• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Intressant, som fler borde ta efter!

  "Om en häst som tränas som en elitidrottare (hästen behöver inte tävla på elitnivå för att tränas som en häst som hoppar dessa klasser) tas ur träning helt och hållet är det stor risk att hästen får skador pga det. Hästens kropp är som ett stort maskineri och alla leder, senor, muskler, ligament osv hålls smidiga och ”servade” genom det dagliga arbetet hästen gör (vare sig det bara är en promenadhäst eller en högt presterande tävlingshäst). Om man avbryter detta helt tar hästens kropp skada. Det kan leda till många skador hos hästarna, ömma, stela leder, inflammationer osv. Även att starta igång maskineriet igen efter en längre vila är en risk då allting startar från noll igen och måste byggas upp väldigt försiktigt."
   
  Detta är ett citat ur Amandas väldigt bra inlägg hon skrev om hästarnas vila.
  (Klicka på bilden för att komma till inlägget.)
   
  Det har inte varit uppe på länge nu och jag hoppas få slippa det även framöver. Men förr fick jag ofta höra folks åsikter om Pärla, de lät bland annat; "hon kanske inte kan tävla/ridas så mycket, dags att trappa ner, bli pensionär” osv, osv. Men är de (hon, i detta fall) vana vid att bli motionerade så ska det också hållas igång på samma sätt. Bryter man mönstret så får kroppen en "chock" och skador kommer. Vill vi fortsätta ha kul, hålla igång, träna och tävla så krävs det också att hon får rulla på i samma schema (tills åldern tar ut sin rätt när det väl är dags - inte i förtid). Läs inlägget - och slopa de där idéerna om massa sommar- och vintervila hit och dit! (Fast jag skulle inte påstå att det gäller unghästar i mitt tycke.)
   
   


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.