• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Olika ridning på olika hästar, olika känsla

  När jag fortfarande ägde Mellonie så var det ganska noga med att jag alltid red Pärla först, och sen Mellonie. Det hände, men var otroligt sällan, att jag bytte plats på dem och tog Mellonie först.
   
  När jag, innan Mellonies tid, lånade ett halvblodssto i Aleccis storlek och alltså hade Pärla och denna häst vid namn Tola så var det också ganska viktigt att rida Pärla först.
   
  Nu när jag har Aleccis så rider jag fortfarande helst Pärla först. MEN det är inte lika "viktigt" (fann inget bättre ord) att det blir i just den ordningen och det är första hästkombinationen som inte har riktigt så stor betydelse som tidigare.
   
   
   
  Varför? Det finns såklart en förklaring på detta.
   
  Mellonie och Pärla var väldigt jämnstora rent höjdmässigt, men Mellonie har mer egen motor än vad Pärla har. Red jag Mellonie först kändes Pärla otroligt seg, och ganska tung. Tänk dig att du har cyklat en ganska bra bit och därefter ska jogga lika långt. Det känns som man står på stället och inte kommer någonstans.
   
   
  Tola och Pärla däremot var inte riktigt samma sak. Visst, Tola var mer självgående än Pärla men det som hade stört betydelse här är storleken. Red jag Tola (nästan 160) före Pärla (nästan 140) så kände jag mig stor på henne, för stor. Tänk dig att du sätter dig på en liten trehjuling efter tidigare cykel och jogging.
   
  Nutidskombinationen Pärla vs Aleccis är som jag nämnde annorlunda. Dessa båda är som dag och natt - väldigt, väldigt mycket tvärt om. För att dra en ful jämförelse kan man säga att Pärla får man sparka på och dra i (inte ordagrant) medan Aleccis flyttar sig för att man blåser på henne. Pärla känns som hon backar medan Aleccis drar på i 180 för minsta lilla. Ja men ni förstår; otroligt olika. Dessa är mer som att åka bil jämfört med att cykla. Sjukt stor skillnad. MEN eftersom det är så stor skillnad så fungerar det ändå okej att "byta" och rida Aleccis först, även om jag föredrar - dels av vana, dels för mitt "Pärla är förstahästen"-tönteri - att rida Pärla först.
   
  Min egen teori är alltså att eftersom Mellonie och Pärla var (är) såpass lika, men ändå olika, att det blev lite småstörande att rida dem i "fel ordning" medan Aleccis och Pärla som är helt olika varandra är lättare att "byta ridsätt" och då rida i vilken ordning som helst.
   
   
  (Det är nog bara jag som kan skriva ett helt inlägg om varför jag rider hästarna i en viss ordning, haha.)
   
   


  Kommentarer
  Emelie

  Sista bilden är ju rena rama drömhästen!!

  2013-01-23 @ 15:46:03 | URL: http://lindblad.blogg.se
  Emma

  Väldigt sant och bra tänk! Rider ibland lite olika hästar och förr gjorde jag det som jobb, fick då alltid ta min egna stela och lata häst efter Ericas fina, kvicka, pigga, otroligt genomridna och mjuka hästar hahaha. Vilket alltså fick min att kännas rent ut sagt hemsk ;)

  2013-01-25 @ 13:20:36 | URL: http://xoffbeat.blogg.se/


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.