• START
 • OM MIG
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Bilder Aleccis 2

   
   
   
   
  Gillar sista! På dessa bilder (framförallt första) syns det att hon är lite "smyggrov".
  Dock inte klenishalsen i vissa vinklar, haha.

  Pärlas svarta tagelstrån får inte vara med

  När jag skrittar fram/av Pärla, och ibland annars med, så gör jag alltid samma sak. Nämligen att plocka bort de utstickande svarta tagelstråna som har lossnat och därmed sticker ut upptill längs manen. På bilden är det mest längst ner, annars brukar det finnas någon enstaka lite här och där. Det kliar i fingrarna när jag ser dem, haha! Pillipill!
   

  Bilder Aleccis 1

   
   
   
   
  Har myyyycket att lära om kameran, men det är helt klart bättre med den än med min andra (eller mobilen)!

  Kolla skillnaderna!

  Den här bilden har sin charm. Arbetshästmule vs sporthästmule - inte så svårt att se vilken som är mest pussvänlig samt vilken som luktar godast ;)
   

  Smakprov, tänkte jag

  Igår red jag Pärla i två timmar. Hon var inte ens svettig (förutom efter sadelgjorden) när vi kom tillbaka och då var det ändå kuperad terräng samt i alla gångarter. Inte jättetufft inte inte heller jättelugnt. Aleccis fick vila. Dagen innan dess reds Aleccis i byn och skogen. Hon fick gå ganska hårt där jag provocerade henne lite för att helt enkelt se hur mycket kontroll jag har på henne. Hon blev skittaggad och det var ganska mycket häst jag hade udner mig. Men där vi är nu (vi har låååång väg kvar) är ändå hundra gånger bättre än där vi började.
   
  Idag red jag med grannflickan och hon fick minsann rida Pärla ordentligt idag! Tempoväxlingar, galopp från halt osv. Hade inspänningarna på Pärla för att hon inte skulle behöva bära på hela hästen vilket det lätt kan bli när man inte har så långa ben. Det gick riktigt bra! För min del gick det sådär (inte dåligt), då jag hade fullt fokus på de andra båda. Aleccis var taggad i galoppen men annars var det väl inget direkt annorlunda jämfört med andra dar. Det hade inte skadat med mer ridning och mindre "åkande" från min sida - men det tar vi nästa gång. (Inte alltid så lätt att göra flera saker samtidigt :P)
   
  Nu gick jag igenom gårdagens bilder lite kvickt och tänkte slänga upp ett "smakprov". Det är bara det att det blev 19 bilder på Aleccis och 9 på Pärla som jag tyckte var värda att slänga upp. Dvs de kommer utspridda för annars blir det så jäkla mycket på en gång. Men med tanke på hur mycket bilder det blev så kan man lungt säga att Aleccis är ganska tacksam att fota = det händer grejer där hon är och hon bjuder gärna på sig själv. Men det är kul! Pärla är antingen för nära eller för långt ifrån och hon gör inget annat än lite halvfula miner, haha.
   
  På söndag blir det CR med Aleccis och innan dess ser det ut som följer; ridning typ ut eller något, antagligen i skogen och/eller byn tisdag, torsdag, fredag och lördag. På onsdag ska vi ta oss över mina "hinder" några gånger för att träna vidare. För Pärla blir det väl ungefär samma sak.
   
   

  Aleccis - träningstävlingar

  Jag tänkte lägga upp vilka pay and jumper vi har tänkt att åka på, jag och Aleccis. Höjder är väldigt preliminärt än så länge då vi bara har varit ute en gång än så länge. Men vi hoppas öka på lite successivt.
   
  5 Maj - CR Nässjö
  9 Maj - P&J Aneby
  18 Maj - P&J Bråtåkra
  23 Maj - P&J Sävsjö
  (Åker bara på den om jag känner att det "behövs": 26 Maj - P&J Bratteborg)
   
  Det blir ungefär en i veckan och det känns bra. Vi behöver mängdträna och på så sätt blir det verkligen mängdträning! Eftersom vi inte hoppar några direkt höjder ser jag inga problem med att åka ut på så pass många. Istället får jag en bra inblick i hur Aleccis beter sig efter "tävling" varje vecka. Vad hon tycker om det och om hon blir annorlunda eller inte. Alltid nyttigt, och dessutom bra att passa på medan det finns! :)
   
  Syns vi någonstans?
   
   
  Våra andra starter bli alltså nu på lördag, i Nässjö.

  Aleccis planer

  Jag har planerat in 3 (ev 4) Pay & Jumper med Aleccis nu och hoppas att det känns någorlunda bra efter dem så vi kan börja komma ut lokalt. Just exakt nu i denna sekund känns det inte omöjligt. Men då har vi en del saker att jobba på under ungefär en dryg månad framåt.
  Aleccis tidigare idag.

  Aleccis P&J - debut, andra starten

  130425, Sävsjö RK. Vår allra första träningstävling tillsammans. Även om det inte är en klockren runda så var den ändå bättre än förra. Jag höll om mer och känslan var helt klart bättre.

  Aleccis P&J - debut, första starten

  130425, Sävsjö RK. Vår allra första start tillsammans. Valde att göra det lätt och kunna fokusera på andra saker än just höjden, därav valde jag inbjudande 50 cm.

  Barbacka

  Red Aleccis barbacka idag, och det var exakt två månader sedan sist. För sist så kanade jag ju av och blev trampad på och sen dess har jag suttit i läderfotöljen på hennes rygg. Behörigt avstånd ner till både marken och hovarna, alltså ;) Nejdå, men idag provade jag igen och mjorå. I början kändes det faktiskt att det satt något där långt bak och störde oss. Aleccis var inte så stabil som hon brukar och jag blev direkt stressad(?) av att hon blv sådan. Vi tillsammans var inte så lugna som det var före vår lilla incident och tyvärr så är det ju lätt hänt att det blir en tråkig känsla efteråt.
   
  Så vi styrde iaf in på LP och eftersom jag sms:ade med min goda vän Marielle så ringde jag ut henne med kameran i högsta hugg. Hon var bättre, i slutet ganska trevlig faktiskt, där inne men jag kom inte till någon bra ridning idag. Har så svårt att koncentrera mig med :P
   
  Här är tre av mina favvobilder (än så länge), fler kanske dyker upp framöver.
   
   
   
  Sen har vi då en bild som fick mig att garva, men det är egentligen inte kul. Jag har ju fruktansvärda problem med att hålla fokus. Det GÅR INTE. Kan inte alls hålla mig koncentrerad under lite längre tid utan börjar tänka på annat. Den här bilden är verkligen mig i ett nötskal, kolla bara!
   
  Alla bilder är alltså fotade av Marielle.

  Just nu  Åker lite på min glada pensionär :)

  25/4-13, Aleccis P&J-debut - RESULTAT!

  Sävsjö RK, utomhus. Jag valde klasserna 50 cm och 70 cm som riktig mjukstart, och de höjderna kändes precis rätt idag.
   
   
  Första starten - 0 fel.
  Hon var trevlig på framhoppningen, mycket lugnare än vad jag trodde hon skulle va. Märks att hon har varit ute och tävlat förr, även om det nu är ett tag sedan. Vi fick ett litet missförstånd när vi skulle rida an mot femman då hon tog något halvkonstigt luftsprång där jag inte riktigt hängde med i svängarna men det påverkade ridningen till hindret förvånandsvärt lite. Felfritt, och ser bättre/mer kontrollerat ut än det var. Det var inte okontrollerat, men ibland drog hon på lite och det försöker jag undvika. Känslan var okej, men ville ha bättre ridning med framförallt mer ben.
   
  Andra starten - 4 fel.
  Ingen big deal på framhoppningen. Hon gjorde det hon skulle och hela alltet kändes så mycket stabilare än jag hade föreställt mig. Denna rundan var bättre. Jag red med mer ben och även om det ser ut som jag tar jättemycket i henne så upplevde inte jag att jag gjorde det. I en linje drog hon på och jag ville få tillbaka henne lite och få in ett språng till men då hon inte svarade så snabbt så blev det att jag "bromsade in henne" i hindret, mer eller mindre. Eller det dök upp plötsligt då jag inte blev klar så då stannade vi. Tog om det och resten gick bra. Även denna runda ser mer kontrollerad ut än den var. Inte för att det var okontrollerat här heller, men det är ju det där med att hon gärna drar på efter hindren och ibland blev det lite halvdan balans (oftast de båda samtidigt). Men det var bättre känsla i den här rundan! :)
   
   
   
  På platsen, lastning osv skötte hon också bra vilket jag såklart uppskattar. Det enda hon inte riktigt skötte sig med var när vi kom dit och hon fick stå i transporten och vänta. Då levde hon rövare en del, men det är bra med träning :)
   
  Min förra ponny var där med sin nya ryttare och de gjorde två fina (och felfria) rundor. :D Även Johanna var där med sin häst Källa och de var med nöjda efter deras insats (minst en felfri runda). BRA DAG för alla inblandade i min "krets"!
   
  Bilder som min underbara vän Marielle fotade kommer nog upp så småningom, och eventuellt även någon film.

  Jag kommer börja min helg på BÄSTA tänkbara sätt!

  ... med min stora (lilla) bruna. :D
  Trevlig helg på er där ute (för nu tar jag helg)!
  Och jag hade iiiinteee aaaalls velat vara i Göteborg nu och slösat pengar. Inte alls, som sagt...
  Inte det allra, allra minsta. Blööööö.

  Veckan in fastmotion(?)

  Började veckan med för lite sömn, ingen häst riden = skönt för en gångs skull. Aleccis fick på sig en ny sko = redo för träningstävlingsdebuuuut! Fortsatte veckan med ännu mindre sömn, samma dag blev Pärla vaccinerad och hon har fått samt får ta det lite lugnt nu. Red Aleccis i skogen och runt i byn = fin häst! Var genomriden sedan i söndags (trots en jäkla massa (typ tre, eller nåt?) vilodagar - GLAD överraskning! Men hon var dock inte kompis med tippade soptunnor). Kom in efter sju. Pratade med gubben, han ringde lite och sen stod det 25 mil på schemat. Vi åkte och hämtade en ny bil. (Komiskt nog i närheten av där min hovis bor/bodde?, och de hade alltså massa hästar (eller ja, typ 150% fler än mig iaf) och så var de lite volvonördar. Framförallt sonen och dennes släktnig/kompis i 10års åldern, som hade varit ute och skruvat till 22.00 (EN VARDAG! Hähähä.) De förhörde oss om alla våra dumheter vi har roat oss med under våra dar och antal wunderbaums jag har i bilen (51 stycken, btw), osv. Det var fullt hålligång men ändå så härligt! Fyra ungar, två hundar, fem hästar, tre bilar, tvätt överallt och så fullt hålligång - så himla goa och "precis som vanligt" liksom. En familj som vilken som helst. Blev lite hemtrevlig känsla, sådär :)
   
  Var i alla fall hemma ca 00 (underförstått att det blev McDonaldsbesök längs vägen), och på hemvägen kom jag på att jag skulle ha prov dagen efter. BRA DÄR! (Planering, vad är det?!) Så det blev en timmes läsning i boken och alldeles för lite sömn för tredje gången på raken. Sen vaknade jag av väckarklockan, trodde jag! Undrade varför min gubbe inte var hemma än (nattskift denna vecka), men tänkte att han nog var på väg. Duschade, klädde på mig... Kollade klockan. Jag hade (av mig själv, dödstrött) vaknat nästan EXAKT en timme för tidigt. Läste resten i boken. Gick och la mig 25 minuter till, precis när jag la mig kom gubben hem. Berättade min störande morgon och sov därefter. De kommande 20-25 minutrarna var de bästa på hela dygnet! Sov och var lite piggare, lite gladare efteråt. Tankade bilen, skämde bort mig med frukost via McDriven. Därefter skolan, och sex-sju timmars teori med pauser. TRÖTT?! Var bara att dra ut till hästeriet innan John Blund fick fatt i mig och så spred jag ut mina Smirnoffbackar, vattendunkar och pallen tillsammans med mina pinnar för att hoppa lite med Aleccis. Det regnade och var inget kanonväder, min magen gnällde för den är nästan alltid tom men ändå så hade vi trevligt, jag och hästen. Kom kanon i början och hon hoppade upp sig och sådär. Men sen fuckade mitt "öga" ur och så kom vi för nära några gånger eller för långt ifrån och då gjorde jag (AJABAJA) sådär skjuta-ifrån-vad-heter-det-nu-igen? Så då antog hon utmaningen att hoppa längdhopp, men det var ändå kontrollerade former. Dock inte så fint efter hindret, men det gick ändå bra. Även stämnigen var under kontroll. Känns bra inför vår lilla debut. :) Tror det kommer gå rätt bra faktiskt.
   
