• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Surpla i sig nya kunskaper

  Jag hamnade av en slump i en "ny" grupp på facebook. Helt annorlunda vad gäller ridtänk och detta med att hästen ska gå i form, böjas och arbetas korrekt. Med ens ser GP-dressyr ut som ännu mer djurplågeri än vad jag tidigare har tyckt och jag känner hur svårt det kommer vara att ens försöka mig på att tänka rätt. Ännu mer sedan att göra rätt och rida rätt och långsiktigt "skola om" oss. Men det är verkligen något jag VILL. Svårt bara när man endast har text och filmsnuttar till hjälp.
   
  Egentligen vet jag inte vad det är för ridstil. Det är något helt nytt, men ändå gammalt. Svårt att förklara. Lite westerninfluerat i tänket, men ändå inte westernridning. Akademisk ridning verkar lite "tabu" och vanlig hederlig engelsk ridning är skam = vi rider sönder våra hästar!
   
  Denna ridning bygger på att hästarna ska få använda sina kroppar och röra sig så naturligt som möjligt med oss där uppe med minska möjliga påverkan på kropp och rörelser. Men samtidigt vill vi inbjuda till korrekt ridning så att hästen blir starkare och "orkar" med oss. Jag kan inte förklara det bättre än så, och sen är detta som sagt nytt för mig.
   
  Det är väldigt intressant och det är en tjej som verkligen lägger ner sin själ i att försöka förklara både via bloggen (med hjälp av text, bilder och filmer) men även via fb-gruppen. Stämningen är genomgo och alla vill alla väl, det delas med av konstruktiv kritik och mycket tips främst vad gäller sitsen men även ridningen och hästarna såklart.
   
  Jag tycker mig ha hittat något som skulle kunna passa! Är ju egentligen väldigt glad i både western och akademiskt (även om jag nu har fått lite mer hum om AR - akademisk ridning - och blivit medveten om nackdelar), men ändå är det ju engelsk ridning jag sysslar med, mot hoppning. Det är svårt att ändra ridsätt, men vilken skillnad det gör genom att bara bli medveten!
   
  En sådan simpel sak som att skritta är en hel vetenskap. Ridskolan lär ut på ett sätt (FEL SÄTT) och så lägger man lite fokus på hästens naturliga rörelser och begriper att man hämmar den. En annan grej är när vi tror vi "böjer" våra hästar - det enda vi gör är att rotera deras rygg vilket i nästa steg leder till skador. Makes sense.
   
   
  Skickar med en film på något som egentligen är väldigt grundläggande men ändå svårt. Ekipaget på filmen har inte ridit jättelänge för den här tjejen men tillräckligt länge för att ta dessa steg och jag som har sett första filmen ser tydlig skillnad. Jag vill också kunna rida mina hästar rätt...
   


  Kommentarer
  Gabriella

  Va tvungen och kolla upp detta lite mer och det va riktigt intressant och läsa om!:D

  Svar: Ja, visst är det intressant! :) Fler borde absolut ta efter det.
  vinna.blogg.se

  2013-07-19 @ 20:47:22


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.