• START
 • OM MIG
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Mellonie och Selmina


  (Efter tävlingen)
   
  Jag har ju alltså varit och hälsat på min förra ponny Mellonie, och hennes nya ryttare, idag. De gjorde sin debut på tävlingsbanan (klubbtävling/clear round). För att inte ge Selmina mer press (man vet ju aldrig i förväg hur olika personer reagerar) så sa jag inget till dem, och jag gick inte heller fram till dem när jag kom dit utan jag satte mig istället på läktaren.
   
  Men Selminas mor såg mig och kom upp och satte sig bredvid. M
   
  ellonie har börjat vägra och börjat testa. Oj, inte kul. Så vi pratade lite och självklart ställde jag upp och försökte hjälpa Selmina.
   
  Jag bad henne hela tiden reglera tempot, men först och främst se till att väcka upp Mellonie. Att samtidigt behålla trycket i stegen och vara noga med inställningen och blicken var också återkommande fraser. Det gick jättebra faktiskt! Mellonie sög mot hindren och det såg inte ut som de hade gjort annat än att hoppa!
   
  Inne på banan bad jag henne sätta upp ett bra tempo och ta ett varv runt banan för att "få upp farten" lite innan de började hoppa. Mellone vill ju gärna ha lite fart för att självförtroendet ska vara med. Resultatet då? Två felfria rundor i bra tempo!
   
  "Vägra? Den här hästen?!" skämtade jag med dem sen, haha. Hon var verkligen klockren och Selmina skötte pilotpositionen med bravur! Tydligen var även hopptränaren där och såg allt så det tycker jag var extra bra. I och med att de har haft lite vägringsproblem på träningarna tidigare.
   
  *Stolt tidigare ägare till en kanonfin ponny* :)
   
   
   
   
  Nya bästakompisen (:

  Nytt i garderoben

  Detta blev det alltså, och det skrev jag ju också i tidigare inlägg. Pannbandet är brunt, i en lite ljusare nyans. Egentligen ville jag ha silvrigt, men det fanns inte. Så det fick bli detta. Snyggt och "rent" - och dessutom lättmatchat! Det kommer nog bra kanoners! (:
   
  Vi, jag och min bästaste P, kommer inviga det den 27/10. Till det kommer hon ha det brun/beige'a HVpolo-schabraket. Ums-mums på den hästapållen alltså! (:

  <3

   
  Undrar hur det kommer kännas... Hur var mina känslor då över huvud taget? Var det kärlek, eller var det bara en stark känsla av att gilla och tycka om? Jag vill inte gråta när hon åkte. Men en gång var det nära. Och när hon var borta började tårarna rinna. Det var ett svek från min sida. Jag kände att jag svek henne - min ponny.
   
  Idag ska jag köra ner och hälsa på och heja på deras debut på tävlingsbanan. De startar en klubbtävling och jag har inte sagt att jag ska komma. Man kan ju aldrig veta om det inbringar mer press och jag vill verkligen inte att nya ryttaren ska känna press. Hon kommer nog ha tillräckligt med press och vara tillräckligt nervös som det är. Vem är inte det på första tävlingen med en ny häst?
   
  Mysponny!

  Detta saknar jag - lös ponny :)
   

  Nytt utséende!

   
  Jag provar mig fram lite. Som sagt är jag långt ifrån bra på detta med koder, design och olika typer av redigering, men jag har nu alltså lyckats få till något. Om det är bättre eller sämre än innan..? Det vet jag inte. Men jag ville få ner textstorleken på inläggen och eftersom jag inte visste vart jag skulle ändra i stil/kod-mallen (vilken det nu är) så bytte jag mall helt och hållet istället. Så nu är alltså textstorleken nere på en bättre nivå, men helhetsintrycket är sådär. Så jag får väl se hur länge jag orkar med det innan jag gör ett nytt försök. Jag har en del frågetecken i skallen, men detta är ju helt nytt för mig. Så det får bli lite halvdant helt enkelt. :) Headerna har jag dessutom redan tröttnat på, men den får hänga med tills jag orkar göra en ny. (Jag har bildbrist på A!)
   
   

  På hemväg

  Det jag skrev försvann och jag orkar inte skriva om... Men skickar med två bilder. Hörs sen!


  GOD LÖRDAG!

  Rise and shine (eller vad det nu heter. Engelska har aldrig varit min starka sida, hehe).
   
  Idag blir det biltävling för hela slanten! Närmare bestämt driftning i Mantorp Park (det är någon final av något slag). Så det blir att ta på sig mycket kläder och hoppas att det inte regnar. (Vi ska äta på Max sen med, nomnom.) Vi ska bara titta, men framöver så är tanken att min pojkvän ska börja tävla i det. (Just för tillfället blir det mest "drifting" när det är snö och halt, eller på blöt asfalt ;) haha!)
   
  Om jag ska vara helt ärlig hoppas jag ändå på att vi är hemma skapligt så jag i alla fall kan gå en sväng med A. Det skulle hon behöva :) Men vi får se. Det är så svårt att veta i förväg hur länge det håller på/hur länge man vill vara kvar.
   
   
  Bilder på olika typer av driftning:
   
   
   

  T-R-Ö-T-T

  Ojojoj, det har varit fullt fart efter jobbet, precis som jag har skrivit i "förebyggande info", eller vad man ska kalla det.
   