  Vi hoppade en linje på ca 15-16m beroende på hur man red (lite böjt spår). Ville rida på fem tillbaka och det gick bra, tills det inte riktigt blev som jag tänkte och det blev fyra lite, lite fram. När vi höjde blev det fyra, alternativt 3,5 när vi "ramlade in" på innerspåret = inte så bra. Hoppade detta först ca 40-50 och sen ca 70-80 (någonstans där mittimellan). Klämde därefter ihop det till en oxer på 70-80 och tog några språng. Det är sådan enorm skillnad på hennes huvud men det behöver inte vara permanent eftersom vi inte har hoppat bana/på en ridbana/fler hinder än två efter varandra än. Jag släpper dock benen över hindret (kniper med knät och släpper underskänkeln) och efter hindret spänner jag benen istället för att komma tillbaka i sadeln och hålla om henne. Men jag kan oavsett mina fel och brister inte vara missnöjd med henne. Det går bra nu!
   
   
  Det var tänkt som en snabbgenomgång av de senaste dagarna men det blev det såklart inte. Aja, nu ropar kudden. Och inatt ska jag fan sova hela natten, jag ska inte gå upp en timma för tidigt, jag ska inte ens gå upp en minut innan jag behöver. SLEEP IS A GOOD THING. (Heter det ens "a thing" om sleep? Skiterjagi.)
   
  en sak till; imorgon ska jag få träffa min (är sjukt svårt att sluta skriva "min"...), aja min fd, Knoa till ponnyskrutt (och även hennes härliga familj, såklart!). Det var länge sedan nu så helt klart på tiden! :') 
   

  Nytt i hästgarderoben

  Tre begagnade och en ny grej är på väg hem till mig. Kul!
   
  Inte huvan, men schabraket och pannbandet ska få pryda Aleccis framöver.
   
  Hoppgjord, bättre begagnad i rätt storlek. (y) Också till Aleccis.
   
  Sedan fann jag detta. Eller ja, efter lite mailkontakt blev det till slut rätt - webshopen var inget att hänga i granen direkt, men de har saker som "inte säljs längre", så då kunde jag inte låta bli att köpa, framförallt då jag vill ha gult. (Klickade hem den först, och sen den andra.) Så lite dubbelt upp, men det skadar ju aldrig! Om det är något man inte kan få för mycket av så är det just schabrak! :)

  Waiting

  Jag skulle verkligen jättegärna åkt upp till GHS, men det blir inget med det. Skulle ju kunna åka upp spontant sådär, men nej. Det blir datorn istället och lite klickande och så vips - paket på väg hem till mig!
   
  Har klickat hem en grej redan, och utöver det så är det två saker jag ska köpa. ÄNTLIGEN en systemkamera! Blir väl en under nästa vecka tror jag (eller när vi nu åker till Jönköping nästa gång). Sen ska jag även köpa en tävlingskavaj, och det blir nog i samma veva. Man vill ju prova först.
   
  Idag är en hästfri dag och jag måste erkänna att det känns riktigt skönt! Bara dryga sig och ta det lugnt, utan press och utan krav. Ibland så kan det sitta fint med sådana dagar. Det är ganska planerat; Pärla får några dagars "off" medan Aleccis och jag (mest jag) väntar på hovslagaren så hon får på en ny sko. Sen blir det ridning igen och jag har tänkt, som jag nämnt, att hoppa några språng på samma försiktiga höjd innan vår lilla debut. OM Jag längtar! Kommer verkligen bli jättespännande! Jag har inga förväntningar, men går in med positiv inställning och ska mest bara prova. Så kuuul! Hoppas nu det går vägen och att vi är redo för då blir det till att boka in fler och så småningom en lokal debut någonstans i krokarna.
   
  Kolla in luggen som jag tvångssparar! Visst är det lite skillnad?! :D
   
  Åh, hon är så himla snäll. Det gäller bara att vi är överens om sinnesstämnigen... (;

  Ge mig fler av dessa dagar!

  Igår var en sjuhelsikes bra bra! Det hade man kunnat vänja sig vid :)
   
  Började med en sovmorgon (bara det är ju nästan värt att fira), fortsatte med markarbetsridning i ett ridhus med Aleccis, och därefter var det socialt umgänge med en barndomsvän. Socialt umgänge = äta skräpmat och glass, samt skitsnack!
   
  Aleccis.
  Efter två dagars vila (tappsko) så trodde jag att hon skulle vara granska "på", men hon höll sig i skinnet. Det är så mjukt i ridhuset så jag red henne även att hon bara hade tre skor. Efter att ha skrittat fram och därefter rullat på i trav och galopp så fokuserade jag på en del galoppjobb; öka och minska, mest på volt. Började man i hyfsat sansad galopp och därefter lät henne öka lite så bröt hon av till trav när jag satt upp. Men med mer ben så gick det bra efter några varv. Bättre i höger vilket inte är så konstigt, men med mycket ben och sits så gick det fint i vänster med i slutet. Utöver det så blev det lite serpentiner i trav, och lite lösgörande, "uppmjukning" och lite check för att se vart jag har henne. Nu minns jag inte vad vi gjorde mer, men det var lite krumilurer och krusiduller sådär som det brukar vara. Flyttade henne lite i halvdana skänkelvikningar med, men det är inte min starka sida direkt. Travade av henne och provade att länga stegen på diagonalen en gång. Det gick! Det blev skillnad (inte kanske så mycket, men det kändes) och då var jag ju bara tvungen att göra det ett par gånger till.
   
  Hon var fin! Det märks att det är lite av en "ridhus-/ridbanehäst". I början kollade hon in omgivningen lite (läktare osv) men hon var inte spänd eller något utan ridbar för det mesta. Men det där med att hon inte ska gå mot handen i avbrott och halter... Vi kämpar på!
   
  När vi kom hem så spolade jag av henne med slangen och det verkade uppskattat! Sen var hon smutsigare än någonsin (mindre uppskattat från min sida). Men vilket skillnad det har blivit för henne! Hon är en helt annan häst som numera njuter av livet och det är underbart att se!
   
   
  Nu under eftermiddagen ska hon få på sig en ny doja igen, men jag tror inte jag rider idag... Känns rätt lockande att kunna ta det lugnt. På tisdag eller onsdag ska vi ta några små språng igen och sen laddar vi inför träningstävlingsdebut! Det kan bli upp till två till träningstävlingar innan jag (förhoppningsvis) kan styra siktet mot "riktig" tävling. Men än så länge är det mest "drömmar", delmål och strävan/hopp.

  Vi hade i alla fall tur med vädret - igen

  Tävlingsdagen igår var en av de bättre! Det var så socialt med trevligt folk och vädret var på TOPP! Så även om Pärla inte vill mer, så gör det inget. Det var en bra dag och det känns så himla bra att inte gräva ner sig utan istället uppskatta de andra sakerna, runt omkring.
   
  Vad gäller själva tävlingen och våra starter så måste jag ändå dra ut minst en bra grej. Det var detta med lugn ridning osv. Jag red så och det gjorde jag även de få hindren på banan i första klassen. Det var så himla härligt att faktiskt... ta det lugnt och inte bara stressa igenom. Jag fick faktiskt känna hur det ska vara och det var en jättehärlig känsla! Är verkligen genomärligt nöjd med det. Äntligen kunde jag hålla det jag ville och rida som jag tänkte. Sen att det i sin tur ledde till bromsad hjärnverksamhet och ingen jävlaranamma är en annan femma.
   
  Vi hade bra utgångsläge till båda klasserna. I andra klassen blev jag ... väldigt arg på Pärla, men när jag krävde lite av henne så gick hon som tåget! Klockrena språng på framhoppningen, framme för skänkeln, positiv osv. BRA utgångsläge, men ändå ville hon inte. Vi kom över på sista försöket och det får räcka.
   
   
  Jag har till 90% bestämt mig nu. Det kommer bli en förändring och den kommer bli drastisk. Det är jättejobbigt för mig men jag ska ta mitt ansvar nu. Dock är det inte "hugget i sten" förrän om ett par veckor när jag har sugit på karamellen ett tag.
   
  Ägarna till min förra ponny, Mellonie, var där! Tråkigt att vi inte kunde visa någon bättre sida, men det är sådant som händer. Det var lika härligt som vanligt att prata med dem och jag är såååååå glad över att de är de och att det var just där min fina lilla ponnytjej hamnade. :')

  Lite ändringar -> förbättringar

  Jag har gjort lite ändringar till dagens tävling. Pga hennes gamla skada i ena bakbenet är jag noga med att linda benen när hon ska gå lite hårdare eller något som sliter mer, typ galoppintervaller, hoppning, längre rundor eller ibland när jag rider med någon och inte har planerat hur vi ska rida = förberedd för hårdare om det skulle bli så.
   
  De senaste tävlingarna har hon därför varit lindad bak, och haft senskydd fram. Men nu är benen väldigt fina (finast någonsin sedan i somras/höstas förra året), men jag har väl inte riktigt fått till lindningen så som jag tänkte mig. Jag har lindat lite "fel" med flit för att ge bättre stöd längre ner, men det fungerar inte när hon ska lyfta på benen - som vid hoppning. Därför blir det återigen benskydd, dagen till ära.
   
  I torsdags lekte jag sönder det enda spöt (i godkänd längd) jag äger som jag trivs med... Ja, jag viftade med det (haha, gillar att veva i luften yes) och så höll jag där nere och vevade med den större delen där uppe; klick sa det, så var det av. Skit också. Så igår köpte jag ett nytt. Mitt favvospö som jag vann en gång i tiden bröt jag av när jag, första och hittils enda gången, ramlade av på tävling 2009. Jag har inte hittat sådana än, men idag när jag var på Charlies för att skaffa ett nytt så fann jag en variant av det (ett litet plagiat kan man säga, *Hansbo*), så det fick följa med mig i en blå påse. Det följer även med till NTRK, och jag ska INTE leka sönder det, hähähä. Inget vevande, med andra ord.
   
  Jag ska fokusera på min sits. Måste, måste, måste räta upp mig! Ska även ha ner händerna och rida med magen. Enkelt kan tyckas, men fan inte för mig. Även hålla om med vaderna och inte skicka in ponnysparkar i magen på (stackars) Pärla för att jag inte får fram henne.
   
  Den första klassen blir en "skolrunda", och då är det inte Pärla som ska skolas utan jag där uppe. Maah, blir tokig på att jag aldrig gör som jag planerar och vill! Men den här gången ska jag verkligen gå in för det. For real.
   
  I andra klassen sedan så hoppas jag göra likadant som i första. Vi ska rulla på och jag måste lita på att jag lägger henne rätt - för det måste jag göra. Inte rida in henne i botten, gång på gång.
   
  Det var nog allt - eller visstja, en sak till! Idag ska vi vara i god tid! :)
   

  Alla på en gång

  Har nu "bokat" vaccineringstid för Pärlisen. Så på tisdag strax efter utbildningen så får hon årets spruta, eller ja, den ena av dem. Det blir två i år och nej, hon ska nog inte direkt gå något internationellt, haha. Aleccis vaccinerades i november och jag vill ha dem i "takt", och då vill jag hellre ha vaccineringen samt några lugna dagar på hösten/vinterhalvåret än nu när alla tävlingar drar igång. Men först får hon den "vanliga" sprutan. Jag har bokat in den perfekt mellan tävlingarna (tur det gick att klaffa), då hon har två veckors uppehåll innan det fortsätter.
   
