• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Tävlingsåret som gått (Aleccis)

  WOW. Det är vad jag har att säga. Helt jävla sjukt hur långt vi tog oss under vårt första tävlingsår! Jag satte ett högt mål för att ha något att kämpa mot, men aldrig trodde jag att vi faktiskt skulle nå målet. Det har inte gått helt spikrakt exakt hela vägen, men ändå har vi absolut inte fått några stora bakslag heller. Jag känner en sådan enorm stolthet över min fantastiska häst som har lärt mig otroligt mycket på bara detta år. Hon passar mig perfekt, även om hon är bättre än mig. För jag måste rida annars blir det farligt; det finns inga alternativ och inga genvägar.
   
  Det började i april, närmare bestämt den 25. Vi slog till och gjorde vår debut i träningstävlingssammanhang. Det kändes bättre än jag trodde, men jag tyckte att 50 cm räckte gott och väl! Det kändes som det skulle bli väldigt högt med hela 70 cm som var nästa start. Men det gick helt okej, och vi hade även en bättre känsla i andra rundan! Resultat: 50 cm: 0 fel. 70 cm: 0 fel.
   
   
   
  Vår nästa start blev 9 maj. En P&J i Aneby där vi startade 80 och 90 cm. Nu när jag kommer tillbaka på det ser det ut som jag missade något mellan starterna - valde jag verkligen att gå upp till 80 och 90 direkt efter? Men ja, det gjorde jag. Det hände så mycket på den tiden och vi åkte till Aneby där det är en ganska stor ridbana och för att samtidigt se hur hon är på ytterligare en ny plats. Väl på banan tyckte jag att jag släppte iväg henne för mycket, framför allt mot hindren och sen blev det mycket "av och på" på grund av det. Resultat: 80 cm: 0 fel. 90 cm : 0 fel.
   
   
  Därefter startade vi våra första starter inomhus; en P&J I Bråtåkra arrangerad av SBHS. Detta var 18 maj. Strålande solsken och riktigt varmt, ändå envisades de med att vara inomhus. På grund av de fyra väggarna valde jag att inte gå upp något i höjd, utan vi hoppade 80 och 90 cm även denna gång. Aleccis var pigg och det gick väldigt fort. Tyglarna var för långa och det drog hon nytta av. Andra rundan var mer kontrollerad även om även den gick fort. Jag provade att svänga innanför ett hinder bara för att se hur hon reagerade och det gick riktigt bra. Hon var med på noterna. Resultat: 80 cm: 0 fel. 90 cm: 0 fel.
   
  Inga filmer, men istället bilder, här under är några. (Fotograf: Theresia Sandahl)
   
   
   
  Nästa träningstävling var en knapp vecka senare;  23 maj, i Sävsjö. Denna gång hoppade vi 90 och 100 cm. Den första starten var vår sämsta vi än så länge hade lyckats med. Det kändes som okontrollerat kaos men det "värsta" som hände var ändå "bara" att hon gjorde ett luftsprång så vi passerade hindret och jag tappade stigbygeln, och sedan sparkade vi ner ett räcke för att det gick alldeles för fort (såg bättre ut än det kändes). I 100 cm, som var debut på den höjden, var det betydligt bättre och jag var noggrannare vid svängen som ställde till det i första klassen och väntade in hindren. Efter andra hindret gjorde jag halt då hon började ta för sig för mycket. Resultat: 90 cm: 8 fel. 100 cm: 0 fel.
   
   
   
  Sedan var det dags för den första P&Jen på hemmaplan och denna gång dessutom på gräsbanan som är så rolig att hoppa på! Detta var den 6 juni och vädret var på vår sida (blött gräs är ju ingen höjdare, och tack och lov slapp vi det). Aleccis skulle starta 100 cm och debutera 110 cm. Jag hade med båda hästarna och det blev snabba puckar vid bytet. Det var jättesvårt att gå direkt från Pärla upp på Aleccis och det tog lång tid innan det kändes bra och jag kom in i rätt ridning. Hon tittade på omgivningen och jag höll dålig galopp så vi rev första hindret, sedan tappade jag även ut henne på båda sista hindren. Inför nästa start kändes det något bättre och det var även än bättre runda även på banan. Det kändes helbra till och med hinder sju, förutom en miss på vilken galopp vi skulle ha efter första hindret. Sedan såg hon inte åttonde hindret i tid och kunde inte hoppa när vi kom fram. Sedan lät jag henne gå på och då rev hon b-hindret (sista hindret) för att det gick för fort. Resultat: 100 cm: 12 fel. 110 cm: 8 fel.
   
