huvudsaken var såklart att djuret skulle klara sig och det gjorde det. Vi var hemma igen en bit efter klockan åtta.
   
  Detta var ett exempel på vad som kan hända när det i bloggen har stått "ta det lugnt".
   

  Intressant film

  Den här filmen visar exakt det jag har funderat på under lång tid, men aldrig riktigt egentligen har tagit reda på. NÄR exakt hoppar hästarna av och nu menar jag inte att "där, i den punkten" utan när exakt benen tar i och hoppar (svårt att förklara men ni fattar när vi ser filmen). Ärligt talat, kolla in vilka extremt vältränade muskler de måste ha för att orka hoppa hinder, efter hinder, bana efter bana, dag efter dag. Helt sjukt egentligen. Och vilka påfrestningar det är! Holy shit! Det är en väldigt intressant film som är filmad med höghastighetskamera under OS där man ser minsta lilla grej. Intressant, som sagt!
   

  Hästeriet

  Jag och Amy började med att rida Aleccis och Pärla. De gick i byn och på andra sidan vägen, hyfsat lugnt men ändå i alla gångarter och sådär. Aleccis var lite taggad men annars var det väl inget direkt annorlunda jämfört med andra dagar. Därefter gick hästapållen tillsammans med Marielle och hennes ponny. Kul för mig med sällskap hela dagen och även för hästarna. (:
   
  Amys collage från dagens ridning. Uppe till vänster håller vi på att/har precis/ska vi rygga, därav lite extra fula haha. Vänster nere så är det inte jag som drar ner henne sådär, utan hon la huvudet så = lösa tyglar när vi skrittade av. Hon är rätt fin faktiskt, Aleccis. :)
   

  Ändrade planer - som vanligt

  Ja, ridning blir det. Nej, inte på förmiddagen. Ja, med sällskap.
   
  Alla hästar kommer blir ridna och i två olika omgångar, båda med sällskap. Haha, alltså jag känner mig som en liten unge som får rida med sällskap för första gången typ. Inte för att det egentligen är någon stor grej kanske, men när man alltid rider själv så är det väldigt nice att få rida med sällskap och tjöta i massor! :)
   
  Egentligen skulle vi ha åkt till Åseda för att hämta däck, men det gör vi imorgon istället. Efter all ridning blir det nog hyfsat lugnt, och lika tidigt ikväll som det blev igårkväll. Det finns inget ungdomsliv här inte!
   
  Ni har väl inte missat att solen skiner?! Inte en (ny) snöflinga så långt ögat når och runt nollan i grader. Jag tror minsann att jag ska skippa termobyxorna idag. Men lyckan varar inte särskilt länge då det ska snöa mer om en vecka igen. (Man kan alltid hoppas att det ändrar sig...) Kallt och minus kommer det vara i ett par veckor till tyvärr, men bara det inte snöar mer så får man väl vara nöjd med det...
   
   
  Jag har även luskat reda på lite information om ett ridhus i närheten och har seriösa funderingar på att betala en månadskostnad och sedan försöka åka ofta med Aleccis under april. Men det beror på om min sambo får behålla jobbet eller inte, och hur vädret/väglaget är osv. Det vore iaf bra om jag kunde försöka satsa på lite mer seriös ridning och verkligen ta tag i det under en månad för att förhoppningsvis kunna plantera bättre ridning permanent. Hoppas vädret ger med sig snart!

  Lördagsridning

  Nu under förmiddagen ska jag rida med sällskap igen. Den här gången blir det Marielle igen. Vi får se vem av hästarna jag väljer och hur vi rider, men oavsett vad så vet jag att vi kommer ha trevligt, höhö. Man får passa på att rida med sällskap medan det går! :]
   

  Förbjudna åsikter

  Såhär får man egentligen inte säga, skriva, tycka eller tänka. Men jag kan inte låta bli!
   
  På hingstpremieringen var det endast tre russhingstar som valde att göra sitt bruksprov som ett ridprov. Annars kan man välja körning och min teori är att russen är ganska små (B-ponnymått) och då kan det vara svårt att hitta ryttare som dels uppfyller maxlängd- samt maxvikt-måtten men även vara tillgänglig samt ha tillräckligt bra kunskaper för att klara av att rida in, utbilda samt visa en 4-5 årig hingst.
   
  Jag säger inte att man måste vara äldre än 20, eller att jag var bäst där eller något annat fult och ogrundat. Det finns ingen gräns på när du är tillräckligt duktig på att göra något och dessutom beror på det hästens psyke m m. Vad jag menar är att det finns flera saker att ta hänsyn till och därför kan det vara svårt att göra ett ridprov. Alternativet är att göra ett körprov och det kan vara en bättre lösning då man kan vara nästan hur stor som helst, och kan göra allt själv om man vill så länge man har medhjälpare i vissa situationer.
   
  Jag vägde mig senast igår (med kläder, på undersökningen = ingen hemmavåg) och vägde då 53 (52.9) kg. När jag fick erbjudande att rida in och utbilda Adde så sa ägaren att uppfödaren hade lagt en ca viktgräns (att utgå ifrån för att ha ett hum) på 60 kg. SEXTIO KILO! Ni förstår att det är mycket för små B-ponnyer och även med vinterkläder har jag flera kg tillgodo.
   
  Nu menar såklart inte någon att dessa hästar ska ridas dagligen av en 60 kilo tung (i dessa sammanhang) vuxen människa, men för att någon ens ska kunna utbilda dem tillräckligt för att kunna göra ett godkänt ridprov krävs det en lite extra tilltagen viktgräns.
   
  Om vi nu ska lämna detta och gå vidare på längden istället så har i alla fall inte jag fått någon maxlängd-information. Men jag, som anser mig vara för stor helt och hållet eller i alla fall i största laget, tycker att jag är för lång. Jag är drygt 160 cm, kanske 162-163 någonting. Då skiljer det alltså ganska precis 40 cm på Addes mankhöjd och min längd.
   
  När man nu är så stor på en liten ponny så krävs det att man rider så att den arbetar korrekt. Det kan man inte begära efter tre gångers uppsutten "åka runt och vänja sig"-ridning men så fort hästen går för egen maskin så är det skitviktigt att börja introducera rätt form om hästen inte redan börjat söka sig dit av sig själv.
   
   
  Jag klarade knappt av att kolla på ett av ekipagen när de skulle göra sitt ridprov. Det var en liten, tanig ponny som sjönk ihop när en tjej stor som domarena(!) satte sig på den och sen sprang den runt med huvudet i vädret och bara i ena galoppen, dvs fel i ena varvet. När tjejen satt av så blev ponnyn normalhög igen.
   
  Adde är ganska grov och har en del massa och jag tycker att JAG är i största laget. Denna ponny var som sagt mindre, tanigare och hade en mycket större (både tyngre och längre) ryttare än mig. OCH som om inte det räckte så fanns det ingen balans, form eller ens något trevlighet i hela deras "uppvisning". Jag blev riktigt ledsen av att se det. Har man ingen passande ryttare så borde man inte skynda och stöka över det med "det man har" utan istället antingen vänta ett år (de får välja om de vill göra bruksprovet vid 4 eller 5 års ålder) eller välja körningen istället.
   
  Inget illa ment till varken ryttare, ägare eller ponny - men det såg verkligen inte snällt ut mot ponnyn.
   
  Bjuder på bilden, hahaha. *Håller aldrig käften på foton*
   
  Från negativt till positivt!
   
  Efter att ha sett ponnyerna så såg jag att vi nog var ett ganska trevligt ekipage ändå. Jag har ju av naturlig anledning aldrig sett oss från sidan (förutom någon enstaka bild) och när jag såg filmen så bär han ändå upp mig rätt bra. Skönt att veta att jag inte behövde känna mig elakt mot honom!
   
  Visst ser det inte riktigt så illa ut som det annars låter att det skulle göra (liksom, 21 år gammal och rida b-ponny)?
   
   
   
   
   

  Så här kul möte har man minsann inte innanför fyra ridhusväggar!

  Helt plötsligt fick dagen en annan vändning och blev mer eller mindre fullbokad! Först ska jag köpa kraftfoder och så ska vi äta något. Vi hade nog även något mer ärende? Sen bär det av till några vänner där vi kommer tillbringa kvällen. Mysigt!
   
  Idag var vi med om något nytt! Jag och Aleccis (som för övrigt var skitfin att rida!) blev JAGADE av älgar i skogen, hahahaha. Jag försökte såklart vinna striden genom att hojta, veva, försöka springa mot dem (med Aleccis givetvis) och vråla "NEJ!" "PANG!" osv, hahaha, men de ville sig inte luras. ;) Aleccis var lite skeptiskt till mina val där i stridens hetta och när de (framförallt en av dem) jagade oss så vände vi och så var det nästan full galopp fast eftersom jag höll henne blev det mest kaninskutt. Vi vände och provade ingen och då började jag bli lite sur på dem: "FAN TA ER; eller nej förresten, gör inte det. men flytta på er!" haha, kan bara tänka mig hur fult det borde sett ut. Älgen satte av efter oss en gång till och så gjorde vi samma sak igen. Sen stannade vi, vände och stod och blängde på varandra ett tag innan vi fick ge oss för då började de andra hänga på den första och jag kände att tre jagande älgar nog inte kunde leda till seger för oss, tyvärr. Blä, haha. Jävla skit. Vi förlorade. Vi vände och jag lät Aleccis trava. Först var hon spänd men ganska snart var hon mjuk, lugn och fin igen. Sen galopperade vi lite och då blev hon väldigt spänd och uppmärksam på det mesta. Innan vi bröt av så var hon helt okej lugn igen.
   
  Dagens runda bestod av mycket galopp (alltså innan vi träffade alla älgar) och målet är att jag måste rida henne lika lugnt och kontrollerat men i ett högre tempo. Nu är hon så fin i den samlade galoppen att det är dags att ta nästa steg. Hon var fin idag! Vi gjorde även en del tempoväxlingar och jag har inget dirket att klaga på.
   
  Den senaste veckan har det "hänt" något. Det känns ungefär som att jag har fått loss hjärnan på henne, haha. Fult förklarat, men alltså hon är jättelugn och sansad! Fortfarande pigg och framåt att rida, men hon är tillfredsställd och nöjd med tillvaron, eller något. Som hon är nu är hon så gott som perfekt att rida eftersom hon är så trevlig i huvudet.
   
  Även Pärla var skitfin idag! Henne började jag med och vi red barbacka för det var länge sedan sist. Hon var precis lagom - pigg, ville framåt, så arbetsvillig hon kan bli och ja, som hon var idag så borde hon alltid vara!
   
  Aleccis och jag var ute i 1h 30minuter och Pärla och jag var ute i ungefär 1h. Nu är båda hästarna på toppen av den där bergodal-liknande känslotrappan eller vad man ska kalla den. Ibland har man sämre tider och just nu är de bättre. Det känns jättebra att rida båda just nu och det är så kul när de är ridbara osv.
   
  Förresten så skiter jag i tävlingen 1/4 i Värnamo. Pärla är det inget fel på, men jag känner att vi borde hoppa mer innan och det vill jag helst inte göra i snön. Det ger inga bra förutsättningar och då blir det inte rättvist mot henne att åka och be henne hoppa på klasser. Så vi avvaktar och tar nästa, som är i mitten av april, istället. Då blir det två starter på 90 cm och förhoppningsvis är vi mycket bättre förberedda då!
   
  På bilden är det älgarna, efter att en av dem jagade oss. Den sista står till höger om trädet borta till vänster.
   

  Mellonie - en kördag, sommaren 2011

   
   

  Fredagsnöje

   Jahapp, idag börjar jag dagen med en undersökning och därefter rider jag mina båda häststållar. Hoppas på att vädret är inbjudande och att det inte är så ruskigt blåsigt som det har varit nu det senaste. God morgon, förresten!
   
  Bilden nedan är tagen för nästan exakt ett år sedan, nämligen 24 mars 2012. Ni ser ju själva! T-shirtväder, och jag har för mig att det var mer än +15 grader! Helt jävla sjukt. I år är det vinter och förra året var det varmaste tiden på hela året (typ). Nu får fasen vädergudarna (eller nåt) skärpa till sig! Då gick hästarna nakna (dagtid), nu går de med 300g vintertäcken...
   
   

  Svarat på frågor

  Jag är bra på att skjuta fram saker (även kul saker) och ting till sista dagen. Det har jag gjort även denna gång, men nu har jag äntligen tagit tag i att svara på frågor och rota fram lite bilder till en satsning vi fjordfolk försöker göra för vår underbara ras. Vi vill visa vilka bra allroundhästar det är och förhoppningsvis lyckas vi värva fler människor att bli "bitna" av våra guldklimpar.
   
  När jag rotade fann jag denna oerhört charmiga bild på mitt älskade hjärta. Erkänn, läcker min! :)
   

  Watch out! We got some badasses over here!

  Det finns bannemej ingen goare känsla en att komma in och ta det lugnt efter att man har varit ute i stallet och verkligen gjort det man ska och motionerat alla hästar. Härlig känsla! Allt som har med vila och dåligt samvete är helt bortblåst. Nice!
   
