• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Att fatta galopp

  Något jag inte kan låta bli att lägga energi på och störa mig över är detta med galoppfattningar. Att en så grundläggande grej, som man borde lära sig tidigt, fortfarande görs på ett så ineffektivt (valde det ordet istället för "felaktigt") sätt.
   
  Det är en utbildningsgrej och givetvis även en individuell grej hur hästen vill ha det - men gemensamt för alla hästar är samtliga börjar alltid galoppera med ytter bakben, alternativt "motsatt galopps bakben" = vänster galopp, höger bak tar första galoppsteget och vise versa.
   
  Så varför lär vi oss att fatta galopp med innerskänkeln?
  Det är för mig helt ologiskt förutom om man, som jag läste när jag googlade angående fattningar; för att hindra hästen att "falla in". Men hur många ridskoleryttare ska fatta galopp med innerskänkeln för att hindra hästen att "falla in"?
   
  Något värt att påpeka är att Pärla har varit riden under absolut större delen av hennes liv. Minst sedan hon var 4 (det vet jag säkert), men hon kan ha ridits in tidigare. Detta innebär att hon har varit ridhäst i snart 20(!) år. Jag har haft henne hos mig i sju av dessa år och övervägande alltid fattat galopp med innerskänkeln tidigare för jag, precis som många andra ridskoleryttare, blev lärda att göra så. Inga problem.
   
  När jag köpte Aleccis fattade hon oftast fel galopp. Det var en del vi var oense om i början och som finns att läsa en hel del om i arkivet då jag har skrivit om det under hela tiden. Men en dag märkte jag att hon måste helt enkelt fatta för ytterskänkeln istället för innerskänkeln. Teorin stämde och så länge balans osv är där den ska så fattar hon alltid rätt galopp numera.
   
  Men ett plus ett blev inte två och jag la inte så mycket mer fokus på det. Men under det senaste året har det hänt mycket. Jag har inte bara blivit bättre på att rida, utan även mer medveten om både min men även mina  hästarnas kropp. Mycket har jag läst mig till, men även sett filmer, jämfört, funderat ut själv osv, osv. Man blir aldrig självlärd!
   
  Just när det gäller galoppfattningar så lärde jag mig för ett tag sedan att det är ologiskt att fatta för innerskänkeln (eftersom hästen som sagt fattar med ytterbenet), och sedan dess fattar jag alltid galopp med min ytterskänkel. Ibland förstärker jag med tydlig innerskänkel om det behövs, men det är riktigt sällan.
   
  Det jag ville komma till när jag nämnde Pärla och hennes 20 åriga ridhästerfarenhet där hon med största sannolikhet har lärt sig fatta för innerskänkeln, och där troligtvis de flesta ryttare även gjort det då hon inte är såå välutbildad, välriden eller varit med om så mycket "dressyr-inriktning" är att trots att hon inte är en direkt lättlärd häst (det är svårt att lära en gammal hund att sitta), så förstod hon direkt vad jag ville med fattning med min ytterskänkel istället för med innerskänkeln. (Får jag pris i att ha skrivit världens längsta mening nu, btw?)
   
  Det är alltså mer effektivt att fatta med ytterskänkeln, och jag skulle så gärna vilja ifrågasätta ridskoletänket - "bak med ytterskänkel, fram med innerskänkeln och tryck till". Sen finns även varianten där båda skänklarna "fattar" galoppen, men den varianten dör nog ut strax efter man fått in "knycken" dvs rätt tidigt i ridskoleåren.
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.