  Inga filmer, men bilder. Även dessa fotade av Theresia Sandahl.
   
   
  Därefter var det dags vår första lokala start, 9 juni, och den valde jag att göra i Aneby, klasserna var 100 cm bed A:0/A:0 och 105 cm bed A:0/A:0. Det kändes okej i början, men efter att nästan ha ridit över en funktionär så blev det pannkaka av alltihop. In på banan och Aleccis bjuder på första hindret, men bryter ut tre gånger av tre möjliga. På fjärde försöket kom vi över, men allt kändes minst sagt skit och elände just då. Till nästa klass lät jag henne galoppera i ett högre tempo och hej vad det gick! Full fart och noll kontroll. Det var åtta hinder och jag trodde jag skulle du ungefär åtta gånger. Tack och lov rev vi andra hindret, så fler än åtta språng blev det inte. Men runt kom vi. Resultat: 100 cm: uteslutna. 105 cm: 4 fel.
   
  Inga filmer, men bilder. De första fotade av Emelie Lindblad och
  de andra av två tjejer som fotade permanent på tävlingen.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Nu var det dags för ett sommaruppehåll med vila under tre veckor, och sedan startade vi en P&J igen. Den 8 augusti åkte vi till Sävsjö för att hoppa 90 och 100 cm. Det märktes att vi hade haft ett uppehåll och hon var verkligen på hugget! Jag hade svårt att komma ner i sadeln, svårt att hålla om och mina händer levde sitt eget liv. Det var mer eller mindre första gången som jag verkligen försökte få in rätt antal galoppsprång på linjerna och det gick ändå förvånansvärt bra. I 100 cm bröt hon ut mot ett räcke där jag red en riktigt dålig väg. Resultat: 90 cm: 0 fel. 100 cm: 4 fel.
   
   
   
  Sedan var det då äntligen dags för vår andra lokala start! Vi åkte till Forserum 18 augusti och valde att hoppa 90 cm bed A och 100 cm bed A:0/A:0. Det var tråkigare väder med regn i omgångar men Aleccis är ingen känslig häst på det sättet utan hon var som vanligt. Lite för pigg och jag lät henne gå så det blev inte jättebra rundor, men jag kände inte heller att vi gjorde bort oss utan vi passade in där någonstans i mitten på resultatlistorna. Med ett nedslag i första klassen och genom att bryta ut på sista hindret i grundomgången i nästa så kändes det ändå inte så himla dåligt. Sista klassen var dessutom bättre än första vad gällde känslan. Resultat: 90 cm: 4 fel. 100 cm: 4+7 tidsfel = 11 fel.
   
   
   
  Nästa start blev även den en lokal, men denna gång i Braås, 25 augusti. Båda klasserna var 100 cm bed A:0/A:0. Detta var en tråkig tävlingsdag. Aleccis har aldrig varit så het som hon var då och jag klarade inte av henne. Provade att både rida först lite "snällare" men satte sedan högre krav på henne, men inget av sätten fungerade fullt ut. I första starten blev det stopp/sprang förbi ett hinder på en linje där jag försökte få tillbaka henne, men hon gick emot hand och vi lossnade aldrig utan hon såg inte hindret och när vi kom fram så hade vi redan missat det. Resten gick, men inte så mycket mer än så. I andra starten blev hon värre och värre efter varje hinder och sedan hade jag så svårt att kontrollera henne att jag tappade fokus på banan och vi halkade iväg i en sväng. Det gjorde att vi kom ur helt och hållet och efter att vi sprang förbi två hinder fick vi så mycket tidsfel att vi blev uteslutna. (Har inte en endaste varken bild eller filmsnutt från tävlingen.) Resultat: 100 cm: 4+5 tidsfel = 9 fel. 100 cm: uteslutna.
   
