• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Leda hästar - RÄTT KROPPSHÅLLNING

  En sak jag är jättenoga med, är att alltid gå med "hängande" armar när jag leder hästen. Detta är inte samma sak som att blygt titta ner i marken och inte ta plats - jag menar precis tvärt om. Sträckt rygg och beslutsamma steg med ett tydligt mål; att ta sig från A till B på det sättet du som ledare erbjuder. Jag gillar alltså INTE när man håller ett stabilt tag strax nedanför haken på grimskaftet. Det är ett stelt, obekvämt och otryggt sätt att leda hästen på.
   
  Undantag bekräftar regeln och här är undantaget om man leder i träns med tyglarna kvar i "ridläge". Då har man inte så mycket att välja på, men å andra sidan brukar det inte bli långväga förflyttningar på det sättet.
   
   
  Du kan aldrig tävla i styrka med hästen. Så varför ens försöka? Det är tusen gånger viktigare att du är trygg och stabil. Energin styr så otroligt mycket; bland annat känslor. Känslor är vad både vi och hästar, samt andra djur, använder när vi tänker, och således även väljer våra handlingar (en del genom val, andra genom instinkt).
   
   
  Genom att gå i en bra position och vara en trygg ledare, har hästen inget att ifrågasätta och ni kan promenera trevligt med en ömsesidig tillit, och inte att förglömma; respekt.
   
  Jag hade inga bättre bilder än några halvdana printer ur en film, tyvärr.


  Kommentarer
  Alexandra

  Hästar är rätt smarta ändå. Jag kommer ihåg i början med Fantomen hur mycket han testade mig när jag ledde honom, han märkte ju direkt att jag var osäker. Och sen slutade han när han märkte att jag inte var det ^^

  2013-01-12 @ 23:05:28 | URL: http://alexandrasundberg.blogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.