  Började med häst1 (haha) och red sen med Ams (P & A). Vi var riktiga badasses idag och red på cykelvägen där det är ridförbud (men är det vårt fel att det är kanonbra att rida där?). Vi red ner mot byn, över vägen, in längs en grusväg, vände och tog sen cykelvägen bort, korsade stora vägen och red över dahlseda igen. Så härligt, men fyfan vilka vindar det kom! Det var som att galoppra rätt in i en vägg! Pärla slutade till och med/tappade galoppen där medan Aleccis körde upp huvudet och studsade till. Ingen av dem tyckte om det direkt. Annars var det lika trevligt som vanligt och Pärla var skitstark = nöjd, haha. Vi var ute i 1h 10minuter. Det är såhimla  härligt att rida med sällskap! Vi gillar't.
   
   
   
   

  Shake that ass, torsdag!

  Jag ska för tredje gången denna vecka låna ut min Pärlahäst till Ams. Vi ska ta en tur på mina båda tjockisar, yes, de är rätt runda båda två. Men Aleccis vill jag ha rund, dock inte Pärla (som givetvis är mest rund... Fjordmage!) Innan dess ska den andra hästen ridas. Hoppas min lilla tidsplanering håller så det blir som planerat.
   
  Vi har fortfarande inte våldgästat våra flyttande vänner, haha. Det har kommit annat i vägen och eftersom det är just våldgästa vi ska göra så har inget blivit bokat/bestämt. Får hoppas jag kommer ihåg det till i eftermiddag så vi kan besöka dem under kvällen. Haha, vadå sämst på att vara social (så länge inte hästarna är med, hähä)?
   
  Ser ni hur mycket sommarpäls Pärla har satt btw? Det känns dock lite kyligt för henne nu när det blev kallt igen, men annars är det både lent, fint och bra. Ju tidigare sommarpäls desto bättre. Det ser så fräscht ut och extra vackert att ha det klart till sommaren börjar. Det är såklart mycket mer på halsen än på resten av kroppen, men ändå. Skitmycket! Det är inte direkt svårt att urskilja vad som är vad som är vad. Nu är hon black-black-skäck, haha!
   

  GULDHÄSTAR och sadelfunderingar

  Pärla var helfin idag! :) Älsklingshästen <3 Jag försökte dressyra med kortare tyglar (har stora problem med att alltid ha för långa tyglar) och rätt som det var så var de lika långa igen, men hon var faktiskt himla fin. Åh, vill kunna rida henne hårdare och hårdare. 50 minuter. Jäkla skitsnö till att vara hemskt underlag när de inte har snösulor..!
   
  Aleccis var också skitfin, framförallt i början. Vi köttade på rätt ordentligt och efter en saftig lång, långsam galopp på både rak mark och uppförsbacke så märktes det att det var lite jobbigare efteråt. Då var hon inte riktigt lika lugn och mjuk men i början var hon äckligt fin! Var bara att sitta och njuta medan hon nöjt frustade och låg kvar i en perfekt galopp. Mums! 1 h 20 minuter.
   
  Egentligen finns det inget att klaga på över hästarn idag. Gött och det känns även himla bra att ha motionerat alla idag igen. Feels good.
   
   
  Vet ni vad jag har gjort? Jag har visat intresse för 2-3 sadlar och en av dem är till och med köpt = betald, men har inte kommit än. Hoppas, hoppas, hoppas den passar någon! Det är vid bom på den iaf, så det vore förjäkligt om den klämmer. Men sen finns det ju tusen andra saker som kan vara fel. Aja, bara be om hjälp (haha) när den ska kollas så man får lite opartiska åsikter med. Den anländer inte förrän nästa vecka, så nu blir det att vänta (igen).
   
   
  Den andra sadeln är likvärdig, dock lite "fulare" att se på rent utseendemässigt. Den är inte i dåligt skick, men jag tycker denna är snyggare att se på (iaf på bild). Än så länge vet jag inte om det blir någon affär med den andra. Det var lite oklarheter gällande den, men det är bara att hoppas. Ju fler man har att välja mellan desto bättre (och någon gång måste man väl hitta någon som passar helt och fullt.)
   
  Sen vore det faktiskt bra/kul att ha en dressyrsadel också. Liksom tvinga till sig en bättre sits bland annat - har jag både fått höra och även läst fler gånger på kort tid nu så då stämmer det väl, haha. Stackars plånboken bara...

  Några sanningar

  Jag har lite "armhålsfobi". Istället för fotfobi så är det armhålor jag skarpt ogillar; både andras och mina. Haha, det är det vidrigaste jag på kroppen. Tror jag. Oavsett om de är hygieniskt välskötta eller inte så är det lika otrevligt. Ingen har i armhålorna att göra (HATAR att bli pillad, killad, retad osv i armhålan - och det vet ju min sambo. Så gissa vad han gör så fort tillfälle ges? -.-'). Jag tycker alltså inte heller om att ha armarna rakt upp för jag gillar inte att blotta (haha) armhålorna. Nu när jag tänker på det så är det nog en större "fobi" än vad jag tidigare har trott/lagt märke till. En till sak som är så INTE OKEJ det kan bli är när vissa ska kramas och gör såhär: *bilden*
   
  Ser ni vart Johnny's högra hand är?! Farligt nära armhålan och många kramas genom att stänga handen och ha fingrarna nära armhålan. UÄÄK, hahahah. Jag fullkomligt hatar det och blir lika störd av att se det på andra som att vara med om det själv. Armhålan är förbjudan mark. Alltid. Punkt.
   
  Sist vi var i Ullared så köpte vi en badrumsvåg. Vi hade ingen sedan tidigare och tyckte väl att vi behövde en. Sedan dess har jag stenkoll på vad jag väger då jag väger mig flera gånger dagligen. Om jag inte gör det så är det iaf alltid oftast minst en gång. Varje dag. Har jag nämnt hur nyfiken jag är?! Jag kan även tillägga att jag har gått upp omkring ett kilo sedan vi började med dessa fruktansvärda skräpovanorna. Men det är ändå inte så mycket med tanke på hur mycket skit vi faktiskt äter. Sen är det rätt kul ("kul"? inte så roande, men man säger ju så?) att se skillnaden från att väga sig på morgonen, på kvällen, efter man har ätit, efter man har duschat osv. Det är alltid minst på morgonen och mest efter man har ätit - någon förvånad? ;) Aja, nog om det.
   
  Bland de snyggaste hästarna jag vet är vältränade, långbenta, ganska smäckra arbetshästar (gärna nordsvenskar). Ni kan bara gissa hur stora mina ögon var och hur mycket jag dreglade på hingstpremieringen i Grevagården i lördags. OMFG säger jag bara. Vilka snyggingar! På bilden en av alla snygga favoriter under dagen. Jag tror han heter Max, men är inte helt säker. Tyvärr så syns det inte hur långa ben han har men det var en RIKTIGT läcker kille! (Aleccis kanske vill göra föl med honom? ;) hähä)

  Skrittar av fin häst  Tant P  Lunch

  Just nu är jag hemma på lunch innan jag drar vidare. Det fick bli en smarrig, onyttig Mc-lunch idag och vi kan ju låtsas att det är för att fylla på isoleringen lite, nu när det återigen är så kallt ute. :)
   
  33% arbete och 66% hobby/frivilligt är det varje gång jag rider alla. Ser man det så, så ser det rätt bra ut. Skönt att ha något istället för inget alls. Men ungefär i samma veva som jag går kursen så är hästen klar och ska vidare i livet. Vart det bär eller hur det blir är inte bestämt och oavsett vad så kommer jag inte lägga mig i det beslutet men jag ger givetvis mina synsätt på saker och ting och delar med mig av mina erfarenheter när det frågas efter dem.
   
  Jag har dock ett litet problem framöver... Jag har inte fått tag i något sommarjobb än! Det börjar bl lite smått panikartat nu snart, ja. Men det är givetvis bara att leta vidare.
   

  Onsdagsplaner

  Som jag nämnde igår så ska jag rida alla idag och då gäller det att jag kommer ut hyfsat skapligt och inte blir sittande med frukosten i en och en halv evighet vilket jag tyvärr är rätt duktig på att göra. Det hade inte heller skadat om jag hade hunnit diska med.
   
  Uppdatering: Hur tänkte jag egentligen där?! Det är ju för tusan onsdag idag vilket innebär att jag ska infinna mig på "programmet" klockan 09.00. Tur jag kom på det! Därefter blir det iaf stallet och hästarna! (Det blir en lång dag idag.)
   
  Framåt eftermiddagen/kvällen ska vi nog våldgästa några vänner som har flyttat in i en lägenhet så den måste jag givetvis inspektera och gå husesyn i. Jag skämtade om att vi skulle ta med flyttgröt men det visste inte min stadsbo vad det var eller varför man gör det. Haha, ibland undrar jag vad stadsbor egentligen vet ;) Nejdå, nu ska jag inte vara sådan. Flyttgröt är ändå en rätt bonnig tradition.
   
  Jag ska göra detta till en trevlig dag med mindre datorsittande och mer... aktivitet. Sex stalltimmar, några hushållstimmar och därefter sociala timmar. Trevligt värre, jao! Dags att njuta av min "ledighet" innan det är dags att återgå till skolbänken igen.
   

  Cronas Adde, trav

  16/3-13, ridprov. Adde är bästa fyrårshingsten bland russen!

  Man blir lätt lat

  Nu har jag helt och hållet ramlat ur de vardagliga gängorna. Jag har svårt får att ta tag i matlagningen och egentligen skulle jag vilja passa på att tvätta innan det blir överfullt i tvättkorgen, men det finns ju så mycket trevligare saker att göra...
   
  Vad gäller hästarna så ska jag försöka att rida alla imorgon, på torsdag lär jag rida med Ams igen (det gäller att passa på) och på fredagen går bara mina båda. På lördag och söndag har jag inte spikat något än men som vanligt vill jag rida så många som möjligt, så mycket som möjligt. Då mår jag som bäst.
   
  Jag tror inte att vi har något som helst planerat i helgen faktiskt. Både skönt, och lite småtråkigt. Jag har även kontakt med två personer angående två olika sadlar. Hoppas kunna få hem dem framöver och så hoppas jag att någon av dem passar någon av hästarna. Men provar man inte så lär man inte heller hitta något som passar, så det är bara att chansa!
   
  De senaste dagarna har jag bara ridit en häst/dag. Det är nästan så att jag är värd spö för det. Usch, så slött - men jäkla vad skönt faktiskt. Kunna inta soffläge och bara tjocka sig, haha. Slö, som sagt. Oerhört slö. Det ska det bli ändring på nu resten av veckan! Hurt, hurt, hurt!
   
  Jag är alltså nästan helt frisk (TACK ALVEDON!). Det är väl i stort sett bara lite huvudvärk kvar samt att jag är täppt när jag vaknar. Skönt att vara på rätt köl igen. Det var väldigt jobbigt att bli hämmad av orken. Angående kroppen i övrigt blir det sakta, sakta bättre. Efter att jag har ridit, fixat i stallet (eller suttit framför datorn alldeles för länge i en oergonomisk position) så det sådär, men även det är så pass bra att det går att köra på mer eller mindre som tidigare. Gött att ha klarat av det också (det värsta i alla fall).
   
  Mellonie, näst sista tävligen. Dock sista tävlingen som gick bra!

  Positivt besked!

  Idag fick jag ett efterlängtat brev. Det innehöll detta:
   
   
  Vad kan det vara för kurs/utbildning, tro?
   
  Några ledtrådar:
  1. Det är en yrkesförberedande utbildning - jag BLIR alltså något när den är avklarad.
  2. Arbetet är ett ganska osocialt arbete där jag (förhoppningsvis) slipper att samarbeta.
  3. Det är något som jag även har nytta av i vardagen - och även vad gäller hästeriet i framtiden.
   
  Woho! Så jäkla gött att vara antagen! En sten lättade precis från mina axlar och om jag har lite extra tur så kan jag nu lägga upp vardagen lite annorlunda. Det enda negativa blir hästeriet - hästarna kommer väl återigen få gå på eftermiddagarna/kvällarna istället för förmiddagen som de (oftast) gör nu. Men det är det nog värt i slutändan. :) Som ni ser är startdagen den andra april så det är alltså exakt två veckor kvar. På dessa veckor måste jag fixa diverse intyg och skit som måste finnas innan kursstarten. Skynda, skynda!

  Lugn och fin Storhäst!

  Som jag nämnde tidigare så red jag med mina goa vän Ams idag. Jag var egentligen lite velig över Pärla - hur vi skulle göra och så, men eftersom det skulle bli lugnt så gav vi henne en chans. Och gissa vad?! Det kan vara så att PÄRLA ÄR TILLBAKA! Jag satt ju aldrig på henne, men såg henne bredvid och hennes intryck var positivt hon verkade glad och med på noterna. Amy tyckte hon kändes bra (fast stark = tecken på piggelin). Det fanns inte heller några tendenser på sjukdom eller att hon skulle vara ofräsch. Hoppas, hoppas nu att hennes kropp har arbetat igenom vaddetnuvar. Imorgon ska jag känna lite på henne.
   
  Aleccis var lika lugn och trevlig idag, fast givetvis blev hon lite taggad i vissa sitationer haha. Till exempel när Pärla och Amy galopperade före. Men det var ändå en rätt "skön" känsla då hon taggade till men ändå var kontaktbar och jag kände att är hon sådan när man ska hoppa så behöver det inte bli något problem.
   