  Sen såg jag att Aleccis hade dragit av sig en sko (hittar den inte heller, vilket inte är så lätt då den är i geggan i hagen någonstans). Hoppas hon får på en ny illa kvickt! Därför blir det nu två vilodagar... Det är visserligen mjukt och fint på grusvägarna efter några dagars regn och mulet väder, men jag vill inte slita på den eftersom vi nästa vecka ska starta vår första P&J och det vore jättetråkigt om jag skulle rida henne ändå och hon blir öm eller halt. Hade det varit torrare så hade jag ridit henne på någon äng, men nu är det på tok för mjukt och halt för det. På söndag däremot så har vi andra planer, så då kommer hon ridas igen.
   
  Så både veterinären och hovslagaren har jag varit i kontakt med idag. Det är (tack och lov) sällan det behövs och (tack och lov, igen) är det inga "farliga" grejer; tappsko och vaccinering - det kunde vara mycket, mycket värre!
   
  Båda hästarna var rena, lena och fina idag. Pärla red jag och vi köttade tempoväxingar och övergångar. Efter vi hade ridit sa jag ORDAGRANT att hon inte fick rulla sig! ...Men det begrep hon såklart inte. Det tog inte många minuer förrän hon dunsade ner på marken och geggade ner hela kroppen. Från nosspetsen till bakbenen, högt som lågt, manen och den manfria sidan. Hårt gnuggande och jättelänge! Hon såg inget vidare ut när hon kom upp på benen igen. K-U-L. Eftersom det började regna och geggan var fuktig lät jag henne va... Jag tänkte ta bort det sen.
   
  För vi hade lite andra ärenden, tvätta och däreftet hämta en motor med diverse delar kvar, bland annat båda fjäderbenen och halva fälgar osv - TUNGT! Den lyftes in i transporten med hjälp av en hjullastare med pallgaflar. Hur vi fick ut den?! Med handkraft!(!!) Fyfan, sambon drog/lyfte/släpade och jag knuffade på diverse sätt. Men det gick, till slut. Sen hämta in trädgårdsmöbler och därefter åkte vi ut med kärran igen. Min plan: Borsta Pärla när jag skulle lämna transporten. I verkligheten: stress, stress, skynda, skynda, bråttom jämt - glömde bort/hann inte borsta. ÄNNU ROLIGARE. Att hon alltid ska se ut som fan innan tävling..! Jag som inte ens tycker om att borsta i evigheter och så är jag värdelös på det och får dem aldrig rena.
   
  Angående tävlingen imorgon så har jag gjort "om" lite. Det blir annorlunda och det är fan dags att jag börjar lära mig att koncentrera mig! Slänger upp en (tidsinställt) inlägg imorgon om hur jag tänker om tävlingen.
   
  Bara för att Arne inte har något med inlägget att göra. Arne finns för övrigt inte längre,
  men han hade en otroligt vacker färg! Hade han varit fjording skulle han vara rödblack :)
   

  Apr. 19, 2013  Aleccis har dragit av sig en sko så det blev ingen ridning idag. Typiskt... Istället blev det frisering av man, öronludd och svans (lugg och hovskägg är en dödssynd att röra, oavsett ras). Visst syns det att luggen börjar ta sig? Fint! Manen ville jag ha skitkort, och så har jag några dagar på mig att fixa till det som inte duger, men är ändå rätt nöjd med den. Hon ser/såg dock ut som en valack först haha, men när ögat vänjer sig ser hon större ut och visst ser hon lite mer "tävlingshäst" ut? :)

  Man är väl inte sämre än att man kan ändra sig

   
  Gummityglar, gummityglar, gummityglar... Minns ni vad jag sa om dessa när jag precis köpt dem och började rida med dem? Mer eller mindre "UÄÄÄK!". Jag ogillade "jong-effekten" (homemade ord) då jag inte tyckte det blev rätt känsla. Men nu har jag ångrat mig. De är rätt trevliga att rida med, trots allt. Mjuka och snälla mot händerna och det känns som man fåt mjukare händer med dem? (Troligen inbillning, men skitsamma). Känslan är rätt trevlig faktiskt. De går inte om mina favvotyglar (gummiväv), men de duger. Eller njae, lite bättre än så till och med. Helt okej att rida med!

  Fullt ös

  Hade mer på schemat än vanligt med bankärende, däckkrängning, däckbyte och så stallet med stallsysslor och ridning. Jag trodde det skulle bli sent, men det flöt faktiskt på himla bra - skönt det! Nu är bilen laglig vad gäller däcken iaf - alltid något! Och jag har även beställt nytt xenon så snart finns det inget att klaga på, höhö.
   
  Vad gäller hästarna så tänkte jag inte rida så himla länge och inte heller så avancerat men lite dressyrfokus. Pärla var överlag trevlig i traven men lite stark till och fram. I galoppen letade jag efter gårdagens hoppgalopp och fann den direkt men det är svårt att hålla den under långa sträckor. Hon fick galoppera ganska mycket, men det var ändå inget direkt jättehårt pass. 50 minuter var vi ute i stormen och red. En gång blev vi till och med flyttade i sidled av vinden! Fyfan vad det blåste!
   
   
  Redan innan jag började rida Aleccis tänkte jag gå in med en stor tollerans då jag tänkte mig en tittig och spänd häst pga vädret, men det var inte så stor skillnad faktiskt. Hon är väldigt "vädertålig" faktiskt, vilket man nog inte kan tro när man ser henne. Stormen (vet inte om det var det "på papper", men minst tre träd föll under tiden jag var ute) påverkade henne inte direkt och trots att det framförallt en gång när vi skrittade av kom en riktigt stark vind som höll i länge, det blåste rätt igenom kläderna och schabraket blåste upp osv. När vi skrittade fram kom det förresten också en sådan och när jag kisade i vinden råkade jag öppna munnen så jag fick massa skit i munnen..! Hon var trevlig att rida men jag skulle nog behöva fokusera mer och inte bara låta henne rulla på. Mest vad gäller traven. I galoppen gjorde vi lite tempoväxlingar och i höger varv satt det mycket bra, i vänster bröt hon av till trav tre gånger när jag skulle korta upp henne efter att hon fick öka lite. Jag behöver mer ben och bättre ridning just där, annars kändes det bra. Mer tempoväxlingar och övergånger ska vi försöka väva in. Vi red i 55 minuter.
   

  BÄSTA! :'D

  Idag var mina hästar typ BÄST.
   
  De har hoppat, båda två. Pärla först och Aleccis sen. Pärla var fin men jag hade inte fokus på henne - utan på mig; sitt rätt, räta upp mig, håll om, låga händer, stöd i munnen hela vägen till hindret osv. Det blev fel en gång, men annars gick det himla bra faktiskt! Det bästa av allt var att vi ändå höll på ganska "lugnt" så hon var knappt svettig, bara lite under sadeln vilket inte är så konstigt då det var 15 grader och strålande solsken. Är nöjd med henne.
   
  Men även om Pärla var fin så var Aleccis dagens stjärna. MAAAH!!! VAD HAR HÄNT?! Åh, hon var så satans härlig! Inte en sekund, inte en endaste meter var okontrollerad, inte en enda dragkamp hade vi. Skulle kunna lipa av lycka...! Inget högt och inget avancerat. Vi hoppade en en liten grusväg kan man väl kalla det, som är (tyvärr) har lite, lite sluttning och även svänger lite men bättre än så är svårt att göra det.
   
  Vi började hoppa ett litet räcke några gånger. Sen satte jag upp ett till med ca 11-12 meter mellan (något böjt spår) och där råkade det bli två fram ett par gånger men tanken var tre tillbaka och det blev det flest gånger. Sen satte jag ihop räckena till en oxer. Dessa varianter hoppade vi fram och tillbaka, fram och tillbaka. Gjorde halt ca 70-80m(?) efteråt när vi vände och då berömde jag henne massa så det "lärde" hon sig också, vart vi skulle stanna alltså. Men fatta känslan! Mums på den, mums, mums, mums! Var så att jag inte ville sluta, hähä. Hindren var inte en centimeter högre än 70, nästan närmre 65 faktiskt. Men det räcker gott och väl. Ibland råkade jag ofrivilligt släppa iväg henne och det är inte okej, men för det mesta höll jag (utan att knappt ha något i handen <3) in henne och förskte komma nära. Ibland hoppade hon sådär på fart och då kom det lite nöffnöff från henne medan hon stannade upp och jag flög ur stigbyglarna och fram över framvalvet ungefär. Inte så lätt att förklara, men hon fixade det ändå och höll sig i skinnet. Inte en enda gång var det något stressande från hennes sida = FRAMSTEG!
   
   
  Jag har faktiskt bokat in vår debut nu! Det blir en pay & jump ganska snart och det kommer bli så kuuuul (eller mest spännande, höhö). Helt plötsligt finns något att se fram emot och genast kommer en stor dos motivation tillbaka! Senast när jag borstade dem undade jag hur/om jag skulle göra något annat, men se det skjuter jag på ;)
   
   

  Aleccis är en fin liten storhäst {...och här spårar det ur igen}

  Det är konstigt... När jag har planerat vilodagar (ridfri dag) så blir jag alltid jätteridsugen och rider ändå - som idag. Men varför kan man inte bli det typ... alla andra dagar?! Nej, då kan det ibland vara en ganska tung börda som jag tvingar mig igenom för djurens skull. Det är inte alltid så, men oftast är det "neutrala" känslor vad gäller ridningen; rida ska göras oavsett hur det känns/om jag känner för det eller inte.
   
  Red i alla fall Aleccis idag och vädret var huur gött som helst! Riktigt underbart faktiskt. Hela vår ridtur var himla bra. Trevlig, skulle jag nog kalla den. Det var ett sådant där pass som sällan, sällan dyker upp. Man sitter liksom där uppe och vill inte sluta rida! Bara rida mer, mer, mer och meeeer. Typsikt för våren är det, framförallt en solig dag. Men idag var det så. Är störtförälskad i den känslan, men den kommer nog inte ens en gång om året.
   
  Aleccis var fin häst, men lite väl uppmärksam på omgivningen ibland. Inte riktigt så att hon var tittig, men nästan. Vi red i skogen och trots att det var skitmjuk så vi skönk ner till och från så fixade hon det. Sen red vi längs med stora vägen och det var inga problem att bli omkörda i 80 knyck (med visad hänsyn från föraren = snällt och trevligt, men jag ber då fan aldrig någon att sakta ner. Förutom mor min, hon kör som en idiot så till och med hovis fick väja ner i diket i vintras. Nu spårade det ut!) Därefter red vi fram och tillbaka på ett par grusvägar. Hon blev ganska tittig vid och efter vi hade passerat några får, hahaha. De har hon ju inte sett på heeela vintern så hon kom nog inte ihåg dem ;)
   
  Nej men det finns väl inte så mycket att säga. Fin häst, men stark i övergångarna. Nöjd och glad efter en trevlig ridtur i måånga plus men lite mulet. JAG VILL TÄVLA MIN JÄVLA HÄST!!!!
   
   
  Alltså (förresten, märks det att jag egentligen inte är på något trevligt skrivhumör, hähähähä. funderar fan på att skrota det här och även skrota andra saker, men skitsammaaaa), när jag och Pärlahäääääst var i Bratteborg igår så var det ju båda ponny- och hästklasser samma dag och när det cirkulerade massa stora bjässar till hästapållar blev jag så satans sugen på att börja tävla med Aleccis. Skitjätteasmegasugen. Så sugen att när jag innan idag fick nys om en PnJ funderar på att starta där BARA FÖR ATT. Ge fan i att det går i 180 km/h och sen tvärnit framför varje hinder i vänster varv och bara prova liksom. Vafan hon är tretton år - hon TÅL att prova. Men sen om det blir verklighet eller inte är en annan femma. Är riktigt sugen iaf. (Det är för att vi inte har hoppat på ett tag = jag "minns" inte hur det är att sitta där och inte få stopp på maskineriet = tycker det känns som en... ehm, "bra?", nej men inte så jättedålig idé.)
   
  Det är sådan här ren skit man egentligen inte får skriva. Det ska vara så jävla seriöst allting och jag har faktiskt till och från försökt hålla det på en någorlunda vettig nivå. Men just nu så skiterjagfanivilketochdetskiterjagidetockså. Yeasssss...
   