  Efter jobbet åkte jag hem, sprang ut till stallet och fixade allt där (mat och vatten) och sen så skyndade jag in, bytte om, slängde in jobbarklädderna i tvättmaskinen och så åkte vi. Vi hann faktiskt åka iväg innan fyra (ca 15.57 haha), tankade och därefter var det idiotkörning upp till Jönköping.
   
  I Charlies var det KNÄKAFULLT! Parkeringen var smockfull och där inne var det typ som det är i Ullared under högsäsong. Jag sprang på en tjej som bor uppåt i landet (kommer inte ihåg var) som jag har träffat under NF-SM tidigare år då hennes ponny och min förra ponny Mellonie är halvsyskon. Så snacka om att jag blev förvånad! :) De hade åkt en bit och gjorde detta besök till en "heldag" (efter skolan).
   
  Jag irrade runt där i halvstress med en uttråkad pojkvän hack i häl. Jag fann ett träns jag blev kär i men tyvärr fanns det bara i storlek ponny! Ååååh... Störande. Så jag kom ändå ganska lindrigt undan. Totalt 375 kr för två par ridbyxor, ett par korta chaps, ett par ridvantar och ett pannband. Jag har tänkt att fota och visa framöver (när jag har tid!).
   
  Men det blev allt annat än billigt på Biltema. Uää. Fick ju anmärkning på avgasvärdena så fick köpa en ny katalysator (700kr) och så en styrled, en dunk (att kånka vatten i under vintern), och lite annat smått och gott. Det gick på nästan 1200 kr.
   
  Vi besökte även Rusta men där blev det bara tvåsiffrigt (30?), och Ikea där det blev någonting runt 150 kr.
   
  Dessutom åt vi pizza när vi kom hem, så där gick det åt en del pengar med.
   

  (Det blev ett av Charlies egna pannband, dvs inte Swarovski ^^)
   
  Att göra av med pengar har jag aldrig haft svårt för, haha. :) Aja, jag är ändå nöjd att det blev mest nödvändiga saker i Charlies iaf (och även på Biltema. Bilen måste ju va redig med.)
   
  Nu blir det lite fredagsmys och sen ska jag sova. Imorgon ringer klockan 07.00! :)

  Just nu;


  Flyttrea på Charlies och därefter Biltema. Pengarna bränner där de ligger på kontot, haha (:

  Vilodag för hästarna

  Pärla ska vila både idag och imorgon, lördag. Hon gick hårdare igår och blev faktiskt till och med ganska svettig. Så det gör bara henne gott. (Synd bara att hon ska vila när det är helg, men just denna helgen gör det inte så mycket.) Jag har dock abstinens vad gäller A. Jag vill så gärna ge henne sin del och sin motion, men ibland så får man prioritera om när det är mycket på schemat. Dessutom är det ju bättre hon får ta det försiktigt nu och bli helt bra innan det är dags att i framtiden "pressa" kroppen. Jag hoppas på att hon är den PANGhäst jag tror att hon är! Det kan bli himla bra. Jag trivs verkligen jättebra med henne. Finhästen! (Men även om det är tanken att bli min framtida stjärna, så har Pärla såklart fösta platsen. Då, nu och alltid... Oavsett vilket stall hon kommer stå i och vem som kommer pyssla och rida sen... Hemska tanke :( usch.)
   
  Jag vill så mycket, och helst allt med det samma. Men det är ju ett vinnande koncept att ta det lugnt och vänta på rätt tid. (:
   

  SM 2008. (Mor ser inte allt för munter ut, haha) ÄLSKLINGSHÄSTEN! :')
   

  Swarovski är fint!

   
  Svart läder, storlek full, silverkristaller = mums! Skulle sitta fint på båda hästarna (även om det inte skulle synas på Pärla, haha!) Men smakar det så kostar det - därav att jag inte äger något.
   
  Ett annat jag inte hade tackat nej till är detta:

  Det är i och för sig inte swarovski, men oooh så fint! (:

  Frukost nr 2

  Sitter nu och äter frukost för andra gången idag. Tvesörjlad fralla och drickyoghurt :) Det känns sådär att det är "full jobbdag" (till 15.30) även att det är fredag, men det är bara att köra på. Tyvärr blir det ju stressat sen och vi kommer nog stå på upp mot Jönköping sen. Men det blir nog bra :)

  Fullspäckad helg!

  Fredag, fredag, fredag. Det tråkiga med en fullspäckad helg är att tiden går så himla fort, men även att det inte blir någon sovmorgon... Hua, det hade jag verkligen behövt. Men istället blir det grej, på grej på grej. Jag tar en dag i taget, men först och främst är det ju då grejer vi ska iväg på. Men jag hade även tänkt att göra om på bloggen lite. Tycker det är tråkgit så den är nu och texten är så himla stor i inläggen = fult. Jag är dessvärre nästan helt bortkommen vad gäller kodning och sådant, men jag får väl göra ett försök helt enkelt. Sedan ska jag även hinna maila lite bilder och innan vi åker måste jag såklart mata och vattna hästarna. Det blir stress, stress, stress. Men det gäller att hålla ett högt tempo medan man är ung! :)
   

  Njae, inte för min del - än och dessutom är det en hel jobbdag kvar (:

  Dagens ridning av Hjärtis

  Pärla måste vara den hästen med flest smeknamn, haha! Hon får flera nya om dagen :)
   
  Aja, det gick bra idag. Red med inspänningstyglar och var på henne med en pisksnärt direkt om hon inte gick fram för skänkeln. Hon blev väldigt uppmärksam och lätt att få fram med ett ordentligt tryck i bakkärran. Finhäst! Dock kunde hon ha slappnat av bättre, men här tar vi en sak i taget ^^
   
  Nu har jag lite brådis! Ska in till stan och leka med Jennie. :)
   
  (bildbrist så skiter i bild ^^)

  Sant, så sant:

  Det är lättare att få förlåtelse än tillåtelse.
   