  Vi red i byn, ner över vägen, längs en annan grusväg, tillbaka fast lite över en äng, och sen hemåt. Både skritt, trav och galopp och vi hade en trevligare tur idag än igår. Myspys! Idag kan jag inte vara missnöjd, det var jag inte igår heller, men på dåligt humör/ledsen pga vädret och Pärlis. Förhoppningsvis blir det repris på torsdag! :)
   
  Dagsfärsk mobilbild. Jag mer eller mindre drar i Aleccis och vi är båda ganska
  ocharmiga men ändå.
  Det blir en del bromsande när Pärla är med ;)

  Repris

  Idag kör vi en repris; jag och min gode vän Ams. Två hästar ska ut på tur och idag blir det till att klä på sig varmare kläder! Sedan ska jag intala mig att vara nöjd med att vara hemma och inte göra något istället för att gnälla för att jag vill hitta på något. Igår var vi till exempel ute och körde (med min bil såklart, inte billigt) för att köpa ett halvsatssystem till min killes bil av en bekant. Det är ju en sak att hitta på något när man inte behöver stå för resan haha, men att få va så illa tvungen att betala resan ur egen ficka när man dessutom inte vinner något på det, njae. Bättre att vara ute så mycket som möjligt nu på förmiddagen och sedan försöka vara nöjd med tillvaron och vara inne. Fast... Vi blir nog nöjda av att vara inne i eftermiddag för jag hoppas inte vintervädret dyker upp förrän då. Och då lär det inte komma lite snö och vindar... Blää.
   
  Nu ska jag pallra mig upp för att fixa klart stallet och helst hinna göra så mycket som möjligt innan Ams dyker upp. Hejhej!
   

  Resultat: Hingstpremiering, Grevagården 16/3-13

  Sumering av tiderna:
  02.56 vaknade jag (det var då Emil kom hem efter att ha varit chaufför) och eftersom jag ändå skulle upp en halvtimme senare så höll jag mig vaken. Strax efter kl 04 var jag ute hos hingsten och omkring kl 05 började vi åka. Drygt två timmar senare var vi framme och sen rullade dagen på med alla prov och visningar; vet-check: 08.20, visning: 09.40, ridprov: 11.40 och "final" med kritik: ca 18-tiden. Vi hade några timmars dödtid mitt på dagen och eftermiddagen som vi tillbringade genom att äta på en pizzeria, ta en tupplur i bilen samt titta på en liten uppvisning i ridhuset. Kl 19 började vi åka hemåt och strax efter 21 var vi hemma. 22.20 var jag inne i lägenheten, efter att ha varit ute hos mina hästar och skött om dem. Därefter var vi ute och åkte på/omkring stan och klockan 02.15 fick jag äntligen sova! Lång dag.
   
  Hos veterinären:
  Han var hyfsat lugn och stabil. Det är en sansad kille som inte stressar upp sig i onödan men det var mycket hingstar och liv och rörelse samt mycket läten så lite tittade han omkring och så, men vi stod och sa att det var skönt att ha en lugn häst jämfört med många andra som inte hade det. (Tyvärr var det mycket liv bredvid honom i boxen så lite uppe i varv blev han, framför allt i början när han var i boxen.)
   
  Veterinären var nöjd med honom och berömde honom mycket. Uppfödaren kom även fram och klappade om honom. Hon sa att han hade vilopuls sist han var där inne (förra året) och han utstrårlade ungefär samma även denna dag.
   
  Hos domarna:
  Här var han inte riktigt sig själv. Han blev lite uppjagad, ville inte stå still, kunde tjuvbita (fast inte "ont" utan mer nypa tag i saker). Han var dock framåt och lyssnade bra när jag bad honom trava och så där. Han blev lite störd av att speakern pratade hela tiden under tiden vi var inne (orelevanta saker som inte berörde oss, så vi tyckte det var lite onödigt men det kan inte vi styra, såklart). Jag skämtade när vi kom ut och undrade vart de hade gjort av Adde, haha. Då han var lite väl på tårna, som sagt.
   
   
   
   
  I ridhuset, framridning:
  Jag försökte rida fram litegrann men tiden var emot oss och i det ridhuset vi var i så ville han inte riktigt röra sig längs med läktaren. Han var inte riktigt framme heller och jag ville egentligen ha hunnit rida igenom honom något mer och lossat honom, men det hann vi inte. Det blev bara några varvs uppvärmning i stort sett.
   
  Bilderna är ifrån när vi var på väg från stallet till de olika ridhusen.
   
   
   
   
   
  Självförtroendet och humöret är på topp!
   
  I ridhuset, framför domarna, ridprov:
  Vi blev nog lite väl heta på gröten vilket gjorde att han inte var helt lugn och hade därför lite svårt att stå till i uppsittningen (pga stämningen), och han tog även ett steg framåt strax innan jag satt av. I halten stod han still, men precis innan hon tänkte be oss skritta igen så tog han ett steg framåt. Så detta var tyvärr något jag inte var helt nöjd med. Resten var så gott som klockrent! Han drog lite utåt, men annars finns det inget att klaga på. Han sprang på och det var rätt galopp båda gångerna, inga bocktendenser och ja, vad ska man säga? Med själva ridningen är jag nöjd.
   
  (Eftersom det inte är min häst tänker jag inte lägga upp film, så därför tog jag istället några printer från ridprovet.)
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Framför domarna - kritik:
  Det var 12 stycken russhingstar födda 2009, dvs fyra år gamla. De började tala om, i katalognummerordning, vilka som gick till final, resten fick kritiken direkt. Vi gick till final!
   
  När vi gick in igen så började de bakifrån med att placera hingstarna (7 st) samt läsa kritiken. Vi fick stå kvar. Hingst efter hingst ropades upp. När det var tre kvar så började det allt bli lite spännande. Två kvar... Och gissa vad?! Vi fick stå kvar till sist och fick kliva fram som FÖRTAPLACERADE! Bästa 4åriga russhingsten blev alltså Cronas Adde (precis som förra året)!
   
  Det var svårt att höra vad speakern sa då det var lite smågrötigt ljud. Men jag uppfattade lite siffror i alla fall.
   
  Dagens resultat/betyg:
  Veterinär: UA, väl hanterad.
  Mått: Mkh: 123 cm, skena: 17 cm.
  Exteriör: 9-9-7-8-8 = 41p.
  Bruksprov: 7-8-7-8 = 30p.
   
  Jag har i efterhand kollat upp vad vi fick för betyg på vilken del i ridningen och mycket riktigt så var sjuorna vid uppsittning/avsittning och halter, och åttorna på själva ridningen (igångställning) och bedömningspunkten temperament, samarbetsvilja och lydnad. Så det tycker jag var rättvist bedömt då det även var så det kändes och upplevdes från min sida.
   
   
   
   
   
  Det var svårt att få en trött hingst att för det första stå still men även stå still med öppen sida samt se glad ut (haha) sådär efter en påfrestande dag. För övrigt förtjänar han en guldstjärna för lastning och körning! Han var verkligen helt och hållet okoplicerad, och det uppskattas!

  Stormigt värre

  Red med Ams idag. Vi tjötade minnen från den gamla goda tiden, haha. Nej, men det var lika trevligt som vanligt att rida med sällskap - uppskattat! Det var dock svinigt skitkallt, hästen var ostabil pga den stormen som rådde där ute. I och med att gården ligger högt så blåser det alltid. Men idag var det extremt! Usch, vad kallt det var! Jag hade inte klätt på mig tillräckligt då det inte såg så hemskt ut när man var inne, men där var det fel.
   
  Tänkte rida Aleccis efteråt men jag var arg (ledsen), frös osv så orkade verkligen inte det. Jag kände dessutom att eftersom hon var så fin igår så vill jag inte upp och bråka med henne idag bara för att jag har en mindre bra dag. Så hon fick en lugn dag och så rider jag henne imorgon istället och då hoppas jag på mindre vindar (och jag ska klä mig mycket varmare!).
   
  Nu ska jag bara ta det lugnt, få upp värmen och försöka bli på bättre humör igen.
   
   
  Vem är du och vart har du gjort av min Pärla? (Bilder från 2007)
   

  Aleccis<3

  Idag har Aleccis varit så himla fin! Helt underbar var hon! :')

  Angående resultat från igår så kommer det! Men om det blir idag vet jag inte eftersom jag vill ta det lite lugnt idag, även vad gäller datorn.  Tänkvärt!

  Om man vägrar att se bakåt, och inte vågar se framåt
  så måste man se upp!” – Tage Danielsson
   

  Cronas Adde

  Här är han, Adde. Hingsten som jag har ridit in och utbildat under hösten och vintern. Idag är det dags för premiering i Grevagården, Skövde. Det han ställs inför idag är veterinärkontroll, visning samt ridprov och det är jag som har hand om alla delar under dagen.
   
  Han är född 2009, e: Hadar 539 u: Clarizza 4572 ue: Taktik G 480. Drygt 120 cm i mankhöjd. Uppfödare är Carola Carlsson och ägare är Ulla Eliasson.
   
   
   

  Uppstigning i ottan!

  God morgon, eller god natt kanske? Klockan ringde 03.30, men eftersom detta är tidsinställt (vilket även resten av dagens inlägg är) så vet jag inte i skrivande stund om jag faktiskt kom upp eller inte, haha. Nejdå, givetvis kommer jag upp när det vankas utflykt! Jag ska försöka uthärda över 30 mil i en saab(!) idag. Ärligt talat vet jag inte hur det ska gå till, men det är väl bara att fokusera på annat ;) I bilen kommer det finnas trevligt sällskap så så långt är det i alla fall inget problem! Om allt är som det ska så sitter vi i bilen när detta publiceras och är alldeles strax framme.
   
  Utöver hästägaren och jag själv givetvis, så följer även två av hennes barn med. Dessa "barn" är i min ålder varav den ena är en kompis sedan lågstadiet - därav att jag reda nu vet att vi kommer ha trevligt. Det andra "barnet" är son samt lillebror och är fd klasskompis till min lillasyster. Så det är inga främlingar direkt, haha.
   
  Det kommer bli en påfrestande dag för mig men jag ser ändå fram emot den och jag vet att vi kommer ha kul! Spänningen är olidlig (haha) och denna dag har vi alla haft som mål sedan de köpte hingsten men från min sida är den inplanerad och bokad sedan oktober när jag började mitt arbete med honom.
   
  Jag har aldrig tidigare varit på någon premiering så allt är nytt för mig, men jag är positiv, trygg och självsäker så det är inget som bekymrar mig. Jag har satt upp höga mål men förväntningarna är lite "lösa" då det faktiskt är helt nytt för oss allihop. Däremot vet jag vart jag "har" hingsten, framförallt uppifrån och då vill jag givetvis visa hans allra bästa sida!
   
  Eftersom ingen av oss har varit med om detta tidigae så har vi inte heller någon aning om när vi kommer vara hemma igen. När vi väl är hemma lär jag vara otroligt trött men då har jag mina hästar att sköta. Det blir alltså en tuff dag, men det har vi vetat om sedan starten så inte heller det är något vi ser som problematiskt. För mina hästars skull hoppas jag dock att det inte blir allt för sent innan vi är hemma igen.
   
  Dessa bilder här under är ifrån när han reds runt i skritt, trav och galopp och ungefär då vi påbörjade lite sidförflyttning, samt uppmuntran till formsökning vilket jag dock "tog tag i det" lite senare. Jag har för mig det var någon gång runt jul dessa är tagna och sedan dess har han utvecklats jättemycket! Det är synd att det inte är mer dokumenterat regelbundet så man kan se framsteg, men huvudsaken är att han är redo för dagens prov!
   

  Hästeri

  Det blev ridning och det ångrar jag verkligen inte! Ett av de bästa passen hade vi idag - kul! :) Denna häst fick lite nya uppgifter idag och det var inga problem. Vi började med att möta Marielle med hennes ponny och han var jätterädd för X, haha! Det var lite gulligt faktiskt. Sen blev de kompisar så det var skönt att det inte var några kemiska (haha) problem mellan dem. Trevligt värre!
   
  Nu blir det middag. Denna gång av det mindre nyttiga slaget; nämligen våfflor :P (Vi behöver äta upp grädden, och då fick det bli så.)
   
  Igårkväll/inatt innan jag skulle somna låg jag och tänkte på Mellonie. När man ligger så och funderar och minns så kommer saknaden tillbaka igen. Trevligare ponny har jag aldrig träffat, och det kommer jag nog aldrig heller att göra. Hon var så extremt go, snäll, medgörlig, nyfiken och lättlärd! Verkligen perfekt familjeponny!
   
   

  Charmigt värre!

  Jag har kollat på vår LD-start i förr, förra veckan några gånger nu och kan inte låta bli att skratta åt hur fula vi är. Inget illa ment Pärlis, du är den fina delen av oss båda. Men vad är det jag håller på med?! HAHA. Sjukt hemsk sits, sitter och sparkar i sidorna för det händer ingenting och ångrar mig efter ett hinder och när vi har galopperat ett par språng så tycker jag att "här svänger vi istället". Snopet, säger hästen men hänger på. Tur hon är rutinerad ;)
   
  Lite fula och mindre fula printer ur filmen:
   
  Först ut är vi mot första hindret. En ganska snäll print ändå, jämfört med några andra hähä.
   
  Denna är också ganska snäll; på väg mot  femte hindret.
   
