• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Lättriden häst

  Jag, precis som många andra, gillar att fördriva tid genom att kolla på hästannonser och begagnade hästprylar på hastnet. Bland hästarna finner återkommande ord som bland annat; läromästare, rutinerad, övergångshäst och lättriden. Ibland som ensamstående ord, med ibland med ordet "inte" framför.
   
  Lättriden, svårriden, het, lat, kvick, långsam - alla är ord som varje person definierar olika. Vad är egentligen en lätt- respektive svårriden häst? Vilka kriterier ska en "läromästare" uppfylla? Vad är egentligen en rutinerad ryttare och var går gränsen på rutinerad och mer rutinerad? Alla tolkar vi hästar och annonser olika.
   
  Jag kom att tänka på just "lättriden". Först märkte jag att jag tolkade det som en häst som Pärla; man driver på henne och hon rör sig framåt, man leder med ena tygeln och hon svänger, man styr på ett hinder och hon hoppar. Men sen kom jag på att det inte är en sådan häst som benämns lättriden. För vad händer när man styr in samma häst på en dressyrbana? Benen släpar i marken och huvudet placerar hon där hon vill, kort och gott. Även att hon är en trygg häst som allt ifrån ett barn kan rida till mer rutinerade - det spelar ingen roll vem som sitter på. Hon är alltid lugn, trygg och gör vad man ber henne. Lättriden? Hon ger inget arbete gratis.
   
  Och det är det jag skulle komma till. En lättriden häst är den hästen som har lätt för att arbeta och gärna gör det, även om hjälperna är otydliga, ridstilen är obalanserad och ryttaren är ofokuserad. DET är en lättriden häst. Men vad båda dessa exempel uppfyller är trygghet. En trygg häst ger ett positivt (och lätt) intryck.
   
   
   


  Kommentarer
  C H A R L O T T E

  Kalas fin häst, hur får du bilderna på sidorna av bloggen? Tävlar du med hästar? jag rider nämligen också :)

  2013-02-05 @ 15:02:53 | URL: http://chatra.blogg.se
  Tove

  Jag håller med om att det finns väldigt mycket olika betydelser för orden som skrivs i en hästannons, samtidigt som jag hoppas att de flesta hästmänniskorna ser ungefär samma innebörd i orden. Det är svårt det där med att sälja och köpa hästar...

  2013-02-05 @ 20:52:11 | URL: http://granaryttarna.se
  Elvira

  vad kul att du tar upp de för vi pratade faktiskt om just de där så sent som igår:)

  2013-02-07 @ 15:45:04 | URL: http://toppryttare.nu/


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.