  Men skam den som ger sig! Den 8 september hade jag sedan ett tag tillbaka planerat in vår 110-debut i riktiga tävlingssammanhang och sagt och gjort! Vi åkte till Aneby för att hoppa 105 cm bed A:0/A:0 och 110 bed A:0/A:0. Den första rundan var, och är fortfarande så här i slutet av året, vår absolut bästa och snyggaste runda vi någonsin gjort tillsammans. Vi fick dock tidsfel(!) i grundomgången och fick avbryta det jag trodde var vår första omhoppning. Debuten som väntade kändes både klurig och väldigt, väldigt hög. Men vi tog oss ändå runt och jag var väldigt nöjd med Aleccis efteråt, trots två stopp, som båda var helt och hållet mitt fel (dålig planering och balans, och andra gången släppte jag henne och fegade ur) Men jag var jättenöjd med Aleccis! Resultat: 105 cm: 1 tidsfel. 110 cm: 12+2 tidsfel = 14 fel.
   
   
   
  Tävlingen därefter blev en efteranmälan till Lammhult 15 september där vi startade 100 cm bed A:0/A:0 och vår andra 110 bed A/0:A/:0. Det var väldigt få starter, och dessutom var vi efteranmälda så vi startade väldigt tidigt i klassen och det var svårt att rida fram tyckte jag. Jag hade så dålig koll på hur vi låg till i tiden, men fick väl till det vettigt ändå. I första klassen tappade jag ut henne inför en linje, så där fick vi ta om. Andra klassen gick betydligt bättre och även om det inte var särskilt snyggt, så gick vi till omhoppning och satte även nollan där! Dock tappade jag ut henne inför kombinationen i grunden, och även i linjen där vi dels kom på halvsprång både på första och andra hindret och dessutom blev det fyra istället för fem språng. Känslan var inget att hänga i granen, men å andra sidan kändes bra att jag kunde rädda när jag höll på att tappa henne. Resultat: 100 cm: 4+2 tidsfel = 6 fel. 110 cm: 0+0 fel.
   
   
   
  Helgen därefter, alltså 22 september, åkte vi till Bratteborg för att återigen starta 100 cm bed A:0/A:0 och 110 bed A:0/A:0. Generellt gick det fort i båda starterna, framför allt i första. Men jag kunde lotsa runt henne runt banan. Först trodde jag att vi rev i kombinationen då det gick så himla fort, men Aleccis hann att lyfta tillräckligt mycket på hovarna även om vi snuddade b-hindret. Så vi rullade vidare över omhoppningen, dock mer eller mindre längs spåret så med andra ord satsade vi absolut ingenting. Ändå skulle det räcka till vår första placering! Andra starten sen rullade på så smidigt att vi även kunde prova att satsa litegrann i omhoppningen och snart skulle vi leda vårt första ärevarv! (Ingen film.Resultat: 100 cm: 0+0 fel, 10 plac. 110 cm: 0+0 fel, vinst!
   
   

   
   
   

   
   
  Sedan var det dags för att smaka lite på inomhussäsongen i form av en P&J 29 september på hemmaklubben. Jag valde att starta 100 cm och 110 cm där också, och tänkte hela tiden bara rida lugnt och vänta in hindren. Det gick så himla bra! Även om det i själva verket fick FÖR lugnt och jag plockade bort galoppen, så hoppade vi båda rundorna okomplicerat. Resultat: 100 cm: 0 fel. 110 cm: 0 fel.
   
   
   
  Sedan fick hon en tävlingspaus och även en kortare vila för att det hade blivit så mycket hela september. Men snart väntade oktobers första och enda lokala tävling, och även årets sista "rena" lokala tävling för vår del. Den 12 oktober åkte vi till Tranås för att starta 100 cm bed A:0/A:0 och 105 cm bed A:0/A:0. Här gick det undan! Hon var tydlig med att inte vilja hoppa räcket på framhoppningen och då började jag istället släppa iväg henne igen. Så rundorna var katastrof och det gick hur fort som helst. Ändå rev vi "bara" första hindret i båda starterna och ett till i andra av bara farten. Resultat: 100 cm: 4 fel. 105 cm: 8 fel.
   
