• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Kväll, fredag, fredagskväll..?

  Ja, sist jag kollade så är det fredagskväll just nu. Men inte för mig. För mig är det rena rama vardagen. Jag har jobbat ikväll och slutade ganska nyligen. Imorgon ska jag också jobba, börjar tidigt och slutar inte förrän på eftermiddagen. Blandadekänslor. Även på söndag blir det jobb, dubbelt upp dessutom. Så ja, alltså, ingen fredagskväll här inte. Annars var jag väldigt sugen på att dra ut och ta några varv i min älskade bil, men det blir inget med det.
   
  Red Aleccis innan idag och vad ska jag säga? Nu har vi haft två mycket nyttiga, men ändå inga "pang-pass", på raken. Idag fick jag verkligen känna hur LAT hon faktiskt är. Det brukar ju vara så att hästar åt det hetare hållet är väldigt lata och att det mer eller mindre är därför de springer. Jag har ju vetat att det "måste va så", eller hur man ska säga, men inte känt det så väl (för att jag uppenbarligen inte har krävt tillräckligt mycket av henne).
   
  Idag red vi lite annorlunda. Fortfarande fokus på halter och lydnad över lag. Övergångar, tempoväxlingar, inget konstigt. Vi red egentligen ganska likt som igår förresten, så något vidare "annorlunda" var det kanske inte. Men skitsamma.
   
  Började med att fokusera på halterna. Vänster bak, vänster bak, vänster bak... Det var som att börja från början, trots framgångerna igår, men vi hittade tillbaka igen tack och lov. Sedan var vi på den lite rakare delen av vägen där vi sällan rider, men där vi red igår och blandade gångarter med halter. Istället för att göra sådant idag, så la jag in en helt annan grej av lydnad. Alla vet ju hur bred en vanlig grusväg är, men när de var liiiite mer utrymme i sidled så gjorde vi en hundraåttio graders vändning och galopperade helt sonika åt andra hållet istället. Ascoolt! Och lite westerninfluerat. Sådant gillar jag! Aleccis fattade galoppen (höhö) och blev riktigt taggad, men ändå lydig. Sedan la jag in halter på det, dvs fram mot där vi vände - halt några språng innan - galopp några språng + vändning, galopp några språng tillbaka - halt, osv. Hon vänder dock bättre i vänster galopp där hon hamnar mer på rumpan och vänder runt sin bakdel. I höger galopp vill hon komprimera kroppen och lägga in flera kortkorta språng och galoppera runt med hela kroppen.

  Sen fortsatte vi iaf och hon var väldigt tittig neråt byn. Nästan jobbigt tittig eftersom det stör ridningen, dels med hennes uppmärksamhet men även för att hon blir spänd. Vi körde på och sen red vi lite på LP. Där gjorde jag lite samma sak. Ville se hur snävt jag kunde på runt henne och jävlar vad taggad hon blev! Gjorde det en stund i båda galopperna/varven/hållen.

  När vi hade gjort detta så ville jag bara rulla på lite, men när vi hade kommit in på LP så blev hon skrämd av en fladdrande presenning och den gav hon fullt fokus på, så i ena varvet gick hon bra 2/3 varje varv, men den sista tredjedelen av varvet så skulle hon typ fly från den där otäckingen. Bytte sedan varv och lät henne rulla på. Från det hållet såg hon den nästan hela tiden så då var det ingen stor grej utan det gick att rulla på. Det var här jag kände hur lat hon var! Efter denna "westernlydnadsgrejen" så hade jag fått igång henne och det var en annorlunda galopp hon bjöd på. Tydligast märktes det för att jag var tvungen att underhålla den för att hon skulle orka och la jag på en smackning så ökade hon istället tempot och så tappade vi allt. Hon kom tillbaka lika snabbt igen. Rätt häftig känsla när det blir så tydligt!
  Red därefter vidare hemåt. Men nu gjorde vi mycket halter igen och under tiden vi skulle framåt så var hon jobbigt på och sen var halterna lika illa som när vi började igen. Så vi gjorde mycket halter men jag blev inte nöjd. Ännu fler halter, och sen blev de bra. Så då vände vi tillbaka och gjorde om allt igen, men lät henne rulla på lite längre mellan dem. Det blev fina halter till slut och hon väntar redan bättre i dem.
   
  Lite annorlunda pass alltså, men ändå samma sak typ. Jag är nöjd med mig själv att jag tar tag i det till hundra procent och att det blir förbättringar, om än inga permanenta, men det blir det ju när jag fortsätter såhär. Kul också att jag orkar hålla fokus och koncentration och inte bara är ute och åker häst. Så ja, nöjd ändå även om jag egentligen inte är nöjd med andra saker. Det märks t ex att hon har vilat några veckor, men det blir ju bättre ju mer hon rids. Det värsta är ju att hon är så fruktansvärt tittig! Det måste BORT.
   
   
  En tanke jag har är att ta några språng med henne i början av nästa vecka. Längtar! En annan sak jag längtar till är när man far har slagit och plockat bort nästa skörd för då ska vi ut och räjsa! Haha, nej verkligen inte. Inte med det syftet iaf. Men vi ska ut och så ska jag dra upp tempot rejält för att få henne mer ridbar och lydigare i högre tempo. Det är svårt att göra det längs vägarna och det vill jag inte ens, men på en äng är det ju en annan sak och då blir det ju mer som en "gräsbana" med. Hade inte skadat om man hade några hinder heller så det gick att träna mer på riktigt. Det är ju på banan vi ska ha kontroll sen - full kontroll.


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.