• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Så nära kommer ni aldrig H1 igen

  Även H1 har varit både lärorik och spännande att arbeta med men framför allt - VILKEN HÄST! Det är någon som har gjort allt i sin makt för att få mig ur balans psyktiskt men även fysiskt några gånger. Det finns en tråkig historia bakom den hästen vilket har gjort att allting har varit oerhört tufft för oss båda. Men vilken resa! Idag står vi här; jag som nöjd med vad det har blivit/vart vi har kommit och hästen uppfyller mer än de krav/mål jag(vi) satte upp i början. Dessutom finns det en trygghet och stabilitet omkring denna häst nu - och det gjorde det absolut inte tidigare!
   
  Det har tärt på mitt tålamod, det har provat min oräddhet och det har testat min smarthet till det yttersta. Alla är inte likadana och man kan inte göra på samma sätt med alla individer och tro att det är rätt väg att gå, eller att det ska ge önskat resultat. Ibland har jag faktiskt fascinerats av mig själv när mina teorier har fungerat. Teorier jag aldrig någonsin har haft (behövt ha) tidigare men som jag har kommit på och därefter arbetat efter. Det handlar att använda det sunda bondförnuftet och sedan hålla sig till den plan man en gång spikade.
   
  Jag kan inte låta bli att ge mig själv en klapp på axeln - jag må stå och trampa på samma ställe utbildningsmässigt, jag utvecklas inte och jag kommer aldrig komma dit jag vill. Men även om det står 4 fel i en LB så är det inte det som är viktigt i slutändan. Det är viktigt att ta sig an problemhästar - för att lära sig; tänka i nya banor, göra annorlunda, prova något nytt, ge sig fan på att det ska fungera men hela tiden med ministeg framåt med oerhört mycket mängdträning om det så är vad som krävs.
   
  Det är ett bevis på att jag är bra på hästhantering och jag tänker outside the box trots stora begränsningar som hästgård. Att mängdträna är inte att stå på samma ställe och inte komma vidare. Det är precis det som lägger en stabil grund där man sedan kan bygga högt. Högt, brett och egentligen hur man vill. Format efter egna värderingar och mål.
   
  Den ena hästen kan man rida mitt i centrum bland bilar, cyklister och människor när den bara har varit inriden 3 månader. Hästen är trygg i sig själv och har ett fantatiskt psyke. Det är de hästarna man kan visa nya utmaningar innan de är redo. Bara presentera "konstiga saker" för dem för att se HUR de reagerar. Betyget kan bli G såväl som MVG, eller IG för den delen men hästen är inte förstörd för det. Prova, se vad som händer. Ha kul och utmana alla inblandade lite.
   
  Medan nästa häst måste vara så förberedd att man redan VET att det blir ett MVG på den nya uppgiften. Man kan inte tro, gissa eller chansa. Det räcker inte heller med ett VG eller ett VG+. Blir det inget MVG så är det kört - därför ska allt vara så välgjort och förberett på alla sätt och vis innan. Och är det inte dags för nästa steg, så är det inte det. Det är förbjudet att prova, chansa eller tro. Hästen behöver trygghet, rutin och lite, lite logik. Under tiden gäller det att bara vara. Bara vara, och vara den stabila tryggheten men även bara vara så det krävs tillit från hästen, till hästen. Tro på sig själv.
   
  Jag hade kunnat skriva en bok om det. För min del är det helt logiskt. Jag skulle ljuga om det alltid är lätt eller alltid har gått spikrakt. Men vi har kämpat och kämpat. Jag har till och med funderat på vad det där psyket kommer ifrån och om det ens går att pussla samman med en ryttare. Men det gick och jag hoppas innerligt att det är permanent.
   
  Fy tusan vilken resa. Och vet ni vad? JAG gjorde det! Trots dessa förutsättningar och framförallt utan någon egentligen stans att vara. Det har krävts mycket, men såhär i efterhand: MUMS, det smakar gott!


  Kommentarer
  mlie

  SV: tyvärr finns inte amy längre, hon fick dom ta ner på grund av hög ålder i sommras

  2013-04-04 @ 22:02:41 | URL: http://mlieaxelsson.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.