• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Klipp inte hästen mitt i vintern

  Ibland ångrar jag att jag inte klippte Pärla en sista gång när jag hade chansen. Nu är det februari - nu är det för sent. Aleccis har inte satt så mycket mer päls (även om det är mer än när hon klipptes såklart) så henne hade jag inte räknat med att klippa igen. Det behövdes inte. Men Pärla. Ibland har hon allt mycket päls, och det stor arbetet. Nu har jag trappat upp arbetet med henne och hon blir svettig.
   
  Varför ska folk envisas med att klippa hästarna för sent?! Det är inte bra för sommarpälsen och dessutom oklippta hästar som ska klippas NU?! I don't fucking get it. Elakt mot hästarna, elakt mot deras naturliga päls och väldigt elakt om man tänker på vädret och vad de är vana vid (de har ju satt päls av en anledning). Nej, det gör mig ledsen. Är hästen inte klippt, så ska den fan inte klippas heller.
   
  Förra sommaren ('11) så klippte jag Pärla första gången den SISTA AUGUSTI. Hon hade satt så otroligt mycket päls! I år klippte jag henne senare, även att hon hade mycket päls, för jag tyckte det kändes elakt mot henne att gå med täcke längre än "nödvändigt".
   
  Jag klipper hästen första gången i september-oktober någongång beroende på framför allt päls och väder. Men jag skulle avråda alla att klippa hästen senare än november (beroende på hur kallt det är, och pälsen såklart). Kallt = klipp inte. Hästen har redan gjort sig "van" vid årstiden. Att klippa hästen i mitten av vintern ser jag som vansinne. Hästen blir väldigt lätt sjuk av en sådan vändning; från tjock varm päls, till bar hud och täcke.
  I vårsolen, några år sedan.
   
  Att däremot klippa hästen regelbundet under vintern är däremot en annan sak. Förr klippte jag hästarna ungefär en gång i månaden för att hålla pälsväxten under kontroll. Men nu, framför allt den här vintern, har jag klarat mig bra men det beror främst på att Pärla, vars päls växer mest, har stått en del och därefter satts igång = inte går lika hårt = onödigt att klippa henne. Dessutom är det riktigt, riktigt skönt att "slippa" det då hon inte är så kul att klippa *bråkstake*.


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.