• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Dagens ridning - lång utvärdering inkl den mentala biten

   
  Pärla: pigg häst = stark häst. Väldigt stark häst. Hon såg även lite spöken och sånt, men detta är en hyfsat orubbar häst så det var inte ens störande för min del. Allt detta hänger ihop; ju piggare desto starkare och även fler spöken. Barbacka som vanligt, skogen ner till byn som vanligt, och ca 40 minuter som vanligt. Och det viktigaste av allt; älsklingshäst som vanligt. ;)
   
   
  Aleccis: Nu var jag nymatad med mental träning och nytänk och det skulle jag prova idag, tänkte jag! Den här hästen kräver lugn och stabilitet, men verkligen inte passivitet.
   
  Det första jag tänkte igenom, innan jag ens var i närheten av Aleccis, var "vad VILL jag?". Mitt svar var ganska enkelt: jag vill ha en lydig häst. Det är det allra viktigaste. Resten kan vi ta sen, men hon MÅSTE bli lydigare. Följdfrågan blir således: Hur ska jag göra henne lydigare? Svaret är lugn, konsekvent, tydlig och noggrann.
   
  Det började med att jag satt där och skrittade fram henne på långa tyglar. Sen tänkte jag ta lite av tyglarna, inte korta dem, men börja leta kontakt för att börja arbeta henne litegrann. Vi hade skrittat ca två tredjedelar och än så länge var allt frid och fröjd.
   
  Men så fick hon upp vittring efter något (antagligen älg eller kanske vildsvin, inte vet jag för inget syntes till) och hon var inte bekväm med det. Först blandade hon halt med att "springa iväg" i skritten, med halt igen och backade ner i diket... Inte okej. Sen skulle hon istället ge full fart framåt tänkte hon och ja, när jag väl fick henne att stå still - spänd häst som tryckte ihop sig allt vad hon kunde - så dök det upp en tanke i mitt huvud: "Jaha, och där var hela den ridturen förstörd". MEN, jag hann inte ens tänka klart den förrän mitt första "test" dök upp!
   
  Egentligen är jag nästan tacksam över hennes beteende idag för det gjorde verkligen nytta för min del. Mitt tillstånd ändrades till otålig, sur och lite uppe i varv - men direkt så tänkte jag att jag VILL vara lugn och ha tålamod, fortsätta rida tydligt och konsekvent. För dagen extra noggrann med att hon är med mig, lugn och avslappnad och definitivt inte flyter iväg. Det fungerade. Genast hade jag fått kontroll över mig själv igen och ridpasset var inte alls förstört - faktiskt långt ifrån!
   
  Aleccis var långt ifrån lugn och avslappnad när vi först travade en kort bit, och därefter gjorde jag halt, vände, travade förbi, för att sista gången skritta förbi detta otroligt otäcka... Anledningen att jag väljer trav är för att jag har märkt att hon inte vänder då. Skrittar jag så gör hon sina piruettliknande vändningar där hon lättar fram och vänder runt. Det händer, men det är mycket, mycket mer sällan nu än innan.
   
  Min tanke var från början att trava där vi brukar trava och eftersom jag ska börja med detta "nya" (trava fram utan stigbyglar) varje dag, så var tanken att göra det även idag. Men eftersom hon inte var så övertygad om att trava mjukt och fint så struntade jag i att ens försöka utan hade fullt sjå med att få henne att skritta. Hon skrittade efter en stund som hon skulle och då la jag upp stigbyglarna och påbörjade operation trava utan stigbyglar!
   
  Det gick sådär. Men skam den som ger sig! Vi travade bara en bit, därefter skrittade vi uppför backen. Halter och fler halter fick jag be om eftersom hon försökte framför allt flyta iväg i trav. Sedan började vi trava igen och några steg gick bra, men sen kom VI ur tempot. Ja, vi. Hon tuffar på och jag börjar skumpa.
   
  Jag vet HUR jag ska göra, men det är svårt tycker jag. Helt annorlunda om man jämför med Pärla. Så jag satt där och försökte och försökte. Halt så fort hon flöt iväg och så lugn skritt varje gång för att övergå till lugn trav. Det blev bättre och bättre. Men så tappade vi det ibland.
   
  Över lag gick det helt okej, men många gånger gick det även mindre bra. Även hon såg spöken, många sådana, och ibland small det såklart samtidigt ett fyrverkeri bortåt så effekten blev dubbel. Men jag var lugn och konsekvent och AJ, MINA BEN, haha.
   
  Vi tog även en galopp, en i höger och en i vänster. Galoppen var tråkig idag. Den var inte rund och hon tryckte ihop sig. Vi fortsatte trava och jag började komma in i det mer och mer vilket gjorde att hon höll takt och lugn.
   
  I slutet gick traven riktigt bra. Vi provade att galoppera en kortis i båda igen, men den var inte heller då något vidare, så det blev bara lite då jag egentligen ville hitta rätt trav. Åh, vad fin hon var ibland!
   
  Dessvärre kom det en bil en gång och vi red på höger sida av grusvägen, såklart, men eftersom det fanns gott om utrymme till vänster så flyttade jag henne dit. Bilen stannde.
   
  Det gjorde den rätt i. Jag vet inte vad som flög i henne (skyller inte på henne, men något var det som utlöste reaktionen). Direkt när vi kom över så dansade hon ut till höger - på vägen, mot min skänkel. Hon gick emot den som fan rent ut sagt och sen hoppade hon runt och hade sig. Jag kunde inte ens göra halt. Hon bara gick emot både skänkeln och handen. Men sen kunde jag glra halt, och då "lossnade det" och så vände vi tillbaka och ställde oss helt still och lät bilen passera. Tackade såklart för visad hänsyn. Aleccis blev återigen stencool och vi kunde fortsätta utan fler incidenter.
   
   
  Detta var ett av de nyttigaste passen vi har haft! Det var ibland riktigt bra, men även mindre bra. Framför allt kände jag att den här ridningen ger oss något - och det är precis DET jag vill åt. Jag vill inte rida runt i motioneringssyfte; här KRÄVS det ridning som tar oss framåt. Och det var sådan ridning vi fick till idag! :) NÖÖJD! En timmes ridning, ingen svettig häst (dvs inte stressad) och något som har givit oss något - mer än motion.
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.