• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Varför klappar du hästen?

  Man lugnar inte en häst genom att klappa den. Man tröstar inte heller en häst genom att klappa den och man förlåter den definitivt inte genom att klappa den. När bör man egentligen klappa hästen? Det är inte så svårt som det låter. Det finns egentligen bara EN gång när man klappar hästen; när du uppmuntrar till fortsatt beteende/känsla.
   
  Dvs inte vid vägran, inte när hästen blir rädd, inte när hästen vänder, inte när hästen är orolig/stressad/osäker, helt enkelt inte när hästen är något som vi tycker är "fel" eller vid oönskat beteende eller känsla. Simple as that.
   
   
   
  Vad du tror att du gör:             -            Vad du egentligen gör:
   
  Förlåter hästen genom att klappa den vid vägran -  berömmer, uppmuntrar till fortsatt beteende = "vägra är bra".
   
  Lugnar ner hästen genom att klappa den när den blir stressad för/i trafik - uppmuntrar till oro/stress =  "fordon är stressande".
   
  Tröstar hästen genom att klappa den när den är orolig vid klippning - berömmer beteendet = "det är rätt att vara
  orolig i den här situationen".
   
  Är snäll mot hästen genom att klappa den t ex för att behålla lugnet vid lastning (hästen är svårlastad) - berömmer och uppmuntrar till fortsatt likadant beteende precis som att hästen har gjort rätt = "att bli lastad är komplicerat".
   
   
  Är det någon som tycker att det är bra att vägra, eller som vill att hästen ska bli stressad i trafiken, eller som vill att hästen ska vara orolig vid klippning, eller för den delen vill att lastnignen ska vara komplicerad med dubbla budskap och inga klara direktiv samt därpå orolig känsla. Det är iofs bara exempel, men tänk efter lite mer.
   
  Jag menar inte att man INTE ska klappa hästen, verkligen inte! Jag vill se mer kärlek till våra djur - men det handlar om tajming. Det måste ske vid rätt tidpunkt, känsla och något vi vill att hästen ska fortsätta med. (Jag har själv gjort iaf ett av dessa fel och tack och lov lär man sig med tiden.)


  Kommentarer
  Anni

  Jag har en ful ovana att ALLTID klappa hästen när den vägrat :P enbart dör att det ALLTID är mitt fel när det nån gång händer, och då får jag dålig samvete och liksom "ber-om-ursäkt-klappar". Så dumt egentligen så jag vet inte vad..haha

  2013-02-21 @ 08:52:46 | URL: http://teamoveson.blogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.