  Omhoppningen, första hindret. HAHA, jag och mina fula "hävarsvängar"! Del 1 av 3.
   
  Samma hävarsväng - del 2 av 3.
   
  Tur att hästen har god balans och är stabil! ;) Del 3 av 3 i denna minibildserie.
   
  Och sen: "sväng, sväng, sväng, sväng!"
   
  På väg mot andra hindret, och om de skulle vara i kronologisk ordning
  skulle den varit högre upp,
  men vi avslutar lite snällare igen :)
   
  Än sak är i alla fall säker - oavsett hur charmiga eller ochariga vi är så klär Pärlahäst i oreange (och i blågult ;))! Så fint!

  Rocking friday, ffs!

  Det blev lite tidigare uppstigning än vad jag är van vid. Van och van, men jag har ju nu blivit van vid detta slöliv man har som sjukling. Idag vrålade fånen vid klockan åtta och även om jag nyser, hostar, snorar är oerhört hes och allt annat, så ska jag gå. Det är bara en kort stund på max ett par timmar, och det klarar jag av!
   
  Det är alltså en "föreläsning" (AF kommer och snackar lite) på det där "programmet" jag tillhör där jag tidigare gick sex intensiva veckor men nu i fortsättningen är det en gång i veckan (förutom när det är andra saker inplanerade, som inställt eller besök osv). Där ska jag infinna mig klockan nio. (HAHA, jag och min tidsoptimistiska hjärna lär väl dyka upp några minuter efter som vanligt, men jag ska i alla fall försöka va i tid!)
   
  Därefter har jag två alternativ. Det första är rida hästen som står hos mig av en anledning när jag ändå ska ut och fixa vattnet, fodra och kolla till dem. Det andra är att BLI FRISK och inte anstränga mig mer än nödvändigt; dvs bara göra stallsysslorna och därefter ta det lugnt. Men ärligt talat lutar det åt första förslaget. Lite luft har väl aldrig någon dött av? :)
   
  Annan intressant fakta är att jag igår nös 37 gånger. Japp, jag räknade. Kan ha missat någon eller räknat dubbelt, men det var definitvit inte mindre än 37 gånger. TRETTIOSJU GÅNGER. Jag känner mig som en dumpventil för fan.
   
  En bild på min älskade tant som dock är hemskt fet just nu (fetare nu än på bilden som är från tidigare i år).

  Dagens ridning: stor och liten häst

  Aleccis kändes över förväntan i början. Men efter lite galopp så svävade hon upp i det blå och stannade där(?). Så då red vi runt, runt, runt på en volt på en äng och så körde vi på tills det släppte någorlunda i båda varven. Det är en jäkla energi i denna häst alltså, och tyvärr var jag sent ute och hann inte rida så länge som jag egentligen skulle vilja därför gav jag mig när hon släppte i sidorna.
   
  Hur vansinnig blir man inte på denna kramsnö när man inte har snösulor på hästen längre?! Hästen blev en halv decimeter längre och jag fick hoppa av och bonka och slå för att få bort skiten emellanåt. Nu blir det lugnt ett tag framöver för mina hästars del.
   
  Aleccis, knappt en halvtimme innan vår lilla incident för femton dagar sedan. Snygg häst!
   
  Hingsten har skött sig samtliga gånger sedan han kastade av mig två gånger förra onsdagen, haha, och även idag. Så nu hoppas vi han är lika fin att rida på lördag då det inte bara är bortaplan; det blir dessutom många mil i transporten först och därefter både veterinärcheck och visning innan ridningen så han kan ha lite invändningar. I övrigt är han riktigt fin att rida den här lilla hästen! Ärligt talat trodde jag inte att vi skulle hinna så här långt eller att han skulle hinna bli så pass ridbar. Det finns bara en sak jag kan klaga på: hans storlek. Det hade inte gjort något om han var 1,5-2 dm högre faktiskt, haha (a) Då skulle jag hålla hårt i den lilla pållen! (Men då hade han ju inte varit godkänd hingst, och då hade jag aldrig ridit honom osv, osv. Håll tummarna på lördag!)

  Min åsikt om kvarkan och allt det har medfört

  Vetlandaortens Ryttarförening har konstaterade fall av kvarka. Detta är inget nytt och vad jag har hört så är de på god väg att friskförklaras. (I bästa fall är det bara någon vecka kvar? Men det är väl mest spekulationer, antar jag?)
   
  På anläggningen bor det förutom ridskolehästar även privathästar. Av dessa privathästar är fler av dem välmeriterade och tävlar på olika nivåer, framför allt åt de högre hållen.
   
  Som ni förstår av min Pärletant med lång ovårdad man och hovskägg som häver sig över 90 cm är vi väl egentligen inte så nära vänner med andra klubbkamrater, MEN oavsett vad så tycker jag ärligt talat riktigt synd om de ekipagen som har drabbats av detta. De som är, och har varit, friska men ändå blir satta i isolering och inte kan ut och tävla osv. Jag tänker mig in i situationen och förstår verkligen hur ledsamt det är när något händer som man inte kan styra överhuvudtaget och man blir drabbad av det oavsett vad man har gjort eller för den delen inte gjort. Jag som ändå är tävlingsryttare (men inte i den mängd och nivå) skulle tycka att det var oerhört jobbigt att inte kunna fullfölja mina tävlingsplaner. Man har ju ändå satt upp planerade tävlingar och mål av en anledning!
   
  I föreningens gästbok kunde man läsa om diverse "hot" och anmälningar. Det allra värsta var riktat mot ett par stycken som har flyttat sina hästar och har dem isolerade på en annan plats. Återigen, inget som helst illa ment mot någon - även om det kommer låta så. Jag är bara äckligt rädd för att mina hästar ska bli smittade (även om risken i bästa fall är över).
   
  Hur som helst så var detta vad en av ridlärarna skrev/svarade i gästboken:
   
  Här kommer min poäng. Ridläraren påstår detta: "där inga andra hästar befinner sig". Jag vet vart dessa hästar är flyttade (vilket givetvis inte är någon "hemlis", men ändå) och vad jag mer vet är att JAG REGELBUNDET RIDER DÄR / I NÄRHETEN MED MINA HÄSTAR.
   
  Det är lätt för dem att påstå att det inte finns andra hästar där, men de vet ju inte vad som rör sig längs vägarna? Nu menar inte jag att mina hästar får gå och slicka på andras hästar hejvilt. Men kvarka är sjukt smittsamt (återigen är vad jag vet dessa hästar inte smittade, iaf inte såpass att det har brutit ut någon sjukdom - men ändå!). Av ren princip tycker jag det är under all kritik att påstå att det inte finns andra hästar där.
   
  Sen har jag personligen inget emot att de flyttar hästarna. Det gör de såklart för hästarnas skull och vem hade inte gjort allt för att hålla sin häst frisk?!
   
  Jag tycker bara, återigen, att det är riktigt pissdåligt att jag som motionsryttare kan rida förbi och tro att det är "grönt ljus" medan det i själva verket kanske inte är det. Det gäller inte bara här och nu, eller kvarka för den delen. Det kan självklart alltid vara något "skumt" med djur och folk man möter när man är ute och rider. Jag kan inte låta bli att tycka att det är dålig stil att påstå att det är "hästfritt" när vissa faktiskt rider där det finns möjlighet - dvs längs skogsvägar och grusvägar till exempel.
   

  Detta vill jag just nu

  Förutom att bli frisk omedelbums, så vill jag att de ska höra av sig och säga att jag är antagen på den där kursen. (Finns det något värre än att vänta?!)
   
  Därefter vill jag gå den kursen och sen jobba. För när jag jobbar får jag lön och kan ändra väldigt mycket i mitt hästeri; bättre utrustning, regelbunden träning och bättre förutsättningar för att utvecklas vidare som ryttare.
   
  Kortsiktigt mål: antagning av kursen.
  Långsiktigt mål: utvecklas som ryttare.
   
  Give it to me!
   

  SVT1 kl 21.00 PLUS - hästhandlarlurare

  Ikväll klockan 21 kommer det handla om ett fall som gäller hästhandlare som lurar köpare och säljer skadade och/eller sjuka hästar. Jag kommer sitta framför TVn och iaktta denna historia och sen måste jag även tillägga att det är ganska intressant att se vem detta kan röra sig om denna gång; någon tidigre (ö)känd?
   
  http://www.svt.se/plus/hasten-kunde-bara-ridas-nagra-ganger
   

  Har gått och blivit kääär

  Alltså... Nu sitter jag här igen. I den där sitsen som jag vet att många andra hästmänniskor gör regelbundet. Jag har hittat en häst! Och jag vill ha den... Skit också att jag inte är rik vad gäller både pengar, plats, tid och gärna även kunskap.
   
  Nej, jag VILL inte ha (äga) tre hästar. Det är för mycket för mig då jag får dåligt samvete om jag inte hinner med alla vilket jag skulle varit supernoga med (och är) och det gäller framför allt hästar i tävlingskondis (som jag alltid försöker ha mina hästar i). Såattääh, njae. Det blir inget med det. Sen vill jag ju inte byta ut någon av mina nuvarande och därför blir det inget. Men jag håller mina tummar här i smyg och hoppas att hästen inte blir såld (haha) så kanske man kan drömma om att det på något sätt skulle gå ändå... Fast, nej.
   
  Vad det är för något? Mjo... Nu är det ju då så att jag inte vill att hästen ska bli såld (HAHA) så därför tänker jag inte göra reklam för den. Men ett par saker är underförstådda då jag alltid letar efter en viss kategori när det gäller hästar. Dessa är STO och UNGHÄST. Dessutom har hästen en lite extra kul färg, men that's it. Eller förresten, en sak till! Denna häst är inte svenskfödd.
   
  Ingen som sitter på en slant pengar, tid, kunskap osv som kan tänka sig skänka det eller? :D Höhöhö, nu skulle ni bra gärna vilja veta vad det är för något va? Men tyvärr är jag tråkig och kniper käft. :]
   
   

  Morgonbabbel, korta versionen

  Är det inte för underbart när man har skrivit ett jävligt långt och ingående inlägg och så råkar datorjäveln avmarkera textrutan samtidigt som man lägger ett litet tryck på "backsteg"/sudda ut och så POFF, backar skiten och så är allt borta. Känn min lycka. (Orkar givetvis inte göra om skiten, så drar en kortis bara. Standardstartinlägget - dagens (häst)planer.)
   
  Dagen: rida två; Aleccis är först ut och sen är det hingsten. Därefter ska jag försöka vara hemmafru och laga mat (finns det något tråkigare?!) och sen åker jag väl på att diska skiten efteråt. Spännande lajf en har. Eftersom jag bara ska åka lite Storhäst ute på gården så har jag fått lite trevlig sovmorgon. Alltid något. Men jag föredrar faktiskt att vara frisk, gå upp i tid och rida...
   
   
  Huvudvärk, snor och snörvel, seg i skallen osv för fjärde dagen nu. Det känns som fjärde ÅRET. Låt mig gå fri från detta straff!

  Less man blir!

  Ingenting fungerar eller blir som det ska! För det första kunde man ju ge sig fan på att termometern hade givit upp. Den digitala, alltså. Antagligen var det la batteriet som var slut, men oavsett vad så fungerade den inte. Oerhört lägligt, japp. Det fanns en gammal hederlig termometer i gömmorna men jag litar inte riktigt på den. Känns ju inte så snällt att ha den i röven på hästen i minut eller minut och jag kände mig väldigt osäker på om den verkligen var klar osv. På kvällen köpte jag en ny istället och så provar vi igen imorgon. Störande som fan när det inte blir som man tänkt sig!
   
  Stenåldersgrejen:
   
   
  En sådan här fick det bli och fanihelvetesjävlar om den inte fungerar imorgon!
   
   
  Som om inte det räckte så tog min ork slut helt och hållet när jag skulle rida Pärla, som var häst nr2 för dagen. Vi skrittade fram (åkte) och när vi hade travat 100m kände jag bara att det går inte. Höll på att bryta ihop bara för det. Helvetesjävlaskitkropptillattintefungera! Helt slut var jag. Vi körde på en stund till och även att det inte riktigt fungerade så gick Pärla så himla bra (men inte så länge = eftersom jag inte orkade rida, ond cirkel). Men eftersom hon var så fin så höll jag på att bryta ihop för det. Vi tog en av de kortaste rundorna och sen tog vi oss hem lugnt och fint.
   
  Det sämsta av allt var att jag inte kunde rida Aleccis. Gick inte. Inte över huvud taget. Så jag försökte inte ens, utan hade inget annat val än att skita i det. Så typiskt!
   
  Sen blir man ju inte heller så jävla munter av att hela mina planer för resten av veckan blir inställda. Iaf för mina hästar. Imorgon går bara Aleccis och hingsten och på fredag lär väl alla stå tyvärr :( Jag måste ta det lugnt för att vara så bra som möjligt till på lördag. Det är ju liksom en del i mitt jobb och även om det inte var det så hade jag givetvis också gjort mitt bästa för att hålla mig så bra det bara går för att klara av den dagen. Ååååh, jävla förkylning! Jag hatar dig. :(
   
  Aleccis var iaf lite extra söt under förmiddagen och låg och tog det lugnt mitt i maten. Där var det betydligt mjukare än på backen!
   
