• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Favoritgrej

  Jag vet inte vad man ska kalla det; det är ingen rörelse och det låter fel att säga "favoritfattning".
   
  Men en grej jag har som favorit som återkommer varje ridpass är galopp från skritt/halt. Då anser jag att man har det bästa utgångsläget för en bra galopp, men man märker även om hästen är "framme" i tanken. Eftersom det är jätteviktigt att hästen just tänker framåt så blir det lite av ett bevis tack vare hur fattningen blir.
   
  Jag hade lite småproblem med det för några år sedan med Pärla. Det var jätteviktigt hur jag satt, hur energin var och hur balansen var för att jag skulle kunna fatta galopp från skritt utan något travsteg. Men nu är det piece of cake! Jag minns att andra till exempel inte brukade lyckas, trots att jag försökte förklara (nu på senare tid). Energin är så himla viktig! Nu är ju Pärla starkare och orkar fatta galopp på det sättet mer än tidigare, så nu borde det inte vara någon stor grej för "dem" längre.
   
  Med Aleccis är det annorlunda. Hon är framme och tänker så gott som alltid framåt, men genom galoppfattning från skritt/halt så faller hon automatiskt in bättre i ett arbetstempo som hon kan hålla, till skillnad från om hon får "panik" och rusar iväg efter en fattning från trav. (Jag fattar sällan, sällan galopp från trav på henne. Ibland händer det för att jag vill checka hur hon reagerar och detta bara när hon har bra förutsättningar dvs är lugn och "väntar". Det går bättre, men jag föredrar absolut fattningar från skritt.)
   
   
  Det är dels ett tips om man vill träna styrka, och jag skulle också rekommendera det om man har en häst som är svag och vill springa in i fattningarna. Från skritt är det svårt att springa in i galoppen och man märker väldigt tydligt om det blir rätt, eller inte. Visst är det jobbigt för hästen! Jobbigare än att fatta galopp från trav, men man tränar styrkan och rätt som det är så kommer korrekta fattningar och då tycker jag man återigen kan prova från trav.
   
  Men galoppfattning från skritt är också en "koll" på om man har lyckats rida hästen så den är framme ordentligt, och även en liten extrahjälp för att samla hästen från början om den gärna vill ligga på.
  Helt klart min "favvogrej"!
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.