   
   
   
   

   
   
  Eftersom det inte gick så bra i Tranås, och vår nästa planerade tävling var regional debut och dessutom inomhus tyckte jag det kändes som en bra idé att starta en P&J innan. 100 cm och 110 cm. Detta gjorde vi den 26 oktober i Bråtåkra, arrangerat av SBHS. Men här hade jag inte heller riktigt pli på henne, utan det gick fort, fort och vi sprang därför förbi några hinder i båda starterna. Minns inte exakt antal fel dock. Resultat: 100 cm: två förbispringningar(?). 110 cm: en miljon fel.
   
   
   
  Sedan var det alltså dags! Vår regionala debut och dessutom första gången det var dags för tävling flera dagar på raken. Jag valde att hoppa 110 cm bed A:0/A:0 på fredagen och även en 110 cm med samma bedömning på lördagen. Om det skulle kännas (tillräckligt) bra var tanken att debutera 115 cm bed A:0 på söndagen... Detta skulle alltså ske under novembertävlingarna, 1-3 november på hemmaklubben Vetlandaortens RF. Såhär i efterhand var fredagens start bäst minst sämst. Vi slank förbi ett hinder i grunden och sparkade dessutom ner det på andra försöket. På lördagen sedan kändes det bättre. Banan passade oss, men tyvärr lät jag Aleccis tokrusa genom hela banan, och utan kontroll och balans fick vi snart ett stopp, och två hinder sparkade vi ner rejält även här i grunden. Sjukt nog red vi så äckligt fort att vi inte fick något tidsfel(!)... Jag valde att starta även på söndagen och nu krävde jag kontroll. Jag drog tag i Aleccis efter varje språng och även om det inte var trevligt ridet var det ändå betydligt bättre känsla. Pga lite olika anledningar vägrade vi ut oss i mitten av banan. Resultat: 110 cm: 8+1 tidsfel = 9 fel. 110 cm: 12 fel. 115 cm: uteslutna.
   
   
   
   
  Helgen därefter stod det en lokal/regional tävling på schemat. Nämligen i Jönköping den 9 november där vi startade lokal 100 cm bed A:0/A:0 och därefter regional 110 cm bed A:0/A:0. Eftersom de är så rutinerade i Jönköping så går det väldigt, väldigt fort på deras tävlingar. Därför blev det lite stressigt. Trots det är jag hyfsat nöjd med starterna. I första så fick jag henne inte rak mot ett hinder så då slank vi förbi, innan dess så rev vi även ett hinder. I andra klassen gjorde vi samma sak fast på andra hinder; ett ner och slank förbi ett hinder. Känslan var ändå okej, och det var betydligt bättre än tävlingen innan. Resultat: 100 cm: 8+3 tidsfel = 11 fel. 110 cm: 8+5 tidsfel = 13 fel.
   
   
   
  En tävlingsfri helg stod för dörren, men sedan, den 23 november, var det dags för årets allra sista tävling. En klubbtävling på hemmaklubben, nämligen klubbmästerskapet! Här valde jag att starta både förklassen, som var en 100 cm bed A:0/A:0, och så KM-klassen som var en 110 cm bed A:1a. Aleccis kändes jättefin! Relativt lugn och väntade ganska bra. I första klassen rev vi ett hinder, och i andra kändes hon ännu bättre! Men tyvärr slappnade jag av och så fick vi ett stopp, sedan tappade jag balansen på vad som skulle vara en bruten linje och medan jag "låg nere" ordagrant, så tog Aleccis egna initiativ och bjöd på hindret rakt fram (=fel hinder) och hoppade det istället. Men jag var ändå nöjd då hon var riktigt fin att rida och känslan var bra! Resultat: 100 cm: 4 fel. 110 cm: uteslutna.
   
   
   
  Tävlingssäsongen har verkligen gått upp och ner, men trots många hemska rundor är jag riktigt nöjd - framför allt med utesäsongen! Trots en sämre inomhussäsong fick vi ändå ett bra avslut på året, och det känns helt okej inför kommande år. Framför allt utomhussäsongen då, vilket inte är så konstigt.


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.