• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • I trafiken

  Hur många gånger har man inte läst, hört, sett och fått förklarat för sig hur man ska bete sig i trafiken; såväl med motorfordon som till häst? Men jag tror inte att jag alltid håller med, oavsett vem som pratar; chauffören eller ryttaren.
   
  Jag har ingen ridbana, alltså rider jag alltid ut. Ibland i skogen, ibland i byn och ibland på trafikerade vägar (50-väg), samt ofta över Småländska Autobahn som på skyltarna uppmuntrar till 80 km/h, som jag även har ridit bredvid i ett 70-tal meter i trav oftast. Som ni känner till vid det här laget har jag två egna hästar och det har jag haft i sju års tid. Dessa rids för det mesta 6-7/dagar i veckan, var. Nu är det bara att räkna lite huvudräkning för att få fram hur ofta jag möter fordon. Svaret är: väldigt ofta.
   
  Det gör mig (nästan) rent av förbannad när jag håller på att miljöträna min häst och de bakom ratten ska vara "snälla" (de gör INGET snällt) och stänger av fordonet/den läskiga delen på fordonet, t ex armen på en skogsmaskin som lastar på/av. Jag vinkar och tackar såklart, men inom mig är jag sur - tack för att jag inte kunde träna hästen till att göra mötet bättre nästa gång.
   
  Vi vill alla ha trygga hästar som har varit med om en del och fått erfarenhet. Hur ska dessa bli tränade och vänja sig vid "otäcka" saker? De måste såklart utsättas för dem.
   
  Som ni vet är jag ganska gasglad av mig och jag kör runt i en gammal volvo som jag gärna kör både fort och brett. Ni förstår att jag ser detta "trafikproblem" från båda vinklar; dels som rallyförare men även ryttare.
   
  Det gör mig således galen hur vissa ryttare faktiskt beter sig! För två veckor sedan kom jag, som vanligt, körandes på vägen till mina hästar. Det är denna berömda autobahn och där jag kom ifrån är det även en skarp kurva. Strax efter kurvan ser jag två ryttare som ska passera vägen, varav den ena har mobilen i ena handen och en känslig tävlingshäst i andra handen. Hur tänkte man egentligen där?! Den ena ryttaren får banka på hästen och trava över vägen medan den andra måste vända. ÄNNU BÄTTRE - två hästar; på varsin sida. Eftersom jag är ryttare själv och vet hur hästar KAN reagera, så bromsade jag givetvis ner ordentligt och hade noggrann koll på båda ekipage medan jag lugnt passerade. Hade det varit mina hästar hade de gärna fått blåsa förbi i 80+, men det är ju jag det.
   
  Du kan ALDRIG säga att en häst är trafiksäker. Aldrig. För det sitter inte i hästen. Är DU trafiksäker, så är hästen det - oftast. Det var även vad jag sa när jag sålde min ponny (och jag tjatar om det regelbundet, men det är för att det är så viktigt!); Hon är trafiksäker om du är det.
   
  Men givetvis passerar inte jag ekipage i full fart bara för att jag själv tycker att det är okej. Undantag: smal grusväg. Det stör mig när bilister ska smyyyyyyga förbi, det går så äckligt långsamt. Eller ännu värre, när de stänger av bilen. Morr. I byn möter jag bilar i galopp = nemas problemas.
   
  Nej, det är inte lätt för dem i bilen att veta hur vi som ryttare vill att de ska agera; men en sak är iaf genomgående oavsett ekipage eller för den delen om det är två fordon som möts; man visar hänsyn.
   
  Men sluta nu tönta med att bilister ska stanna, stänga av bilen eller krypa förbi. Flytta dig från vägen istället, om det går. Det är inte alltid det går, men finns det möjligheter så brukar i alla fall jag trava fram/tillbaka en bit för att vända in på en annan väg/äng eller liknande vid möte av stora fordon. Och glöm för guds skull inte att hälsa/tacka/vinka!
   
   
  Detta inlägg gör inte trafiken bättre, men tänk på hur du vill att din häst ska reagera - och hur ska du göra för att den ska reagera så? Precis, utsätt den för dessa idiotförare (men var trevlig).
   
  Print från transportstyrelsens hemsida.


  Kommentarer
  Anni

  Men oavsett hur trafiksäkerhet du OCH hästen är så kam det ju faktiskt hända olyckor ändå, och jag kan ju bara tala för mig själv men jag blir ju hellre påkörd i krypfart än i 70-80 blås ;)
  Var själv med om en olycka då en av våra ponnyer faktiskt blev påkörd, och hade inte den bilen haft så mycket vett och kört så pass sakta förbi så hade ponnyn garanterat inte levt idag.
  Ska tilläggas att han var & är den coolaste och lugnaste hästen någonsin, och att han är van vid all sorts trafik. Men oturligt nog hoppade det ut ett rådjur precis jämte honom och han tog ett skutt åt sidan ut på vägen, precis när en bil skulle smyga förbi..

  2013-02-14 @ 17:41:59 | URL: http://teamoveson.blogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.