   
  (Min vardagsblogg: nogg.se/jagheterjessica)

  En bild jag är nöjd med

  Trots en "vanlig" digitalkamera. Men ibland gör skarp närbild och bra ljus/väder susen! Så var det i det här fallet. Helt klart en bild värd att visa (;
   

  Ja, tack!


  Denna hade jag gärna införskaffat. Snygg! Från HV polo (vet dock inte vad den kostar eller vart den finns?! Har försökt leta, men inte blivit klokare. Fann den på en annan blogg.)

  Hösten kan dra åt ... (ibland, oftast, typ när det är såhär i all fall)

  När jag slutade jobbet så åkte vi till min systers och hennes kille (och dotter) hus som de håller på att renovera för att hyra ut. Imorgon kommer hyresgästerna och de höll på för fullt. Men fint, det blir det!
   
  Sedan tog vi några varv på stan, och hoppade in på Ö&B innan vi åkte hem. Det var nästan mörkt när jag gick ut... Usch, fy och blä! Träligt skitväder! Dessutom blir det ju mörkare med när det är så mulet och trist. Nej, tacka vet jag våren!
   
  Jag bytte vatten och gav hästarna mat (1 l krafft till A och en näve krafft + en halv deciliter havre-korn-blandning till Pärla). Därefter gjorde jag i ordning Pärla. Som vanligt tog jag en sak i taget. Jag ville komma iväg innan det började bli allt för mörkt, men ändå så stressade jag inte. När jag nästan var klar, så drog jag ignenom en kåpa på sadeln genom ländreflextäcket och A som hade huvudet ut till oss i "gången" stod nära och kollade nyfiket. När jag fick igenom kåpan (jag har gjort det såååå många gånger tidigare, helt utan problem och det är absolut inga konstigheter!!) men idag så råkade det bli en "snärt" och självklart nuddade den A's nos! :( Hon ryckte till och körde huvudet hårt i bjälken (en låg bjälke/balk är precis över boxdärren där väggen är). Hon kastade sig såklart bak, gick bort en bit och skakade på huvudet några gånger. Jag blev helt förtvivlad :( Det var ju verkligen inte meningen! Jag gick in till henne, ställde mig hos henne, klappade på henne och så stod jag där och grät... Kände mig så jäla elak. Jag har lovat mig en sak. Det lovade jag mig direkt när jag fick hem henne och det är att aldrig, ALDRIG bli arg på henne. Hon är en känslig häst där det räcker med ett morr om hon gör fel. Så råkar jag göra såhär?! Helt oprovocerat! :( Usch, måe verkligen dåligt över det... Hon verkade tack och lov inte bry sig så mycket sen. Jag kunde ta/trycka/klämma överallt på och runt omkring huvudet och även "dra" lätt i öronen. Så hon verkar tuff på det sättet och verkar "palla smärta" om man säger så. Vilket såklart INTE är positivt. Tvärt om så är jag istället mer orolig för att det finns mer skador i henne... Stackars häst :( Hon ställde sig sedan likadant igen så som tur är verkade hon inte koppla ihop smärtan med där hon stod. Men ååååh, varför skulle jag göra så när hon stod så nära?! :( Så onödigt och ELAKT. :(
   
  När jag hade gråtit färdigt, lugnat ner mig, bett om förlåtelse och klappat på henne en ganska bra stund så red jag därefter Pärla. Det gick ganska bra. Inte dåligt, men ibland så kan jag bli lite småfrustrerad och börjar då ta mer i henne = fel. Aja, inget skitpass iaf, även om det inte hade skadat om jag kunde rida... -.-
   
  Det var väl ingen höjdarstalldag idag direkt. Imorgon ska jag rida Pärla igen för i helgen kommer hon få stå en del. Även A kommer få ta det ganska lugnt nu. Orkar verkligen inte släpa runt på henne på en promenad i detta skitväder, när det är mörkt och när jag dessutom har jobbat så jag är helt slut och skittrött. Hon får laga sig i hagen istället. Det blir nog bra. Btw så är det typ bara 1,5 vecka kvar innan det är dags för lite uppsutten skritt!
   

  Min "förvuxna ponny" :)
   

  RMS MIRJA

  Vissa bilder är man bara sådär extra nöjd med. Även att det var på stenåldern (2006) och utan vettig kamera.
  That moment, with that pony. <3

  Stallet/lösdriften

  Det är faktiskt väldigt mysigt, även om det är långt ifrån "flashigt". (Självklart får hästarna såklart vatten, men jag fotade innan jag bytte/fyllde på så därför är hinkarna inte är fulla.) Lite färg hade nog inte skadat (:

  Lite av varje

  Efter jobbet åkte vi in och köpte en bäddmadrass, foder, fyllde på mobilen och köpte lite frallor och frukt till jobbet. Sen tog jag på mig full höstmundering (dvs regnställ) och gick ut till stallet.
   
