• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Hagstorlekar hit och dit

  Man läser ofta, både i annonser, på bloggar och här och där om "stora hagar" - men vad är egentligen en stor hage?
   
  Mina hästar går på ett hektar. Jag kan inte kalla det en liten hage, för det är det inte. Men jag skulle aldrig benämna den som stor för det är den verkligen inte. I och med att den lutar så ser man inte hela hagen direkt när man kommer upp i den (från gången), men ställer man sig mer i mitten, så ser man hela hagen utan problem.
   
  Definitionen "stor hage" kan alltså variera från detta (dvs 1 ha) - till enorma hagar, som jag personligen skulle kalla just "stor hage". Men tydligen har vi väldigt olika åsikter och jag måste säga att jag blev lite eh, förvånad när jag läste att strunt samma i vart jag läste det, men flertalet hästar går i "stora hagar" och då delar dem på ett hektar, och då går alltså inte tillsammans allihop.
   
  Givetvis är det väl bättre att de får gå i en så pass "stor" hage om de inte gjort det innan, dvs det går åt rätt håll - men jag blir mörkrädd när man som hästägare definierar det som stor hage/stora hagar.
   
  Jag har tänkt på det tidigare. Framför allt när man läser annonser eller liknande, för detta med "stor hage" är så olika och det är verkligen en tolkningsfråga. Det hade varit roligt/intressant att höra vad de flesta definierar som en stor hage.
   
  Sedan förstår jag också att man inte kan tillfredsställa alla på till exempel en anläggning med brist på mark och låta alla hästar gå i en någorlunda stor hage. Men ärligt talat är jag nog den som tycker att man helt enkelt borde dra ner på hästantalet/boxantalet i så fall. Bättre med kvalitet, än kvantitet!
   

  Glad häst som får plats att använda all sin effekt i en tillräckligt, men inte särskilt stor hage.


  Kommentarer
  Martina

  Läste också om stora hagar på "den" bloggen, och reagerade precis som du! Det där med hagars storlek är verkligen en tolkningsfråga, och sen tror jag storstadsmänniskor definerar hagar mycket större än vad dem egentligen är, då det helt enkelt är ovanligt med mycket mark kring stallen där. Sen finns det ju undantag både här och där :)

  2013-12-27 @ 19:19:39 | URL: http://martinaauren.blogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.