• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Hästarna igår

  Red i tre timmar igår, i värmen. 1 h 40 minuter med Pärla och 1 h 20 minuter med Aleccis. Pärla och jag red lite som en mys- och busrunda. Myyyycket skritt, men lite trav och galopp med. Hon var bara svettig under sadelgjorden, så det var alltså himla lugnt. Red en sväng och bytte runda halvvägs så det blev väldigt mycket ridning i skogen på stigar och i rätt dålig terräng = gick bara att skritta. Men lät henne plasta lite och dricka ett par klunkar i en bäck. I den lilla nästan uttorkade bäcken så var det massa småfiskar! Hann se sju stycken på ett ställe och minst tre till på ett annat. Fler hann jag inte räkna. Tycker det var lite sjukt :P
   
  Red Aleccis sen och vi red Birgerssonrundan. Det var inget vidare bra pass. Hon var väldigt, väldigt tittig. Här är lite jag skrev igår, efter passet:
  "Försöka tänka outside the box. När jag skrittade fram Aleccis innan, och kände lite på henne, så kom jag att tänka på hur lydig hon ändå har blivit den senaste veckan. Så pass lydig har hon aldrig varit innan. Men hon har även blivit väldigt tittig. Så tittig så jag knappt orkar med henne och så tittig så att det inte går att rida henne som en vanlig häst... Ärligt talat är hon fruktansvärd just n...u. Ett rent helvete till och från. Inte så roligt, nej.

  När hon var som värst så startade jag hjärnkontoret och började tänka "varför?". Jag kom fram till varför, och det finns framför allt två alternativ till lösningar. Antingen sparkar man lite i sidorna och drar lite i munnen med mål att hon ska ställa, "böja" (dvs rotera ryggen i sann ridskoleanda = skadligt), och få henne att tänka på annat - på sätt och vis fortsätta med lydnaden. Detta är ett väldigt ytligt tänk som jag liknar vid veterinärernas arbete: behandla symptomen istället för det verkliga problemet.

  Vad jag i själva verket kom fram till är att i all lydnadsträning så har vi/Aleccis tappat det livsviktiga framåttänket. Hon är dels så uppmärksam att det blir ett "titt-problem" men det viktigaste är att hon tänker bakåt. Det är precis samma sak som unghästar gör när de reser sig eller bockar vid inridning. De måste tänka framåt!
  För att Aleccis ska börja tänka framåt igen så måste vi öka tempot. Alltså börja i den änden. Jag kan säga det att det är ganska spännande att driva på en så tittig häst som man håller på att ramla av flera gånger varje pass för att hon har blivit så oberäknelig... Jag börjar fundera på att montera dit antingen ett skrajsnöre eller kanske ett bälte?

  Nu ska vi alltså ut och öka på tempot. Sen blir det att fokusera på lydnad igen och någon gång framöver hoppas jag hitta balansen mellan framåttänk och lydnad.
  Jag menar, gissa hur lätt det blir att hoppa med en häst som inte tänker framåt?"

  Tycker det säger tillräckligt om läget just nu. 
   
  Pärliiiis<3


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.