  Jag och Pärla red, som jag tidigare nämnde, ett barbackapass. Det var mysigt, trots skymning och duggregn. Hon var rätt pigg vilket såklart både är på gott och ont. Hon kunde få för sig att bli lite springig ibland, men annars tycker jag att hon var helt okej. Vi galopperade lite och jag har bara två ord att säga om det: GLAD HÄST! Haha, vad hon tryckte på en gång (vilket inte var fullt vad jag bad om, haha) och det märktes att hon njöt. Finhästen :') Efteråt spolade jag benet lite med kallvatten och nu hoppas jag att de hinner torka till ordentligt innan nästa regnskur.
   
  A fick vila helt och hållet. Känns inte helt fel, då hon ändå rör sig i hagen så jag behöver inte ha allt för dåligt samvete. Hon ger fortfarnade ett glatt och frsächt intryck så hoppet lever vidare. :)
   
  Nu har jag precis betalt lite räkningar (och parkeringsboten jag fick). Jag vet inte hur jag ska lyckas klara mig (framför allt bensinpengar) men det måste gå.
   
  Klubbmästerskapet i JLFF (Jönköpings läns fjordhästförening) går samma dag som den lokala hopptävlingen för ponny är på anläggningen här i stan (hemmaklubben). Lite surt då det först skulle vara varsin helg och det hade varit bra med en mindre "kom igång"-tävling före det var dags att kunna kvala till Fjord-SM. Men aja, inget att göra åt. Det blir till att välja helt enkelt...
   
  Det var en sammanfattnig av denna tisdag. Imorgon är det onsdag = mitt i veckan = lillördag = jag hoppas att det blir en bra dag och att jag är piggare då. Dessutom skulle det inte sitta fel med en TORR dag. Men sådan tur lär jag inte ha. Vem vet, det kanske är dags för en barbacka-vecka den här veckan? :P
   

  LÖNING

  Idag är det den 25e vilket betyder månades absoluta favoritdag då kontot fylls på. Det brukar alltid vara lika efterlängtat och det är det även den här gången. Jag har tyvärr en hel del att lägga pengarna på även om jag skulle vilja spara lite. De nödvändiga grejerna är:
   
  o Hovslagaren. Jag kritade även bakskor sist så det blir till och med en större utgift än vanligt.
  o Katalysator och en styrled till bilen. Han besiktigades för snart en månad sedan och fick ett par anmärkningar.
  o Ombesiktning...
  o Vinterdäck till bilen. Denna säsong ska jag ha BRA däck. Det gick inget vidare i vintras med sämre däck...
  o Ett regntäcke till A. Det är akuuuut!
  o Foder. Två säckar Krafft Grov ska införskaffas och det är i stort sett bara till A. (Pärla får 2 små nävar/dag.)
  o MAT. Jag och min sambo flyttar och måste därför köpa extra mycket mat denna månad.
  o Diverse småprylar och mindre möbler till nya lägenheten.
  o PARKERINGSBÖTER! Fick en sådan förra veckan, haha.
   
  Detta är väl vad som är ett stort MÅSTE. Asviktigt att pengarna räcker till detta. Den som har ett hum av vad saker och ting kostar räknar med lite huvudräkning ut att detta är över 10.000 kr. Så det blir helst inget extra utöver detta. (Men jag måste ha ett par hundra över till KM:et den 21/10...)
   
  Fler saker jag borde köpa:
  o Fler täcken till A - helt ännu ett regntäcke, fleecetäcken (typ 2) och vintertäcken (minst 2).
  (o Jag är sugen på att ganska billigt snyggt vardagsträns de har på rean i Charlies (i stan)...)
  o Vit färg till takvingen till bilen hade inte suttit helt fel.
  o MASSA pengar i bensin till jobb och ut till hästarna.
   
  Utöver det vill jag även spara... Jag får ingen "hel" lön den här månaden så vem som helst förstår ju att jag knappt kommer ha råd med det jag till och med behöver. Jag säger bara såhär: vilken tur att hästarna står där de står - för dyra stallplatser hade jag aldrig haft råd med!
   
  Målet blir då att må bra till nästa månad. Förhoppningsvis har vi "landat" då, så jag kan lägga upp ekonomin bättre och dessutom är det ingen hovslagarutgift nästa månad så förhoppningsvis kan jag börja spara då istället. Hur klarar folk av att vara arbetslösa? ^^
   

  Gissa vem som längtar tills denna pålle är på g på riktigt..? (:
   

  Klassisk tisdag

  Jag är rätt trött idag (vilket måste bero på regnet och för att det är tisdag). Som vanligt funderar jag på hur/vart jag ska rida idag och det får bli barbacka och större delen i skogen. Myspys :) Man kan ju alltid hoppas på att slippa det mesta regnet, men vi får se.
  Jag och Emil ska även svänga in till stan och köpa lite grejer. Tagga flytt!

  Masterpiece by The Pärlahäst

  Denna syn möttes jag av när jag gick upp till hagen igår. Någon som ser vad det föreställer? :)
  (förutom en hösilagebal då alltså, haha.)
   

