• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Fjordingar är ingen ponny!

  Vilka kriterier ska en häst uppfylla för att vara en ponny. Det är lätt. Allt hänger på storleken; under 148 och hästen är en ponny. Eller?!
   
  På wikipedia står det bland annat såhär under "ponny":
  "En ponny kännetecknas mest av sin ringa storlek som alltid är under 148 cm. En ponny kan även maxas upp till 150 cm och ändå tillhöra D-ponnykategorin i vissa undantagsfall. Ponnyer med typisk ponnykaraktär har oftast ganska kraftiga huvuden och korta ben i jämförelse med resten av kroppen, samt en mycket kompakt och robust exteriör. Utseendet kan variera mycket från den lilla ruggiga shetlandsponnyn till ponnyer som ser ut som arabiska fullblod i miniatyr. Vanligt för många ponnyer är dock att de får kraftig päls på vintern och är i genomsnitt friskare och sundare än stora hästar. En ponny kan ha olika utseende på ögonen beroende på sida."
   
  Men det finns undantag. Islandshästar till exempel räknas inte som ponnyer trots sin storlek på oftast C-/D-ponny-höjd, och detsamma gäller även fjordingar.
   
   
  Min egen erfarenhet bekräftar detta då jag tycker det märks att det inte är en "ren" ponny. När jag hade Mellonie, new forest D-ponny, så hade jag samtidigt även Pärla och det var helt och hållet så att Mellonie var/är en ponny medan Pärla inte är det. Mellonie uppfyller alla ponnykriterier och är väldigt ponny-aktig.
   
  Fjordingar är inga ponnyer.
   
   
   
  MEN, skulle jag sälja en fjording idag skulle jag sälja den som C-/D-ponny beroende på storlek då det är mer attraktivt (inom tävlingsintresserade) än att sälja dem som kallblod eller dylikt, så allt går alltid att vrida och vända på hur mycket som helst.


  Kommentarer
  Noomie Sundell

  Haha jaa, den gör ju det! ;P
  Mmm, brutalt är nice! Nån gång... när jag har vunnit på lotto... DÅ ska jag ha en mustang. Haha(':

  2013-02-04 @ 14:36:47 | URL: http://lexx.blogg.se
  Carolina - Beridare på Stall Assla

  sv: Nej såklart inte! Jag har inte alls sett ponnyn röra sig eller hoppa ett enda hinder förutom de snuttar som visas på volten i PA, därav tycker jag den är otroligt ful i kroppen eftersom den är felriden. Eftersom du inte gav argument till varför du tyckte den var fin antog jag att du bara var en "liten tjej" som tyckte den var fin med blått öga ;)

  2013-02-04 @ 14:46:40 | URL: http://asslatjejerna.se
  Linn

  Allt bra? :)

  2013-02-04 @ 15:55:08 | URL: http://linnj.blogg.se
  Alva

  Sv; Ska plugga...tråkigt :/ Haft en bra måndag? :)

  2013-02-04 @ 16:11:47 | URL: http://alvac.webblogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.