• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Resultat Lokal hopptävling, Braås - Aleccis

  Kom i god tid och red fram i en paddock längre ifrån själva tävlingen. Tyckte hon var vettig och när jag red bort till framhoppningen skulle jag ha gått in för ett par ekipage sedan, men jag kunde gå in ändå. Det var många hästar i rörelse och de som står vid hindren håller ju i dem som gamar och sänker och har sig hejvilt så det var svårt att komma intill och få hoppa. Blev många varv i galopp i onödan där jag egentligen planerade för att ta något språng, men så är det.
   
  100 cm bed A:0/A:0
  Fick problem redan i första linjen 2-3, räcke-oxer. I landningen drog hon på, jag försökte sätta tillbaka men hon gick mot hand, drog upp huvudet och såg inte hindret. Blev vägring där. Kom igen och då gick det bra. Resten gick vettigt och till sexan gick jag ordentligt innanför bara för att få så lite tidsfel som möjligt. Hon svarade bra och vägen blev så gott som perfekt. Över sista hindret råkade jag skicka iväg henne så efter det var det svårt att bromsa... Men då var vi ju klara. 4 fel + 5 tidsfel = 9 fel.
   
  Inför nästa klass var jag i närheten hela tiden och kom in på framhoppningen i tid. Tycker Aleccis var fin här! Hyfsat lugn och det var bara något språng där hon drog på över och efteråt. Det kändes bra inför starten.
   
  100 cm bed A:0/A:0
  Var på henne mer här, för det behövs. Hon blir ju stressad när hon inte får klara besked = mesig ridning, så jag bestämde mig från start att rida "tuffare" och det gjorde jag med. Men tyvärr verkade inte det heller fungera idag. Hon blev bara hetare och hetare. Efter ettan ville jag ha tillbaka henne så jag tog tag ordentligt. Hon lyssnade så långt, men då fick jag problem att få henne framåt igen. Det hann ändå lösa sig, och till och med hinder 5 gick det ändå så pass bra att jag hann med att både styra och komma rätt på hindren, men sen planerade jag dåligt, samtidigt som hon flöt ut i sidled och jag fick ingen bra ridning mot hindret så vi slank förbi (hon bjöd även på fel hinder i anridningen). Tog om sexan och sen i landningen var det en vänsterbåge där hon flöt ut igen, samt att det gick i 300km/h, typ. Ju närmare vi kom, desto mer flöt vi ut i sidled och sedan var vi på väg mot hinderstödet och infångaren. Då svängde jag undan istället. Försökte återfå kontrollen så tog det väldigt lugnt innan vi försökte igen. Över hindret och studsade vidare. Kom för fort mot kombinationen oxer-räcke men hon hann lyfta på fötterna ändå. Uteslutna pga för mycket fel (för lång tid).
   
  Ingen vidare tävlingsdag här inte. Klarade inte alls av henne idag, så det är väldigt tråkigt. Men om jag får "välja" så har jag nog ändå hellre sådana här fel. För hon är inte i en bom annars, utan hoppar väldigt väl även att det är så här litet. Det är lydnad som gäller och vi måste komma överens, bli ett team och skaffa en jävla massa rutin.
   
   


  Kommentarer
  Karolina

  Det där bettet är ju minst lika starkt som ett Kandar, så om du inte tycker om kandar så förstår jag inte varför du har betslat upp din häst själv

  Svar: Först och främst vill jag tacka för komplimangen! Men tyvärr är du nog helt ensam om att tycka att jag platsar bland världseliten i dressyr. Ja, alltså världseliten i dressyr. Dressyr som i lydnad, världseliten som i kunnigt folk - borde inte dessa kunna rida hästarna i en form som gör att hästarna håller istället för att bryta ner dem? Borde dem inte vara så lydiga att de borde gå på tränsbett? Borde inte dressyr på den nivån se BRA ut och vara hälsosamt? Just nu gör/är det inte det. Vad de pysslar med på dressyrbanan (eller ännu värre - utanför den) är bara att brutalt köra över hästen främst mentalt men även fysiskt. Nej, den dressyren borde inte betala sig.
  Vad gäller min egen häst och ridning så är jag glad att du gjorde dina grova efterforskningar så du vet hur det ligger till. Hästar och ridning handlar om säkerhet och kontroll. Det är i alla fall en del man måste ha med oavsett vad man vill och vart man börjar med varje projekt. För ja, hon är ett projekt. Och jag är dummare än jag borde de gångerna jag provar att rida henne på tränsbett för jag har inte den kontrollen som behövs, och det är inte så säkert det borde. Det är en sak att äventyra min säkerhet - men hästens. Det är ett stort ansvar att ge dem det bästa; däribland motion, och vad som är det bästa skiljer sig beroende på förutsättningar. Mina förutsättningar suger och hon är en häst som spelar i en annan liga jämfört med mig. Samtidigt så är det en ekonomisk grej att kunna köpa en häst som passar. Ibland får man ta det som erbjuds helt enkelt och därifrån göra det bästa av situationen.

  Så ja, gummipelham är ett skarpt bett. Dock ETT bett till skillnad mot brutalt kandar. Dessutom så föredrar jag att kunna rida min häst på ett mjukt och trevligt sätt och där hon trivs, går bra och med mål att arbeta genom kroppen på ett sunt sätt - istället för att nästan bråka med en stel, spänd, tittig häst som bara stretar emot.

  Lydnad ja, det är inget man tränar upp på en dag. Det är något vi jobbar med dagligen. Målet är aldrig något hemskt kandar eller vidrig GP-dressyr, men hon ska minsann kunna tävlas på tränsbett innan jag är nöjd!
  vinna.blogg.se

  2013-08-27 @ 07:35:56 | URL: http://www.teameneback.com


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.