  Rallyhästen

  Det känns som att det är en häst som brister lite vad gäller uppfostran..? Haha, var länge sedan hon stack nu, men igår var det visst dags igen. Dock har hon nog mognat lite på senare dar då hon var lättfångad när hon kände sig "klar" :)
   
  (Kass mobilkamera och mulet = kvalitén är sämre än skit)
   
  Någon annan tog det desto lugnare ;) (men hon travade allt lite hon också. Det brukar hon iofs göra då och då = överskottsenergi + understimulerad)
  Färdig! (:

  Just nu

  Stallet är fixat, så nu är det bara A's promenad kvar. Skönt att det inte regnar! :) *peppar peppar*


  Dagarna går. Men det är fortfarande ca 33% kvar av vilan/promenerandet. (:

  Ny dag, nya tag

  Här sitter jag och käkar frukost (och klockan skenar!) Dessvärre känner jag mig sådär idag, men dt blir nog bättre framåt dagen. När jag slutar är klockan 15.30 och då är det bara att fixa stallet och ta en promenad med A. Därefter blir drt ganska l ugnt. :)


  Inte så trevlig bild kanske, haha. Havrefras :]  Bra hästdag

  Nu är jag trött! Det blev inte så tidigt då jag ville se de sista klasserna. Egentligen borde jag ha ridit innan, men det tänkte jag inte på förrän det var för sent. Så sköt upp det till eftermiddagen och jag gillar inte att skjuta upp ridningen!
   
  Jag kollade i alla fall på en 1m- och en 1.10meters-klass. Man märker väldigt tydligt att på denna nivån är de som inte vill/kan eller håller måttet för att gå vidare. Det är en hyfsat låg nivå, men där toppen är rätt tighta. I startfältet finner man allt från ungdomar till stela tanter. Helt klart är det underhållning och intressant att se alla olika stilar på både ryttare och hästar. Dock var det inte så jättemånga vägringar, om man jämför med till exempel lokal nivå på ponny. Det tråkiga är dock att det är så fruktansvärt kallt där inne. Det blir som en termos - fast tvärtom (kylväska kanske är bättre jämförelse?).
   
  När jag kom hem åt jag lite (och eftersom jag hade ätit massa godis mådde jag jätteilla och var helt proppfull i magen, blääk) och sedan tog jag mig ut till stallet. Pärla fick en lugn tur runt flugebyrundan. Magkänslan sa att något inte var helt okej. Ååh vad jobbigt det är att "leta" fel. Hon var inte halt - jag hoppade nämligen av och sprang med henne flera gånger. Hon kändes inte heller halt, men ändå var det något min hjärna "letade efter". Vi tog det i alla fall lugnt och det kändes bättre efter lite trav = mjukare häst? A och jag tog en skrittsväng på 40 minuter. MYS. :')
   
  Därefter åkte jag in för att köpa lite grejer till nästa veckas jobb. Jag frågade om min vän Marielle ville hänga på och vi babblade och funderade. Hoppas på det bästa.
   
  Nu blir det alldeles strax sängen. Klockan ringer strax efter fem imorgon. *money money money*
   

  Mellonie, New Forest Mästerskapen augusti 2012, LC, 90 cm, avd B - kanonrunda!

  Vaknade svettig och inte alltför lycklig

  Jag drömde nämligen att det var någon som hade kollat upp lite saker om Pärla. Alltså typ äldre saker som har med avel och bedömning att göra, och även vart hon kom ifrån och sådant. De var intresserade av henne och jag.., jag fick nästan panik.
   
  Min älskade, fantastiska, underbara, kära, bästa Pärla.
   
  SM 2008

  Publik idag då

  Det är fyra klasser idag (lokal hopptävling för stor häst) och jag tänkte väl se på de sista. Så jag avvaktar lite innan jag tar mig in till anläggningen. Det hade varit så jäkla kul om A kunde vara frisk för då hade vi ju kunnat starta idag. Men så är det ju inte och det gör faktiskt inte så mycket. Hellre en frisk häst och kunna kämpa framöver, än att gå ut för tidigt (innan jag visste att hon var skadad) och göra det värre. Det ska ändå bli kul att kolla på tävlingen och se lite vilken nivå de olika ekipagen ligger på, när de tävlar på denna nivån. Kul, kul.
   
  Jag var ute nyss och fixade stallet (bytte vatten och gav dem mat). Under dagen ska de få en rundbal med hösilage (det vankas vinter!) och det känns bra. Då kan de äta betydligt mer och under bättre tider (dvsv mer eller mindre hela tiden). Det är förståss främst A som behöver äta mer. Pärla klarar sig på ganska lite faktiskt, hon är så lättfödd. Men det blir bättre för dem med fri tillgång för då kan de lägga upp måltiderna och magen håller sig på "halvfull-nivå" mest hela tiden. Awesome!
   
  För övrigt så är det snart bara två veckor kvar tills jag kan börja skritta A från ryggen. OM jag längtar? :) Sedan blir det ca två veckors uppsutten skritt och därefter återbesök. Jag hoppas såklart på det allra, allra bästa.
   
  Det var väl allt för nu kan man säga. Jag ska se hur långt de har kommit på tävlingen (tacka vetja equipe.com!).
   
   
   
  Bilderna är för någon vecka sedan, drygt. Pärla var fortfarande oklippt (fluffmonster ^^).
   
  Förresten, idag var det bättre väder. Uppehåll och solen sken faktiskt lite innan(!). Skönt, då kan hästarna torkar till. (De var faktiskt torra, så det har nog inte varit så blött inatt.)