  Om ni vill veta hur det är på riktigt, så kan jag erkänna att det är MIN GREJ att köra lastbil... Jag kanske ska göra mig av med hästarna och hålla mig till fordon och motorer? Börja med någon kul motorsport..? Eftersom jag är så oförsiktig i allt jag gör så låter det som att folkrace kan bli min bästa vään. Kanske, kanske inte? (Och hur många frågetecken kan man ha i ett stycke då? Hääähää.) Eller vadå på riktigt. Jag är sugen på att tävla Aleccis, men samtidigt känns det som att det inte är lönt. Och att jag borde skita i hästeriet för det blir ju inte som jag vill ändå. (: Den dagen, my friends, den dagen...
   
  The shit ser i alla fall ut såhär: rida hästarna hela veckan, jag ska även lyckas diska och tvätta. Sen ska min samo med kompis bråka med hans motor i hans lil(l)a bil på fredag. Jag måste även boka däckkrängningstid - BILLIGT. Kör ju fortfarande på dubbdäck fram och sommardäck bak och lär väl göra det tills jag blir stannad om jag känner mig själv rätt, höhööh. Bryr mig inte. Nej, det har jag inte råd med utan då är det bättre att boka tid och kötta på innan det.
   
  Idag har vi kört lastbil hela dagen och det är så ooooohfinneringaordmenälskardettamejfan. Vi sitter och dummar oss i lastbilen och ba: "HA! Tänk att vi går i SKOLAN nu liksom! :D:D" Lifes gooood. Konkörning idag - framåt och bakåt. Eftersom vi är kungligheter så tog vi "vår" (den har blivit vår älsklingsbil) Timmerräser och började med den. Den har längst hjulbas samt dubbla drivaxlar så den är svårare att konköra med = trängre mellan konorna, men det gick ju finfint! Sen bytte vi med några andra (inte vårt förslag. Fan, de små ("små") lastbilarna är ju ingen match :D) och det var ju piece of cake. Imorgon ska vi också köra, hela dagen lång. (y)
   
  Nu har ni fått ta del av mina inte så jättetyglade tankar och massa svammel. Bara rent skit. Se det som kompensation, eller vad som helst, men here you have. Nu checkar jag fan ut och tänker inte bry mig ett skit om denna patetiska "dagbok" utan blir väl samma skit under morgondagen igen (kvällen) och sen under veckan får jag väl fundera på hur det blir framöver. Antingen blir det, eller inte. En sak är i alla fall säker; på lördag ska jag och min gula tant göra om och göra rätt!
   
  Hejsvejs
  (ha ett fantstiskt liv).
   

  Vi hade i alla fall tur med vädret!

  Ingenting klaffade igår, absolut ingenting. Men så är det ibland. För att dra det i stora drag kan man sammanfatta det såhär:
   
  Lokal (90 cm + 90 cm) Bratteborg, 14 april. Vi kom nästan försent, så jag fick kuta in och gå banan direkt när vi kom fram, hann inte värma upp eller få fram Pärla, kom över oxern en gång på framhoppningen annars var det bara stopp, stopp, stopp och stopp. Vägrade ut oss på banan, red igenom henne lite efter starten (mjuk och fin häst!). Svampade av henne, lät henne stå och götta sig lite medan vi åt, missade bangången till nästa klass (!!!), så gick inte banan över huvudtaget -.-' Planerade och trodde tiden var lagom, hörde inte när jag skulle in på framhoppningen, hoppar några språng på lilla och räcket, stopp, stopp, stopp, stopp på oxern, ska in på banan, hoppar räcket. In på banan, blandar ihop höger och vänster och rider ivägen för en klubbkamrat (... dåligt samvete), vår tur och vi kommer näääästan runt (med en jävla massa fel), men lägger henne för nära på sista och så var vi utvägrade igen... Red igenom henne igen och hon var skitfin att rida efter starterna - mjuk, följsam och jättefin!
   
  Var rätt sur och besviken efteråt - allra mest på att jag har fan tävlat i några år nu och BORDE ha koll på tiden. Men de var kvicka som fan (vilket inte är negativt, framförallt inte när de skulle ha sex klasser = det krävdes effektivitet) så jag missbedömde gång, på gång och det ledde i sin tur på sämsta möjliga förutsättningar och så skulle vi nog inte gå så "pang på" med två starter i 90 direkt. Skit och elände. Men sen tog vi en lång avskrittning och pratade om allt möjligt och sen var det mer som "Äsch, skitsamma". Det roligaste på hela dagen var att vi gick förbi personbilarna som var parkerade längs med grusvägen och den ena hette (reg.nr) "TJA" medan den bakom hette "HEY" - oerhört roande, yes.
   
  Tillbaka till själva rundorna då. Första var katastrof på alla sätt och vis; hon var inte uppvärmd, inte framme och det gick inte alls att göra något i stort sett. Känslan var "värd" en uteslutning. Riktigt hemskt (och elakt) mot Pärla när det blir såhär. Hon med hennes kropp behöver komma igång för att palla. Nästa runda var mycket, mycket bättre känsla och känslan var INTE en uteslutning. Inte heller en felfri runda, men definitivt inte en uteslutning. Så i min hjärna så var det en uteslutning och en runda med en jävla massa fel (eller ja, ett ner utöver stoppen).
   
  "The very worst part of you
  ... is me"
   

  Den här låten är så jääääävla bra. Den har jag lyssnat på till och från i många år. Går ofta i bilen på högsta volym och ju mer klös desto bättre blir den. Det allra, allra bästa är från 2.52 och framåt. Litet musiktips såhär på kvällskvisten.
   
  Anledningen att jag slänger med den i detta är att just frasen "the very worst part of you... is me" har gått på repeat i huvuvdet i några dagar nu och det stämmer så väl på Pärla; det sämsta med henne är jag.
   

  Tagga årets första lokala starter

   
   
  Ni vet hur vi ser ut vid det här laget, förutom Pärla då. Hon målade sig nämligen kolsvart efter gårdagens ridtur! KUL såhär innan tävling. ;) Klockan 11 rullar vi från gården och hoppas anlända i (lagom) god tid.
   

  BRA DAG!

  Jag har haft en skitbra dag hittils och det känns så bra med tanke på torsdagens mindre bra dag. Igår lät jag hästarna vila. Kände inte för att ut och rida i skitväder när jag dessutom hade en dålig dag tidigare = lätt att falla in i samma skit igen. Så istället gjorde jag andra grovsysslor som att tömma boxen och fylla på med fräsch spån och så hade vi en mysdag på det.
   
  Idag har jag ridit och Pärla var PERFEKT idag! :D Framåt, lyhörd och arbetsvillig. Vi red en del i galopp med tempoväxlingar och avbrott och så fick hon jobba lite i traven. Så nöjd med henne idag :):) 1 h.
   
  Aleccis och jag tog det ganska lugnt med mycket skritt och en del trav. Bara en galopp i vardera galoppen precis innan vi travade och skrittade av (hon tyckte givetvis att galoppen var det bästa på hela turen, haha). Hon var fin i början men sen red vi där vi blev jagade av älgarna och då var hon spänd sen. Men som sagt, inget ansträngade men trevligt, och jag kände att vi behövde en sådan runda för vår relations skull ;) 1 h 15 min.
   
  Igår fick jag mail angående mina starter imorgon, men det löste sig sedan och blir som jag planerade/anmälde. Angående morgondagen så kan hon inte ha det bruna HV-poloschabraket för det var för litet för sadeln... Typiskt. Så det får bli ett annat.
   
  Efter att jag hade ridit så smörjde jag morgondagens grejer, men det blev bara mer och mer och mer! Skönt att ha det gjort i alla fall. Föressten så kommer vi imorgon för första gången någonsin tävla utan hoppgjord. :( -.- Har inte hunnit köpa någon än, så det får bli en vit tyg-gjord. Blä på det, och det kommer sååå INTE matcha resten av oss, vilket inte heller min hjälm gör men skitsamma. Imorgon är vår årsdebut (klubb gills inte)!
   
   
  Jag har ju bara tre (hela) sommardäck, och slängde på två av dem igår (mycket godkänt och lagligt, yes). Men så fick jag låna två av min kille som i sin tur hade fått dem av en bekant. För det första var ju asen bara 14" vilket innebär att de passar bara bak på min bil (har något så modernt som ABS på honom = behöver minst 15" däck) och vart satte jag mina sommardäck - jo BAK för att kunna ha hans däck fram = slita mindre på dem. När jag fyllde i lugft i dem så märkte jag dessutom att de inte höll luften och var rätt så värdelösa så det blir till att köra med dubbdäck fram och sommardäck bak, samt sommardäck på kärran imorgon. Bra där! (y)
   
  Efter lite bläddrande på internet så fann jag två sommardäck i nästan rätt dimension och tuffade iväg och köpte dem. Så nu ska jag "bara" få tag i någon som kränger däck jävligt billigt. SEN är vi redo för sommaren, tjoho!
   
   
  Nu ska jag ta kontakt med min co-rider så att hon får lite information om morgondagen, fast allra, allra först blir det käk. Hejhej!

  Trevlig start på dagen  Efter detta blir det hästarna,
  och vad ser jag? Snöblandat regn...

  Hemstudier

  Idag har jag hemstudier och snart ska jag ta tag i dem. Några kapitel (ett i läxa, två frivilligt) och sedan svara på frågor. Det är rätt konstigt... Även om det är kul och intressant så bara för att det heter "läxa/hemstudier" så är det svårt att ta tag i. (:
   
  Andra planer idag är att göra ost- och skinkpaj med sallad, handla och så ska jag nog svulla i mig massa skit som typ godis och chips för idag har jag en dålig dag och då är det fan okej. Blir nog en rätt skön eftermiddag och kväll idag.
   
  Pärla och jag hoppade innan. Hon gjorde verkligen så gott hon kunde och försökte verkligen göra rätt. Men jag hittade verkligen inga avsprångspunkter idag?! La henne alldeles för nära gång på gång och det blev skit och elände av det mesta. Inte bara en bom föll, utan det var gång på gång. En gång stannde hon men annars hoppade hon hur illa det än blev (två gånger igenom hindren). Alltså hur dålig får man va?! Det känns som om jag måste träna på detta med avstånd igen... Men som sagt, hon kämpade på bra och på söndag ska jag ge henne bättre förutsättningar!
   
  Aleccis reds ut, och vi hade ingen bättre dag. Imorgon rids hon före Pärla, punkt.
   

  Lastbilsförarutbildning

  Vi har fått "köra av oss" lite, som vår lärare kallade det. Detta var i tisdags och vi körde halva dagen, samt även ett varv på halkbanan (inte halkkörning, utan "vanlig" manövrering). Behöver jag ens säga att det var så underbart roligt?! Trivs verkligen skitasjättemegamycket där uppe. :D
   
  Vi var uppdelade två och två och fick köra runt, byta fordon och göra lite vad vi ville. Det kändes verkligen som ett gäng ungar i en sandlåda, haha. Det stod koner uppställda ganska tätt och där körde vi framåt och bakåt, och sen ner och parkera, fram igen, runt, runt, runt och så höll vi på så. SKITKUL!
   
  När jag kör min bil så backar jag i stort sett alltid bara med hjälp av backspeglarna, jag tittar liksom inte bakåt längre genom att vrida på hela mig. Ibland kan det va bra att slänga en blick genom höger bakruta, men det är sällan. Jag vet inte exakt när jag började med detta (eller slutade helt med att vrida mig ur led) men det är helt klart tack vare backningen med transporten. I och med att jag redan som det är backar genom att använda speglarna så känner jag faktiskt att jag har jättemycket "gratis" tack vare att jag är van vid det nu när man ska bara med lastbil.
   
  Jag har ju då lite väääl bra självförtroende ibland kanske, haha. Som typ när vi hade köpt hela dagen, för nu känns det som man kan det där och nu vill jag ha släp - helst på en gång och gärna backningen med :D Det är så kuul!
   