   

  Multivitamin

  Igår köpte jag en dunk multivitamin till mitt kärlekstroll. Jag ska även stoppa upp tempen i stjärten på henne och kolla så att allt står rätt till där inne. Sen ska jag klia mig tokig i huvudet för att överväga OM vi är fysiskt redo för att starta första april eller om vi ska vänta ett par veckor. Ole, dole, doff...
   
  Det är inget ovanligt att jag "letar fel". Nu tänker jag minsann kolla upp så att det antingen är som det ska, eller så är det inte det och då ska det göras något åt. Jag antar att det inte bara är jag som oroligt letar fel regelbundet?
   

  God morgon snoriga värld

  Som jag har skrivit två gånger tidigare så ska jag ta min sega kropp och rida alla hästar idag. Som tidigare dar hoppas jag återigen på att piggna till mer efter några timmars luft och motion, även om allt faktiskt är och blir mycket jobbigare när man inte är riktigt fräsch.
   
  Utöver det står samma planer på eftermiddagen som det gjorde igår - nämligen inga. Tortellinigratäng till middag och om det är lite extra synd om mig kanske jag förtjänar lite glass efteråt. ;) Nej nu spårar det ur och det innebär väl att jag egentligen inte har något vettigt att skriva. Hjärnan arbetar i gyttja där uppe och det går tröögt.
   
  Dagens höjdpunkt blir i alla fall att rida Aleccis. Ser fram emot det, men hon är som vanligt sista hästen ut och innan det är hennes tur jag väl gjort av med all den energin jag har lyckats lagra upp. Det kan oavsett vad inte bli sämre än igår och det är ju alltid något!
   

  Jag hjärtar inte hackamore

  Nu minns jag återigen varför hackamoret bara hänger och samlar damm. Red Aleccis med det idag och det var det sämsta valet jag har gjort på länge (eller iaf sedan onsdag förra veckan). Det var verkligen ingen höjdare. Hon är ju ingen dum häst utan det fungerar att "åka"; gasa, bromsa och svänga. Men that's it. Hon fokuserade inte på mig - jag fick ingen kontakt med henne? Hon tyckte det var mycket trevligare att kolla i skogen, inte på ett tittigt sätt utan på ett sätt där hon struntade i mig och passade på att göra det hon kände för.
   
  Det var det tråkigaste och jobbigaste ridpasset på länge. Jobbigt på ett mentalt sätt. Jag är för det första förkyld och det ganska ordentligt, men det värsta var att det inte gick att RIDA och det gjorde mig lite frustrerad men den känslan var jag tvungen att skjuta bort så det var otroligt påfrestande att inte kunna göra något alls egentligen.
   
  Nej, detta hemska äckliga hackamoret kommer nog få fortsätta hänga och samla damm tror jag. Imorgon blir det återigen bett i käften och då ska vi ta tag i ridningen och fortsätta där vi slutade igår och så skiter vi i hela dagens ridning. Ärligt talat så längtar jag faktiskt upp på hennes rygg imorgon för att ÄNTLIGEN kunna rida igen.
   
   
  Sen är jag djupt tacksam över att Marielle kunde ställa upp och hjälpa mig med Pärla idag. Inte för att det egentligen var "hjälp med Pärla" utan det var ju den andra som behövde lite stöd av Pärla men iaf. Jag hade inte kunnat göra det själv och behövde hjälp och förutom att det gick bra och bättre än vad jag trodde det skulle göra(!) så hade vi även lika trevligt som vanligt.
   
  Sist ut för dagen var hingsten och vad ska jag säga? Han fixade båda uppgifterna han ställdes inför och vi börjar tagga inför lördag! Bara en dag kvar med lite avcheckning och därefter är det lite uppladdning innan han ska visa vad han går för. Inga tendenser till dumheter idag.
   
  Nu är jag halvt död. Trots en pizza och en tupplur är jag inte kvickare i skallen. Uäääk. Snoret rinner stup i ett, och ögonen rinner direkt om huvudet inte är i upprätt ställning. GE MIG MIN FRISKA KROPP TILLBAKA.
   
  Jag har pga min form ändrat om veckans riddagar lite. Eller egentligen inte ändrat, utan valt att göra som tidigare veckor och vad som händer rent praktiskt då är att jag rider alla tre imorgon, tre (inkl hingsten) på torsdag, "mina" tre på fredag, bara hingsten på lördag och alla tre på söndag. Ett ridpass mindre än innan, men annars ser det ut som tidigare.
   
  Men nu, nu tar jag ärligt talat och skiter i det här för idag.
  Njut av era friska kroppar och ta hand om er där ute. Hejhej!

  Faller för frestelser, JAG?!

  Det finns nog ingen som har sämre självdiciplin än vad jag har. Det är helt sjukt vad jag inte kan stå emot frestelser. Några exempel:
   
  En glad och pigg Pärlahäst - även om vi ska ta det lugnt eller har planerat ett seriöst pass kan jag INTE låta bli att busa, vara oseriös och bara låta henne dra några repor. Går absolut inte att stå emot.
   
  Snö och halt när jag kör bil - även om jag har dåligt med pengar och vet att soppan går åt äckligt fort så fort man gasar lite alternativt att man VET att det där körkortet är jävligt bra att ha osv så kan jag INTE låta bli att gasa på, kasta upp bilen och sladda. Går inte att stå emot den frestelsen. Är det snö och halt så bara måste man njuta av det!
   
  Gott (onyttigt) att äta - även om jag egentligen inte vill stoppa i mig det så kan jag INTE låta bli. Sötsuget tar över hela kroppen och man handlar utan att egentligen veta vad man gör. (Behöver jag nämna att jag alltid mår skitdåligt efteråt och "ångrar mig". Lite som en bakfylla ;) haha!)
   
   
  Inte för att det kanske är samma sak men en annan otroligt dålig egenskap jag besitter är att när jag blir arg/besviken/ledsen eller dylikt så kan jag ta ut det på fel sak/person. INGET populärt, vill jag lova! Men igår lyckades jag faktiskt styra det lite.
   
  Medan jag och Pärla var ute och så levde resten av gänget rövare inne i stallet. Jag vet inte vad de höll på med, men det brakade och levde. Det hördes på håll och vi närmade oss stallet då vi kom tillbaka. Älskade Pärla märkte det också och gick in i någon mamma-roll. Hon muttrade sitt gnägg ett par gånger och kände väl att det där inte var riktigt okej. När jag kom dit (skyndade givetvis) så stod de som två fromma lamm och det syntes absolut ingenting av deras tidigare hyss. Men det är klart att jag blir sur när de inte kan bete sig! Det har de ju gjort varenda gång tidigare i över två månader.
   
  Sen var det inget mer med det och allt var frid och fröjd. Men när jag skrittade fram Aleccis kände jag hur mitt humör ändå inte var vad det borde. Tilläggas bör att jag även var hungrig = ingen bra kombination. Men då tänkte jag faktiskt VAD är jag sur på och VARFÖR? Svaren blev att det inte var Aleccis och att det inte har något med det vi skulle göra. Så då kunde jag lägga det bakom mig och koncentrera mig på ridningen med - hör och häpna - bra humör och rättvis energi! Skönt när det faktiskt fungerar när man försöker tänka sig igenom och lägga det bakom sig som en liten mentalcoachning. :)

  Pudersnö

  Igår red jag som sagt dressyr på ängen med Aleccis. Trots att hon inte längre har några snösulor så gick det bra att rida i snön. Ska det va snö, så ska det minsann vara pudersnö! Ingen hemsk kramsnö.
   
  Det var nästan värre att skritta då det kunde bli något "ryckligt" då snön var lite annorlunda på sina ställen; "bar" respektive inte "bar". Traven och galoppen gick bättre. En gång kanade hon dock till med ena frambenet, annars var det inte ens särskilt halt, trots förutsättningarna.
   
  Men oavsett om snön är bra eller inte så är det ett passerat kapitel. Våren, vart tog du vägen?!
   
  Bild från gyttjedressyren i höstas.
   

  Tankar kring dagen

  Stallet ska vara så klart som möjligt tills Marielle kommer. Sen tar vi två av dem, och det blir (förhoppningsvis. En av dem har ju lite svårt att behärska sig - och jag syftar inte på Pärla!) lugnt. Inget avancerat för min del iaf. Därefter blir det Aleccis tur och jag funderar på att rida på hackamoret som omväxling. Hon ska bara gå ett "vanligt" pass "ut", vilket jag nu har lärt mig att hon behöver efter ett dressyrpass.
   
  I eftermiddag åker jag därefter ut och tränar lite visning samt känner på hingsten uppsuttet inför lördag. Tanken är att känna så att framförallt galopperna är där de ska och INTE i luften! Han måste ha släppt dumheterna som han nyligen började med så att vi kan ge en rättvis bild av oss (honom) på lördag. Därför ska han alltså "kännas" på både idag, men även på torsdag - för bästa möjliga förutsättningar.
   
  Mellonie

  Kortis

  Hualigen. Att nu är det min tur! Jag har tack och lov klarat mig undan länge nu, men inte tillräckligt länge tyvärr.
   
  Hemma igen och efter dagens kalas/fika så svängde vi faktiskt förbi och köpte en förpackning Alvedon. Jag behöver det nu. Fan också, att det inte kunde vänta till efter lördag! Jag ska göra mitt bästa med sömn, mycket kläder osv för att hålla det under kontroll till helgen, men sen är det minsann bättre att det bryter ut rejält och går över illa kvickt än att det ligger och trycker bakom länge, länge.
   
  Just nu kan jag inte vara tillräckligt glad och tacksam över att jag får hjälp med en häst imorgon. Så det blir att rida tre, istället för fyra för min del. Skönt!
   
  Nepp, det var lite om läget och jag tänker faktiskt alldeles strax krypa ner för att få sova så mycket som möjligt. GAH, jäkla förkylning till att komma olägligt!
   

  Bra hästeri, men börjar bli sjuk!

  Ååh, skit också! Jag börjar bli förkyld! Bara jag klarar mig till lördag iaf...
   
  Hästarna har skött sig allihop; de har gått 55, 65 och 65 minuter.
   
  Pärla i skogen och på en äng längs vägen samt ett varv i byn. Jag ville få igenom henne lite i sidorna och det blev helt klart bättre!
   
  Aleccis red jag dressyr på ängen. Ville lossa henne med och det var faktiskt ett helt okej pass. Volter, åttvolter, några serpentinbågar (men då sprang hon ifrån mig lite) och lite sporadiskt samt en fyrkant höll vi oss på. Fyrkanten använde jag när jag red förvänd galopp så det inte bara skulle bli böjt spår. Gick hyfsat, men vad det märks att hon måste bli starkare. Sen skulle stenmuren äta upp henne, men annars var det som sagt bra.
   

  Vårens eventuella tävlingar

  Dessa tävlingar står just nu på min preliminära tävlingslista nu i vår. Eftersom ekonomin är rätt kass så ska jag försöka göra det bästa av situationen; dvs välja så nära tävlingar som möjligt med så bra klasser som möjligt. Så här ser det ut just i detta ögonblick:
   
  1 april
  Värnamo - inomhus
  Lokal LC+5 & LB
   
   
  14 april
  Bratteborg (Vaggeryd) - utomhus
  Lokal LB & 0.90/LD storhäst
   
   
  4 maj
  Nässjö - inomhus(?)
  JLFF's SM-kval
   
   
  De båda sista är väl mest spikade, den översta är fortfarande osäker. Hoppas, hoppas! :)
   
  LB Bratteborg 2008, gamla utebanan.

  Hästplaner denna vecka.

  De är egentligen inte så avancerade. Jag tänker försöka rida alla så många dar som möjligt; på tisdag och torsdag även hingsten. Just nu ser det ut såhär, antal:
   
  Mån: 3
  Tis: 4 (varav jag rider 3)
  Ons: 3
  Tors: 3-4
  Fre: 3
  Lör: 0
  Sön: 3
  Hoppas jag kan hålla detta nu! :)
   
  Idag har jag ett uppföljningsmöte i eftermiddag och innan dess ska alla var motionerade och klara. På fredag är det också möte, men på förmiddagen. Då blir det tyvärr ridning efteråt och även om det blir lite småtufft så måste alla ridas då jag inte är hemma på lördagen = vilodag.
   
  På tisdag får jag en hjälpande hand av Marielle. Uppskattat!
   
  Utöver det så lär väl veckan rulla på. Inga konstigheter och inget annorlunda. Man kan iofs hoppas på att snön smälter illa kvickt, för nu har hästarna inga snösulor längre så det blir lite "låst" vart vi kan rida; inte så mycket i skogen eller ängar alltså.
   
  Om de ringer och ber mig jobba ser givetvis dagen i så fall annorlunda ut. Då blir det ridning på eftermiddagen istället, men inget är bokat just nu utan det blir dag för dag i så fall.
   
   

  Bruten tradition

  Min tävlingsdebut var i oktober 2007, tillsammans med min älskade andra hälft, bästavän, och tävlingskompanjon Pärla i min favoritklubb; Lenhovda Hästsportklubb.
   
  2008 var vi återigen där, dock i april, och vann båda klasserna.
   
  2009 så hade det börjat bli lite av en tradition. Vi började tävlingsåret med två starter i Lenhovda, ett ner i första klassen (sista i grunden pga att jag svängde för snabbt) och en tredjeplacering i LBn.
   
