• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • TILLIT

  Jag ska ta upp något som jag anser att väldigt många, framför allt ryttare, gör fel.
   
  Det handlar om att lita på hästen, och att hästen litar på ryttaren. Många ryttare mer eller mindre kräver att hästen litar på ryttaren, innan ryttaren litar på hästen. Jag gör tvärt om.
   
  Senast idag så satt jag upp på hästen under vår promenad. Barbacka, utan hjälm, utan att knyta grimskaftet i båda sidor av grimman. Det var impulsivt, och helt oplanerat (därav att jag inte hade någon hjälm på mig). Jag ställde A vid en stubbe och satt upp. Sist (första gången) jag gjorde det blev hon genast stressad; hon gick från lugn till stressad på ett ögonblick. Men idag var det mycket, mycket bättre! Hon var lugn och trygg. Gick framåt i normalt tempo, jag gjorde en och annan halt och hon stod snällt still i flera sekunder, enda till jag försiktigt bad om rörelse igen. När jag gjorde halt rätade jag upp mig och bromsade med sätet samtidigt som jag tog och lättade lite i grimskaftet ett par gånger. Det gick verkligen så himla bra.
   
  Jag lägger mitt liv i hästens hovar och visar att jag litar på hästen. Den kan göra precis vad den vill, men väljer självmant att "ta hand" om mig, ledaren, uppe på ryggen. Detta gör jag ofta med framför allt nya hästar, och det är hur jag menar att man bygger upp en relation av tillit och viss del jämnställdhet.
   
   
  Detta är alltså samma häst som skenade runt med mig okontrollerat på provridningen. Just saying.


  Kommentarer


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.