  Äntligen ett yrke som jag vill jobba med och som om inte det räcker så får man ju BE på köpet - bara att koppla på vad fan man vill (jaja, bilen och vikten och blablabla, men ändå). Det var snack om detta med att ta BE-kort i ett hästforum nyligen och om jag ska vara helt ärlig fattar jag inte vad fan man ska punga ut och ta ett klent BE-kort för?! Är ju helt värdelöst egentligen då det är en "mittimellan"-behörighet. Mycket, mycket bättre att gå på stort direkt!
   
   
  Jag har nästan gått och blivit "skadad" redan. Igår när jag skulle sova så tänkte jag på lastbilarnas växellådor och jag kunde inte somna förrän jag kom på opticruise, alltså namnet, haha. Så jag låg där läääänge och funderade. Jag visste ju vad den hette men kom verkligen inte på namnet. Sen kom jag på det och kunde somna. Sååå normalt, känner jag ^^
   
  Lite mobilbilder från i tisdags:
   
   
   
   

  Paket!

  Hämtade ut mitt paket igår :)  Men nu blir det inga fler paket på ett tag... Eller möjligtvis en hoppgjord framöver. Sen är det stopp!

  BARA FÖR ATT JAG HAR HEEEELG! :D

  Jajamän, och kan man fira det bättre än att gå upp klockan 7? Nej, men ska starta dagen (efter frukost, datorn, osv, osv) med att hoppa lite med Pärla idag tänkte jag. Eftersom jag är fri idag och jag vill ha några dagar mellan hoppningarna för Pärlas skull (hopp idag och tävling på söndag) så blir det bra såhär. Blir kul! Jag tänker inte försöka filma, eller ens ta med mig kamera, för nu vill jag inte ha fokus där utan bara på mig, hästen och oss.
   
  Sen blir det Aleccis och på schemat står det klart och tydligt att vi inte ska dressyra. Frågan är om jag ska passa på att hoppa den tokstollan med... eller om jag ska ge fan i det och hålla mig i skogen med henne? Får se, beror på vad jag har lust med sedan när det är dags.
   
  Förresten!! Att jag får sällskap med mig på söndag! LYCKA :D Visst gillar jag att åka själv (ingen som klagar på tiden, ingen som fryser, jag får bestämma allt själv osv), men det är himla trevligt med sällskap och så har jag helt plötsligt två extra händer ;) Dessa går att använda till hästparkering bland annat - hur smidigt? Och så kan man även plantera en kamera i dennes nävar (a)
   
  Bratteborg 2008, gamla ridbanan - på söndag köööör vi! (Dock är tävlingen flyttad till inomhus men det kvittar ju - iaf när man åker Pärlahäst. De har bytt ut underlaget till fibersand och det ser jag fram emot att prova, då jag har för mig att jag inte har ridit på det innan.)

  Bara ridupdate idag

  Över till dagens ridning.
   
  Började såklart med Pärlisälsklingshästen (Favorisering?, Va, JAG?! Hähä). Vi red barbacka med D-ringsbettet med kopparrullar och det tog väl ungefär halva passet innan jag börjde rida. Då släppte hon på fint men hon blev inte allra finast förrän precis i slutet. Vi red ju då barbacka och hon hade inget täcke, schabrak eller annat "skydd" så gissa hur mycket det "killar och sticks". Vi hann inte ens skritta några hundra meter innan det började. Inte så skönt kanske, men då är det minsann vååår! Pärla bjöd mig på en sjuhelsikes träningsvärk när vi var klara, tack för den... Vi var ute en dryg timme.
   
  Red Aleccis sen och vi skulle dressyra idag också, men jag ville inte nöta böjda spår då vi gjorde det igår (och det var mer eller mindre det enda vi gjorde). "Dressyrängen" var fortfarande mjuk och geggig så jag provade med den vi red på igår men det gick inget bra... Kände mig som en treåring som ville slänga över tyglaran till ridläraren och istället sätta mig i sandlådan ungefär. Men istället för att ge upp så fick det bli grusvägen. Rakt fram i galopp; fram och tillbaka, fram och tillbaka. Då var hon faktiskt fin! Ibland var hon mindre fin (skogsfan till att ta fokus från mig), men det var mycket, mycket bättre på grusvägen än på ängen. Sen travade vi av och då var hon med fin. Det låter inte som vi gjorde så mycket, men det blev ändå en timmes ridning av det.
   
  Pärla efter en barbackatur tidigare i (v)år.

  Pärla igår

  Pärlahäst och jag körde på galoppintervaller. Men hon fick gå ca 35% mer än vanligt och hon kämpade på riktigt bra!
   
   
   
   
  Igår använde jag mig av runtastic-appen för att få en överblick. Det blir lite missvisande med färgerna (eftersom man inte kan gå efter grönt, gult, rött som gångart utan det är hastigheten) och då ser jag att vi inte håller direkt jämn hastighet och att vi även travade på hyfsat med. Sen syns det även att appen inte är jätteexakt utan den har även kommit lite "efter" och (vi korsade t ex inte vägen i galopp och vi skrittade inte en bra bit på en av galoppsträckorna. Men ändå, kul att veta hur långt det var osv.
   
  Jag kollade på appen då och då, och med lite kvick huvudräkning kom jag fram till att Pärla fick galoppera knappt en halvmil ungefär, fast uppdelat på flera gånger givetvis.
   
   

  Aleccis igår

  Jag tänkte rida dressyr igår med Aleccis men när vi kom ner till favvo-ängen där vi brukar hålla till så var det jättejätteblött. För blött och mjukt faktiskt. Så vi tog oss till en annan äng som har varit snöfri gansla länge och även har hunnit torka upp. "Problemet" med den är dock att den är brant. Det är en backe på i stort sett hela ängen, så vi hade inte så mycket plant utrymme att vara på. Därför höll vi oss på en halvstor volt och red runt. runt på den.
   
  I trav ställde jag henne inåt och utåt och i galopp gjorde vi lite tempoväxlingar, men jag lät henne även rulla på i lugn galopp medan jag stod i lätt sits = FIN HÄST! Hon låg kvar skitbra och ökade inte alls. Sen tog vi runt fem varv i förvänd också. Det var lättare för henne att hålla vänster galopp i höger varv för det orkade hon hålla hela tiden, men i höger galopp i vänster varv så orkade hon inte riktigt utan bröt av en gång. Men vilken skillnad det har blivit på henne!
   
  Tänk om jag, den 25 juli förra året, hade vetat hur mycket ben hon vill ha - vad jag hade varit förvånad! Men jag sa ju att jag ville lära mig rida och snacka om att jag har fått lära mig mycket på dessa månader, men det är mycket kvar.
   
  Om hon bara hade varit såhär fin och ridbar även när det är hinder framme..!
   
   
   

  Avskrittning i solnedgången, mys!

  Min dag

  Idag är en ganska vanlig dag; först utbidningen och därefter hästarna. Pärla tar jag barbacka idag och Aleccis ska få göra det hon gillar mest; dressyr.
   
  Det är den enda hästen jag har haft som "drar sig" mot den ängen där vi rider dressyr. Hon skulle nog tycka att det är helt okej att rida runt och göra krusiduller även på en ridbana ganska ofta om jag hade haft en sådan.
   

  Sitsen styr inte allt - men väldigt mycket

  Jag tvivlar på mig själv för att jag har så dålig sits. Flaxar med armar och händer mot hinder, slänger mig fram, kastar bak skänklaran och dyker efter varje hinder (tack "anonyma" <- HAHA, kommentarer som gjorde mig medveten om det för några år sedan. Hade inte tänkt på det innan, men som sagt, tack! Går ju inte att förbättra om man inte vet om/märker det. ;)).
   
  Jag stirrar mig blind på alla dem som rider så jäkla bra, och ju mer man klickar runt desto fler hittar man. Dels några bloggnamn man känner igen, men även mindre stora bloggar. Det finns mååga stilryttare ute i vårt avlånga land. Jag tillhör inte den kategorin.
   
  Men så hittar man en film då och då (alternativt kollar på någon omgång av världscupen) och så ser man att det finns även flera som inte rider lika "snyggt" enligt boken, men som har andra viktiga egenskaper och ändå har meriter i höga klasser.
   
  Såå... Varför stirra sig blind på sitsen? Det är klart att man ska sträva efter en korrekt sits och en bra sits med med rätt inverkan också har bättre förutsättningar om man vill nå bra resultat. Men det är inte livsavgörande. Det går ändå.
   
  Men det är fan vad en dålig sits sätter sig djupt och är svår att förbättra (iaf utan tränare som står och tjatar på en)!
   

  Och så var det den saaatans vänsta armen med. Hur svårt ska det behöva va?! - Men det ska minsann gå ändå!

  Schabrakfunderingar

   
  Detta schabrak på söndag? Kom förresten på att det bara är 16" så måste prova med sadeln först för att se om det skulle fungera... Annars skulle det nog vara snyggt till skydden och lindorna (om det är liknande nyans på det mörka).

  Dag två vecka femton

  Jag tänkte verkligen försöka hålla mitt "ridschema" som jag satte upp den här veckan och än så länge känns det vettigt upplagt. I eftermiddag (hinner nog bli kväll) står det galoppintervaller och dressyr på schemat. Jag tror inte jag behöver nämna vem som kommer gå vad. :P
   
  Men innan dess blir det lastbilsutbildning där vi idag bland annat ska gå igenom säkerhetskontroller. Jag är verkligen helnöjd med detta val jag gjorde och ibland undrar jag varför jag inte valde det tidigare. Iofs är det en åldersgräns på 21 år och det hade jag inte varit förrän nu (eller jo, under halva utbildningen om det var förra året), så det är väl inte så farligt ändå. Hade man däremot valt det som linje på gymnasiet är det 18 år som gäller. Det kommer bli bra, det här! :)
   
  För den som undrar så är vi faktiskt hela fyra tjejer (ska bli fem), fast uppdelat på både lastbils- och bussidan; 2 + 2. Det var en snubbe som inte dök upp och då kallades en reserv in (som inte har börjat än) och det skulle också vara en tjej, har jag för mig. Kul med lite blandat!
   

  Hästarna

  Igår red jag som jag nämnde dressyr med Aleccis. Hon blev fin och jag fick en aha-upplevelse (runt inneskänkeln i trav, svänga för yttern i galopp). Vi arbetade en del med galopp; lugna fattningar och rakt spår samt volter.
   
  Idag tänkte jag lite halvt fortsätta på samma spår. Vi red uppför himlabacken och när vi red där gjorde jag några fattningar. Den första var kanonfin men sen när vi kom upp på skogsvägen blev hon tittig och spänd och då blev de inte riktigt så bra. Det var varieerad kvalité på dem, men det kändes ändå rätt bra. I själva backen lät jag henne rulla på i vänster galopp medan jag stod upp = jag passade på att träna på lätt sits och att ha henne i samma rytm. Den första delen var hon verkligen jättefin! Låg kvar bra och rullade på, men sen när det blev bratare och jobbigare var det svårare och då ökade hon på något vilket jag lät henne göra då jag tycker det var bättre än att hon skulle bryta av. Det höll hon på att göra någon gång när hon fokuserade på en öppen yta mitt i det allra jobbigaste så där smackade jag lite på henne. Sammanfattningsvis var hon lite tittig, spänd men ändå skaplig i galoppen. Men det kan bli mycket bättre! Traven var helt okej och jag fokuserade på att hon skulle vila på steget.
   
  Pärla och jag tog en mysig barbackatur och pga att klockan började bli en del och det började skymma så fick det räcka med en lite kortare tur, mer som ett joggingpass. Hon var iaf fin och jag ska rida barbacka en gång till i veckan. Red med D-ringsbettet med kopparrullar vilket hon i stort sett alltid är fin på.
   
  Glad och nöjd! :)
   
  Skrittade av såhär en bit. Tryggt skumpande på Pärlas rygg och rumpa. Bästa hästen!

  Hur svårt kan det va..?

  Det är två saker som har poppat upp i skallen på mig som jag har stört mig på ett tag/stör mig på när det händer. Jag vet inte, men ibland undrar jag om folk är läskunniga samt har något där inne som de kan använda att begripa saker med. (Skitsamma om man ens kan säga så.) Det andra handlar om en grundgrej man lär sig bland det första man gör i sadeln. Regel nummer ett, eller i alla fall någon av dem i början.
   