  2010 var mitt första avd B-år och då började vi fortfarande på denna anläggning; en felfri runda och en med ett stopp.
   
  2011 hade de ingen tävling pga att det krockade med andra saker samma helger de brukar ha tävlingen.
   
  2012 var vi där igen; en felfri runda och ett ner i andra starten.
   
  Vad har de nu hittat på inför 2013 då? INGEN LB! :( Hur tänkte de där?! Detta är ju lite av mitt "säkra kort" tack vare att både jag och Pärla trivs så bra på platsen och vi har aldrig haft en dålig dag där! Men för första gången sedan 2007, har vi alltid startat på deras ponnytävlingar. Nu i år kommer vi bryta denna tradition och vi kommer alltså inte finnas på plats i april. Surt!
   
   

  Lugnt på hästerifronten

  Endast en häst riden idag och mer än så blir det inte. Det gick bra, men man kände att han var nära att sätta till de luftiga sidorna och då tog jag "striden" direkt och bad om lite olika saker och sedan rullade han på.
   
  Utbildningsmässigt hade han inte skämt ut sig i en LB. Han är hyfsat stadig i formen och är mjuk, ridbar och lydig. Vad han kan är bland annat; gas, broms, svänga givetvis, rätt galopp, skänkelvikningar (de är bättre i trav än galopp), bakdelsvändningar, halt, rygga och så brukar vi rulla på i lite volter, serpentinbågar, snett igenom osv. Ett helt vanligt pass, som för vilken häst som helst men det som skiljer är att tidsmässigt går han lite kortare pass bara. trevlig kille!
   
  Nu är det bara två gånger kvar och sedan är det upp till bevis!
   
  Gammal bild. (Har inga andra/fler/färskare, tyvärr.)

  Tur det inte snöar


  Mello-gnällo!

  Nu tycker jag vi lagstiftar en ny grej här'va; SLOPA DE INTERNATIONELLA JURYGRUPERNA FÖR FAN!
   
  Ja, jag tycker att Yohio skulle vinna och ja, han skulle vinna om det inte var för de @£$!"¤#&-jurrygrupperna.
   
  Ärligt talat. Första gången i världshistorien som vårt land röstar rätt i mellofinalen, och då ska givetvis de andra idioterna förstöra. HAHA - störmigintelite.
   
   

  Som planerat!

  Dagen blev som planerat; häst1, häst2, kalas, häst3. Trots mörker och kyla så tog vi oss runt på en sväng, jag och storhäst. Vi red större delen i skogen och där det inte lös, och hon tyckte det fanns en del att titta på. Men med tanke på dem förutsättningarna var hon ändå helt okej mjuk och fin. Fast, ärligt talat hade jag ett bra ursprungsläge då Marielles arbete satt kvar lite. ;) Nöjeskörning, som man brukar säga, haha.
   
  Vi red den rundan där man rider på sidan av stora vägen och för en gångs skull var det typ inte en enda bil/annar fordon på så långt man såg! Det kom en bil en ganska bra bit bakifrån, men that's it. Så gött att inte behöva planera in i minsta detalj hur man ska göra, utan bara låta henne gå på i stort sett. Det var dessutom stenhårt att rida, men som vanligt höll vi igång ändå i alla gångarter. Ganska exakt en timme var vi ute.
   
  Pärla reds som häst nummer två, alltså i förmiddags och henne red jag barbacka. Det var inget vidare bra pass. Hon var allmänt seg och jag hade jättesvårt att hålla överlivet upprätt. Jag orkade inte? Men hade kånkat vatten innan och dessutom är inte kroppen bra än. Men ändå. Sjukt hur viktig ryggen och all annan muskulatur är för att sitta vettigt. Känslan var inget vidare. Det var ett alldagligt "ett i mängden-pass".
   
  Första hästen ut skötte sig också. Hyfsat bra hästdag!
   
  Det bästa med hela dagen var faktiskt att jag, trots att kalaset drog ut på tiden så höll jag det jag hade planerat.
   
  Förresten, tro fan Aleccis hade trampat sig med en av broddarna IGEN! Blod var det, men hon var inte halt. Därav att jag red henne ändå. Men det är fan det TREDJE denna vinter. Egentligen fyra om man räknar med ett "gnid" av en brodd längs insidan på den andra hoven. Det "positiva"(?) är att hon blandar hovarna och kliver inte bara på samma hela tiden - alla får vara med :P Nu får hon helt enkelt ha boots bak, både i hagen och när hon rids. End of the fucking brodd-skadar-story!
   

  You don't have to be good - be different

   
   

  Kalaslördag

  Dagens lördag innebär kalas. Min tanke är att innan kalaset rida två hästar, och efter kalaset rida en häst. Hur det fungerar i praktiken vet vi inte förrän i eftermiddag. Jo, men det ska nog gå. Som vanligt blir det nog skönt att få komma ut och lufta sig lite efter kalaseri. Det brukar jag ju tycka.
   
  Mer än så är inte planerat, iofs kan man nog inte planera in så mycket mer än så rent tidsmässigt. Inte på dagtid iaf. Kvällen bjuder väl på några raggarvarv på stan, men innan dess blir det melodifestivalfinal.
   
  Intresseklubben antecknar (y) Kanoners.
   

  Att vara rättvis

  Något jag tycker är oerhört viktigt är att alltid ge hästen en rättvis chans. Vad skulle till exempel hända om man skrittar på långar tyglar, sitter i en ställning mer lik en hösäck och halvsover samtidigt som man från en sekund till en annan ger hästen galoppskänkel. Troligtvis börjar hästen inte galoppera, alternativt att den sprätter iväg i ren förvåning.
   
  För att få det resultat man väntar sig krävs att man ger djuret en ärlig och rättvis chans. Just detta är jag bekant med men inte nödvändigtvis mitt exempel, då det var extremt då min syster fick träna på detta och det var svårt att förklara hur känslan ska vara. Rätt energi. Som ryttare måste man vara framme i tanken och ha hästen med sig.
   
   
  Att hoppa ett hinder handlar också om att vara rättvis. Det är jag inte alltid när det gäller Pärla och omhoppningar, haha, men alla vet vi vart vår gräns går. Och om inte, så är det något man lär sig med tiden. Att vara orättvis behöver inte innebära att man presenterar uppgiften som olösbar, det är bara det att den kanske blir lite svårare än vad den hade kunnat vara. I mitt fall försöker jag alltid göra så att hon kan hoppa, även om man ibland missbedömmer hinderplacering, tempo, vägen, avståndet  - you name it.
   
  Att vara rättvis handlar inte bara om att ge djuren rätt så bra förutsättningar vi kan. Det handlar även om allt annat vi har omkring oss. Vi måste vara rättvisa när vi ber varandra om något. En sak man skulle minnas en dag, kanske man inte minns en annan. Det handlar om tillfälligheten, men även humör och hur tankspridd man är samt vad som har hänt mer samma dag. Jag tror det är viktigt att komma ihåg det när man även har hand om barn. Man man inte be om samma sak två dagar där barnet har helt olika förutsättningar; trött mentalt eller ledsen, alternativt hoppfull inför något som ska ske längre fram.
   
  Anledningen att jag egentligen kom att tänka på det här handlar varken om djur eller barn. Det är egentligen inte ens levande, men även här måste vi vara rättivisa. Det jag pratar om är bilkörning. Man kan inte tro, och köra som, att en vanlig personbil, kanske i form av en familjeräser, ska ha samma acceleration som en sportbil. Man kan inte heller tro, och köra som, att en stor, stark arbetsmaskin ska ha samma vändradie som en mindre bakhjulsdriven bil. Man kan inte tro att en liten småbil ska ha samma vridmoment som en jänkare. Bara några exempel. Man kan inte tro, och köra som, att en familjebil ska ta sig igenom samma terräng som man tidigare har kört med en 4x4 Jeep, just saying ;)
   
  När man kommer med vissa sådana argument - då säger jag som Pärla;

  Hästarna idag

  Marielle red återigen Aleccis idag, och förutom hennes (hästens alltså, hähä) sista taggande och giraffande i sista galoppen, så gick det himla bra tycker jag! Hon rider henne jättebra och jag tänker minsann försöka få henne att prova att hoppa henne framöver. Kan va kul för min del att se henne från sidan. :)
   
  Jag red Pärlahäst och ja, vad ska man säga? Ett ganska vanligt pass på en ganska vanlig Pärlahäst ;) Jag älskar henne över allt annat och vi tuffade runt och hade det rätt trevligt. Eller väldigt trevligt faktiskt!
   
  På två dagar har jag fått rida med sällskap tre gånger - HUR lyxigt?! Helt underbart trevligt, faktiskt. Jag hade nästan glömt bort hur det var, men nu minns jag igen. Det ska bli fler sådana ridturer nästa vecka. Trevligt värre!
   
  Efter den turen red jag hingsten och han var riktigt fin idag. Inga dumheter från hans sida och jag kunde utan problem sitta kvar. På söndag rids han igen, och då ska vi se hur många fler gånger han ska ridas innan det är dags för hela höstens, och vinterns, mål. Vilket är nästa helg!
   
   
  Nu ska jag faktiskt ställa mig och göra paj, och den ska vi gotta i oss under Gladiatorerna om en timme. Hallonpaj blir det, med smuldeg, mums! Det blir mysigt, och vad vi ska tjocka till oss. Senare ikväll blir det raggen på stan. En ganska vanlig helgkväll, med andra ord.

  Skallar

  Som ni säkert känner till finns det en godissort som ser ut som döskallar, i hallon och sötlakrits (vilket är typ den enda lakritssort jag tycker om). Men när jag köpte lösgodis häromdagen så fann jag sådanan i miniformat; kallade "micro" till och med. De var jättesmå och SKITGODA! Nomnom, sådana blir det helt klart fler gånger!
   
  Minisarna:
   
  Den vanliga storleken:
   

  Fredagsplaner

  Mina planer för denna dag är att först och främst gå på ett möte. Jag hoppas att det inte blir för utdraget, utan att det flyter på. För efter det så ska jag och samma kompis som igår, rida Pärla och Aleccis. Tidig förmiddag ska jag därefter infinna mig i nästa stall och rida hingsten. Eftersom han ska ridas mer intensivt nu (varannan dag, förhoppningsvis) så blir det fyra hästar - två hästar - fyra hästar - två hästar, alltså varannan dag fyra och varannan dag två. Detta blir ju inte så smart planerat, så istället ska jag skjuta fram en häst så det blir tre - tre - tre, istället. Det blir bra mycket hälsosammare och bättre rent tidsmässigt. Därav att hästplanen ändras lite just idag. Annars har hästeriet för den här veckan hållt sig till planerna, förutom att det inte är jag som har ridit Aleccis nu igår, och idag.
   
  Senare i eftermiddag hoppas jag att vi, jag och min sambo, kommer på att göra något. Det är så svårt att komma på vad man ska hitta på då det mesta kostar ganska mycket pengar, men även borde planeras lite. Men vi får se vad det blir av dagen. Ikväll hoppas jag att vi kan bänka oss framför Gladiatorerna, haha, det har blivit lite av en vana nu på fredagskvällarna.
   
  Igår skickade jag även iväg ansökan till kursen. Det finns totalt 8 platser - HOPPAS nu verkligen att en av dem går till mig!
   

  C-ponnyer

  Idag har jag bara ridit två hästar; båda storlek C-ponny. Först ett New Foreststo som jag lånade för sex år sedan, vid namn Monice, som min kamrat har hemma hos sig för tillfället. Hon red sin D-ponnyvalack och jag red stoet. Vi tog det lugnt, men det var ändå kul - dels pga att det var länge sedan vi umgicks och vi hade mycket att säga, men även att rida denna ponny igen.
   
  Därefter frågade jag om hon ville hänga på upp till mig och ta en tur på mina båda. Sagt och gjort. Jag som håller hårt i min stjärnhäst, lät henne prova Aleccis. Det gick bra, men jag är nog rätt jobbig som ägare, hahaha. "Hur känns det?" "Hur känns det nu?" "Hur skulle du säga att hon va om jag inte hade ridit henne?". Jag är ganska nyfiken på hur andra uppfattar mina hästar, så det är därför jag frågar hela tiden. Det såg bra ut, framför allt i slutet och imorgon ska vi ge oss på samma sak igen. Kul! :)
   
  Detta är Monice.
  Bilderna från våren/försommaren 2007, dvs snart sex år sedan, när jag hade henne som min egen.
   
   
   

  Aleccis - tankar just nu

  Så fort vi har något ställe att rida på med vettigt underlag osv så ska jag prova att rida henne i förvänd galopp. Hon måste bli strakare, mycket starktare, i galoppen (framför allt vänster) och det är oerhört nyttigt. Då kan jag passa på att träna min balans och sits = sitta rakt över hästen.
   
  Jag tänker även försöka arbeta henne ställd; både utåt och inåt på böjt men även rakt spår. Även öppnor, slutor, mycket galoppfattningar ochannat smått och gott. Nu vet jag ju vad jag ska sträva efter och jag vet hur hon ska kännas när jag kan gå på henne och kräva att hon faktiskt gör det jag ber henne om. När det väl släpper så är hon ridbar på ett helt annat sätt och detta MÅSTE bli vardagsmat. Först då kan vi bli bättre och därefter kan vi nog börja med lite olika hoppövningar.
   

