• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Aleccis ikväll

  Red sent = skönt med tanke på temperaturen. Det var så gott som perfekt ute! Dock en hel del flygande kräk som Aleccis störde sig på. Tyckte hon var fin i början, och jag tänkte fokusera på halter och lydnad.
   
  Red längs en raka där vi sällan rider. Trav bort, blandat med halter, förflyttning och tempoväxlingar. Vände och galopperade tillbaka. Gjorde lite tempoväxlingar och halt innan vändningen. Likadant igen, men i andra galoppen tillbaka. Galopperade sedan bortåt, men gjorde halt halvvägs och bytte galopp. Även halt innan vändningen, men sedan trav tillbaka. Stod stilla ganska länge i halterna, var noga med att hon skulle vänta. Ryggade när hon blev för ivrig, oavsett gångart.
   
  Var precis klar just där och skulle vidare när det slöt upp en bil försiktigt bakom oss. Bilen var ingen big deal öht, men vi var på väg mot buskarna som hon reagerade kraftigt för igår (skyggade och blev jättespänd). Hon ville inte gå dit och när jag samtidigt skulle göra halt längs vägen och putta in vänster bakben som alltid är på vift framför allt i halter, så tog det hus i helvete och jag vet inte riktigt vad hon sysslade med om jag ska vara ärlig? Hon slog runt, kastade sig, gick tvärt emot vad jag än bad om. Eftersom jag inte lyckades få henne att vara stilla, än mindre att göra en rak halt vid vägen, så vände vi och mötte bilen (som stod still) i skritt. Inga problem. Men sen blev det cirkus igen. Hon kastade sig, snurrade runt, flög ner i diket och blev jättejättestressad. Eftersom hon gjorde exakt tvärtemot vad jag bad om så ekade det enda i mitt huvud just då: "mottrycksdjur, mottrycksdjur, mottrycksdjur". Instinkten får före det inlärda. Fakta. Något var det som hon reagerade starkt på och det enda jag kan komma på var de otrevliga buskarna som gav henne obehag igår och det samtidigt som jag krävde en rak halt ditåt med bilen bakom oss. Det blev en väldigt otrevlig upplevelse för henne. Mig med för den delen.
   
  För att komma ur den onda cirkeln så tänkte jag överdriva och verkligen försöka skjuta in vänster bak. Var inte nöjd med en halt även om hon stod still så länge vänster bak pekade ut i vägen. Gjorde om, gjorde om och gjorde om. Kom sedan åt henne och fick in benet. Mängdtränade därför en del och lagom när jag fick in hennes ben märkte jag hur tänket blev rätt. (Göra med min kropp så som jag vill att hästens kropp gör, kan man säga. En för mig ny ridstil jag vill ta efter.)
   
  Tryckte därför "in" mitt "vänstra bakben". Med fortsatt mängdträning och massa beröm så räckte det sedan med att bara ha benet emot. Skillnad! Red vidare och vävde in lite halter men istället för att bara fokusera på att hon skulle stå still och det "vanliga" så blev jag nu noggrannare med att halten även skulle vara rak. Det var så skönt att se sådan förbättring så "fort"! Red vidare och ja, hon var väldigt tittig idag... Det skymde och blev även mörkt medan vi var ute. Saker, djur och allt möjligt skrämde henne. En katt var livsfarlig t ex. Stutarna också.
   
  Den sista galoppen vi tog var även den fin och lugn, men istället för att bryta av till trav och låta henne trava av så gjorde jag en halt. Så långt var det bra och känslan var trevlig. Hon var fin. Men vi hann inte ens stå still en halv sekund innan det flög ut en fågel en meter framför och skrämde henne. Typiskt. Är ändå glad för att det var halt vi utgick från, för hade det gått i galopp hade jag kanske kanat av.
   
  Aja, mycket intryck för henne som redan är rätt tittig vad gäller omgivningen men sen dessutom i mörkret med. Även om passet inte låter som någon höjdare så var det ett mycket givande pass för min del. Jag har svårt att ta tag i saker som jag känner men det gjorde jag idag och eftersom det blev förbättring så var det extra kul. Fokuserade även hela passet på - utöver vettiga halter - lydnad i form av tempoväxlingar och övergångar, även min inverkan. Nyttigt! Såhär ska jag försöka tänka framöver också.
   
  Mycket text, men det är bara för min egen skull!
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.