• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Viktbärande häst?

  I en fjordgrupp på facebook la någon upp frågan om tunga ryttare på framför allt fjordhästar. I en kommentar senare delades en länk från djurens rätt. Jag väljer att citera några stycken här nedanför, då jag tycker det är läsvärt!
   

   
  "Förr sa man att hästar kan bära 1/6 av sin egen kroppsvikt. Detta motsvarar ca 17%. Ta då till exempel en Islandshäst som väger ca 350 kg. 1/6 av 350 kg är 60 kg. Om man då inte räknar med att Islandshästen är mer viktbärande än någon annan häst i förhållande till storlek, bör man alltså inte rida om man väger över 60 kg vilket de flesta vuxna gör idag. En studie gjord på galopphästar (Roslund, 2002) där man satte extravikter på ryttaren visar att en viktskillnad på 10 kg på en distans på 1600 meter innebar en högre hjärtfrekvens och därmed högre arbetsbelastning för hästen. 10 kg låter inte så mycket, men gör alltså en stor skillnad på hästen i längden."
   
   
  "En studie har gjorts där man använde sig av åtta vuxna ridhästar som fick genomgå ett standard konditionstest under fyra olika villkor: att bära 15, 20, 25 eller 30% av sin egen kroppsvikt. Man frågade sig huruvida hästens vikt, skenbensomfång samt bredd på ländpartiet kunde användas för att bedöma hästens viktbärande förmåga. Under försöken övervakades pulsen före och efter träning, och direkt efter och tio minuter efter togs blodprov där man mätte mjölksyran. Prover togs även 24 och 48 timmar efter träning. Det gjordes också en subjektiv bedömning av muskeltäthet och muskelömhet 24 timmar före och 24 timmar efter träning. Hästarna varierade i storlek mellan 400 och 625 kg. Då hästarna bar 15 och 20% av sin egen kroppsvikt visade de relativt små indikationer på stress. Vid 25% däremot tenderade de att få en större skillnad vad gäller täthet och ömhet i muskulaturen. Då man gick upp på 30% lastvikt märktes en betydande skillnad. Bredden på ländryggen samt skenbensomfånget visade sig ha ett samband med hur mycket hästarna påverkades. Baserat på resultaten rekommenderar studiens författare att man inte belastar hästar med större vikt än vad som motsvarar 20% av hästens kroppsvikt, där då även sadeln bör räknas in. Intressant nog är det samma rekommendationer som finns publicerade redan 1920 i US Calvary Manuals of Horse Management."
   
   
  "I dagsläget finns inga vetenskapliga belägg för att vissa hästraser skulle vara mer viktbärande än andra."
   
  Hela artikeln kan du läsa här: http://www.djurensratt.se/for-att-hastar-ger-allt/viktbarande-hastar-sanning-eller-myt


  Kommentarer
  Anni

  Bästa inlägget typ någonsin!
  ÄNTLIGEN.

  Svar: Eller hur. Blir så trött på folk som tror sina hästar kan ta hur mycket som helst. Eller de som ska sälja sina ponnyer och skriver att de är viktbärande för att blir mer lättsålda (påhittat, men ibland undrar man ju!). Särskilt islandsfolk. Hatar att se stora jävla gubbar (och kvinnor, men mest gubbar) på de stackars hästarna i ibland b-ponnystorlek! Skäms på dem.
  vinna.blogg.se

  2013-07-29 @ 21:41:20 | URL: http://teamoveson.blogg.se
  Felicia

  Jätte fin blogg & mycket bra inlägg!!
  kram

  Svar: Tack så mycket :):)
  vinna.blogg.se

  2013-07-30 @ 17:09:51 | URL: http://teamnyrk.blogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.