• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Tankar och mål - vinter, vår 2014

  Cronas Adde 657, jobbhäst vintern '12-'13
   
  Jag stör mig på mig själv ibland, eller okej, rätt ofta. En sak är detta med att arbeta mot uppsatta mål. Det går sådär ärligt talat. Det är lätt att "okej då, det får bli byn idag igen", men oftast inte för att ambitionerna inte finns där utan för att det krävs lite mer för att åstadkomma något och det orkar man inte med varje dag. T ex lasta och åka någonstans för ett pass. Det tar så mycket längre tid, kräver mer arbete omkring och kostar betydligt mer pengar i längden än att åka några varv runt byn hemma. Men jag skulle vilja kunna lägga in mer markarbetsridning (ridhusridning) även om det är svårt att göra det ofta i verkligheten. Det är så mycket som ska klaffa, och återigen; det tar mycket tid. Tid som jag även vill lägga på Pärla. För när jag snackar om att åka och rida är det inte Pärla jag syftar på.
   
  Men att arbeta mot uppsatta mål är inte samma sak som att åka och rida i ridhus. Inte alls faktiskt. Mycket kan man göra i skogen och på grusvägarna - inte allt, och definitivt inte lika "bra" eller med samma fokus och repetitionsmöjligheter, men det går. Det tar dessutom längre tid, men fortfarande; det går. Vi har utvecklats allihop, men på väldigt lång tid och det är ingen spikrak kurva där vi kan bygga en trappa med meriter.
   
  När jag arbetar med en jobbhäst har jag ett annorlunda tänk gentemot mina egna hästar. En jobbhäst börjar för visso "längre ner" eller hur jag ska säga, och då är det redan på så vis lättare att fokusera uppåt och vidare i utvecklingen/mot uppsatta mål. Men just upplägg och fokus är betydligt bättre med dessa. Man tar ett steg i taget och delmål efter delmål blir uppnådda. Det är en fantastisk känsla och något jag vill arbeta med vid sidan av i resten av mitt liv.
   
  Men det jag skulle komma till är egentligen en känsla av besvikelse. För det är faktiskt känslan jag känner när jag tänker på mina egna hästar. Jag har inte samma fokus mot målen, känner inte att vi konsekvent arbetar mot delmål och ser veckovis förbättring. Inte alls. Ibland är vi långt därifrån och står bara och trampar på samma ställe.
   
  Detta är något jag vill ändra på; att ständigt arbeta med "mål-tänk" framöver. Bättre fokus på förslagsvis en sak i taget och se klara förbättringar, om kanske inte veckovis, men i alla fall månadsvis.
   
   
  Då är frågan hur lätt detta blir med Pärla. Men jag hann knappt ens formulera meningen innan jag såg fler mål att uppnå med henne. Det är inte bara Pärla som ska tränas och nå mål, utan hon är dessutom ypperlig för min träning - jag syftar på sitsträning! Sedan vill jag lära mig rida bättre, och var kan jag prova mig fram och inte på Pärla? Denna ridstil jag har börjat med nu skulle vara väldigt svår att börja direkt med Aleccis då det i början innebar "spänd" ridning innan jag fann rätt muskler. Att rida och bara "spänna" sig hade inte varit en bra idé att prova på en häst som redan är lätt för att bli spänd. Jag vill dessutom hitta en bättre och mer hållbar form på Pärla. Vi är helt klart på rätt väg, men just nu bara på basic-nivå med för mycket vikt fram och för lite på hennes bakdel. Men det tar sig. Mål finns, helt klart!
   
  För att gå in på mer svartvita mål, dvs tävlingar, så tänker jag inte kedja fast henne hemmavid utan vi gör som vi gjort i slutet på detta år. P&Js och klubbtävlingar, eventuellt någon liten lokal om hon känns tiptop bara för att komma ut och ha kul!
   
  Vad gäller Aleccis så är som bekant mitt största mål i skrivande stund att gå över till tränsbett (tredelat bett eller rakt gummmibett) helt och hållet i vardagsridningen. Men förutom det så vill jag ha henne lydigare, mer avslappnad osv. Det handlar om bra grundridning. Jag vill även kunna vänd runt henne bättre på vägarna (galopp framåt, vändning i galopp och galopp tillbaka). Just nu är det lite balansgång mellan att plocka bort energin och galoppen så vändingen blir kass, eller så är hon för laddad och då blir det inte alltid bra för att hon är för på och hinner göra mer saker innan jag har "hunnit med". Jag vill ha henne mer på baken och att hon ska vända runt tightare. Nu blir det två-tre miniminisprång för att komma runt. Som sagt, det är fortfarande mycket att jobba på, och återigen - mål finns att sätta, dela upp och uppnå!
   
