• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Jag ser mönstret.

  När det går bra. När det går dåligt. Varför, och vad jag borde SKA göra nästa gång.
   
  Det går inte att skynda fram uppvärmning, och när det är kört så är det kört. Det går inte att rädda i efterhand. Det går inte heller att göra det som ska göras i fel ordning. Helt omöjligt. Det går inte heller att rädda efteråt. Men det är vad jag gjorde idag - IGEN.
   
  När jag har tid på mig så blir det bra, exempelvis JLFF-kvalet i våras, P&Jen på gräsbanan i början av månaden och hoppträningen. Gemensamt för alla dessa tävlingsdagar är att vi hade gott om tid. Det i sin tur ledde till ordentlig uppvärmning och resten av det som ska göras kom i rätt ordning. Rätt ordning ger bra förutsättningar = bättre känsla OCH oftast resultat. Det går hand i hand. Det är lika självklart som att 1+1 blir 2. Rocketscience. Men detta såg jag inte förrän idag.
   
  Både i Bratteborg och Norrahammar-Taberg (i NTRK var vi visserligen i tid från början, men sen blev det försenat ut ur transporten och stressigt = samma sak igen, dvs dåligt om tid och stressigt. Uppvärmningen prioriteras inte.) Båda dessa tävlingsdagarna gick käpprätt åt helvete. Inget fungerade.
   
  Att jag inte har sett det förrän nu. Men nu vet jag, och nu ska jag hedanefter gå in helhjärtat för att åka i GOD TID. Jag är en tidsoptimist och är alltid, alltid, ALLTID ute i sista minuten. Spelar ingen roll om jag ska åka till skolan/jobbet, möta någon eller om jag så ens bara ska handla. Nu får det vara ändring på det. I alla fall när jag och Pärla ska ut och åka.
   
  Det är tre, eller egentligen fyra, steg som ska göras i rätt ordning. Förr har jag kunnat strunta i vissa, men det var när jag fortfarande hade lite jävlaranamma - vilket fattas nuförtiden.
   
  Dessa grejer är:
  1. Uppvärmning - Pärla ska värmas upp; skritta fram, ridas igång.
  2. Framme - Pärla ska fram. Tänka och vilja framåt! Framme för skänkeln. Vaken och kvick i sinnet.
  3. Tillbaka - Pärla ska kunna regleras och hon ska samlas något på rumpan. Mjuk, lyhörd men fortfarande bjuda framåt.
  4. Upp - JAG ska upp. Räta på mig, tänka på allt som är viktigt vad gäller min självvalda position: hästryggen. Chefen ska ta ansvar, ska ta beslut och genomföra dem.
   
  Idag fick vi inte till någon uppvärmning pga tiden. Sen började jag räta på mig och försöka komma upp i rätt position och därefter försökte jag få fram henne och sist plocka tillbaka henne på rumpan. Det GÅR inte att rädda i efterhand. Det går inte att göra i fel ordning. Omöjligt. Det kan fungera en kort stund, men det känns direkt att det inte är "ärligt"/på riktigt och jag kan inte (även om jag vill och försöker) be Pärla att leverera.
   
  Idag vet vi det. Trots en sisådär 10 stopp totalt idag (framhoppningen +banan) och så avramling på framhoppningen, så tog vi oss i mål. Vi kom över, men inte rätt. Det känns direkt när jag har följt stegen och lyckats. Pärla är helt annorlunda att rida. Det går inte att lyfta över >500 kg arbetshäst över hindren, hur mycket man än vill det ibland. Sen är det även så att när vi inte kommer rätt så kompenserar Pärla det genom att ta i alldeles för mycket (syftar på oxrar) vilket gör det ännu jobbigare än det behöver vara. Det i sin tur leder till att det inte blir en så bra känsla som det borde vara, varken från hennes sida eller min. Jag känner ju hur tufft det blir för henne efter några sådana språng.
   
  Detta var nog allt jag har att säga om dagens äventyr; en pay & jump i Sävsjö RK med Pärla. Nästa gång kommer vi i tid!
   
  I LOVE YOU, MY DEAR
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.