  Hur svårt kan det vara att skaka yoghurten?!
  Yoghurt, juice, köpevaniljsås, fil, flytande mediciner m fl, det är många varor som man ska skaka innan man öppnar dem/tar av dem. Det står på dem; klart och tydligt ofta på fler ställen och dessutom fattar man att man ska skaka och framförallt varför - för ja, det är inte direkt för skojs skull utan av en anledning. Det stör mig när en del inte gör det, för man förstör hela innehållet genom att göra så då man bara häller ut det "tunna" och det "tjocka" blir kvar tills sist. Det blir inte riktigt som det ska och även om det kanske inte alltid märks på smaken så påverkar det som sagt allt i den förpackningen. Det gillar jag inte.
   
   
  Hur svårt kan det vara att rida lätt på rätt sittben?!
  Det var nog det första man fick lära sig när man började rida; rätt sittben. Det är ofta man ser filmer där ryttaren verkar skita i vilket sittben som används. Nu syftar jag inte på barn, utan vuxna ryttare. Om jag kollar på en försäljningsvideo av en häst kan det störa så mycket att man tappar intresset - och hur bra är det på en skala när man vill sälja sin häst? Det ska vara rätt sittben och vet man inte vilket det är ser det fan bättre ut att sitta ner i sadeln istället.
   

  Veckoschema v15

  Det kommer kännas väldigt konstigt när jag i eftermiddag kommer ut till stallet. Lite tomt, men väldigt slappt och skönt. Blir såklart ridning av båda. Igår hade jag en tanke på att rida barbacka med Pärla för det var ett tag sedan. Jo, men så blir det nog. Myspys!
   
  Pärla
  Lägger upp ett halvspikat veckoschema för att se så att vi får med allt jag vill i veckan och se så att hon är redo för tävlingen sedan. Om det är någon som ändras/är osäkert så är det onsdagens och torsdagens motion. På söndag startar vi igång tävlingssäsongen på riktigt för i år!
   
  Måndag: barbacka
  Tisdag: galoppintervaller
  Onsdag: vila/rida ut?
  Torsdag: rida ut?
  Fredag: hoppa
  Lördag: framåtcheck (övergångar)
  Söndag: tävling
  (Måndag: vila)
   
   
   
  Aleccis
  Här ser det minst sagt annorlunda ut! Vi ska dressyra ganska mycket, men såklart måste jag ta hänsyn till underlaget och det är för det mesta antingen för mjukt eller för isigt (på vissa ställen) just nu, och dessutom är det ingen jättebra idé att nöta fler dag på raken för det orkar hon inte än, fast det kanske är dags att prova det igen och hoppas på mer styrka? Dressyr med omväxling blir det för hennes del denna vecka, så gott det går i alla fall.
   
  Måndag: ut (hedbrants eller backen?)
  Tisdag: dressyr
  Onsdag: dressyr
  Torsdag: ut (hedbrants eller backen?)
  Fredag: dressyr
  Lördag: dressyr
  Söndag: vila
   

  Sto = skarpare, hetare än valacker

  När man hör, läser och ser hästar så har jag fått för mig att det i regel ofta är ston som är de skarpaste och heta hästarna, det kanske inte stämmer men om hästen är skarp så är det faktiskt ofta ett sto. Givetvis finns det pigga valacker också, men är det inte vanligare att ston är lite värre? Alternativt har jag sett flest pigga ston och därför känns det som att det är så. Det vore intressant om det fanns någon siffra eller vetenskaplig undersökning på det där.
   
   
  Inte för att bilden har någon direkt anknytning till texten, men ändå. Den dök upp om man googlade lite.

  Jag i tecknad gubbe-form

  Den här gubben är såå mig! Det är ett förbud-tecken och gubben kliver bara rakt igenom och vidare (eller så bär han på det, men skitsamma).
   
   
  Vi, jag och min sambo, har väl lite *finneringetbraord* syn på detta med trafikregler och lagar. En dag för lite sedan så åkte vi i bilen och störde oss på folk som inte kan köra/är för fega osv. Man måste ju vara lite "på" för att trafiken ska flyta i vissa situtioner. Vi snackade om något som gällde heldragna linjer och så sa min gubbe något i stil med (inte helt ordagrant): "ja, men det är ju ingen garanti på att inte någon kör om, det är ju bara en lag". "Bara en lag." När han sa det tänkte jag på hur vi faktiskt ser på saker och ting. För det är ju så; det är ju bara en lag. Det är en lag, reglel eller vad som helst. "Bara". Bara en lag. Så är det. Tänk på det, det är bara en lag. Haha, det var ett jävla tjat!

  Tävlingssugen och sur

  Igår kändes det som att det var idag jag skulle tävla. Inte så mycket så att jag trodde på det, en stämningen och så var precis som om det var tävlingsdags. Men det dröjer en vecka innan vi tuffar iväg på vår första lokala. Innan dess hoppas jag hinna hoppa över riktigt hinder någon gång men om vi ska åka någonstans så måste jag ha transporten och det är väl där problemet kommer in. Den är utlånad ("över påsk" hette det) och den har fortfarande inte blivit tillbakalämnad. Ärligt talat så gör det mig jävligt sur. Min transport, som jag har tänkt att använda flitigt nu när det är körvänligt väglag för att kunna rida Aleccis vettigt och hoppa med Pärla.
   
  Det finns ju en (många) anledningar till att jag inte vill låna ut mina grejer och detta är en. Fan om den kommer tillbaka i dåligt skick (vilket den har gjort av andra som har lånat den, morr!)... Nej, nu ska jag ta tag i den där transportfrågan och försöka få tillbaka den, illa kvickt! Man klarar sig knappt utan när man är van att ha en!
   
  Såhär är det, att jag tänkte lägga en asintensiv månad att kötta massa ridhusridning samt hoppning och har börjat ta reda på grejer som gäller i det ridhuset osv, men SÅKLART så skiter det sig på grund utav att transporten är utlånad - och det bra mycket längre än vad som sas (vad jag vet iaf?).
   
  Vad gör jag om den inte är hemma i veckan? Eller till tävlingshelgen?! *Inte det minsta nervös eller stressad eller så.., fuckfuckfuck*
   

  Intressant, som fler borde ta efter!

  "Om en häst som tränas som en elitidrottare (hästen behöver inte tävla på elitnivå för att tränas som en häst som hoppar dessa klasser) tas ur träning helt och hållet är det stor risk att hästen får skador pga det. Hästens kropp är som ett stort maskineri och alla leder, senor, muskler, ligament osv hålls smidiga och ”servade” genom det dagliga arbetet hästen gör (vare sig det bara är en promenadhäst eller en högt presterande tävlingshäst). Om man avbryter detta helt tar hästens kropp skada. Det kan leda till många skador hos hästarna, ömma, stela leder, inflammationer osv. Även att starta igång maskineriet igen efter en längre vila är en risk då allting startar från noll igen och måste byggas upp väldigt försiktigt."
   
  Detta är ett citat ur Amandas väldigt bra inlägg hon skrev om hästarnas vila.
  (Klicka på bilden för att komma till inlägget.)
   
  Det har inte varit uppe på länge nu och jag hoppas få slippa det även framöver. Men förr fick jag ofta höra folks åsikter om Pärla, de lät bland annat; "hon kanske inte kan tävla/ridas så mycket, dags att trappa ner, bli pensionär” osv, osv. Men är de (hon, i detta fall) vana vid att bli motionerade så ska det också hållas igång på samma sätt. Bryter man mönstret så får kroppen en "chock" och skador kommer. Vill vi fortsätta ha kul, hålla igång, träna och tävla så krävs det också att hon får rulla på i samma schema (tills åldern tar ut sin rätt när det väl är dags - inte i förtid). Läs inlägget - och slopa de där idéerna om massa sommar- och vintervila hit och dit! (Fast jag skulle inte påstå att det gäller unghästar i mitt tycke.)
   
   

  Aleccis = dyr igen (:

  Åh så fin hon var idag! Vi hade återigen ett stressat utgångsläge (har kommit i någon stress-svacka vilket är jobbigt som fan), men så tog jag hjälp av gramanen. Att använda gramanen innebär för mig att jag får stadiga händer vilket ger en trevlig mun. När hon då släpper efter kan jag fokusera på andra delar som t ex skänklar och säte. Efter en stunds ridning är hon därför riktigt skitfin! Jag har även förstått vilkten av en bra ytterskänkel. Idag var det nog min bästa kroppsdel! Nöjd! Nu ska jag "bara" minnas detta till nästa gång...

  Repetition

  Som om jag inte har nämnt det tidigare? Men idag åker, som ni vet, H1 hem och innan dess ska jag rida Aleccis. Därefter ska jag göra i ordning mitt lilla gula hjärtegull (som jag inte "får" rida idag heller, buhu). Sen, sen, sen! Nej, sen är faktiskt ingenting planerat. Det har väl lite att göra med att det är svårt att veta hur lång tid saker och ting tar under dagen, men ändå.
   
  Något som ändå känns liiiite lättande är att det snart bara är mina båda hästar boende på gården och det kommer kännas såå slappt! Tänk, att utan större ansträngning rida båda och sen vara KLAR. Det kommer bli skönt, och slappt! Men med tanke på utbildningen så känner jag att det blir precis lagom. Inte mer häst än så på ett tag. Någon mer som nog lite lite smålättad av att H1 åker hem är Pärla. Stackars Pärlis har blivit väldigt utsatt och hon är alldeles för "snäll" (dumsnäll) och tar massa skit hon inte ska ha. Hon säger inte ifrån utan tar bak öronen lite men tillåter att bli överkörd gång på gång. Så är det att vara låg i rang, stackars älsklingen. Jag ska därefter slopa min "specialare" med ländtäcke och täckesgjord och slänga på henne ett helt täcke som kommer få vara helt - den ni!
   
  Nej, det är såklart inte bara lättnad utan även tråkigt att "skiljas". Vi har ändå lärt känna varandra under denna tid och byggt upp en skaplig tillit till varandra trots en halvknackig start. Det kommer märkas att något (någon) fattas när transporten rullat nerför gården. Men vi, alla inblandade, har lärt oss något av det här (och det är bara positivt!). Och jag kan inte sluta att tänka på att det gick! Efter alla mail med ideér, frågor och andra funderingar som sedan ledde till att det blev av, allt jobb och slit. Idag vet vi att det gick. Det gick. Det gjorde verkligen det. Jag har inte ord för vad vi har gjort under dessa tre månader. Där vi började, det jag hade att arbeta med. Det var inte lätt. En sådan individ hade jag inte önskat min värsta fiende. Så skarp, så höga olycksrisker och dessutom helt blockerat. Det går inte att föreställa sig, om man inte har varit med om det. Det finns även en anledning att jag inte drog in "obehöriga" förrän hästen var någorlunda användbar. Det är något som är så himla bra med en gård lite "outside", men de som har sett allt från början - de VET vilket enormt arbete det har tagit och vad det har frestat. De ser även att det är en fantastisk skillnad. Det blev så bra! Tänk, att det blev så bra! Jag är lyrisk, och oerhört stolt.
   
  Om man skulle återgå till dagen då. Min kära fån har hotat med regn under dagen och jag hoppas innerligt att han har fel. Regn?! Nej, för bövelen - smile sun, smile! :)
   
  Nu ska jag gå och göra detta till en bra och minnesvärd dag. Den kommer börja med Aleccis.
   

  Det känns som söndag...

  Men det är det inte! Fortfarande helg och ytterligare en helt ledig dag imorgon - DEN känslan! :D
   
  Jag hade tänkt att ha kvalitétstid med datorn ikväll, men så ställdes det krav på att slänga ihop en paj. Så det är bara att sätta sig i bilen och ragga iväg till affären för att inhandla lite bär med mera. Trevlig lördagskväll, allesammans!
   

  Lång stalldag!

