• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Vita fläckar

  Sådana vita fläckar som uppkommer efter utrustning som inte har passat gör mig illamående. Aleccis har två, och hade båda innan jag köpte henne. Det översta måste komma från något täcke och det understa kan vara av lite vad som helst. Pärla har också en liten, liten fläck efter en sadel med trasig bom(!) som vi fick med när vi köpte henne... (Tur man blir kunnigare ju äldre man blir.)
   
   
  Mellonie hade (har) också fläckar. Små, lodräta vita märken på insidan av frambenen. Först förstod jag inte vart de kom ifrån. Trodde det var skydden som satt så dåligt så slutade använda dem. Men så bytte jag till min nuvarande hovslagare och hon hann inte mer än se ponnyn förrän hon sa: "Hon har utstickande armbågar, alltså nystar hon". Jag såg väl ut som ett frågetecken och frågade därefter ut henne om mer eller mindre allt om benvinklar, hovar, rörelser, nystning och biljardering (som alltså uppkom längre fram i samtalet). Mellonie förde alltså framhovarna i ett mönster där hon "slog sig själv" på frambenen, och innan jag köpte henne så slog hon sig bara med hovarna vilket inte "märktes"/gav någon skada, men när hon sedan blev skodd så skadade de hårda skorna insidan av frambenen.Jag märkte aldrig av några sår utan det var alltså väldigt, väldigt smått MEN ändå något man absolut ska försöka göra något åt, så gott det går.
   
  Hovslagaren började därefter verka hoven lite annorlunda med ena sidan knappt märkbart "längre" (eller hur man ska säga), för att bryta mönstret något och genom att hon därför satte ner hoven tidigare på såvis, så minskade man nystningarna. Det blev bättre och bättre ju längre den nya hovslagaren fick sköta om hovarna! Men det är något man givetvis aldrig kan "bota" helt, utan är ju som sagt pga hennes utstickande armbågar. Därav att jag ALLTID red med både benskydd, men framförallt boots.
   
   
  Det finns alltså olika typer av vita fläckar som har uppkommit av en eller annan miss, medveten eller omedveten, från ägaren/ryttaren/skötaren - med andra ord inte av hästen själv. Ett ämne som aldrig blir gammalt är snackisen om nosgrimmor. Är det någonstans jag tycker är värre än någon annan så är det just vita fläckar i höjd med nosgrimman. Även om det är/har varit, eller inte, pga hård knäppt nosgrimma, så ser det alltid så himla tråkigt ut. Jag misstänker tyvärr att det finns fall där det just har blivit sår av en alldeles för hårt knäppt nosgrimma.
   
  Bilden här under är från google, som i sin tur är från bukefalos och just denna pållens fläckar är från hagen. Därav att det inte behöver komma från utrustning - men visst ser det inte så trevligt ut?
   
  Jag hoppas innerligt att vi aldrig mer behöver se sådana här vita fläckar efter sår pga utrustning som inte har passat, i framtiden. Den tiden måste vi ha passerat nu och nu får vi arbeta tillsammans för att hjälpa till (framförallt hjälpa hästen) om vi ser något misstänkt! Det är ju som jag tidigare nämnde inte alltid ägarens mening att hästen ska få sår. Okunskap kan man tyvärr inte alltid rå för, även om man är skyldig att skaffa sig kunskap inom det område man väljer att röra sig i.


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.