• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • "Söker man, så finner man"

  Frisk häst. Vad är en frisk häst? Hur vet vi om hästen är frisk? Hur vet vi om den inte är frisk? Hur vet vi att hästen inte är frisk även om det finns småfel i kroppen? Ingen kan säkert veta.
   
   
  Det första jag tänkte när vi på AF-programmet diskuterade arbeten med höga löner var "tänk, vad underbart det hade varit att ta ut massa terapeuter och liknande för att kolla igenom framför allt Pärlas kropp!". För det har jag aldrig gjort.
   
  Men även om jag aldrig har låtit någon sådan person kolla igenom henne så kan ju varken du eller jag säga att hon är skadad, eller frisk för den delen. Hon har däremot aldrig VISAT något. "Frisk och sund, men något rund" - som jag brukar skoja. En glad häst är många gånger frisk, och en häst med mindre "fel" och brister i kroppen är också många gånger frisk. Det finns mycket som skadar, men lika mycket som inte gör det.
   
  Letar man fel, så hittar man fel. Det är inget nytt. Frågan är bara om man verkligen bör behandla vissa smågrejer som är obetydliga såväl för hästens välbefinnande (i första hand) som ryttarens? Nej, jag anser inte att man alltid bör gräva in i djupaste del av kroppen. Men för det vill jag såklart inte uppmuntra till att INTE kolla upp hästen om det skulle vara så att något verkar fel.
   
  Min poäng är, som rubriken lyder, att "söker man, så finner man". Men det är inte alltid där "felet" i själva verket sitter. Det finns hundra andra orsaker till många beteenden; t ex utevistelse, hagen, hästkompisar, foder, motion - you name it! Men inte att förglömma den korknöten som sitter där uppe och sparkar och sliter; nämligen piloten. Det är minsann en riktig sate många gånger, håller ni inte med? ;)
   
  Nej, tänkt på det! Precis som oss människor har mindre brister som inte påverkar oss (men som vi också hittar om vi letar - men troligen inte kan "rätta till" oavsett vi vill det eller inte), så kan även våra fyrbenta vänner det.
   
  Beauty is in the eye of the beholder.


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.