  Kvällsmys i stallet

  Kom ganska precis in från stallet. De fick kvällsmat senare idag och det fanns en anledning till det. Det berodde helt enkelt på att de stod inne en stund under eftermiddagen och fick även då hösilage mer utspritt. Så därför tänkte jag ge dem maten senare nu. I och med att de som sagt stod inne tidigare så var jag även ute och mockade. Det var rätt mysigt faktiskt. Särskilt när jag nästan var klar. Hästarna tuggade nöjt och jag ville nästan inte lämna dem. Mysfaktor nivå big-big. :)
   
  Men när jag kom ut från stallet blev jag förvånad... Jag kände det även när jag gick mot stallet tidigare, men reagerade inte så mycket. Det gjorde jag när jag gick ut igen. Det luktade nämligen som raketrök/fyrverkerirök. Varför och vart det kom ifrån har jag ingen aning om. Känns inte sådär megatryggt om jag säger så... Gick runt lite och drog in lukten. Kollade i garaget som är vägg-i-vägg med stallet men fann inget misstänkt. Lukten fanns till och med ett tiotal meter från stallbyggnaden, och därefter avtog det. Skumt...
   
  Jag hoppas på det bästa och antagligen är det väl någon "krock" av luft/dofter och kanske vissa ämnen som har gjort att det luktade så. Men vet inte, bara gissar. De kan i vilket fall inte bli innebrända tack och lov (åå vad jag målar upp skräckscenarier och skrämmer upp mig själv...)
   
  Imorgon ska jag tillbringa en viss del av min dag som publik på en lokal hopptävling. Jag ser fram emot det, även om det lär bli både kallt och "träsmak" i röven. Därefter blir det ridning av Pärlahäst och beroende på vädret även en promenad med A. Det blir nog bra. Synd bara att vädret visar sin mest sorgsna sida.
   
   

  September för två(?) år sedan. Jag och Mellonie. Lite skillnad på väder (:
   

  Födelsedagskalas avklarat

  Hästarna fick stå inne efter att jag hade ridit Pärla. Tyckte de kunde torka till ordentligt innan jag släpper ut den. Men ska alldeles strax släppa ut dem igen. Dessutom torkar ju täckena snabbare när de har dem på sig, än om jag skulle hänga upp dem i mitt torra, blöta stall. Då torkar de aaaaaldrig. Båda hästarna var i alla fall helt och hållet torra under täckena, så de fungerar (haha). :)
   
  Jag ser fram emot morgondagen och en ny ridtur med Pärlis. (Troligtvis även då med knallrött(?) regnställ och vinterkläder under. Men jag frös inte och var helt torr = värt!)
   
  Kärlekshästen och jag, Lenhovda april 2008. Vinst i båda starterna - LYCKA! :)

  Två saker som stör mig

  Är inte folk rädda om sin utrustning till sina hästar?! Det finns både dyra och mindre dyra saker, men för det ska man ju inte behandla dem hur som helst? Nej, det stör mig verkligen när folk förvaar utrustningen hur som helst. Det jag syftar på är detta:
   
  Ett träns. Hetl ihop snörvlat och lädret får ju lite av denna formen sedan. Jag vet att en del gör så för att det inte ska trassla/ ta allt för mycket plats. Men hellre mer plats och ett träns som är i snyggt skick och inte "missformat".
   
      
  Detta då? Töja ut det ena skyddet och klämma ihop det andra?! Blir säkert kanonskönt för hästen att ha två olika "former" på skydden på benet. När man köper skydd som har varit såhär (oftast en längre tid) så blir det jättestor skillnad på skydden. Det ena sitter "hårdare" medan det andra är betydligt "lösare". BIG NO. Direkt när jag köper skydd som har varit såhär är att direkt byta plats på dem och alltså sätta det uttöjda där inne, med det ihopklämda utanpå. Detta för att försöka jämna ut skydden lite innan de används.

  Skrittar av

  Blöt men glad häst. :) Vi hade en bra och lite mysig tur trots regnet.

  Guten Morgen!

  Det var SÅHÄÄÄR skönt med en sovmorgon. Jag gick upp vid halv tio och satte mig här för att svara på lite mail och sedan blev jag sittandes här.
   
  Idag ska hästarna gå, båda två. Fast det vanliga då såklart, inget tufft, utan bara den dagliga motionen. Hoppas vädret inte är allt för blött idag. Jag satte faktiskt på A täcke igår. Jag har bara ett i den storleken (det är gammalt - använde det för kanske fem år sedan eller något senast.) Men eftersom jag bara har ett så hade jag tänkt att vänta med att täcka henne tills jag i alla fall har köpt ett till för att kunna byta om det blir väldigt blött. Men jag kände att det var läge för täcke nu. Hon har ju inte alls den typen av päls som t ex Pärla har. Så förhoppningsvis får jag snart tag i ett till.
   
  Annars ska jag nog ta det lugn idag. Imorgon tänkte jag kolla på tävlingarna inne på anläggningen. Det är en lokal hopptävling med lite 90-110 klasser. Kan ju vara kul att kolla in framtida medtävlande. :)
   
  Nu blir det snart frukost och därefter blir det motion för hela slanten. Ha en trevlig dag! :)
   

  Gammal bild på mitt busiga hjärta. Anledningen till att grimskaftet hänger och att grimman är öppen var att hon stack när jag skulle hämta henne, och närmare än såhär kommer man inte när hon är på det humöret. Älsklingshästen :')

  "I told you so!"

  Jag har läst och jag har läst. Mängder med texter, kommentarer och inlägg i diverse bloggar och forum. MYCKET varningstexter... Det handlar om A. Eller inte om A personligen, men om säljaren som sålde henne till mig.
   
  Jag skulle ljuga om jag inte sa att jag är orolig. Det är klart att jag är det. Vem vet egentligen sanningen? Eller finns det inget "fuffens" ändå? Vad stämmer och vad gör inte det?
   
