• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Mental choachning - Kjell Enhager

  Vart ska jag börja? Så mycket, och ändå har vi bara sätt halva filmen (föredraget) än - resten får vi se imorgon. Det är en sak att ha det i skallen, och en helt annan sak att försöka formulera det vettigt i text. Men jag gör ett försök för jag tyckte det var så himla nyttigt! Dock är det bara ett litet smakprov.
   
   
  Det ena ledde till det andra, men i början var han noga med att återkomma till "varför?" hela tiden. Vi måste bli medvetna om varför vi gör som vi gör och varför vi vill, respektive inte vill, olika saker.
   
  Ett exempel han drog var "jag vill ha en cykel". Varför?
  För att jag vill kunna cykla. Varför? Och så vidare.
   
  Ett annat exempel var när han hade pratat med ledningen i olika företag. De ville ha effektivt arbete och lönsamhet. Varför? Alla ska gå åt samma håll och ingen ska gå emot. Varför? För då blir de bättre. Varför? Företaget går bättre och drar in pengar, och det är vad de vill. Varför? Då kan de få lön och ge familjen tak över huvudet och mat på bordet. Varför? Då mår de bra.
   
  En annan kille hade besämt sagt att så var det minsann inte för honom! Nehe, vad vill ville ha då? Han vill ha lön för att kunna resa. Varför? För att se saker och vara med om saker. Varför? För då skulle han må bra.
   
  Ni förstår att det finns en anledning varför vi vill olika saker och varför vi arbetar för det. Glömt inte att ifrågasätt varför. Det gör oss först väldigt okloka - att hela tiden komma på varför, egentligen -  men sen blir vi bra mycket klokare.
   
   
  En annan sak han pratade om var våra tillstånd. Vi tar ofta bra beslut som leder till bra resultat när vi mår bra, och resultaten blir sämre av sämre beslut som kommer när vi mår sämre. - Eller hur? Men kan vi styra våra tillstånd, och ska vi strunta i att ta beslut när vi mår sämre?
   
  Vi har alla en röst inom oss. Vem känner inte igen att om man tappar något så suckar den där rösten och ger en pik, vilket gör hela grejen värre. En annan sak är att vi målar upp en bild i huvudet för att förstå; "tänkt inte på rött, tänk inte på en jordgubbe". Vad tänker vi på? En jordgubbe såklart.
   
  Genom att säga "tappa inte brickan" kommer den som bär brickan (syftar på barn) att tappa den, för kroppen vill på något sätt förstå vad det var som sades. "Bli inte röd i ansiktet". Ja, ni förstår vad jag försöker förklara i min återberättning.
   
  Denna röst vi har inom oss borde istället prata betydligt snällare till oss. Genom att styra den delen kan vi styra vårt tillstånd. Även här hjälper det genom att bara vara medveten om det. Vi kan mer än vad vi tror!
   
   
   
   
  Det sista jag vill gå in på idag är att ordet "MÅSTE" inte alls betyder måste, utan att vi "VILL". Jag vill städa - nej, det kanske jag inte vill. Men jag vill ha det rent för då mår jag bra. Jag vill diska för det blir fint efteråt. Jag vill laga mat för jag vill ge mina barn bra mat. Jag vill göra läxan för att vara påläst till provet, för att göra provet bra och för att få bra betyg så att jag kan bli vad jag vill bli i framtiden. Detta var återigen några exempel.
   
  Måste betyder helt enkelt vill. Vi vill göra än förändring, oftast förbättring, för då mår vi bättre.
   
   
  Nedan följer ett urdrag ur uppgifterna/diskussionsunderlaget till filmen som jag delar med mig av:

  "Man kan säga att grundtanken VILL svarar på frågan Vad? GÖRA på frågan Hur? Och VARA svarar på frågan Varför?

  Om det ska ske någon förändring är det viktigt att svar finns på alla tre frågor. Då ändras

  VILL till ett starkt SKA."

   

  Googlar man på Kjells namn så kommer det upp lite klipp under hans föreläsningar. Dessvärre är ingen från filmen (den filmen är säkert 20 år gammal, medan klippen är betydligt nyare än så - ca 1-3 år), men jag fann ett som jag tyckte kunde platsa här i detta inlägg. Se gärna hela, det tar bara 10 minuter!

  http://youtu.be/fci_UJyNpC8 (Inbäddning inaktiv på begäran)

     Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.