• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Juckskritt borde vara straffbart!

  Ibland går jag in på ämnen där jag egentligen inte har tillräckligt med kött på benen för att ha en stabil ståndpunkt och framför allt inte att bedriva påskjut av samma åsikt vidare. Som nu, till exempel.
   
  Ämnet lyder: JUCKSKRITT (<- klick och läs). Alla har sett det och alla har nog känt på det någon gång. Nu ska det utrotas!
   
  "Man driver genom att gunga fram och tillbaka." Nej, men du gör en egentligen väldigt liten rörelse enooorm och på så vis försöker hästen anpassa sig till det genom att låsa sitt bäcken. (Citat: "Detta låser hästens höftrörelser och därmed dens rygg och bjuder på detta vis in till låsningar, ledinflammationer, kissingspines, ovilja och smärta hos hästen, svårigheter att bära och detta leder i sin tur till en stor utgiftspost i form av kiropraktorer och veterinärer, sadelbyte, bettbyte etc….") Gissa vilken gångart som leder till mest skador på dagens hästar?
   
  - Skritt i raskt tempo på långa tyglar.
   
  Skojar inte. Hästen gillar det definitivt inte. Men vad ska vi då göra i stället?
   
  Sitt still. Nej, jag vet. Det är inte så himla enkelt. Men om du sitter still och känner efter så finns det faktiskt ingen direkt juckrörelse alls. Så varför tvångsframkalla den, när man istället kan följa med i hästens rörelse? Däremot finns det små rörelser som hänger ihop med hästens frambensrörelser. Det blir en mild snett-framåt-rörelse. Man kan tänka sig att man åker i en åtta i sadeln.
   
   
  Jag slänger in samma film som jag delat tidigare. Se på den igen. Watch and learn.
   
  Något som får mig att vilja slita mitt hår och gråta blod är att om man senast (inte för att jag egentligen har något emot ryttaren i fråga, men det var bara ett klockrent exempel) såg dressyren från SIHS, så vann en svensk dressyrryttare någon klass och nej jag är inte så insatt, men jag såg den i alla fall, och det jag skulle komma till var skrittdelen, framför allt den ökade. Där har vi en elitryttare, en svensk förebild på absoluta toppen - som skjuter fram hästen genom den klassiska juckridningen. Hemskt!
   
  Som jag nämnde så är jag egentligen inte tillräckligt insatt för att predika vidare om detta (som är så sjukt grundläggande men som 99% av alla svenska ryttare gör så fel) - men det finns massor med kul och väldigt intressant på denna blogg.
   
  Snälla, snälla - vill ni hästen väl så se till att börja rida från början. Många tränare börjar liksom i mitten när de lär ut något. Det de då glömmer är att vi elever inte kan rida basic från början. Jag tackar verkligen Linda för att hon engagerar sig och försöker få svenska ryttare att rida bättre. Jag har utvecklats såå mycket sedan jag började läsa lite. Och då vill hon inte ens skriva hur man rider då det inte går att lära ut ridning i text. Jag längtar tills det blir lektion! (2014 någon gång.)
   
  Ni hittar hennes texter HÄR.


  Kommentarer
  Ponnydressyr

  Hej! :)
  Var gärna med i vår bloggtävling där du blandannat ridstövlar och två till fina priser
  http://ponnydressyr.se/2013/december/bloggtavling.html#comment

  2013-12-09 @ 14:02:46 | URL: http://ponnydressyr.se
  Fredrika Lidman

  Söta hästar i din header. Så gulligt med fjordingar som man låter manen växa ut på :) Eller är den inte renrasig?

  Svar: Ja visst är det! Jodå, hon är helt och hållet renrasig, full stam och grönt pass - inget vajsing på de generna inte ;) Men jag har faktiskt fått den frågan (eller ja, påståendet) även på tävling. Ungefär som att manen klipper sig automatiskt/håller sig på en dm höjd, bara man har en fjording, haha :P Men så får man ta en jäkla massa skit från fjord-folk då det är värre än synden att låta manen växa. Äsch, fan hästen dör ju inte av det direkt!
  vinna.blogg.se

  2013-12-09 @ 14:06:16 | URL: http://fredrikalidman.blogg.se/
  FlizanLizan

  Hejsan

  Sugen på en ny header eller design? Klicka då in på min blogg eller min portfolio för mer info. http://flizanlizan.blogg.se/portfolio

  2013-12-09 @ 14:13:22 | URL: http://flizanlizan.blogg.se
  Fredrika Lidman

  Det är finare med lång man än med stubbman! :)

  Svar: Visst är det! Okej, nu är Pärlas väldigt sliten och "ojämn", men när de är vildvuxna - ååh, det är så sött! :)
  vinna.blogg.se

  2013-12-27 @ 23:30:41 | URL: http://fredrikalidman.blogg.se/


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.