  Ge mig en lugn dag!

  På min dagordning står följande:
  o byta vatten
  o fodra lite mat (favoriten på hela dagen, enligt en viss gul tant)
  o rida Pärlahäst
  o rida Aleccis
   
  och så tvätta.
   
  Hoppas nu dagen får se ut såhär och att det inte tillkommer några oplanderade krav. Det behöver jag inte idag!
   
  Pärlis är minsann inte dum. Hon kommer ner när det är dags för mat och så äter hon upp sin mat under tiden jag hämtar (HÄMTAR ja, Aleccis tycker det är roligare att vara ute än att gå in och käka - SÅ mycket uppskattar hon utelivet!) de andra. När de andra får sin mat så står ju då Pärla och tycker det är oerhört orättvist... Så då får hon en näve till, haha. Så nu har hon lärt sig det. Skyndar hon ner och äter upp så får hon lite till. Så kan det gå när hästen är söt.
   

  Till salu och hovslagare, dock inte hovslagare till salu

  Två händer säljes, eller helst bytes. Händer som visserligen duger till det mesta - men nu har det negativa tagit över det positiva! Efter månader av torrhet, självsprickor och en jävla sveda har jag nu tagit beslutet att göra mig av med dem och förhoppningsvis få tag i ett par av klart bättre kvalité! Regelbundet servade (varenda kväll och lite mer när det finns något klabbigt i närheten). Allt av intresse!
   
  (Nu är jag väl så illa tuvngen att bjuda på lite bilder på mina FINA, SKÖNA, UPPSKATTADE nävar... Som sagt, säljes till hbj!)
   
   
   
   
   
   
  Ser de inte sköna ut? -.-'
   
  Nej, nu är det nog dags att lämna det ämnet. (Men fan vad ont de göööör! NU är jag klar.) Denna dag har varit sjukt stressad, men det gick! Tre jobb har jag roat mig med idag kan man väl säga, men lika snabbt brände jag de pengarna (och lite till) då hovslagaren kom förbi och gjorde nytta. Skönt att det är gjort iaf; alla tre är nu välskötta om tassarna. Mina båda hästapållar har fått vila idag (Pärlas sista vilodag i den här omgången), men imorgon ska båda ridas igen! (y)
   

  Fyra fall på elva dagar

  Idag har jag blivit avslängd... IGEN. Alltså, fyra gånger på elva dagar?! Det är mycket. Det började med att vi tränade lillhingsten genom att rida i ridhuset inför framtida mål. Han är mötesskygg precis som många andra hästar, och en av gångerna han gjorde en 360 satt jag inte kvar utan åkte raka vägen ner i manegeunderlaget.
   
  Han var inte dummare än att han lärde sig detta tills idag. Idag har jag inte bara "kanat" av, utan han har ansträngt sig till det yttersta och två gånger slängde han av mig. Första gången i en djup bock där jag (uppenbarligen) inte satt tillräckligt upprätt utan åkte rutschkana ner i snön med näsan före. Andra gången var en sådan jäkla katapult med spark, bock och hela skiten och jag dansade ner på marken i ett ordentligt pladask. Innan dessa idéer var han riktigt fin, och efter så fick vi till ett par varv som "dög" haha, nejdå, men vi ska nog skruva upp motionen för denna gosse nu för det är inte långt kvar tills det är dags och innan dess måste han fan ge sig vad gäller dumheter och fasoner! Det är verkligen en fin kille när han skärper till sig.
   
  Aleccis är som bekant skydlig till den fjärde avsittnigen. Det måste vara något av ett personligt rekord i antal avramlingar på få dagar. Nu får det minsann räcka! Min kropp är ganska tilltygad vid det här laget. Hähä, dags att börja rida min gamla häst igen så man sitter kvar, kanske? :P
   

  Hopplaner

  Januari
   
   
  Februari
   
   
  Vad gäller hoppningen så känns det bara som att vi står och stampar på samma ställe. Kommer ingenstans, inga framsteg.
   
  När det blir vår ska jag verkligen försöka göra som Lasse sa; hoppning var tredje dag. Mycket, men lågt. Vi måste träna och det måste ske regelbundet!
   
  Jag vill även bygga upp olika serier med studs och kombinationer = mycket hinder så hon inte hinner dra, vägra, stressa osv. Bara göra. Ju fler hinder, desto lugnare häst. Även bommar före och efter hinder så att hon hoppar uppåt istället för framåt.

  Jobb och hovis

  Saknar min lilla bruna, fina ponny!
   
  Som jag nämnde igårkväll så ska jag alltså jobba idag. På en förskola; städ och kök. Det blir kul!
   
  Därefter ska jag skynda ut till hingsten och om jag känner den gossen rätt så kommer han nog visa lite egna åsikter under det passet. Det blir garanterat roligare (och det roligaste på hela dagen, är jag rätt säker på) än den första aktiviteten jag kommer ägna mig åt.
   
  Väl i mitt stall ska jag ut och rida på dagens sista häst och sen ska dojorna på mina båda hästar bytas ut och och den sista ska få fossingarna filade lite.
   
  Om allt klaffar så är jag inne igen tidigast klockan 20. Tolv timmat kommer det ta från att jag går ut. tills jag kommer tillbaka igen förrutom ett snabbt ombyte.
   
  Mitt problem? Som ni vet fungerar inte jag utan sömn och MAT. När under hela den här dagen ska jag hinna äta?! Det blir ett saftigt problem som jag ska grunna på ett tag. Shit, jag kommer inte vara snäll ikväll..!
   
  Annars så... GLAD LILLÖRDAG PÅ ER! :D
   

  Ont

  Varje gång jag gör något så har jag återigen skitont. Det spelar ingen roll om det är laga mat, diska, byta ut och fylla på vatten till hästarna eller rida. Det frestar på... (Jag är långt ifrån helt bra, men orkar inte vänta ut det.)
   
  Efter de båda starterna i lördags hade jag fruktansvärt ont. På söndagen red jag ändå och givetvis hade jag ont igen. Måndagen bjöd på två ridturer och helvetesjävlar vad det frestar mer än man kan tro! Idag red jag bara ett pass men har, precis som de flesta andra dagar, stått och halvböjt mig över diskbänken så det är inget trevlig känsla jag har i kroppen. Jävla skit att det skulle bli så illa!
   
  Det jag skulle komma till är att morgondagen kommer tvinga mig till att stå lutad över en diskbänk igen under hela förmiddagen och ett par timmat på eftermiddagen då jag ska vara mattant på en förskola. Därefter ska jag rida två hästar. Ärligt talat kanske jag borde investera i Alvedon? Hualigen. Bara att bita ihop. Som om inte det räckte så ska jag även tvätta i dagarna och DET om något frestar på i vanliga fall. Stå och vika kläder och ha sig. Både kul och skönt, hähähä. Bra där!
   
  Hepp, om man bara kunde spola tillbaka tiden lite och ha slängt på en jävla sadel den där onsdagen förra veckan..? Och lite andra grejer i utrustningsväg så jag kunde tala om att det inte var någon bra idé det hon försökte med, och även lyckades med. Shit happens.
   
  Men tack vare det har jag iofs lärt mig ta tag i ridningen och inte se mellan fingrarna en massa. Så, intet ont som inte har något gott med sig!
   
  Bild från i höstas.
   

  Nästan lika fin idag

  Idag red vi en annan runda. En "ny" för hästen, då hon aldrig har fått gå den innan. Hon var tittig och så, men hon blev faktiskt nästan lika fin som igår! Hon hade bergis varit det om det inte var en ny runda, som sagt.
   
  Vi red neråt byn, över stora vägen, på asfalt, grusväg, skogen, grusväg, skogen och sen lät jag henne rulla på i trav och galopp på en volt när vi var på en lite större plätt (ca 15 m volt), sen fortsatte vi rida i skogen lite till och sen grusväg, asfalt och genom byn. 1 h 30 minuter. 
   
  Jag känner att hon verkligen behöver sådana här lite längre pass och jag ska verkligen försöka pressa in det så ofta det bara är möjligt! Snacka om nöjd häst när man är hemma igen. :)
   
  Efter rundan passade jag på att fräscha upp hennes träns igen. Det har jag inte gjort sedan jag köpte det, så det var välbehövligt! Dessutom passade jag på att "laga" tyglarna med, då ena haken hade fått stryk efter vår lilla incident och blivit utdragen vilket gjorde att den åkte ur bettringen fyra gånger när vi red igår. Tack vare skruvstädet i verkstaden så kunde jag pressa ihop den försiktigt ett par millimeter igen och den var knäppt hela tiden under dagens tur. Skönt att det gick att fixa så enkelt! (Den hade lika gärna kunnat gå i tusen bitar eftersom det tydligen är gjutgärn(?) så det var en chansning att se om det skulle fungera, men det gjorde det ju!)
   

  Svårförtad

  Jag är väldigt, väldigt, VÄLDIGT svårflörtad vad gäller andras djur.
   
  En hund ska veta vem som är ledaren och inte ifrågasätta det, hunden ska även gå fot utan problem och att skälla är inte okej - nolltolerans. Detta är några grejer jag tycker är otroligt viktiga och jag blir ofta ledsen av att se hundar som inte är tillräckligt uppfostrade.
   
  "Tällräckligt" här innebär inte MINA krav som jag skulle ha på min hund (dvs de tidigare nämnda). Alla har givetvis sina egna åsikter och varje hund är en individ. Men vissa saker är grundläggande.
   
  Hunden är den som får "sota" för en mindre bra uppfostran. Man ser ofta hundar som är ute och går med matte/husse genom att de drar i kopplet och ibland hoppar fram framför folk/fordon. De är ledaren.
   
   
  Detta är inget klagoinlägg, utan det jag vill HISSA är de hundar som verkar så himla trevliga och... ja, men uppfostrade. Vi var ute och gick igår, jag och min sambo, och i skogen ("skogen") mötte vi en kille med en svart mellanstor hund. Hunden var lös och rörde sig kanske runt fem meter framför honom. När han såg oss gav han en nästan osynlig "hjälp" om vi nu ska kalla det det, till hunden och genast höll hunden perfekt fot-position. Efter att vi möttes och lite till, så lät han hunden röra sig fritt igen. Sådant tycker jag är så fint!
   
  En annan sak är att många som har hundar av mindre modell nästan verkar tro att "dem inte behöver uppfostras för lyder de inte är det bara att lyfta upp dem", eller något för det är ofta, väldigt ofta, man ser framför allt mindre hundar, bete sig ganska... opassande?
   
  Därför vill jag även här tala om hur vackert det är och hur glad jag blir när man ser småhundar gå fint i hängande koppel. Det är lite som ett mästerverk och det är så vackert att se! (Hundens beteende vid promenader är det jag, som publik, ser - jag vet såklart inte hur hunden är i övrigt och det är inte heller något jag har med att göra.)

  Lugnt, på lugnt, på lugnt, på lugnt. Det är rätt lugnt.

  Stora Hästen ska ridas, och så ska jag även ta en promenad samt ordentlig genomrykt med ryktstenen på en viss häst som fäller något kopiöst. Pärla gör sitt bästa med att bara vara tant ännu en dag. Ganska lugn hästdag ändå och det är rätt skönt att ha det såhär lugnt vilket jag har haft ett tag nu. Allt hästeri görs på eftermiddagen. Innan dess ska jag bete mig som den hemmafru jag är med diverse fantastiskt roliga sysslor - eller?
   
   
  Pärla får stå för bilden.
   
  Kan även passa på att gratta min syster som fyller idag. Hela 23 år faktiskt. Det är under dessa kommande knappt tre månader som det skiljer (nästan) två år mellan alla oss syskon, rent siffermässigt iaf.

  Glad och nöööjd!

  Fyfan vad fin min storhäst var idag! :D Så underbar, fantastisk känsla - ÄNTLIGEN! Precis vad jag behövde och precis NU, när jag behövde det.
   
  Efter förra veckan var det nästan dags att boka en leverans till Finuds (hähähähähäh), men idag är hon äckligt dyr igen!
   
  Det jag skarpt ogillar är att det uppenbarligen måste hända något drastiskt för att jag ska kunna hålla fokus och rida ett helt pass. Någonstans på mitten kände jag hur något bara släppte! Hon spelade i mitt lag, och vi talade återigen samma språk. (Och det var inte igår vi gjorde det sist.)
   
  Efter att något lossnat vad gäller känslan, så gjorde även hästen en helt oväntad, men väldigt positiv, grej. När vi rider den här rundan måste man gå över en träbro som är max 1m bred (smal!). Bron är ganska ostabil då den bara är gjord av trä och det låter såklart när man kliver på den. I vanliga fall har Aleccis försökt vända när man närmar sig den, men hon har givetvis inte fått slippa undan. Istället har jag hoppat av efter att jag har fått fram henne en bit till och sedan lett henne över. Det har hon fixat okej, men hon blir lite "på" och springer halvt över en för hon får så bråttom. Idag stampade hon på, raka vägen rakt fram, rakt på bron och rakt över! Klockrent - och väldigt skönt för mig att kunna sitta kvar där uppe. Hon blev även lite extra glad och nöjd när hon hade kommit över, alldeles på egen maskin, hahaha söthäst.
   