  Det gick bra att rida idag (Pärla är perfekt till allt, älskar den hästen över allt annat <3) men Aleccis var billig idag. Har knappt något att säga om henne ens... Men det blev bättre och det är huvudsaken! Nu blir det endast dressyr ett tag framöver... Men jag tycker om henne ändå. :) Red även H1 idag för näst sista gången och jag mååååste bara säga: TÖÖÖÖLT<3 Haha, fyfan vad trevligt det är :] Och det bästa av allt är att det är jag som har introducerat det för hästen dessa senaste dagar. Äntligen något denna häst fattar från början ;) Hahaha, nej men det har verkligen blivit en ridbar häst (äntligen) och jag kan inte annat än att vara nöjd. Imorgon åker H1 hem och det blir med blandade känslor.
   

  Lördagsplaner

  Imorgon ska jag ta med en tjej ut och så ska hon få åka/rida Pärlahäst :D Förhoppningsvis är det något vi kan göra regelbundet framöver och det är inte för min skull (dvs inte medryttare) utan det är något jag kom på som kan bli himla bra! Så trevligt att kunna ställa upp och dessutom blir det en win-win. :)
   
   

  Trevlig dag

  Hästarna har fått vara nakna idag och det är så skönt att kunna klä av dem. Tyvärr kan jag inte göra det varje dag då det är för kyligt när jag åker om morgnarna men nu så får de minsann sola!
   
  Under eftermiddagen/kvällen ska vi åka mot Nässjö för att plocka ut min systers killes bil som har varit på vinterförvaring. Givetvis följer de med, då det är de som ska hämta ut den. Senare ikväll åkter vi till Nässjö igen (denna gång enda dit) för att vara med på en bilträff. Innan vi åker dit ska jag åka ut och räffsa bort smuts på hästarna (haha) och klä på dem sina täcken igen - det lär bli dammigt!
   
  Så det har blivit, och fortsätter att bli, en dag med ganska mycket innehåll; precis så man vill ha det såhär i vårsolen. :)
   

  Hästeriet klart!

  Alla hästarna är ridna och det känns riktigt bra. Förutom att jag hinner bli så himla hungrig när jag håller igång, men tänker inte direkt ta med mig någon matsäck haha. H1 visar återigen sina framsteg. Pärla fick gå galoppintervaller igen. Tanken är att hon ska göra det två gånger i veckan och nu är cykelvägen precis lagom mjuk att galoppera på. Grusvägen är fortfarande lite snöig fläckvis samt hård men det går bra att vara längs kanten. Sista sträckan kändes hon bäst på, men jag är inte nöjd med min sits och som vanligt har jag svårt att hålla om. Aleccis fick gå i byn och så galopperade vi runt, runt, runt på en volt på en äng. Det kokade över lite idag och hon var väldigt stressad så därför ville jag hellre va på en öppen yta istället för att rida från A till B. Jag lät henne galoppera i ett något högre tempo och försökte ha henne mjuk och fin där. Jag provade även att stå upp i lätt sits ½-1 varv och för det mesta fungerade det bra (så länge jag kom ihåg att fortsätta hålla om). Vi gjorde även ett par galoppombyten och nu vet jag varför hon blir så satans stressad av det, och det kommer även ta lååång tid innan vi kan göra ett ostressat byte på rakt spår så det skjuter vi nog upp och håller oss till byten när det "krävs"; vid varvbyten och när man hoppar mm.
   

  Indatrack (Y)

  På måndag börjar vi köra på riktigt - wiho! Fan va kul :D

  Fredag - första dagen ut på helgen

  Ja, det är underbart att knöka ner huvudet i kudden och den omringar huvudet. Mycket skönt. Att man alltid ligger allra bäst när man ska kliva upp? Störande, yes.
   
  Helt och håller frivilligt klev jag upp skapligt för att så småningom komma ut till hästarna (så snabbt som möjligt). De ska ridas allihop och det bästa av allt är att det inte är någon tidspress! Efter hästeriet blir det lite folk här i krokarna tror jag och då blir det att umgås med dem.
   
  Just nu är det på topp! Snart är allt på rätt köl och vardagen (och dess rutiner som jag egentligen inte är något direkt fan av) kommer vara spikad och rulla på igen. Skolbänken + hästarna (bara två - BARA! Det känns slappt och rätt lockande just nu) + min gubbe med allt vad det innebär med hushållssysslor osv.
   
  Min bil kommer i sommar få sig ett litet facelift. Kul att han blir representabel igen (vilket han nog inte har varit de senaste 20 åren). Nu har han fått fina bakljus (ska bara få tag i ett helt lyktglas med), vindavvisare och turbogrill. Sen ska rosten slipas upp (IGEN, gjorde det förra sommaren men sket i rostskyddet = bara att göra om och göra rätt för nu är han oreangebrun i skärmkanterna igen), och sen takvingen med bromsljus. Han kommer blir rätt trevlig att titta på sen. Jusste, glömde nämna att han ska tvättas med, och antagligen poleras (det är sååå tråkigt! Hoppas gubben min blir sugen och gör det åt mig, haha!).
   
   

  Ordningen återställd!

  Idag är alla tre motionerade och jag har gott samvete igen. Sköönt! Började med H1, red därefter Aleccis och sist ut var Pärla som fick en promenad vid hand då hon hoppade igår.
   
  Aleccis har fått stå i tre(!) dagar, men idag red jag henne igen som jag precis skrev. Hon började med att tycka att traktorn vi mötte var onödig så där blev det arbete, exakt från det ögonblicket. Sen red vi i skogen och galopperade ganska mycket. Både samlat och i lite högre tempo. Jag provade även att stå upp i lätt sits för att se hur hon reagerade. Innan skulle hon ha pipit iväg och ökat på friskt, men nu var hon lugn med smygökade lite. Problemet var "bara" att jag inte kunde stå upp som jag ville(?) utan gungade med och hade svårt att ha röven över sadeln, och så har jag som bekant svårt för att hålla om henne när jag står upp. Men annars är jag nöjd med den biten, eller jao, hela hästen var jag nog rätt nöjd med idag.
   
  När vi kom ner från skogen och ut vid en annan gård så var kvinnan ute och såg oss, och eftersom hon hade tänkt ta en promenad så tog vi sällskap i några kilometer och det måste jag säga var jätteuppskattat och väldigt trevligt! :) Det var dem (deras son) som hittade vår påkörda hund i diket för snart 7 år sedan så vi pratade lite om det, men även väldigt mycket om hästarna. Jag blev väldigt förvånad när hon följde med och jag hade aldrig gissat att vi skulle ha så mycket att prata om och dela mycket åsikter/värderingar. Sen fick jag även väldigt mycket beröm, och det är kul att även andra lägger märke till arbetet man lägger ner och all tid och energi det tar och berättar om att de lägger märke till det. Uppskattning på hög nivå! Den sista biten red vi själva igen och då lät jag henne rulla på i galoppen (när vi galopperade) och då låg hon kvar fint.
   
  Jag hade mer eller mindre glömt bort hur kul det är att rida henne, haha! Men nu kör vi på igen! Under fredag och lördag rids alla tre igen och på söndag blir det en specialare (ev får Aleccis vila då - igen. Men det blir sista på ett tag!)
   
   
  Vet ni vad? Nu tar jag HELG! :D

  Så nära kommer ni aldrig H1 igen

  Även H1 har varit både lärorik och spännande att arbeta med men framför allt - VILKEN HÄST! Det är någon som har gjort allt i sin makt för att få mig ur balans psyktiskt men även fysiskt några gånger. Det finns en tråkig historia bakom den hästen vilket har gjort att allting har varit oerhört tufft för oss båda. Men vilken resa! Idag står vi här; jag som nöjd med vad det har blivit/vart vi har kommit och hästen uppfyller mer än de krav/mål jag(vi) satte upp i början. Dessutom finns det en trygghet och stabilitet omkring denna häst nu - och det gjorde det absolut inte tidigare!
   
  Det har tärt på mitt tålamod, det har provat min oräddhet och det har testat min smarthet till det yttersta. Alla är inte likadana och man kan inte göra på samma sätt med alla individer och tro att det är rätt väg att gå, eller att det ska ge önskat resultat. Ibland har jag faktiskt fascinerats av mig själv när mina teorier har fungerat. Teorier jag aldrig någonsin har haft (behövt ha) tidigare men som jag har kommit på och därefter arbetat efter. Det handlar att använda det sunda bondförnuftet och sedan hålla sig till den plan man en gång spikade.
   
  Jag kan inte låta bli att ge mig själv en klapp på axeln - jag må stå och trampa på samma ställe utbildningsmässigt, jag utvecklas inte och jag kommer aldrig komma dit jag vill. Men även om det står 4 fel i en LB så är det inte det som är viktigt i slutändan. Det är viktigt att ta sig an problemhästar - för att lära sig; tänka i nya banor, göra annorlunda, prova något nytt, ge sig fan på att det ska fungera men hela tiden med ministeg framåt med oerhört mycket mängdträning om det så är vad som krävs.
   
  Det är ett bevis på att jag är bra på hästhantering och jag tänker outside the box trots stora begränsningar som hästgård. Att mängdträna är inte att stå på samma ställe och inte komma vidare. Det är precis det som lägger en stabil grund där man sedan kan bygga högt. Högt, brett och egentligen hur man vill. Format efter egna värderingar och mål.
   
  Den ena hästen kan man rida mitt i centrum bland bilar, cyklister och människor när den bara har varit inriden 3 månader. Hästen är trygg i sig själv och har ett fantatiskt psyke. Det är de hästarna man kan visa nya utmaningar innan de är redo. Bara presentera "konstiga saker" för dem för att se HUR de reagerar. Betyget kan bli G såväl som MVG, eller IG för den delen men hästen är inte förstörd för det. Prova, se vad som händer. Ha kul och utmana alla inblandade lite.
   
  Medan nästa häst måste vara så förberedd att man redan VET att det blir ett MVG på den nya uppgiften. Man kan inte tro, gissa eller chansa. Det räcker inte heller med ett VG eller ett VG+. Blir det inget MVG så är det kört - därför ska allt vara så välgjort och förberett på alla sätt och vis innan. Och är det inte dags för nästa steg, så är det inte det. Det är förbjudet att prova, chansa eller tro. Hästen behöver trygghet, rutin och lite, lite logik. Under tiden gäller det att bara vara. Bara vara, och vara den stabila tryggheten men även bara vara så det krävs tillit från hästen, till hästen. Tro på sig själv.
   
  Jag hade kunnat skriva en bok om det. För min del är det helt logiskt. Jag skulle ljuga om det alltid är lätt eller alltid har gått spikrakt. Men vi har kämpat och kämpat. Jag har till och med funderat på vad det där psyket kommer ifrån och om det ens går att pussla samman med en ryttare. Men det gick och jag hoppas innerligt att det är permanent.
   
  Fy tusan vilken resa. Och vet ni vad? JAG gjorde det! Trots dessa förutsättningar och framförallt utan någon egentligen stans att vara. Det har krävts mycket, men såhär i efterhand: MUMS, det smakar gott!

  Kan inte se mig mätt

  Han är så jäkla fin! Sen måste jag ändå få känna mig lite stolt också, eller iaf nöjd - för det är jag! :) Tänk, så bra det blev. Ärligt talat tar han även min storlek mycket bättre än vad jag någonsin kunnat tro. Jag skäms inte på hans rygg (skämdes* nu rider jag honom inte längre). Vad bra det kan bli om man bara gör det i rätt ordning och hela tiden strävar framåt. Det var ett väldigt roligt och givande jobb och skulle någon fråga om jag skulle göra om det skulle jag absolut säga ja. Ååh, vad roligt det var! Tänk, när jag hade fullt sjå till att få honom att bli longerad ett helt varv i höger varv. Han var envis och försökte med både det ena och det andra. Men så hamnade vi där til slut. Med bästa möjliga resultat, och längst fram bland småhingstarna födda 09. Fantastiskt!
   
  Cronas Adde, bästa 4-åriga russhingst på hingstpremieringen i Grevagården 2013. Smygkik på ridprovet:

  Sinnesstämning vid tävling

  När jag tävlar har jag två olika sinnesstämningar. Inget mellanting; det är antingen eller. Jag kan inte heller styra vilket av dem som "dyker upp" och tyvärr kan jag inte heller ändra till det bättre. Det är svårt att sporra sig själv och jag har svårt för att (precis som i andra sammanhang, här i "verkligheten") sätta på mig ett leénde och spruta glädje. Det gäller att stämningen är sådan från start, då det är lättare att hålla kvar den än skapa en ny.
   