  Det jag har kommit fram till är att säljaren har sålt MÄNGDER av hästar (både hela och skadade, men alla som "hela"). Vissa köpare är oroliga för att deras häst fick lugnande innan ridning/vet.bes. och andra är anklagande vad gäller hantering/ridning/visning you name it vid försäljningen. Men 99%(?) av de som har yttrat sig är INTE nöjda och varnar för denna säljaren.
   
  MEN sedan så har jag "hittat" hela TRE hästägare som har varit nöjda med köpet. Varför inte fler kan man undra? Jo, självklart för att de som är nöjda INTE går ut med det på samma sätt som de som är missnöjda gör. En bekant till säljaren (som försökte försvara denne, alltså som inte var med och "hackade") skrev att det garanterat inte förekom någon som helst drogning av hästarna (och det tvivlar jag inte på. A är en häst med tryck i, men även lite stress och här har hon lugnat ner sig men har fortfarande trycket. Dvs hon är den häst jag kollade på och provred.) Inget fel så långt.
   
  Jag började först och främst måla upp ett skräckscenario - men till vilken nytta? Jag kan lika gärna tillhöra dem som blir nöjda sedan. Men visst, det är fortfarande 50% risk för att jag tillhär de som har blivit blåsta.
   
  Hoppet har i alla fall inte lämnat mig och i hagen springer det en pigg, glad och välmående häst som inte visar några tecken på skada/smärta. MEN tanken är ändå att låta henne vila/gå väldigt, väldigt lugnt i vinter för att ge kroppen en ordentlig chans till återhämtning oavsett vad (om) hon har varit med om.
   

  Jag är slö

  Kom hem från jobbet. Åt något sjukt äckligt, nämligen begagnade frasvåfflor som hade legatt framme sedan igår, med gårdagens grädde och sylt. BLÄ! Det var som knäckebröd och jag har ju ätit godare saker... Men jag orkade inte göra något, så tog bara det som fanns framme.
   
  Drog ut till stallet. Vid 18 skulle det komma några och kolla på en sadel. Det blev inget köp då den troligtvis var för smal. Men innan dess skulle jag göra klart i stallet, men eftersom det (precis som det även gjorde härom dagen) blev senare och senare så struntade jag i A's promenad. Vill inte rubba mattiderna allt för mycket. Så fuskar hellre med den, än med maten. (Det blir så tight inpå med kvällsmaten om de får hösliaget för sent.) Men jag tömde lite av spånen och la in ny spån, samt gjorde det vanliga: bytte vatten och hämtade hösilage.
   
  De som kom och kollade på sadeln hade faktiskt även dem köpt en häst på samma ställe som jag köpte A. Så då fick jag ju höra ytterligare en del. (Jag är ju inte trög, men visst är det intressant att få höra mer från olika håll.) Men jag vet ju om att jag gjorde en chansning och i deras fall (i och med att de köpte en oinriden häst) så gjorde de ett bättre köp (dvs frisk häst), än vad jag då gjorde.
   
  Men som jag har skrivit tidigare (http://jessicawilhelmsson.blogg.se/2012/august/ligger-lagt-framover.html) är jag medveten om att jag inte får en bra häst för de pengarna jag betalade. Vi får helt enkelt se hur det blir framöver.
   

  Tagg, tagg, tagg

   
  Godmorgon! Känner att det är väldigt roligt at gå upp tidigt (njae). Sitter just nu och käkar frukost. Men om en stund åker jag hela 4,5kmveckans jobb. Båda hästarna gjorde vad de skulle igår och det finns väl inget direkt att klaga på. Tanken är väl att Pärla ska stå idag. Så min eftermiddag blir lugn. Inte för att det är så stressigt att rida henne direkt men jag tar det som sagt lugnt med henne och vill inte fresta kroppen mer än nödvändigt. Det var väl allt för nu kan man säga. Tjngeling!

  Lunchrast

  I och med att jag har läst massa skit om blogg.se-appen har jag skitit i att dra ner den. Men nu har jag gjort det och provar den. Som jag skrev tidigare har jag lubchrast just nu (obetald så jag får göra vad jag vill, typ). Så vid halv är det dags för det berömda "sista rycket" och de sista timmarna innan det är dags att gå hem. Idag ska jag gå ut till stallet direkt och inte fastna vid datoraset. Senare blir det myskväll :)


  Favvobild :) synd bara att den är så suddig...

  Sämst!

  Jag är verkligen helsämst på att följa mina egna planer... Men allt blev ju nästan som det skulle. Förutom att A fick stå (dör hon inte av) för det började bli mörkt så jag orkade inte dra på massa reflexer och klockan drog iväg så det skulle bli helfel med mattiderna. Men jag red iaf Pärla. Min BÄSTA. Hon är för övrigt på väg tillbaka! Pigg och glad, drog på lite ibland (ja, lite lite trav var jag bara tvungen att prova). Men de där hemska älgflugora får man ju tuppjuck på! De är äckligt störande... Imorgon ska jag ut direkt efter jobbet och inte hamna här i två timmar först. (Jusste, jag köpte just en hästgrej med. Begagnad. Så nu har jag hela 27 kr kvar till lönen, wooohooo... Dessutom är det ingen nödvändig grej - det är till tävling. Haha, lönt va?! Vi ska ju ändå inte tävla på typ ett halv år. Eller jo, med Pärlis senare i höst/vinter om allt är som det ska. Frågan blir bara hur hon klär i den färgen..?)
   