  Även här har jag svartvita tävlingsmål jag vill att vi ska nå. Men jag ser ingen mening i att stressa. Visserligen är hon äldre nu och då borde vi ta vara på åren där hon är medelålders fortfarande, men att stressa upp i klasserna när jag inte har full kontroll är bara dumt och det är inte vad jag vill. Jag rider hellre bra rundor i 110 än rider som det är nu i 120. Men målet är helt klart att starta ett par 120-klasser för att känna på var vi måste vara för att tackla hindren på ett bra sätt. Det är däremot inget "vår-mål" utan i vår är tanken att helst gå ner på 90/100-nivån någon gång/några gånger innan vi hoppar 100/110-hinder igen. Jag rider hellre på lokal än regional nivå nu när vi är i det här mellanläget där det ibland fungerar och ibland inte fungerar.
   
  Det är mina tankar just nu. December 2013. Viktigast är fokus och sikta mot målen för att anstränga MIG hårdare. Tänka lite längre, tänka utanför lådan och se fler möjligheter. Att våga har jag inte svårt för, tvärtom! Det är nästan så jag utsätter oss för dumma saker för att jag är orädd och optimistisk. Men det är ingen egenskap jag vill trycka undan heller, för provar man aldrig kan man inte heller veta om det är dags.
   
  Vi har stått längst fram, och ska stå där igen!
   
   
  Men under resans gång får, och ska, jag inte glömma bort varför de egentligen bor i
  mitt hjärta. Det är så mycket mer än bara slit, mål, träning och tävlingsresultat.


  Kommentarer
  Emma

  Jag känner igen mig där kan man säga. Har ridit oändligt många hästar i mina dagar och det finns ingen jag ställer så låga krav på som min egen. Sitter jag på en vuxen, utbildad häst så ställer jag krav från steg ett även om det är första gången jag sitter på den.
  Nicke däremot han kommer undan med vad som helst nästan och "det är ju bra för att vara han iallafall." Värdelöst är det.

  Apropå bilen så försöker jag att inte fästa mig vid den, men det visade sig vara svårt den är hur go som helst!

  Svar: Exakt! Och genom att fisrida (åka) på sin egen häst blir man ju ingen stjärna av direkt. Och ju mer man åker desto mer stampar man på samma ställe och ju mindre motiverad blir man att sikta framåt. Ond jävla cirkel! ^^
  vinna.blogg.se

  2013-12-06 @ 16:12:32 | URL: http://xoffbeat.blogg.se/
  Evelina Blomqvist

  sv: Haha där ser man! Grattis i efterskott!

  Jo, det stämmer, jag tävlar för Skyrup, men är medlem i Bratteborg också. På deras KM fick alla medlemmar tävla, om de inte tävlat KM på någon annan klubb samma år. Lite knasig regel, men bra för mig! ;)

  Svar: Verkligen speciell regel, men likt många klubbar har väl även de sina egna regler. Själv blir jag vansinnig på när småklubbar anordnar små klubbtävlingar (dvs typ LD, inte P&Js och sådant) och så påstår de en sak och sen gör de annorlunda, t ex påstår att de följer TR när det gäller en sak, men hittar på egna regler vid en helt annan sak. Typ som åldersgränsen på ponnyer; nej men vi hittar på en mittemellanvariant och skiter i att berätta det för de anmälda - BRA där ;)
  vinna.blogg.se

  2013-12-08 @ 20:57:41 | URL: http://epicevelina.blogg.se/
  Kajsa

  Hej hej!!

  Råkade hamna här av en slump..
  Såg din fina fjording!! Älskar verkligen fjordingar, hade en för några år sedan.. vad heter hand föräldrar?

  /Kajsa

  Svar: Vad roligt! :) Hennes föräldrar heter Sindarve Tulling och Pia, och morfarn heter Bure :)
  vinna.blogg.se

  2013-12-09 @ 14:15:57 | URL: http://kajsamaja.blogg.se
  Josefin Pageryd- hästbloggen

  Måste säga att jag tycker det är så kul att du bloggar, och delar med dig av olika saker :) En stor klapp på axel för alla bloggare, som dagligen delar med sig av saker som gör en glad. Det är grymt bra jobbat, så måste därför säga hur duktig du är :) Sen önskar jag dig stort lycka till med bloggen och allt i livet :) Glöm inte bort vilken fantastisk person du är! KRAM / www.pageryd.se

  2013-12-10 @ 00:32:34 | URL: http://pageryd.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.