• START
 • ALECCIS
 • PÄRLA
 • LILLIS
 • Svar på fråga - framridning inför tävling

  Jag fick en fråga angående hur jag lägger upp framridningen och hur länge jag rider fram inför tävling. Eftersom jag inte har tävlat med A än, så tänkte jag berätta hur jag gör/gjorde med Pärla och Mellonie.
   
  Både P och M är lugna hästar som är trygga i sig själva. Ingen av dem blir stressad om jag skulle missbedömma tiden - vilket har hänt. Ingen av dem blir heller annorlunda av lång/kort framridning och jag gjorde sällan andra saker än vanlig uppvärmning.
   
  Först och främst vill jag skritta fram vid hand en stund, för jag tycker det är svårt att fokusera på skritten och framför allt hur lång tid man skrittar på tävlingsplatsen. Så skrittar man först vid hand och därefter uppsuttet så brukar det bli bra. Sedan travar jag såklart, haha. Båda behöver "vakna till" så i början är det mest friskt tempo och sedan försöker jag göra lite tempoväxlingar och halter och sådant. Ungefär detsamma gäller i galoppen. Fram, fram, fram för att därefter göra tempoväxlingar och övergångar. Jag har sämst fantasi så jag brukar ha "problem" med att komma på vad jag ska göra när jag värmer upp. Det blir lite volter och så. På vissa tävlingsplatser finns det grusvägar (Bratteborg t ex) och skogsvägar (VImmerby t ex) så då passar jag på att börja med att skritta och rida fram ute. Finns det inte det så blir det såklart vad som erbjuds; hage/paddock.
   
  Med Mellonie så gjorde jag visserligen mer saker för att få med mig hela henne (inklusive hennes envisa huvud!). Då gjorde vi t ex skänkelvikningar, ryggningar osv och så var jag rädd tuff  - inte elakt men jättebestämd och beslutsam - mot henne. Då brukade det bli bäst på banan sen. När jag bara var "snäll" och mesig så blev det såklart inget vidare på banan. Dvs hon trodde hon skulle slippa/komma undan. (Suck på det, men jag lärde mig ju till slut ^^)
   
   
  Inne på framhoppningen börjar jag, som många andra, med det lilla/krysset. Tar det några gånger (ca 3-4) och fortsätter därefter med räcket och sist oxern. Jag hoppar oftast kanske 2 språng var på dem, men blir det skitfel (t ex att jag inte hittar avsprångspunkten, kommer fel av annan anledning, inte har något tryck i språnget,  river, stannar eller att det bara inte blir någon bra känsla) så tar jag något språng till men jag vill absolut inte hoppa för mycket där inne.
   
  Väl på banan sen så brukar jag försöka röra mig på hela ytan. En del kan tycka att det stör men jag försöker verkligen hålla mig ur vägen. Jag vill inte förstöra, men samtidigt vill jag ju ge oss bästa utgångsläget. Förr så lät jag alltid Pärla "kolla" på alla oxrar, men jag märkte att när jag gjorde så, så förstörde jag istället för mig själv. På något mentalt sett intalade jag mig att dem skulle vålla problem och mycket riktigt så hade vi problem med oxrar ett tag. Så numera gör jag inte så längre, om det inte är något speciellt (precis som med räcken) och man vill checka av hur hästen reagerar. Är det en väg som jag är osäker på så brukar jag försöka rida an mot det hindret, som jag har tänkt att göra under rundan sen, men så bromsar jag och hoppar såklart INTE över hindret.
   
  När vi får startsignal tänker jag ALLTID "är vi redo?". Om inte är det dags att göra något åt det. Men oftast är vi det och då tar jag ett varv (eller ett halvt beroende på hur stor banan är) och sätter fart/tryck osv mot första hindret.
   
  Ibland får jag för mig att ändra mig successivt (t ex byta väg) mitt under ritten och det är inget framgångsrecept så det måste jag träna bort.
   
   
  Jag har ingen cirkatid för framridning men som det har varit under dessa år har jag hellre "ridit fram för kort tid" än "för länge" om jag måste välja. Då brukar de var mer alerta än om det blir för drygt och man ometvetet "taggar ner". Men om jag gissar lite hejvilt: framskrittning minst 10 min. Framridning kanske 10-15 min och så hellst inte för lång tid eller för kort tid på framhoppningen. Kanske 10 min? Oj, vad dålig koll jag har på tiden just då. Det ska jag bli bättre på. Kan ju också vara därför jag ibland missbedömmer tiden och tar ut hästen lite för sent/för tidigt (oftast för sent). Så på 40 minuter borde jag ha tillräckligt med tid på mig, om det inte är veterinärbesiktning eller något speciellt på tävlingen.
   
   
  Nu har jag ju som sagt aldrig tävlat med A, men där tror jag (och räknar typ med) att det är tidig urlastning som gäller och låååång framridning för att stressa ner henne och för att hon ska hinna se så mycket så möjligt på platsen och få en rättvis bild av tävlingsplatsen. Allt för att vi så småningom ska kunna koncentrera oss helhjärtat på uppgiften. Jag kan INTE slarva, missa tiden och stressa när hon ska lastas ur, göras i ordning, ridas/hoppas fram osv. Det är helt förbjudet. Så lite noggrannare planering behövs helt enkelt. Hon ska även ridas noggrant och jag ska försöka ha en bild på upplägget i huvudet så att allt är klart och tydligt. Allt för att förebygga stress, nervositet och press. Med A kan jag inte heller ångra mig mitt under ritten så det är tydlig bangång och så SKA jag följa planen under hela ritten.
   


  Kommentarer
  Julia

  Sv; Okej. Har hittills haft tjejkväll här hemma då tjejerna kom & firade mig & idag ska jag tävla:) Du?
  Kram

  2012-10-13 @ 09:34:54 | URL: http://juliaroz.blogg.se


  Kommentera inlägget här:


  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback

  Aleccis

  Aleccis Van De Nachtegaele är min tävlingshäst. Det är ett sto född 2000 efter Opium De Laubry - Alcatraz. Vi tävlar i hoppning tom 120 cm och H90 i fälttävlan.

  Pärla

  Pärla 2855 heter min själsfrände. Hon är en fjording född 1990 efter Sindarve Tulling 143 - Bure 53. Vi har tillsammans startat Fjord-SM i hoppning och hon var min "tävlingsponny" förut.

  Lillis

  "Lillis" är mitt senaste tillskott. Han är en Welsh partbredvalack (wmn/swb) född 2011. Han är efter Stendyssen's Diablo RWM 61 - Chess 880. Så småningom kommer han vara till salu.