  Stressad.
  "På" och positiv. Det som nog faktiskt är den bättre (mindre dåliga) av dessa sinnesstämningar är denna. När vi går in på banan blir jag stressad. Jag driver, driver och driver. Stressa fram till hindren, stressar över och stressar vidare. Minns sällan vad vi gjorde, men minns det som blev fel och andra stora missar. När jag dessutom driver henne på detta sett blir hon ofta framtung men även blir det svårt att få bra språng och det är lätt hänt att hon hoppar genom hindret istället för över. Flackhet, stress, framtung, osv - vad det nu är som gör att det, så är det inget att sträva efter.
   
  Otaggad.
  Ofukuserad och okoncentrerad. Sådan blir jag av att bara "va", det är lite alldagligt och det är lätt hänt att man halkar ner i detta träsk och blir kvar där. Även om man är taggad egentligen så kommer det inte ut! Jag har oerhört svårt för att driva mig själv vilket i sin tur leder till att jag inte kan driva hästen. "Driva" i detta fall innebär snarare mentalt, men även fysiskt. Det blir svårare, och genom att inte hitta en bra bjudning är det egentligen inte ens lönt att gå in på banan.
   
   
   
  Igår när jag hoppade lite med Pärla så bjöd hon på riktigt bra. Anledningen var egentligen för att hagen var åt ena hållet och stallet åt det andra = fart i hästen. Även att hon bjöd på framåt, helt ärligt och utan tvekan eller liknande så hamnade ändå jag i den där första stämningen. Inte som på tävling, men ändå att jag fortsätter hålla om mot hindret och skyndar mot det. Vilket flera gånger ledde till nedslag. Hon blev väldigt flack och vi kom aldrig upp i luften ordentligt. Sen bestämde jag mig för att jag bannemej ska få tillbaka henne lite och ner på rumpan via en ordentlig förhållning ungefär ett galoppsprång innan. Nästan 70% av gångerna så gav det önskad effekt.
   
  Vad har jag lärt mig av detta?
  Jag måste sluta stressa och vänta på hindret.
  Jag måste ha ärlig framåtbjudning på Pärla.
  Jag måste ha kontakt och får inte släppa iväg.
  Jag måste få ner henne på baken innan hindret mha en halvhalt, eller kraftigare förhållning om hon är på det humöret.

  Pärlafilm

  Halvdan film från när jag hoppade med Pärla lite på gården igår i kvällssolen. Hon var pigg och framåt, även om det inte ser ut så på filmen. Jag måste dock lära mig att inte stressa iväg och inte heller "hoppa" före henne vilket jag gjorde i flera språng. Annars tycker jag det var godkänt då vi inte har kunnat hoppa så mycket än i år.
   
   

  Tiden är inte min kompis

  Kortis, måste sova:
  Vi hade sjuttiotretusenfemhundraarton ärenden innan jag hann ut till hästarna vilket innebar att jag bara hann Pärla :( Vi hoppade lite (i skymningen ungefär) och det gick bra (slänger upp ett inlägg mer ingående imorgon) men jag har massa olater... När jag var klar i stallet var klockan 21, så det fanns liksom inte några alternativ. Imorgon MÅSTE jag hinna mer än så. Då är det en ny dag och då jävlar ska effektiviet få en ny definaiton!
   
   

  130331 - Bilder Aleccis - Del 5 av 5

  Skrittar hem osv..
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Väluppfostrade!

  Säga vad man vill om hästhållningen, travandet på asfalt, användadet av djuren som taxi osv - men hur väluppfostrade är inte dessa djur?! Just den delen är fin att se. Den sötaste måste vara skimmelvalacken vid 2.26 och framåt. Han verkar ha tröttnat på att stå still, men står ändå kvar fast med lite rörelse och verkar väldigt uppmärksam på det som händer omkring. Så söt!
   

  130331 - Bilder Aleccis - Del 4 av 5

   
   
   
   
   
  Älghäst!
   
   
   

  Aleccis i hagen - fartfyllda bilder

   
   
   
  Hahaha, synd bilden blev i "fel" del av språnget.
   
   
   
  Gillar sista :)

  Back to school

  Första riktiga dagen står framför mig; sju timmars skolbänk med allt vad det innebär. Därefter ska jag hem och äta samt rida. Sen sooova. Ska försöka hoppa lite idag, men får fundera lite på hur det ska gå till. :)
   
  Slänger upp mer bilder på Aleccis under dagen.
   

  Rullians

  Sådärja! Då var alla gamla mobiler sålda via tradera och jag har även köpt mig en till sadel som är betald och redo för att komma hem och bli provad. :] Det är en 16,5:a och jag hoppas den passar min rumpa (också) - vilket ingen av de andra stora, feta sadlarna gör. Inte för att jag bryr mig, men tänkte att det kunde vara värt att prova en som är mindre i sitsen med. Testing, testing!
   
  Dagen började med en introduktionsdag och det känns bra! Imorgon drar vi igång på riktigt och sen kommer det rulla på.
   
  Därefter köade jag på AF i TVÅ OCH EN HALV TIMME!!!!! Det räcker inte längre att avsätta EN TIMME i kö för att gå dit, utan nu är det tal om TIMMAR, dvs, plural. Tio minuter i stängning fick jag tid och kunde fixa mitt kvicka ärende. När jag satt där och väntade började jag förbereda mig för att bråka/ställa till en scen med att vägra gå därifrån innan jag har fått som jag vill, men det behövdes alltså inte. Anledningen till det är att jag vet att de kan be folk återkomma nästa dag pga att de stänger! (De jobbar alltså inte över, som typ alla andra arbeten tvingar en att göra, utan sjasar ut än om det går över deras arbetstid...) Men nu kunde jag vara snäll.
   
  Sen var jag heeelt slut. Totalt genomtrött. Orkade ingenting. Men en bra stund senare tog jag mig ut till stallet och retade Pärla lite. ;) Jag silade havren genom durkslaget (bara en sådär 40-50 liter) för att få bort massa ogräsfrön som jag inte vet är bra eller dåliga i den mängd det fanns i det spillfodret jag tog igår. Det blev jättefint efteråt och durkslaget fungerade prima! Det tog dock nästan en och en halv timma för att göra allt men skönt att ha det gjort. Jag satt utanför dörren i kvällssolen medan Pärla stod där inne och dreglade, hahahaha. Så elak var jag ;) Lät henne få en tugga då och då och hon höll på med allt möjligt där inne medan hon väntade. Sötpärl.
   
   
   
   
   
  Nu blir det läxläsning och därefter ska jag försöka sova den här natten. Var jobbigt trött under dagen och satt och gäspade hejdlöst - så ska det inte vara i morgon! Förresten så kändes det verkligen som augusti när vi satt där. Solen i ryggen, "ny klass", skolstart osv. Det riktigt luktade sensommar! Tänk vad skönt det blir när min hjärna fattar att det faktiskt går mot sommaren, och inte har passerat den. Sommarmånaderna borde kännas fler och längre på så vis, men det beror iofs på hur resten av sommarvädret blir. Hur som helst, så ska jag göra lite nytta nu. Hejsvejs!

  130331 - Bilder Aleccis - Del 3 av 5

   
   
   
   
   
   
   
   
   

  130331 - Bilder Aleccis - Del 2 av 5

   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Aleccis i hagen - stillsamma bilder

   
   
   
   
  Myshäst! Hon ställde sig och hade myspys helt frivilligt. Lyckades såklart inte få någon rättvis bild, men hon körde in mulen i nacken och stod och blåste lite, sen stod hon och blåste i ansiktet och lite överallt. Lugnt och fridfullt. Hästmys :')

  Andra april - första dagen på resten av mitt liv, yeah!

  Och jag som tänkte sova hyfsat tidigt igår för att var pigg och utvilad idag... Jahopp, blev det så eller? Haha. Första dagen på utbildningen idag då! Blir kul :) Ska därefter göra lite ärenden och sist på listan hamnar tyvärr hästarna. Får se om jag hinner rida någon, eller inte.
   
  Äsch, det får räcka så. Det kommer i alla fall bilder under dagen. (Ja, jag har vääärldens soppatorsk på idéer och har haft det ett tag. Blir därför inte så rolig uppdatering.)
   
  HAHAHA - mååånga klockrena bilder har jag kollat igenom och fann några extra passande bilder ur gruppen "The Typical Volvoraggare". Så kul!
   
   
   

  Nakenfisar - bilder Pärla

  Jag hann bara rida en häst då det strulade med foder som var slut osv. Sånt man inte räknar med (havren, alltså) och det drog ut på tiden så valde att bara ta H1:an i lugn och ro istället för att skynda för andra dagen på raken. Det gick i alla fall bra och tack vare vädret var det ännu bättre!
   
  Angående fodret så är det producerat på gården och finns i sädesmagasinet (samma bygnad som stallet) men jag går ju givetvis inte där dagligen och hivar upp några deciliter till Pärla utan har en egen hundfoderbytta som jag använder och när jag skulle fylla på så var det slut - men jag lyckades få tag i "spill" som inte maskinerna får upp så det löste sig. Känns ju rätt surt att köpa havre annars, haha! Precis lika illa som att köpa mjölk. KÖPA liksom, när det hela livet har funnits utanför dörren om det är slut. But life changes...
   
  Hästarna fick som sagt vara nakna idag - skönt för dem! Från 11-17 lät jag dem vara utan täcken. När jag sedan kom tillbaka och skulle ta på dem igen så var jag såklart tvungen att ta massa kort (dock med telefonen så de är inget vidare,) men det syns iaf vad det föreställer.
   
  Börjar med Pärlahäst. Aleccis bjöd på lite rörelse så det blev fler bilder och dem kommer upp framöver. Blir en del bilder nu som omväxling :)
   
   
  Shake it! (y)
   
   
  Eftersom H1 är en riktig täckesmördare så har jag gjort en liten lösning så att hon kan använda även de trasiga täckena (vilket innebär att jag slipper slösa på ännu fler täcken... Tror vi är uppe på 3 eller 4 under dessa månader). Det är tydligen svårare att få grepp om ländtäcket och riva sönder det - och det tycker jag är bra! Som sagt har det fungerat bra och den enda nackdelen (förutom att ha massa egentligen onödiga grejer på henne) är att det kanar bak lite tills nästa dag. Det är tur att Pärla inte bryr sig om det blir lite på sned/halkar bak lite.
   

  En sån här, kanske?

  Funderar på att beställa en sån här... Behöver ju en ny (betydligt längre) då min gamla på 110 cm inte passar fler än den tidigare sadeln. När man kollar begagnatmarknaden tycker jag priserna är hutlösa (många av dem iaf), så då köper jag hellre än i sämre kvalité, helt ny som är mycket, mycket billigare.
   

  130331 - Bilder Aleccis - Del 1 av 5

  Det var som sagt inte något av våra bättre pass men några bilder blev klickade och jag sprider ut dem lite så det inte blir så mycket på en gång. Blandad kvalité och blandad ridning (= inte direkt nöjd, nej) på bilderna.
   
   
   
   
   
   
   
  Kunde inte låta bli, hahaha så ful min! (Som vanligt kan jag aldrig hålla käften - inte heller när jag rider.)
   
   
   
   

  Kalas

  Idag blir det kalas. Frågan är om jag ska rida innan dess, efteråt eller inte alls..? Än har jag inte bestämt mig. Hur jag än vrider och vänder på det kan jag inte rida alla så om det blir ridning - vilka blir det då? Häst1 som den så fint kallas, haha, är givetvis högsta prioritet för dagen, men blir det någon av mina också? Hmm.. De kommer antagligen få stå imorgon då utbildningen börjar då och jag vet inte hur länge den håller på (heldag?) och därefter har jag andra ärenden. Så där har jag lagt in en vilodag för att slippa stressa.
   
  Men det lutar åt att H1 och Storhäst går idag, och Pärlahäst dessvärre får två vilodagar alternativt att jag hinner ta en häst imorgon och då blir det henne. Älsklingshästen vilar sig ju inte direkt i form ;)
   
   
  Men då är det bara att ligga i, och inte sitta här och slappa. :)

  RSS 2.0