  Sen var hon fin lite till och från, för efter lite skritt var hon tillbaka som vanligt en kort stund men det släppte snabbt. Hon har aldrig varit så reglerbar, och egentligen nog inte så ridbar, som hon var idag.
   
  Vi var ute i 1 h 25 minuter. Jag trodde inte det var så länge, så jag var till och med tvungen att kontrollräkna, men jo, så länge var vi faktistk ute. Inte för att det är så länge kanske, men det som gjorde mig förvånad var att det inte hade kändes såpass länge. Varför? För att puckopiloten hade lyckats hålla fokus och koncentrationen uppe hela tiden!
   
  Vad jag egentligen gjorde idag var att vara rätt tuff mot henne, men inte på ett elakt sätt utan på ett bestämt sätt. Jag är lätt "förlåtande" och ser mellan fingrarna mycket med hästarna och då står man bara och stampar på samma ställe och utvecklas inte. Idag var det halt direkt om hon låg på, försökte smygöka eller gjorde något som inte var vad jag bad henne om. Efter varje halt ryggade vi några steg, ibland ganska länge och ibland bara ett par steg. Var hon fortfarande på så gjorde vi så en stund och stod därefter still. Raka besked, klart och tydligt, men framför allt bestämt utan att för den skulle vara elak eller sur osv. Men det som jag tror gjorde nytta idag var att jag DREV igenom "problemen" - ordagrant. Jag hade aktiva skänklar och ja, drev helt enkelt igenom problemen istället för att försöka "bromsa bort dem". 
   
  Det som är basmat för någon annan är en ny knapp för mig. Jag längtar redan till morgondagens pass men då lär hon nog va lite tvär, för med all slowmotiontrav och galopp idag så lär hon nog ha lite träningsvärk efter att ha stått över en halv vecka.
   
  Nej, nu ska jag lämna det här. Men jag lovar att det känns väldigt bra just nu och nu är målet att minnas dagens ridning och arbeta efter det varje gång.
   

  Störande

  Jag vet inte om ni har tänkt på det, eller varit med om det nångång, men visst är det väldigt störande när folk inte vet vad det är de säljer?!
   
  Ett klockrent exempel på detta är om man letar en ÄKTA Volvo 850/855 R. Det finns olika varianter som T5, T-5R och R.
   
  Största skillnaderna?
  T5: femcylindrig turbo, 225 hk, odiffad.
  T-5R: femcylindrig turbo, 225 hk med en 30 sekunders boosteffekt på 240 hk, odiffad.
  R: femcylindrig turbo, konstant 250 hk, diffad, fullutrustad, tvärt om vad gäller skin och mocca, etc etc.
   
  Det finns även en "vanlig" turbo med endast 210 hk, odiffad givetvis.
   
  En välvårdad, äkta R är fortfarande dyr, och ganska svår att få tag på. Folk försöker sälja sina bilar som äkta R-bilar även om de inte är det. (Oftast T-5R men det ser man direkt om det är rätt eller "fel" inredning). Äkta R-bilar finns INTE i automat, men det är många som påstår sig ha en äkta R men så ser man att det är en automat och då är det bara en 225 hästars T-5R. Det gäller att vara på sin vakt, och veta vad man ska "leta efter" för att veta vad det är för bil.
   
  Just nu har jag suttit på blocket och kollat, för skojs skull, och än så länge inte sett en enda äkta R, men väldigt, väldigt många som påstår sig vara R i rubrik, även flera som har skrivit "äkta" framför. Jag blir inte förvånad om det är pga okunskap - men som köpare blir man lätt galen av att folk inte vet vad det är de har!
   
   
  Här har vi en till exempel. Snygg att se på (trots kass bild!) Detta är inte ens en T5-R vilket de påstår i annonsen. Positivt är dock att det är de rätta stylinglyktorna (devileyes) som är skitsvåra att få tag i då de inte säljs längre. Det är även en annan front och den tycker jag ser bra ut. Men rent effektmässigt är det ett nedköp. Jag hade iofs kunnat köpa den ändå, just pga utseendet (men inte för det priset! Fel upgifter -> även fel pris!) eftersom jag inte är ute efter största motorn och använder mina bilar som bruksbilar -  och även dragbilar, men poängen var att rätt ska vara rätt!

  Aleccis igen

  Nu har hon fått tänka över sina hyss i några dagar, haha, eller nåt.
   
  Jag hade faktiskt tänkt att rida Aleccis igår, men eftersom Jennie hakade på och tanken var att motionera den sista hästen, så valde jag att skjuta upp det. Hon förlorar inget på att stå en dag till. Oavsett om hon rids varje dag eller står en vecka så är hon ändå lika skitpigg när man rider, så för min del där uppe har jag att göra oavsett.
   
   
   
   
  Lutar åt gummipelhambettet eller hackamoret.

  Vecka 10

  Under kommande vecka har jag ett par grejer inbokade, utöver de dagliga hästiga sysslorna. Hovslagaren ska också komma förbi och snygga till fossingarna på hästapållarna, dag ej spikad än.
   
  Måndag:
  - möte med ena ledaren på "programet"
  - rida två hästar, dock bara Aleccis av mina.
  - tacka nej till jobberbjudandet. (Ska visa vad det skulle innebära senare.)
   
  Tisdag:
  - rida en till två hästar, beror på vad vi hittar på under måndagen. Aleccis är den ena.
   
  Onsdag:
  - rida två till fyra hästar. Beror på hur Pärla känns och verkar, om hon ska ridas eller inte. Hingstdag igen!
   
  Torsdag:
  - hästarna, antagligen rida två av dem; mina.
   
  Fredag:
  - möte och förhoppningsvis boka en plats på kursen! :D
  - hästarna, alla tre.
   
  Lördag:
  - kalas
  - hästarna, Pärl och Allejsäghej.
   
  Söndag:
  - häst och hingsten.
   
  Rättså gött faktiskt. Just nu passar jag på att njuta av att ha det ganska fritt (även om det ändå är rätt tidskrävande att rida alla hästana och sådär), för jag vet inte när pluggeriet startar. Feels goooooood!
   

  Provridning - avkastarkung!

  Det var inte jag som skulle provrida hästen utan det var min gode vän - jag var med som, stöd? Haha, inte vet jag, men det blev en liten utflykt i alla fall! :)
   
  Själva provridningen gick inte som planerat och jag lider verkligen med ägaren! Inget blev som planerat. Jag menar absolut inte att "hänga ut" ägaren (därav att jag tog bort ansiktet lite kvickt på vissa bilder/printer), men vill ändå dela med mig av hästens ganska roande konster (för oss på marken).
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Det blev ingen affär, tyvärr.

  Dagens planer, och Pärlahäst

  Idag ska vi, jag och min vän Jennie, göra en kul grej. Vi ska nämligen åka och kolla på en häst! Spännande, spännande! :)
   
  Jag sitter och slänger i mig fyra mackor och yoghurt just nu. Det krävs ju att fylla upp magen om man ska ut på äventyr. Efter det så ska jag hem och rida. Igår fick jag lite "rida-Aleccis-sug" igen, men jag borde nog vänta lite till då kroppen började värka rejält igen efter klubbtävlingen igår. Vi får se hur jag resonerar senare, när det börjar bli mer dags. Pärlahäst ska få vila t o m tisdag i alla fall, eventuellt mer. Men jag vill helst inte låta henne vila jättemycket, dvs inte mer än hon "behöver", fast å andra sidan vill jag ju ge henne en rättvis chans att bli kvitt om det är något som ligger i bakhåll i hennes kropp. Balansgång, it is.
   
  Utöver alla hästplaner idag så har jag inget planerat. Det känns skönt. Dessutom har vi riktigt fint väder! Man blir aldrig mätt på solen och dess svaga, försiktiga värme den har bjudit på i några dagar nu. Det är så skönt, att oavsett hur vädret utvecklar sig härifrån framöver, så ÄR det numera officiellt vår - och är det något jag älskar, så är det våren!
   
   
   
   
  Tjockispärl! Hon är väldigt tjock nu och det går inte så bra att minska magen... Men vi jobbar på det!

  5 Sanningar - i brist på annat

  o Jag blir lite smått "äcklad" av att ha handlar något på Willys, haha! Jag är en äkta Maxi-stammis!
   
  o Jag har en sjuuukt beslutsångest inför det där jobbet som jag vet att jag i stort sett har om jag vill ha det. Men när man söker på internet så... jao, vad ska man säga?
   
  o Jag blev "tvingad" att uppsöka läkare efter smällen i onsdags. Blir jag inte tvingad så går jag inte till sjukan. Jag gjorde till exempel inte det när jag hade krockat med bilen, eller när jag har blivit ordentligt mörbultad i andra sammanhang.
   
  o Jag har skrivit med en person angående Aleccis. Men jag är så velig och... Fast. Blä. Vet inte vad jag vill!
   
  o Om jag inte tar jobbet så kommer jag snart börja plugga/gå en kurs. :]
   

  PÄRLA - Klubbtävling 2 mars 2013

   
   
   
  Först och främst så var vi näst intill försenade. (Anlände när det skulle börja.) Hann inte gå banan som jag borde, utan joggade runt den ett varv och la ingen vikt vid att memorera..? Banan fastnade aldrig och även om det inte kändes som jag skulle rida fel väg, så gjorde jag det iaf sen när det var dags. Efter felridningen så fick vi även två stopp på en oxer. Första gången för att jag kollade på den samtidigt som jag la henne i botten och andra gången för att jag fortfarande inte skärpte till mig och red. Tredje gången så körde vi på och då hoppade hon fint, och därefter tog vi resten utan fel. Hon "knackade bom" över de första båda hindren, men sen var hon inte i mer. Vi behöver lite mängträning för att hitta tillbaka till där-vi-vill-ha-varandra, men sen är vi nog uppe på normalnivå igen.
   
  Jag kände att jag inte var "där" riktigt, alltså inte med i nu:et. Men så är ju mina "koncentrations- och fokussvårigheter" en stor nackdel jag har oavsett vart jag är och vad jag gör. Det var ovanligt svårt att hålla fokus idag.
   
  I LDn körde vi på och även om det inte var någon vacker runda (definitivt inte omhoppningen!) så tog vi ändå hem segern. Hon gör så gott hon kan, den gamla hästen. :) 0+0 fel och en tid på drygt 14 sekunder.
   
  Vi var verkligen rostigare än jag trodde och Pärlahäst kämpade på med handbromsen i. (Hon snorade ju härom dagen och fick vila någon dag extra, sen tog vi det lugnt och därefter red jag som vanligt utan att märka något speciellt. Men det finns nog något kvar i kroppen på henne så hon ska få några dagar på raken nu att återhämta sig från både slitningarna från hoppningen men även om det nu är så att hon har något i kroppen som envist finns där bakom och bråkar.)
   
  Angående nyansskillnaden på lindorna vs skydden och kantbandet på schabraket, så var det inte alls så "fel" som jag trodde. Det syns att lindorna är bruna, och skillnaden var inte så fruktansvärd ändå. Det var ju tur att det blev bättre än vad jag trodde.

  Lång dag

  Är man trött eller är man trött? Även om dagen inte är slut än så har det varit en lång och innehållsrik dag. Det luktar även jobb, om jag kan tyda min näsa(?) rätt, haha. Hoppas det är lika bra som det lät! OM det blir något, så är det ett väldigt påfrestande jobb! Ujuj, men är man bra så lönar det sig. Jag kommer få samtal i början på nästa vecka och därifrån vet vi hur det blir.

  Ikväll blir det mycket lugnt. Tacos och mys står på menyn. Feels good!  Breaking news! Idag var huvudpersonen i mitt liv sminkad, för första gången på minst ett halvår, I guess? (Usch och fy och blä på att ta bort skiten sen! Inte värt! Men ibland "måste" det på plats, tyvärr.)

  Breaking News 2! Idag hittade huvudpersonen i mitt liv i den stora staden utan att ens behöva läsa karta/dylikt (kan iofs bero på att 1. jag hittar till biltema, 2. en kvinna i kön gav lite "tips" och råd, och 3. vi var aldrig inne i själva staden och körde - men sssch! ;) *lokalsinne som en skunbanan*)

  Bad mood -> better mood

  Nu skrittar jag av Pärlahäst, och återigen har hon omvänt mig! Från en tuff, jobbig morgon med riktigt uruselt humör till en mycket bättre inställning och trevligt humör. Är det någon jag aldrig kan tacka tillräckligt för det hon gör för mig, så är det den hästen. Hon är odefinierbart betydelsefull för mig. Tack Pärl, nu är mina batterier fulladdade inför denna dag! Big love! :')Fint väder har vi också. Dock väldigt, väldigt blåsigt! Det är nästan som vi rider vid havet -så blåsigt är det - men det gör vi givetvis inte. Vi har inget hav här. Nej, nu är vi snart framme och då vet jag att guldhästen kräver snabba ryck för att få komma ut i hagen igen. Bäst att ge henne det hon vill :) Imorgon blir det (klubb)tävling! :D

  Fredagsplaner

  Hyfsat tidig uppstigning idag. 05.00 ringde klockan och nu börjar jag vakna till. Ska snart ut och fixa stallet och rida Pärlis. Därefter ska jag göra mig i ordning för att plocka upp en god vän som anländer i den småländska landskapet och sen vankas det intervju i den stora staden, Jönköping. Hoppas på en trevlig dag!
   

  RSS 2.0