• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Hästen på natten

  Det är allt ifrån kul och intressant att läsa hur en del resonerar kring hästarna nattetid. Men det är också skrämmande vad en del sitter på lite kunskap och de litar blint på hur det fungerar i just sitt stall. Ni känner igen det lika väl som jag, det jag pratar om. Det gäller inte bara nattetid, utan allt som har med hästar att göra. Fakta eller inte - är det stallets egna rutiner så ÄR det RÄTT. Men så är det ju inte alltid. Från början kan dessa rutiner ha uppkommit från till exempel jobbstatus eller barnskötsel. Sedan är såklart rutiner bättre än att inte ha rutiner, även om det kunskapsmässigt kanske inte är det optimala.
   
  Jag riktar ingen kritik till någon, utan det är helt och hållet allmänt. Söker man på något, så får man ofta upp en tråd eller liknande. Där finner man, svart på vitt, en del åsikter starkare än andra men framför allt en del åsikter dummare än andra.
   
   
  Exemplet jag tänker dra utgår från hästarnas dygn. Jag läste nyligen en (färsk) artikel om att lösdrift är otroligt positivt och att det rekomenderas på bland annat ridgymnasium. På dessa anläggningar vänder de hästarnas dygn, eftersom allt händer på dagarna; fodringar, pyssel och skötsel, ridning, arbete, hagvistelse osv och då står dem inne mycket (såklart inte under hagvistelsen), medan på nätterna händer ingenting. Hästarnas dygn vändes sedan på så sätt att de var ute på nätterna, och inne på dagarna. På natten var det lösdrift som gällde och de kallade denna hästhållning något jag inte minns just nu men det var något som hade positiv inverkan och de tryckte även på vikten av flocken. Mannen de pratade med sa något i stil med "hästen sover bara fyra timmar om dygnet" och syftade med resten av meningen på att det kunde bli drygt för hästarna att stå inne mycket.
   
  Jag personligen har koll på antal timmar/dygnsrytm och det är en av anledningarna till att mina hästar var inne "så lite som möjligt" när jag hade dem inne på nätterna (ibland så "lite" som 6,5 timme). Men jag fann framför allt en intressant kommentar på ett äldre inlägg om foder på en numera oaktiv blogg.
   
   
  Det känns onödigt elakt att citera, men omskrivet stod det något i stil med att hästarna, som är utsatta för mycket ljud och rörelse från morgon till kväll, behöver absolut ha lugn o ro åtta till tio timmar nattetid. Sedan gjorde hon en prallell med oss människor.
   
  Detta kändes som ett ganska osunt tänk att förmänskliga dem så mycket. Men å andra sidan så kan det absolut ha betydelse med hur lugnt stallet är. Mina som har det lugnt och fridfullt vilar även dagtid och behöver såldes inte mer än deras naturliga omkring fyra timmar.
   
  Tänkvärt, tycker jag!
  Vad vi nog alla kan komma fram till är att det optimala alltid är ett så lugnt stall (inkl omgivning) som möjligt.
   
  Min förra ponny var duktig på att vila på alla möjliga sätt. Jag kan ju inte påstå att det ser särskilt bekvämt ut på översta bilden, haha. Den nedersta bilden är på när hon drömmer, och springer i luften.
   
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.