• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Skillnaden mellan att sitta på och sitta över

  Jag tillhör skaran som under alla år har åkt runt och suttit PÅ hästens rygg. Man fokuserar på sitsen hit, och sitsen dit - när det i själva verket är en sådan enorm grej som att man sitter fel som är problemet. Att sitta på hästen är att trycka ner ryggen på den - vilket säger sig självt inte är bra, eftersom vi vill få upp hästens rygg under arbete.
   
  Genom att ändra sitsen och istället sitta över hästens rygg och krama lätt "underifrån" så blir inte bara hästen mer inbjuden till att höja ryggen (genom att spänna magen), utan man får en helt annan känsla.
   
  För mig innebar detta att jag först och främst spände hela kroppen (nästa steg är vinklingen av mina ben - det tar lååång tid att jobba fram nya muskler och en djup korrekt sits). Jag nämnde hur jag "letade" rätt sits. Först kom jag i framvikt och både såg och kände mig "stel" och hade svårt att följa med bekvämt i rörelserna, framför allt i trav. Det kändes som jag motade hästen. Men nu har jag hittat bättre muskler och släppt dem som inte "behövs" och har därmed hittat en sits som jag trivs med och som jag är 100% säker på är betydligt närmre en korrekt sits, än vad min tidigare sits var.
   
  Skillnaden är inte bara min känsla där över hästryggen, utan ridkänslan är helt annorlunda. Den är så mycket bättre på alla sätt och vis. Pärla är betydligt mer ambitiös och har mycket, mycket lättare för att bjuda till och använda sin kropp på ett bättre sätt. Det är svårt att förklara, men jag känner en stor skillnad! Direkt när jag hittar sitsen så söker hon sig framåt. Även i westernsadeln med repgrimma - det är en enormt förbättring jämfört med tidigare!
   
  Just nu rider jag Pärla utan nosgrimma. Bara det är ett stort steg då hon "inte gick" att rida så förut (alltså för 7 år sedan) då hon bara gapade och struntade i vilket. Hon bara lullade på i sin takt, varken fortare eller långsammare och det var inte heller särskilt trevligt att rida henne då hon lyssnade lika bra som en tunna vad gällde typ allt. Det som gällde då var att rida rakt fram i förhoppningsvis valfri gångart, men that's it!
   
  Det är långsökt och kan vara svårt att se, men här är två bilder man kan försöka se skillnaderna på. Fokusera endast på ryttarens sits. Den översta är på en man som sitter över hästen. Han har korrekt lodrät sits där han sitter djupt i sadeln och bjuder in hästen till att höja ryggen. Den andra är på en tjej som förvisso inte har en särskilt dålig sits, men hon sitter hästen, vilket gör det svårare för hästen att höja ryggen. Hårfin skillnad, verkligen!
   
  srthur kottas, djurjouren, logisk ridning
   
  article_art_equestre_a_democratisation_equitation_4


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.