  Tjöt, tjöt. Det är mest för att fylla ut lite. :)

  Hemma från jobbet


  ... och skulle bara hoppa in på datorn för att skicka iväg lite bilder på en sadel jag ska sälja. Det är ju helt otroligt att man alltid ska fastna framför datorn när man egentligen "bara ska göra det och det". Jag är bäst på sådant i alla fall. Men alldeles strax ska jag ut och göra dagens stallsysslor, som för övrigt är:
   
  o Hämta hösilage
  o Byta vatten
  o Göra i ordnig och promenera med A, vi tar nog kortisen på ca 2 km.
  o Mata A (hösilage).
  o Göra i ordnig och rida (skritta) P.
  o Mata A och P (kraftfoder).
   
  Jag gissar att det tar någonstans runt 2,5 timme. Så det är ju rätt slött faktiskt. (Usch vad lat jag har blivit! Det är inte kul att ha skadade hästar (eller fd skadade) så att de bara går på halvfart...)
   
  Hejsvejs så länge!
   

  (Bilden: sur ryttare och tittig häst!)
   

  Bildbevis, eller något


  Myspys (från igår) :') Det är inget jag gör eller tänker göra dagligen, men någon gång då och då gör ju inget. Bara nyttigt att träna på tilliten. :)

  Igångsättning av P

  Planen med Pärla är att hon ska vara så igång som möjligt till i mitten av oktober.
   
  Sammanfattning av vad vi har gjort sedan vilan efter skadan:
  Först så började jag ju skritta henne vid hand (tömkörde) varannan dag. Veckan därefter skrittades hon varje dag; två dagar från ryggen och en dag tömkörning (eller var tredje dag tömkörning). (2 km, nästan 25 min.) Vi tog även ett par travsteg för att känna efter lite. Hon stod en dag den veckan. Veckan därefter reds hon mån, tis (hon stod på söndagen) och tömkörde på onsdagen. Tors, fre och lör red jag igen och på söndag stod hon. Nästa vecka travade jag henne lite. Men sedan upptäckte jag att hon var lite "geggig"/géle:ig där hon var skadad. Jag satte återigen på henne ett bandage och lät henne stå en vecka. Hur jag hade kunnat missa den vet jag inte, alternativt att den uppkom under igångsättningen..? Jag har ingen som helst tidigare erfarenhet av gallor.
   
  Sedan fick jag höra att det nog var en galla och läste lite om det. Efter att jag hade skrittat henne då och då ett par gånger, så fann jag (på internet) att man kunde kyla gallor. Så jag sprutade den med kallt vatten ca 10 minuter efter anstränging. Dagen efter hade den gått ner jättemycket, och var typ bara hälften så stor. Så jag skrittade och travade lite nu i veckan och kylde benet 10 minuter efter varje gång.
   
  När hon reds (skrittades och travade lite lugnt) så lindade jag bakbenen för att ge henne lite extra stöd. Idag har jag longerat henne, efter att ha pratat med veterinären.
   
  Veterinären sa att är hon inte halt (vilket hon inte är) så är det bara nyttigt att motionera henne och framför allt då skritta mycket. Hon bad mig longera henne för att kolla hur det ser ut på böjt spår och hon var helt ren.
   
  Så framöver nu ska jag göra som jag gjorde i början; blanda tömkörning med ridning, bara skritt. Sedan kör vi på mjukt och fint framöver och så fortsätter jag som jag gör nu med gallan (dvs lindar vid "arbete" och kyler efteråt).

  Provridning av A. 25/7-12

  Hoppar två språng. (Vi hoppade inte mer än så, och anledningen till det syns rätt tydligt, haha!)

  TILLIT

  Jag ska ta upp något som jag anser att väldigt många, framför allt ryttare, gör fel.
   
  Det handlar om att lita på hästen, och att hästen litar på ryttaren. Många ryttare mer eller mindre kräver att hästen litar på ryttaren, innan ryttaren litar på hästen. Jag gör tvärt om.
   
  Senast idag så satt jag upp på hästen under vår promenad. Barbacka, utan hjälm, utan att knyta grimskaftet i båda sidor av grimman. Det var impulsivt, och helt oplanerat (därav att jag inte hade någon hjälm på mig). Jag ställde A vid en stubbe och satt upp. Sist (första gången) jag gjorde det blev hon genast stressad; hon gick från lugn till stressad på ett ögonblick. Men idag var det mycket, mycket bättre! Hon var lugn och trygg. Gick framåt i normalt tempo, jag gjorde en och annan halt och hon stod snällt still i flera sekunder, enda till jag försiktigt bad om rörelse igen. När jag gjorde halt rätade jag upp mig och bromsade med sätet samtidigt som jag tog och lättade lite i grimskaftet ett par gånger. Det gick verkligen så himla bra.
   
  Jag lägger mitt liv i hästens hovar och visar att jag litar på hästen. Den kan göra precis vad den vill, men väljer självmant att "ta hand" om mig, ledaren, uppe på ryggen. Detta gör jag ofta med framför allt nya hästar, och det är hur jag menar att man bygger upp en relation av tillit och viss del jämnställdhet.
   
   
  Detta är alltså samma häst som skenade runt med mig okontrollerat på provridningen. Just saying.

  130101

  Aktiv när jag känner för det, dock senast från och med 1 januari 2013.

  Välkommen till min nya blogg!

  Mitt första inlägg.

  RSS 2.0