• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Ömsesidig kärlek

  Det är tabu att älska sin häst, i alla fall om man är myndig. Folk rynkar på näsan och himlar med ögonen om man förklarar sin kärlek till hästen. Folk påstår att man "växer ifrån" det. Inte djuret eller det de medför, utan just kärleken.
   
  Men det handlar inte om kärlek i form av den vi ger varandra som människor. Det är en annan kärlek, men den är inte mindre betydelsefull för det. Det är olika former av kärlek till djuren om man är en ryttare som rider tio hästar om dagen, eller om man anförtror sig till en individ.
   
  Det är ingen hemlighet att Pärla är den häst som får mest kärlek av mig. Det handlar inte om att hon är märkbart favoriserad eller att hon får mer tid än någon annan häst. Det handlar om min kärlek till henne, och hur viktig hon är för mig. Jag anförtror mig till henne, litar på henne och hon är den som är allra viktigast för mig, i mitt liv. Hon har en stor betydelse helt enkelt. Återigen; jämför inte det med människor och mänsklig kärlek.
   
   
   
  Att ett djur sedan gillar en tillbaka betyder inte heller kärlek. Är du ledaren; en trygg ledare som ger din häst mat, vatten, motion och trygghet, så har oftast inte hästen så mycket val och det är klart att den trivs med dig. Men när man känner ömsesidig kärlek tillbaka - det är obeskrivligt.
   
  Två djur har jag haft en sådan ömsesidig kärlek med. Det är en känsla av tillhöriget. Man hör ihop; du och djuret. Och det kommer från er båda. Djuret känner att det är NI. Är man osäker på om man känner så, så är svaret enkelt; ni gör det inte. För den dagen du känner det automatiskt och inte behöver ifrågasätta; då vet du att så är fallet.
   
  Den första jag fick denna känsla ihop med är min katt Linus. Jag skrev ett inlägg om honom i förra veckan och som jag nämnde då är det en katt som har funnits vid min sida under hela min uppväxt, till 18 års ålder. Men han var inte bara "en katt". Jag får fortfarande idag, snart fyra år efter hans bortgång, höra hur vi hörde ihop från folk som SÅG det vi hade. Jag och min katt.
   
  Den andra är Pärla. Ja, visst är det lätt för mig att sitta här och skriva detta. Men det handlar inte om att djuret inte fungerar med andra, inte har kul, trivs är trygg eller mår bra med andra. Verkligen inte! Det handlar om att vi har MER än det. Det tydligaste exemplet jag har är när jag red med min syster ibland förrut och när hon skulle hämta Pärla så var det en sådan... känsla? Min syster kände en stor känsla av besvikelse från Pärlas sida. Ja, det låter konstigt att återberätta och framför allt skriva om det. Men där på plats var det inget konstigt. Hela känslan som sprudlar ur en varelse blev förbytt; men hon var fortfarande sig själv med blick, kroppsspråk osv. Svårt att förklara. Fortfarande samma häst, fortfarande lydig men känslan var annorlunda.
  Pärla är en snäll häst. Hon är okomplicerad och går med på väldigt mycket. Hon är också nöjd och tillfreds med tillvaron. Men jag lovar att jag har en annan relation med henne, framför allt känslomässig, än vad andra har.
   
  "Det beror på att du umgås mer med henne" osv; jag säger inte emot det. Jag säger inte heller att någon annan inte skulle kunna uppleva samma sak eller att det är svårt att "byta ut" mig. Det är säkert möjligt, jag vet inte. Det enda jag säger är att vi, just nu, just idag, har en ömsesidig kärlek till varandra och jag säger även att det är en känsla alla borde få uppleva någongång. Det finns inga mer äkta känslor än dem man får från djur.
   
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.